Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 4:35 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 15, 2005 8:50 am 

Co do wnioskow o zmiany w sedziowaniu. Ja z checia zglosilbym sie na kurs prowadzony przez nasza szlachetna organizacje LOK by zdobyc uprawnienia SEDZIEGO jakiejs tam klasy:) Ciekawe na jakiej zasadzie sie to przyznjae i jak mozna zdobyc klase sedziowska. Bo z tego co wiem to czesc sedziow ma przyznane jakies klasy czy tez kategorie.

Takze jak bedzie mozliwosc zostania sedzią to ja sie zgłaszam na ochotnika. Moze czas na zmiany kadry? Albo na przygotowanie nowej?
Czas leci a nikt nie jest wiecznei młody.

Na liste chetnych do sedziowania prosze mnei przyjac jako numer 1.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 15, 2005 9:43 am 

Wiem ze jesteście wściekli na kartoniki i ceny złota oraz platyny, ale proponuje pogadać rzeczowo. Rozumiem Waszą wściekłość, ale nie ma, co robić bazaru z forum.
Nie ma co pastwić się nad sędziami, bo nie tylko oni sa winni tej sytuacji.
Podejrzewam, że jest niewielu sędziów na świecie, którzy są lubiani i potrafią podejmować decyzje, które wszystkich zadowolą.
Pewnie można było w Tarnowie rozważać różne warianty rozwiązań, ale jak nie ma czasu i dodatkowo wszyscy czepiają się o wszystko to nie dziwi mnie, że sędzia też czasami może stracić panowanie. Każdy jest tylko człowiekiem.

Marek zakładając ten temat stworzył możliwość rzeczowej dyskusji, z której powinno coś wynikać. Nawet, jeśli sędziowie i LOK nie będą chcieli wyciągnąć z niej wniosków to ich problem, ale może Wy sami będziecie mieli szansę się dogadać i dojdziecie do wniosku, o co Wam chodzi i czego od sędziów oczekujecie.

Zwróćcie uwagę dla kilka rzeczy.
Krzyczycie na forum, plujecie na wszystko na co się da, oburzacie się nawzajem - a LOK i tak Was „zlewa”. Po czym jak grzeczne baranki idziecie na rzeź na kolejne zawody. Takim postępowaniem sami podcinacie sobie gałąź i szanse na zmiany. I tu znowu należy się wyjaśnienie – swoją wypowiedzią nie namawiam do buntu tylko do rzeczowej dyskusji.

Obecnie mamy 2 zaangażowanych sędziów, którzy starają się poważnie traktować ten sport. I takich osób pewnie jest więcej. Nie chcę nikogo obrażać, ale na zawodach najczęściej widzę panów Matukina i Bernadego. Może mają najlepsze układy z Z. Ciećwirzem – nie wiem, ale takie są fakty. Uważam ze komuś zależy na tym, aby tego nie zmieniać. Komu?
Uważam, że jeśli poważnie podejdziecie do problemu i rzeczowo przedstawicie swoje racje to mają one, chociaż szanse trafić do czyjeś wyobraźni i zaowocować korzystnymi rozwiązaniami. Jeśli będziecie wszystkich na prawo i lewo opluwać i obrażać to i tak nic z tego nie wyjdzie.
Zauważcie jak postępuje LOK. Jak coś idzie nie po ich myśli Panowie po prostu milkną a wy się wykrzyczycie, po czym i tak nie wiele z tego wynika.

Moje propozycje:

1. Szkolenia sędziowskie.
2. Więcej sędziów.
3. Godziwe wynagrodzenia dla sędziów – uważam, że sędzia powinien dostawać za obsługę zawodów sensowną kwotę oraz pokrycie wszystkich kosztów związanych z przejazdem i pobytem na zawodach. Wówczas jest szansa znaleźć osoby, które będą chciały sędziować.
4. Sędzia powinien przynajmniej próbować zdobyć zaufanie i szacunek zawodników.
5. Za wszystko powinien płacić LOK. !!!

