Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 25, 2026 6:12 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 31, 2005 9:00 pm 

Jan Matukin napisał(a):
W podsumowaniu dyskusji ........

Cytuj:
Model może być napędzany tylko jednym silnikiem Mabuchi RS540 Sport Tuned nr katalogowy 53063.

czy nie chodzi o numer katalogowy 53068 ???
53063 wg. tamiya sa to zebatki :shock:
natomiast 53068 jest to silnik Sport Tuned
cena tego silnika bedzie okolo 76zl

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 01, 2005 6:09 am 

Witam, to napewno pomyłka, mam przed sobą katalog TAMIYA i rzeczywiście na końcu numeru jest 8 a nie 3.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 01, 2005 1:38 pm 

Przepraszam, błąd palcówki - chodzi o 53068.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 02, 2005 10:24 pm 

W kwesti akusów Ci którzy mają wieksze pojemności kupili je z myslą o Top Stock lub standart piszemy o nowej taniej klasie 540 żeby nie ścigać sie w zakupie lepszych i drozszych akumlatorów czy silników. To ma być rywalizacja ale nie w lepszym sprzęcie tylko w przygotowaniu modelu do wyścigu i umiejętnościach modelarza.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 05, 2005 4:47 pm 

Zawsze będzie rywalizacja w wiedzy - nie tylko w zasobności portfela. Prostym dowodem na to jest finał Top Stock w Rudzie - to nie tuning za 1000 zł, ale "czytanie ze zrozumieniem" zamiast oglądania instrukcji do modelu i niecałe 30 zł dało Dominikowi tytuł Mistrza Polski. Oczywiście, że można dokupić akku 3700 za ponad 200 zł, ale prąd, jaki będzie pobierał z niego silnik 540 będzie i tak w trakcie 5 minut biegu mniejszy, niż z odpowiednich akku 2000 (na ten temat bardzo rozsądnie się już wypowiadano na rcauto). Ważne jest, żeby ograniczyć silniki do takich, które będą tanie i łatwo dostępne zarówno na rynku, jak i w razie takiej potrzeby (co byłoby optymalnym rozwiązaniem) na zawodach. I to wystarczy, a resztę zostawmy - tak jak Grzegorz napisał wyżej - głowie zawodnika.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 6:59 am 

Do Pana Jacka:Pańskie słowa brzmią jak dowcip.
To za Pańską sprawą zaczęto jeżdzić w Top Stocku na czarnych silnikach,to Pan chyba w Kłodzku krzyczał głośno o "selekcjach"w modelu Dominika,to Pan chwalił się Panu Rojnie tuningowym mocowaniem silnika,które pewnie daje inne przełożenia i to jest ten sukces.
Napewno umiejętności rosną ale skok sprzęcie zdeklasował zawodników z doświadczeniem i umiejętnościami.Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 7:12 am 

Używane selekcje 2000 sanyo kosztują 4 razy mniej niż akumulatory, które widziałem w niektórych modelach Top Stock. To nie Dominik zaczął jeździć na czarnych silnikach, a w Top Stock od dawna zawodnicy zajmujący czołowe miejsca używali "innych" silników - Graupnery z odklejoną naklejką i inne "wałki". Nie używam ŻADNYCH tuningowanych mocowań, po prostu przeczytałem i zanalizowałem instrukcję do czarnych zębatek, a nie obejrzałem ją "bez zrozumienia" i to jest ta WIEDZA, o której mówię. Otwarcie i GŁOŚNO mówię o tym, co jest w samochodzie mojego syna. Jak Pan czegoś nie dosłyszał, do trzeba pytać. Moją zdobytą wiedzą dzielę się na każdych zawodach z kolegami, a KAŻDĄ zmianę w modelu konsultuję z Sędzią Głównym PRZED startem.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 08, 2005 9:15 am 

Gratuluję tytułu mistrzowskiego, proszę się nie oburzać, ale przypadek Dominika to klasyczny przykład na to jak w klasie mającej uczyć przede wszystkim umiejętności jazdy różnice sprzętowe wpływają na wynik. Sprawa silnika w Top Stocku została już ustalona, ale niech nikt nie prubuje mówić, że dopuszczenie do tej klasy podwozi z możliwością regulacji przełożeń nie wpływa na wynik. Dlaczego protestujemy przeciw sprintowi? Już na podstawie różnic między TT i Tl-01 widać dlaczego w finałach MP startowało tylko trzech zawodników na podwoziach TL, do którego chodźby włożyć silnik opena i tak szybciej nie pojedzie. TL-ka naturalnie umiera ze swoimi trzema przełożeniami, bo co ma zrobić zawodnik przejażdżający bezblędnie wyścig i ma kółko mniej od tego, który wygrywa w cuglach mimo wizyt w trawie szczególnie na tak specyficznym torze jak w Rudzie, gdzie palnik to podstawa /i nie myślę tu o Łukaszu, bo potrafił wygrać bieg z TT-kami szybszymi ale gorzej prowadzonymi/. Dlatego Top Stock powinien zostać z dużymi obostrzeniami, a DTM 540 pozwoli na eksperymenty i przyspieszenie dla tych co już potrafią jeździć.
Gratuluję i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 18, 2005 5:00 pm 

Szanowni forumowicze

Może coś mnie ominęło - klasa ruszyła a nie wiem gdzie można uświadczyć przepisy 540 - może dacie mi jakiś link, a może rozdać przpeisy w papierowej formie w Poznaniu. Widzę w Pozaniu aż 5ciu zawodników w 540. Zastanawiam się czy potraktować 540 jako sposób na poznanie toru i zapisać się Top Stockiem bo chyba TS spełnia wymagania klasy 540?

Pozdrawiam

Mikołaj

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 18, 2005 8:06 pm 
Administrator forum

Mikołaj, zobacz na głównej stronie RC-AUTO w ARCHIWUM z zeszłego miesiąca. Jest tam wzmianka o PODSTAWOWYCH ograniczeniach w tej klasie.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6