Paweł Żelazo napisał(a):
To pisałem ja Tadeusz. Paweł ma 16 lat i nie obchodzą go takie sprawy jak sposoby finansowania związków sportowych czy przepisy spółek prawa handlowego.
A co się tyczy pieniędzy. Według mojego stanu wiedzy były, są i będą pieniądze z budżetu. Tyle tylko że idzie to "kanałami" zadań celowych. Dotychczasowe MEiS musiało ogłaszać przetargi na np. poltechnizację młodzieży. I wtedy LOK startował w taki przetargu. Ponieważ można było ( bo nie znam aktów wykonawczych do nowej ustawy ) ogłaszać przetargi nawet na okres 3 lat- mozna było uzyskać względną stabilnośc finansową.
Odzielną sprawą jest dotowanie przez LOK naszych zawodów. Bo o jakim dotowaniu my mówimy. Według głosów z tego forum LOK zabiera organizatorom całe wpisowe. Z tego opłaca ekipę sędziowską. WEdług moich przypuszczeń to my dotujemy LOK. Tadeusz Zelazo
Panie Tadeuszu,
Przepraszam za moja pomylke.
Z moich rozmow z Panem Zbyszkiem wynika ze LOK finansuje piecio-osobowy zespol sedziow a pieniadze z wpisowego przejmuje organizator i placi z nich za nagrody i finansuje swoje koszty.
Nie jastem na tyle blisko organizacji zawodow zeby wiedziec czy jest to prawda.
Zgodnie z tym co napisano o tym nowym ministerstwie wszystkie Zwiazki Sportowe beda mu podlegac i beda dotowane przez ministerstwo.
LOK nie bedacy ZS nie bedzie mu podlegal i nie bedzie dotowany z budzetu tego ministerstwa (w zakresie dzialania w dziedzinie naszego sportu).
Nastapia wiec zmiany negatywnie wplywajace na finansowanie naszego sportu.
Pozdrowienia,
Marek Pleskacz