W sprawach konfliktowych jest fajne rozwiązanie. Jest na forum takie narzędzie jak ankieta. Dla czego tego nie wykorzystujecie. Jest to najbardziej obiektywny sposób oceny waszych opinii. Zakładam, że nikt nie będzie robił wałków z wynikami i glosowanie będzie jawne. W sprawie Maćka Bartosza wystarczyłoby założyć taką ankietę i honorować jej wynik. I taką decyzję powinni podjąć sędziowie. Przyznać Maćkowi tytuł Wicemistrza czy nie.
Nie wszystko da się załatwić ankietą i nie zawsze jej wyniki muszą odzwierciedlać słuszną decyzję. Przykładem może być podział zawodów na elektryki i spaliniaki. Większość była za a dziś nie byłbym taki pewien czy to rozwiązanie jest OK. Ale ważne ze była to decyzja większości.

NAMAWIAM DO ROZSĄDNEGO ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW i WYMAGANIA OD LOK EGZEKWOWANIA WAZYCH DECYZJI.

Ostatnio edytowano Cz wrz 15, 2005 1:06 pm przez HPI Polska, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 15, 2005 10:52 am 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Wiem ze jesteście wściekli na kartoniki i ceny złota oraz platyny, ale proponuje pogadać rzeczowo. Rozumiem Waszą wściekłość, ale nie ma, co robić bazaru z forum....

Wbrew pozorom cena kartonika licencji sportowej ma bardzo duzo wspolnego z tematem sedziow. Jak napisal Pan Z. Ciecwierz LOK przewiduje ze wplywy z oplat licencyjnych wyniosa w tym roku 13500 zl a na samo wydrukowanie kartonikow "wydadza" 12500 zl.
Te kartoniki mozna zrobic za 500 zl a pozostale 12000 przeznaczyc na szkolenie nowych sedziow lub oplacenie ich kosztow przyjazdu i pobytu na zawodach. LOK caly czas twierdzi ze finanse sa najwiekszym problemem a sam marnuje taka kupe pieniedzy.

Co do szkolenia sedziow to Pan Z. Ciecwierz rowniez napisal:

>Takie szkolennie przewiduje przed M.P w Tarnowie.Jeżeli będzie 6 osób i w czasie dwóch dni. Osby biorące udział w kursie muszą podpisać że w ciągu najbliższych dwóch lat będą sędziować jednocześnie nie mogą startować na zawodach w których by sędziowali oraz mają min. średnie wykształcenie.Szkolenie jest na koszt LOK.<

Wiec chetni moga sie zglaszac jesli tylko warunki postawione przez LOK im odpowiadaja.

Pozdrowienia,

Marek Pleskacz

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 15, 2005 12:02 pm 

W temacie licencji uważam ze w dzisiejszych czasach niewiele można dostać za darmo i jedyny błąd, który popełnia LOK to próby opowiadania ludziom bajek.
Podejrzewam, że jak by LOK oświadczył, że z tych pieniędzy będzie sfinansowane AMB to nikt by nie miał tego za złe i nie było by problemu licencji.
Wypowiedziami o kosztach produkcji licencji oczywiście narażają się na śmieszność. Ale ile można o tym mówić. Wszyscy wiedza, że ze pieniądze nie pójdą na produkcje kartoników.

Co do kursu sędziowskiego to sami zgłosiliśmy chęć udziału w takim kursie. Niemniej na dzień dzisiejszy propozycja ze strony LOK-u nie przerodziła się w czyn, więc sami usiedliśmy przy naszym ARC, odpaliliśmy Laps Free i mamy 3 sędziów w Łodzi. Trwało to 2 dni. Z pewnością nie jesteśmy tak profesjonalni i doświadczeni jak sędziowie LOK, ale na tym świat się nie kończy.
Jak na zawodach w Zgierzu powstał problem bo np. wyłączyło nam się zasilanie w połowie biegu finałowego poprosiliśmy wszystkich zawodników z tego biegu o podjęcie decyzji czy chcą powtarzać bieg czy honorujemy wcześniejsze wyniki. Zainteresowani sami podjęli szybka decyzję i nikt do nikogo nie miał pretensji. Dla tego uważam ze dzisiaj jest potrzeba rozluźnienia zwieraczy i zakończenie nieustannego mówienia o niewiadomo, jakim profesjonalizmie skoro i tak nie ma na to pieniędzy.

Na naszym przykładzie chciałbym Wam uświadomić ze sędziowanie to nie jest coś niewykonalnego. Największy problem jest w tym, aby byli chętni, bo to niewątpliwie jest poważny obowiązek i odpowiedzialność niezależnie od rangi imprezy. Nikt kompetentny nie będzie robił tego za darmo – chyba, że znajdziecie wśród siebie wolontariuszy - :lol:. Jednocześnie nie każdy chętny nadaje się do tej roli. Z pewnością musza być to ludzie merytorycznie przygotowani, bezkonfliktowi, ale jednocześnie stanowczy, gdy jest to potrzebne.
Pomimo że nie zawsze zgadzam się z nimi uważam, że Pan Janek, Matukin i Tadeusz Bernardy są niewątpliwie kompetentni a niektóre decyzje, z którymi się nie zgadzacie należy spokojnie omówić i nie trzeba nikogo obrażać. Niewątpliwe żele się dzieje że jest ich tylko dwóch. W takim składzie chcąc obsłużyć dużo imprez w roku należy traktować to jak zawód.
Zaznaczam ze swoją wypowiedzią nie mam zamiaru nikomu się podlizywać - po prostu tak uważam.
Do póki nie będzie więcej chętnych do sędziowania i LOK lub ktoś inny za tą pracę nie będzie płacił NIC SIĘ NIE ZMIENI !!!.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 15, 2005 12:09 pm 

jedyny błąd, który popełnia LOK to próby opowiadania ludziom bajek

Tylko HEYAH nie potrafi opowiadać bajek :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 15, 2005 12:30 pm 

W temacie licencji uważam ze w dzisiejszych czasach niewiele można dostać za darmo i jedyny błąd, który popełnia LOK to próby opowiadania ludziom bajek.
Podejrzewam, że jak by LOK oświadczył, że z tych pieniędzy będzie sfinansowane AMB to nikt by nie miał tego za złe i nie było by problemu licencji..

Problem z tym mieli by pewnie czlonkowie sekcji NS i lotniczej bo go nie uzywaja, jak rowniez M i FSR poniewaz jedno takie urzadzenie nie wystarczy na obsluge wszystkich sekcji.

Wypowiedziami o kosztach produkcji licencji oczywiście narażają się na śmieszność. Ale ile można o tym mówić. Wszyscy wiedza, że ze pieniądze nie pójdą na produkcje kartoników..

Czyzby Pan sugerowal ze LOK robi cos niezgodnego z prawem.

Pozdrowienia,

Marek Pleskacz

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 15, 2005 12:58 pm 

Marek Pleskacz napisał(a):
Problem z tym mieli by pewnie czlonkowie sekcji NS i lotniczej bo go nie uzywaja, jak rowniez M i FSR poniewaz jedno takie urzadzenie nie wystarczy na obsluge wszystkich sekcji.

Nie usprawiedliwia to opowiadania bajek.
I tak w Krakowie są spaleni. :lol:
Czyzby Pan sugerowal ze LOK robi cos niezgodnego z prawem.

Nic nie sugeruję.
Uważam, że jak by na to nie patrzeć ktoś podjął niewłaściwą decyzję.
Albo na etapie zamówienia tak drogich kartoników albo w momencie opowiadania bajek.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 15, 2005 1:25 pm 

Jako Krakus poprosze o więcej info do tego zdania Kto, co i za co ???
W

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 15, 2005 1:28 pm 

Wojtek Brudnik napisał(a):

W

To nie ja napisalem :shock:

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 15, 2005 1:31 pm 

Wojtek Brudnik napisał(a):

Nie załapałeś żartu kolegi – aluzja do reklamy.
"Tylko HEYAH nie potrafi opowiadać bajek"

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 7:33 am 
Panie Festiwal proszę zająć się robieniem pieniędzy na organizowaniu festiwalu a nie wypowiadaniem bzdur pod adresem LOK bo akurat w tym temacie zna się się Pan najmniej Nie ma Pan jedngo klubu i o jakim działaniu Pan dyskutujesz.A sprawe licencji proszę zostawić zawodnikom Widzę że ma Pan Dużo Wolnego czasu i spędza na biciu piany.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 8:45 am 
-=ADA$=-

jesli sprawa licencji jest zostawiona zawodnikom, to mam apropos tego pare uwag, po pierwsze, licencje wprowadzone ok maja/czerwca 2005 (pare osob zaplacilo od razu) juz nawet nie istotne ze dostali je pozniej, istotny jest fakt ze okazaly sie kompletnie zbedne przez wiekszosc sezonu ( o czym nikt nie powiedzial), na koniec okazalo sie ze musza je posiadac tylko osoby walczace o MP.
Kolejna sprawa, ponownie nikt nie ostrzegl zee licencja wazna jest od stycznia do grudnia, czyli jak wydalem w maju 40 pln, bylem na 2 eliminacjach i finalach i teraz nadejdzie styczen i znow bede musial wykupic licencje za kolejne 40 pln, poniewaz 31 grudnia wygasa waznosc obecnej.

Prosze na przyszlosc informowac o takich "detalach" bo teraz wynika ze ubezpieczenie nie bylo zaplacone (kto mial licencje ten mial, a kto nie mial jezdzil na starych zasadach) czyli co sie stalo z tymi pieniedzmi, jesli zostaly faktycznie wydane na ubezpieczenie to czy na caly rok czy na pol ( zostaly wprowadzone okolo maja) jesli na caly to kto podpisal taka umowe w polowie roku, jesli na polowe natomiast to dlaczego trzeba bylo placic pelnoroczna stawke - chyba ze w przyszlym roku trzeba bedzie placic 80 pln, bo to byla cena tylko za pol roku od maja do grudnia.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 9:57 am 

Adam, ja to miałem dopiero super sytuacje z licencją.
Zapłaciłem w Tarnowie, bo jak się dowiedziałem ten kto nie zapłaci to nie pojeździ. No a potem się okazuje że zbędnie wywaliłem 40 PLN.
Nie chodzi tutaj o kase tylko o zasady które są conajmniej nie jasne.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 9:58 am 

Adam Jaszczurowski napisał(a):
.....Prosze na przyszlosc informowac o takich "detalach" bo teraz wynika ze ubezpieczenie nie bylo zaplacone (kto mial licencje ten mial, a kto nie mial jezdzil na starych zasadach) czyli co sie stalo z tymi pieniedzmi, jesli zostaly faktycznie wydane na ubezpieczenie to czy na caly rok czy na pol ( zostaly wprowadzone okolo maja) jesli na caly to kto podpisal taka umowe w polowie roku, jesli na polowe natomiast to dlaczego trzeba bylo placic pelnoroczna stawke - chyba ze w przyszlym roku trzeba bedzie placic 80 pln, bo to byla cena tylko za pol roku od maja do grudnia.

Pozdrawiam

Witam,

O wzrost ceny licencji z powodu wzrostu ubezpieczenia nie trzeba sie martwic.
W licencji za 2005 rok udzial ubezpieczenia wynosil 30 groszy.

Dodatkowo ktos tu na forum napisal ze koszt Licencji Sportowey nie powinien zawierac w sobie kosztu ubezpieczebia.

Pozdrowienia

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 20, 2005 10:02 am 

Maciej Bartoszek napisał(a):
Adam, ja to miałem dopiero super sytuacje z licencją.
Zapłaciłem w Tarnowie, bo jak się dowiedziałem ten kto nie zapłaci to nie pojeździ. No a potem się okazuje że zbędnie wywaliłem 40 PLN.
Nie chodzi tutaj o kase tylko o zasady które są conajmniej nie jasne.

Witam,

Ja proponuje z placeniem za licencje w roku 2006 zaczekac az LOK sie rozliczy z pieniedzy zebranych na licencje w 2005 roku.
Wtedy bedziemy wiedzieli na co tak naprawde placimy.

Pozdrowienia,

Marek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona