Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt sie 11, 2026 8:44 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 9:32 am 

Witam,

1. Co to jest truggy, a co MT?
GS SUT CE jest samochodem zbudowanym na BAZIE BUGGY, czyli samochodu przeznaczonego do wyścigów w warunkach terenowych. To KONCEPCJA i PODSATWY BUGGY, a nie jakaś przeróbka – większe opony i osie kół (upgrade z buggy GS Storm do SUT to wydatek połowy wartości modelu buggy)
Wszędzie, gdzie jeżdżą samochody MT, GS SUT startuje w klasie Monster Truck. Nieważne czy to się nazywa Unlimitet Monster Truck czy Open Monster Truck JEST TO KLASA MT.
Przykład od naszych sąsiadów:
http://www.gsracing.com.tw/information_ ... .php?id=98

2. Jakie przepisy MT?
Stany są Ojczyzną MT, razem z rozwojem tej klasy powstawały przepisy, które od jakiegoś czasu z powodzeniem funkcjonują i nikt nie ma żadnych wątpliwości „co, gdzie i czym”. Dlaczego nie zaadoptować na polski grunt czegoś, co tak dobrze się sprawdza? Po co komplikować i utrudniać??
Statystyki z USA (2004 Pro Series):
http://www.rcproseries.com/standings/2004/
Standard Monster Ttruck - sklasyfikowanych 75 zawodników
Unlimited Monster Truck – sklasyfikowanych 165 zawodników
1/8 buggy – slasyfikowanych 425 zawodników
Jak widać w klasach MT to klasa Open wykazuje największy poziom zainteresowania. Taka tendencja powinna się utrzymać także w Europie, ponieważ coraz więcej firm wytwarzających zawodnicze samochody buggy próbuje swoich sił z samochodami SUT (np. Mugen).
Jak wygląda sytuacja w Polsce? Oczywiście, my mamy większe doświadczenie w MT i musimy mieć po swojemu!
Od początku sezonu pewna grupa osób robi wszystko, żeby nie dopuścić do startów samochody SUT - czy to na forum rc czy bezpośrednio na zawodach. Skutecznie odstrasza potencjalnych użytkowników modeli SUT.
Każdy ma takie samo prawo wyboru modelu, nie można tego ograniczać przepisami. Jeżeli powstaje konflikt nie pozostaje nam nic innego, jak stworzenie klasy Standard i Open. Choć, tak jak już wcześniej o tym pisałem, w początkowej fazie rozwoju samochodów MT lepszym rozwiązaniem byłaby jedna klasa – Open.

Maciek także miał wolny wybór samochodu, jeździ samochodem GS SUT ponieważ dla niego jazda tym modelem to przyjemność. Jeżeli nie zdecydował się na propozycję HPI, to chyba o czymś świadczy….

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 12:02 pm 

Norbert Rękawek napisał(a):
...Jak widać w klasach MT to klasa Open wykazuje największy poziom zainteresowania....

Jak Polak będzie zarabiać tyle co Amerykanin, to z pewnością najdroższe klasy będą popularne, ale jak na razie realia są inne, a w Polsce najpopularniejsze są te tańsze klasy, a w klasach "open" startuje najmniej zawodników.
Wiec póki co żyjmy realią a nie marzeniami.

Modele typu SUT, Truggy itd. startuja w klasie MT Unlimited natomiast modele typu REVO, SAVAGE, MGT, LST, MAXX, TNX itd. startuja w klasie MT Small Block lub MT Big Block, w zaleznosci od pojemnosci silnika.
A nowy MT HPI Hellfire jest modelem do klasy Unlimited.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 1:05 pm 

Doskonale przedmówca odpowiedział (zresztą sam sobie)

1. Co to jest truggy, a co MT?
GS SUT CE jest samochodem zbudowanym na BAZIE BUGGY, czyli samochodu przeznaczonego do wyścigów w warunkach terenowych. To KONCEPCJA i PODSATWY BUGGY, a nie jakaś przeróbka – większe opony i osie kół (upgrade z buggy GS Storm do SUT to wydatek połowy wartości modelu buggy)

dodać można do tego tylko, że na dzień dzisiejszy idea budowy bagusa chyba najlepiej sprawdza się w szybkich rajdach terenowych na stosunkowo prostych torach.

Co zresztą sam poparł przykładem:

Wszędzie, gdzie jeżdżą samochody MT, GS SUT startuje w klasie Monster Truck. Nieważne czy to się nazywa Unlimitet Monster Truck czy Open Monster Truck JEST TO KLASA MT.

czyli na 10-ciu startujących w klasie MT 5 pierwszych miejsc to "bagusy"

hmm... to chyba tylko naiwni (albo tylko ci którzy mają już sava/revo/lst itp) startują w klasie MT czymś co nie jest bagusem. Czy naprawdę jestem tak daleko od prawdy myśląc, że klasa MT open zostanie zdominowana przez bagusy??

Jakieś wnioski?? Nasuwa się jeden. MT startuje na "zbyt łatwych" torach. Cudujemy z obniżaniem modeli, ograniczaniem skoku zawieszenia itp. bo w zamyśle konstruktorów MT było zrobienie pojazdu który w pierwszym rzędzie będzie w stanie pokonywać totalne wertepy. Niestety takie tory raczej średnio nadają się do wyścigów. To prawie tak, jakby klasę IC-8 T puścić na asfalt. Przecież będą tam sobie świetnie radziły. Do czasu, aż ktoś wpadnie na pomysł, aby do modelu skrajnie on-road założyć koła od bagusa i pojedzie nim w owej klasie IC-8 T. Zakładam, że bagusy nie będą dla niego problemem.

Z tą tylko różnicą, że nikt w "pożądniej" zawodniczej klasie IC-8 T nie pozwoli sobie na takie numery.

A klasa MT?? w końcu to dosyć "byle jaka" klasa i moża w niej jeżdzić czymkolwiek, byleby miało duuuże koła i wyglądało jak MT. W końcu
Każdy ma takie samo prawo wyboru modelu, nie można tego ograniczać przepisami.

Do tej pory myślałem, że klasy tworzy się w celu zrównania szans starujących w nich zawodników... ale widzę, że jestem w błędzie. Klasy powinno się tworzyć na podstawie indywidualnych upodobań zawodników:
Maciek także miał wolny wybór samochodu, jeździ samochodem GS SUT ponieważ dla niego jazda tym modelem to przyjemność.

Wiem niestety, że cała moja gadanina jest bez sensu, bo przy tej ilości modeli typu truggy tworzenie oddzielnej klasy jest bez sensu bo wystartuje w niej... tylko Maciek. I ok. Niech startuje i wygrywa (ja akurat wcale nie jestem "zazdrosny" o jego model i osiągnięcia, bo zapewne jest sto razy bardziej doświadczonym "kierowcą" (celowo używam słowa kierowcą, bo żaden ze mnie zawodnik) modelu ode mnie. Mam tylko nadzieję, że jeżeli pojawi się odpowiednio więcej modeli typu truggy i faktycznie nie będą dawały Monsterom większych szans, to storzona zostanie dla nich odrębna klasa a posiadacze MT nie będą już mieli "wyrzutów sumienia" że nie kupili sobie np SUT'a bo wtedy mieliby większe szanse na wygrywanie.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 1:56 pm 

Maciek także miał wolny wybór samochodu, jeździ samochodem GS SUT ponieważ dla niego jazda tym modelem to przyjemność. Jeżeli nie zdecydował się na propozycję HPI, to chyba o czymś świadczy….

Mam okazję organizować imprezy i obserwuję coraz większe zainteresowanie nowych ludzi klasą MT. Na naszych zawodach ponad połowa to zawodnicy, którzy po raz pierwszy zaczęli startować na zawodach w Zgierzu. Pomimo ze cykl jest oparty na oryginalnych przepisach HPI zrobiliśmy odstępstwo od zasady i dopuszczamy inne modele w klasie open. Niemniej, jeśli nie zagwarantujemy im równych szans w zakresie możliwości modeli to cała zabawa traci sens.
Nie jestem zwolennikiem tworzenia nowych klas, ale w pewnym momencie, gdy różnice są zbyt duże nie da się tego uniknąć.
Zgadzam się z zawodnikami, że Truggy nie powinien jeździć, z MT w jednej klasie.
W ofercie HPI pojawił się nowy model - 10501 - RTR HELLFIRE TRUCK. - http://www.hpieurope.com/kit-info.php?lang=en&partNo=10501
Jest to zupełnie nowa zmodyfikowana konstrukcja dla pasjonatów prędkości w off-road.
Nie wyobrażam sobie, aby ten model mógł ścigać się razem z MT w jednym wyścigu. Pomimo że jesteśmy dystrybutorem obu tych modeli z pewnością HELLFIRE będzie jeździł w innej klasie.

Panie Norbercie doskonale rozumiem Pana działanie, bo też jestem handlowcem, ale gdzieś jest granica. Tez jestem ciekaw jak do problemu podejdzie LOK ale jeśli ktoś myśli o równych szansach to nie powinien popełniać takiego błędu aby MT i Truggy jechały razem.

P.S.
Co da Maćka - to równy gość i szanuję jego decyzję. Przede wszystkim jest lojalny wobec Pana. Natomiast charakter propozycji, którą złożyłem na forum i brak odpowiedzi na tak atrakcyjną ofertę świadczy ewidentnie o tym, że jest potrzeba podziału na klasy a nie o tym, że Sav jest gorszy od Sut.
To są po prostu zupełnie inne modele.
Sav jest do jazdy po bezdrożach a w konstrukcji Sut i nowym HELLFIRE postawiono na prędkość.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 3:04 pm 

ROJNA napisał(a):
Jak Polak będzie zarabiać tyle co Amerykanin, to z pewnością najdroższe klasy będą popularne, ale jak na razie realia są inne, a w Polsce najpopularniejsze są te tańsze klasy, a w klasach "open" startuje najmniej zawodników.
Wiec póki co żyjmy realią a nie marzeniami.

Opierajmy się na konkretach a nie na teoriach wyssanych z palca.
Tak sobie śledze ten wątek i czytam wasze opinie, jedne są rzeczowe i konkretne inne są bezpodstawne a są też takie jak ta czyli zabawne, (nie użyje tutaj słowa smieszne bo może zostać to dwojako odebrane)

Które to modele są tymi najdroższymi ??
Nie będe opierać się na teorii, jak to robi gro forumowiczów tylko podam fakty:
Odkąd jeżdże modelem firmy GS Racing kupiłem:
Paliwko - do każdego spaliniaka trzeba
Dwie świece - do każdego spaliniaka się przydają
Koła - do każdego modelu wypada je kupić

Dodam że model ten jest minimalnie droższy od modelu Savage, na podobnym poziomie cenowym co REVO. Więc gdzie jest ta drożyzna ??!!??

Wiem, że forum jest po to żeby pisać, ale jak już ktoś ma zamiar to niech pisze z sensem i na temat. A pisanie jakiś ***** tylko po to żeby pisać, lub żeby sztucznie zaognić temat jest poprostu bezcelowe

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 3:21 pm 

Wzorowanie się na dobrych wzorcach jest rozsądnym rozwiązaniem i w MT podział powinien wyglądać tak: MT Small Block lub MT Big Block. Nie dajmy się zwariować i nie twórzmy klas modelarskich na zawody ogólnopolskie na zasadzie preferencji sprzedających /Co innego jeżeli przedstawiciel jest w stanie zorganizować zabawe swoimi modelami i zachęcić do ich kupowania w ramach firmowych rozgrywek/. Nikt nikogo nie zmusi do tego aby jeździł tym czy owym, bo po pierwsze nie na wszystko jest każdego stać, a po drugie różne są upodobania i przyzwyczajenia. Wiadomo, że na pewnym poziomie producenci w DANEJ KLASIE modeli oferują modele bardziej niż zbliżone technicznie i technologicznie. Ograniczeniom powinny podlegać jedynie to co wpływa na moc napędu bo to daje równe szanse. Nikt nie ma problemu w wyborze klasy, gdy chce się ścigać w DTM st. czy open, wiadomo jaki silnik a wózek to kwestia wyboru. Nikt nikomu nie wytyka czy jeżdzi xrayem, tamiyką losi czy asso, a w każdy można wtopić tysiące lub nie. Nikt za to nie wpadł na pomyśł aby w DTM wystartowć ic10, bo czy to by miało sens.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 3:55 pm 

Maciej Bartoszek napisał(a):
Opierajmy się na konkretach a nie na teoriach wyssanych z palca.....

Czytaj czytaj i jeszcze raz uwaznie czytaj, a jezeli nie dowidzisz to wycieczka do okulisty ci nie zaszkodzi.

Cytuj:
Standard Monster Ttruck - sklasyfikowanych 75 zawodników
Unlimited Monster Truck – sklasyfikowanych 165 zawodników
1/8 buggy – slasyfikowanych 425 zawodników

1/8 jest drosze od MT Unlimited a MT Unlimited jest drosze od MT Standard. Chyba nie chcesz powiedziec ze jest inaczej :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 4:22 pm 

Powstał konkretny temat a pan panie Rojna jak zwykle szukasz sensacji. Dziwi mnie to niezmiernie, gdyż ważą się tu losy chlopaka, który prawdopodobnie nie wystartuje (nie życze mu tego) w MP, bo ma model taki a nie inny, więc moze wypowie sie pan do tematu?

Wracając do tematu - skoro sędzia dopuszcza do danej klasy model to tym samym umożliwia mu start w Mistrzostwach Polski. Skoro jednak sędzia zmienia zdanie z imprezy na impreze to jest to nic innego jak zmiana zasad gry w trakcie gry. Dla mnie coś niezrozumiałego i lekko zachaczającego o chęć udowodnienia komuś, że jeden człowiek ma cos niewiadomo co do powiedzenia. Najśmieszniejsze jest to, ze najwięcej problemów ma sędzia, który nie jest od dyskusji ale od nienagannej i profesjonalnej obsługi AMB. Nie zmienia to jednak faktu, że na dyskusje zawsze znajduje się czas, a na przeprowadzenie jakiegoś dodatkowego treningu na zawodach - nie bardzo.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 4:27 pm 

W koncu widze ze ktos pisze z sensem gratuluje Panie Januszu! Mi sie tez wydaje ze tu jest jakies lobby firm. Odkad HPI sie w Polsce pojawilo to Savage stal sie najpopularniejszym modelem i stety niestety posiadacze tych modeli maja najwiecej glosow co do tworzenia przepisow. I prawda jest tak jak Maciek napisal ze klasy/przepisy sie tworzy pod producentow! Pytam dlaczego?

Jest wiele osob co planuja przyjechac na zawody i.im. Bugi, ktory wyszukal sobie jakis kosmiczny model o ktorym malo kto wie, rowniez model truggy i co trzeba mu papa powiedziec!

A ze model savage jest bardziej wadliwy od innych, to chyba nie powod zeby klasy pod ten model potworzyc zeby szczesliwie do mety dojechal na pierwszym miejscu po dziesieciu naprawach podrodze, gdzie w tym czasie inne modele by zrobily duzo wiecej kolek :)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 5:29 pm 

Cytuj:
Powstał konkretny temat a pan panie Rojna jak zwykle szukasz sensacji. Dziwi mnie to niezmiernie, gdyż ważą się tu losy chlopaka, który prawdopodobnie nie wystartuje (nie życze mu tego) w MP, bo ma model taki a nie inny, więc moze wypowie sie pan do tematu?

Nieprawdziwe - nikt Maćkowi niczego nie zabrania, raczej sugeruje by nie startował "z kolarzami motocyklem". Skoro pojechał raz to może skończyć sezon /ciekawe dlaczego kupił nowy model, a tego rasowego którym zaczął rywalizację postawił na półce?/
Cytuj:
Skoro jednak sędzia zmienia zdanie z imprezy na impreze to jest to nic innego jak zmiana zasad gry w trakcie gry. Dla mnie coś niezrozumiałego i lekko zachaczającego o chęć udowodnienia komuś, że jeden człowiek ma cos niewiadomo co do powiedzenia. Najśmieszniejsze jest to, ze najwięcej problemów ma sędzia, który nie jest od dyskusji ale od nienagannej i profesjonalnej obsługi AMB. Nie zmienia to jednak faktu, że na dyskusje zawsze znajduje się czas, a na przeprowadzenie jakiegoś dodatkowego treningu na zawodach - nie bardzo.

Niegrzeczne - Pan Jan jako modelarz z doświadczeniem i pasjonat był jednym z pierwszych zachęcających posiadaczy MT do startów. Sprawne kierowanie zawodami gdy trzeba być elastycznym w stosunku do zawodników i organizatorów /czyja to wina, że prąd bywa czasem za rzadki/ nie jest sprawą łatwą - spróbuj zapanować nad pięćdziesiątką profesjonalnych "dzieciaków" potem pisz głupoty.
Zmieniać przepisy - jakie? Właśnie trwa sezon mający je ustalić.

Dyskusja w tym temacie zeszła nieco z kontekstu Maćka, chodzi jednak o to aby wypracować zasady MT, tak aby każdy zainteresowany mógł zrobić odpowiednie zakupy i włączyć się do walki w wybranej przez siebie klasie na poziomie jaki go stać /oczywiście poziomie umiejętności/.

Czytać panowie szerzej posty, szerzej...

Ponawiam wniosek o nieprzyznawanie tytułów MP w MT promo, emocje pozasportowe opadną; Sportowe na pewno nie, ktokolwiek wygra MT i tak będzie gigant a reszta mu pogratuluje :( nie ulega wątpliwości, a potem ruszy... po tuning? :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 7:01 pm 

Jakub Mazur napisał(a):

Jest wiele osob co planuja przyjechac na zawody i.im. Bugi, ktory wyszukal sobie jakis kosmiczny model o ktorym malo kto wie, rowniez model truggy i co trzeba mu papa powiedziec!

kosmiczny, nie kosmiczny XTM Mammoth ST :mrgreen: (mam snetyment do XTM'a)
Sava mam i moim zdaniem jezdzi sie nim nie najlepiej (to moje zdanie, i nikazdy musi sie z nim zdadzac, trzeba go przygotowac dobrze...zawieszenie, opony), zdesydowanie wole Truggy i oczywiscie Buggy IC-8T :mrgreen:

A wracajac do tamtu...w tym roku powinno sie dokonczyc zawody wedlug tych niepisanych praw....... jechal w eliminacjach niech jedzie na MP, a w przyszlym roku nowa kalsa dla Truggy i po klopocie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 07, 2005 9:57 pm 

Janusz Potepa napisał(a):
Nieprawdziwe - nikt Maćkowi niczego nie zabrania, raczej sugeruje by nie startował "z kolarzami motocyklem". Skoro pojechał raz to może skończyć sezon /ciekawe dlaczego kupił nowy model, a tego rasowego którym zaczął rywalizację postawił na półce?/

Mam rozumieć, że ten model ma tak świetne parametry, że każdy może nim spokojnie wygrywać ??
Jeździłeś kiedyś takim modelem ?? Bo ja moge powiedzieć, że Savem się łatwiej jeździ i więcej wybacza niż GS.
I prosze mi tutaj nie robić sensacji XXw, jest priv można się zapytać dlaczego jest tak a nie inaczej i na przyszłość proszę mnie za każdym razem pytać dlaczego mam inny model, dlaczego teraz startuje w elektrykach, dlaczego zmieniłem silnik, dlaczego zmieniłem kolor budy. Czy odpowiedź na którekolwiek pytanie coś zmieni ??

Niegrzeczne - Pan Jan jako modelarz z doświadczeniem i pasjonat był jednym z pierwszych zachęcających posiadaczy MT do startów. Sprawne kierowanie zawodami gdy trzeba być elastycznym w stosunku do zawodników i organizatorów /czyja to wina, że prąd bywa czasem za rzadki/ nie jest sprawą łatwą - spróbuj zapanować nad pięćdziesiątką profesjonalnych "dzieciaków" potem pisz głupoty.

A jakie ciężkie jest pilotowanie samolotu ?? Więc prosze nie osądzać pilota tylko dlatego że rozwalił taki samolot. Spróbuj popilotować samolot to zobaczysz że to nie jest takie łatwe ;)

Zmieniać przepisy - jakie? Właśnie trwa sezon mający je ustalić.

B I N G O ustalić na PRZYSZŁY sezon, a nie stosować je w obecnym.
Dyskusja w tym temacie zeszła nieco z kontekstu Maćka, chodzi jednak o to aby wypracować zasady MT, tak aby każdy zainteresowany mógł zrobić odpowiednie zakupy i włączyć się do walki w wybranej przez siebie klasie na poziomie jaki go stać /oczywiście poziomie umiejętności/.

Z mojego kontekstu ?? Jakiego mojego kontekstu, mój przykład był tylko obrazem panującej sytuacji, przepisy dotyczące iluś osób (31 jak ktoś napisał) tworzy jedna osoba, która w dodatku nabiera dopiero wiedzy w tym temacie, z całym szacunkiem dla Pana Jana Matukina jego wiedza w tym temacie była mizerna na początku sezonu a w chwili obecnej nie widać aby została wielce poszerzona.

Ponawiam wniosek o nieprzyznawanie tytułów MP w MT promo, emocje pozasportowe opadną; Sportowe na pewno nie, ktokolwiek wygra MT i tak będzie gigant a reszta mu pogratuluje :( nie ulega wątpliwości, a potem ruszy... po tuning? :D

No to jak wniosek przejdzie to przynajmniej 31 zawodników nie będzie musiało kupować licencji. Czyli sumarycznie monsterowcy zaoszczędzą 1240 PLN. To może sobie na spółe kupimy nagrode na następny sezon ??

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 8:41 am 

To wkońcu nie wiem czy TRUGGY mogą startować czy nie.Kolega właśnie dopieścił swojego TRUGGY chce nim wystartować i co teraz się dowie, że musi go odłożyć na półkę? Sam model nie wygrywa! Czeba jeszcze dobrego modelaża by nim kierował (niewątpliwie Maciej to pokazał) i to on jest najważniejszy. Zgadza się TRUGGY ma pewną przewagę nad MT ale jak już się dopuściło model do klasy powinien dojeździć do końca. Teraz moje pytanie jest takie:
CZY MODELE TRUGGY SĄ DOPUSZCZONE DO ZAWODÓW W TARNOWIE CZY NIE :?:

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 10:19 am 

Cytuj:
CZY MODELE TRUGGY SĄ DOPUSZCZONE DO ZAWODÓW W TARNOWIE CZY NIE
odpowiedź jest prosta. Niech moderator zamieści ankietę i większość głosów zadecyduje. W końcu demokracja jest. Ja osobiście zagłosuję na TAK pomimo moich obiekcji.

p.s. Mnie nie będzie w Tarnowie, ale temat jest dla mnie istotny ze względu na ujednolicenie przepisów na przyszły rok.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 10:30 am 

Jako moderator nie dodam ankiety bo bedzie to bezsensowne. Dostep do niej bedzie miec kazdy, nawet osoba nie zwiazana z zawodami MT.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona