Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 31, 2026 3:21 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: M18 i silnik
PostNapisane: Pt lip 22, 2005 11:18 pm 

Witam
Przymierzam się właśnie do kupna M18 i zastanawiam nad wyborem silnika. Mam zamiar startować tym modelem w zawodach. Do niedawna myślałem tylko o speed 300, ale ostatnio przeczytałem , że do klasy micro zostaną dopuszczone bezszczotkowce i teraz zastanawiam się czy jest sęs inwestować w standardowy silnik i regulator czy lepiej kupić bezszczotkowca . Czy w zawodach będą startowały razem modele z silnikami szczotkowymi i bezszczotkowymi, czy będzie dla nich osobna klasa ? Czy są jakieś ograniczenia co do stosowanych silników bezszczotkowych ?

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So lip 23, 2005 8:28 am 

Witam,
Czytając posty w dziale informacja o zawodach i w kilku innych to coraz bardziej obawiam się czy klasa M18 będzie istnieć. Jest nas kilku zapaleńców ale inni krzyczą, że liczy się tylko DTM Open.

Co do silnika mam podbny dylemat. Czy będą dopuszczne bezszczotkowce czy nie. Do zwykłego silnika mam regulator własnej konstrukcji.

Pożyjemy zobaczymy.

Tytuł:
PostNapisane: So lip 23, 2005 8:32 am 
PSVADEK

Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
Krzysiek Jaskot napisał(a):
...Co do silnika mam podbny dylemat. Czy będą dopuszczne bezszczotkowce czy nie. Do zwykłego silnika mam regulator własnej konstrukcji...

Z tego co mi wiadomo będą dopuszczone na 100%

Tytuł:
PostNapisane: So lip 23, 2005 9:25 am 
Administrator forum

Sprawa silnika w naszych micrusach to narazi temat do bardzo głębokich przemysleń. Pomysł z bezszczotkowcami jest bardzo dobry ale ma jedną wadę, i to poważną: znów napędza tuning w modelach a co za tym idzie podraża całą zabawę.

Ma to rozwiązanie też jeden duży plus: koniec z kupowaniem na każde zawody nowego silnika za 50zł.

A istnieć będziemy. mam pewien pomysł który pomoże napędzić zawodników do tej klasy :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: So lip 23, 2005 9:42 am 

No właśnie.
Jak przyciągnąć ludzi do tej klasy, skoro wszędzie mówi się o tworzeniu nowych klas (540).
Obecnie przecież to jest wyścig zbrojeń. Modeli w klasie standard nie ma (chyba oprócz mojego startu w Rudzie Śląskiej).
Wszyscy tam tak wymiatali modelami to i ja zacząłem się zbroić.

Ciekawe jest pytanie o te silniki bezszczotkowe. Będą czy nie będą dopuszczone? Żeby pewnego dnia nie obudzić się z reką w nocniku (wydaliśmy kasę na modele na tuning a nie będzie gdzie powalczyć)

Może ta niechęć niektórych do E18 spowodowana jest tym że jak takie małe g....ko może tak jeździć. Przecież on tyle pieniędzy wydał na taki wspaniały model a tu takie małe coś...

Tytuł:
PostNapisane: So lip 23, 2005 10:18 am 
Administrator forum

Ale to małe coś zacznie kosztowac po tuningu do silnika bezszczotkowego w okolicach modelu DTM. I zgadnij jaki model wybierze poczatkujący?

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: So lip 23, 2005 11:43 am 

Zgaduję - M18 oczywiście :D
Panowie, klasa mikro jest i będzie, mimo propozycji niektórych na tym forum co do ograniczenia klas w zawodach. Tak się składa, że nie oni o tym decydują (mogą jedynie to robić co do organizowania przez siebie swoich prywatnych zawodów). Jest spore zainteresowanie klasą M18 i My również możemy sobie organizować swoje własne zawody (a jeśli chodzi o MP to decyduje jak na razie o tym CKM LOK).
Czekamy również na M18T i chcemy spróbować ja wprowadzić do OFF.
Pozostaje nadal nasza propozycja do zorganizowania wyścigów na 1/18 mili - tak więc sami widzicie, że organizując sami sobie zawody w M18 mamy co robić i jak się bawić przez nawet 2 dni.

Pozdrawiam wszystkich zwolennikow i zapaleńców, dla których 1:18 jest najlepszą z klas

Tytuł:
PostNapisane: So lip 23, 2005 7:33 pm 

Widzę ,że optymizm was nie opuszcza więc i ja dołączam do mikrusów :D
M-18 już zamówiony, teraz jeszcze silnik i regulator. Tylko jaki ? Kupić szczotkowca czy od razu zainwestować w bezszczotkowca ?

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: So lip 23, 2005 8:58 pm 

My szczotkowce już mamy, a bezszczotkowce są nie uniknione - bierz bezszczotkowca. Hale zaczynamy (przynajmniej chcemy) bez szczotek.

Tytuł:
PostNapisane: So lip 23, 2005 9:02 pm 

Krzysztof Rafalski napisał(a):
My szczotkowce już mamy, a bezszczotkowce są nie uniknione - bierz bezszczotkowca. Hale zaczynamy (przynajmniej chcemy) bez szczotek.

Ale jaki ? Będą jakieś ograniczenia co do stosowanych silników czy nie ?

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: So lip 23, 2005 9:14 pm 

Narazie po próbach został wybrany 5400KV (wyścigi halowe) ale do innych np. 1/18 mili (planowane wyścigi) może dobrym byłby większy?

Tytuł:
PostNapisane: So lip 23, 2005 10:12 pm 

Narazie po próbach został wybrany 5400KV (wyścigi halowe) ale do innych np. 1/18 mili (planowane wyścigi) może dobrym byłby większy?

A jak w takim razie wygląda sprawa zasilania , mogą być LiPol czy tylko NiMh, ile ogniw wolno stosować ?

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: N lip 24, 2005 12:23 am 

Na zawodach NiMH max. 6 cell.

Tytuł:
PostNapisane: N lip 24, 2005 10:18 am 
PSVADEK

Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.

A można wiedzieć zpośród jakich został wybrany 5400 ? ile silnikow testowaliście ?

Tytuł:
PostNapisane: N lip 24, 2005 12:33 pm 

Panowie odpowiem od razu na kilka pytan bo rozmawialem z kim trzeba i wiem co i jak.

1. Bezszczotkowce na 99% beda od nowego sezonu na hali
2. Nie ma ograniczen bezszczotkowców. Ograniczeniem jest rodzaj silnika czyli 300 nie wiekszy.
3. Jezdzimy 8 minut to tez od razu zaznaczam.
4. Akumulatory tylko max 6 cel NiMH albo Nicd
5. szczotkowy speed 300 i bezszczotkowce beda jezdzily razem. Ewentualnie bedzie podzial na standard, 5 cel silnik 180 i zero tuningu i mikro open, 6 cel silnik 300 i reszta dowolna.

A traz kilka słów ode mnie. Panowie piszecie ze sie zbroicie, kupujecie jaracie sie ta klasa a ja zapytam wprost. GDZIE WY JESTEŚCIE. Tak sie wszyscy z was podniecaja zawodami i co? I jest na zawodach tylko stala ekpia 6 , 7 zawodnikow. Duzo jest was na forum a zadnego na zawodach. Krzysiek Jaskot tez pisze ze nakupowal wszystkiego, I CO I NIC. Krzysiek to nie o to chodzi ze przyjedziesz na zawody i bedziesz mial model caly w aluminium z beszczotkowcem itp. Powiniens byc na kazdych zawodach nawet z silnikiem 180 po to zeby zobaczyc jak my jezdziym nabrac doswiadczenia, zrobic frekfencje (Marcin Rafalski tez pare razy dostal lomot ale jezdzi coraz lepiej i robi duze postepy a nie ma wszysktich super gadżetów). A nie tylko slysze ale oni wymiataja. No fakt ze jezdzimy juz bardzo szybko ale zaczynalismy dokladnie tak samo, uczylismy sie i dostawalismy lomot, ale to byla nauka (pamietajcie ze w naszym przypadku bylo inaczej bo to my ta klase tworzymy i ja ciagniemy). Wierzcie mi to ze załadujecie full kasy w mikro to nic wam nie da (to kierowca wygrywa a nie model). Ja do nie dawna jezdzilem modelem praktycznie seryjnym i tez da sie tym wygrywac. Panowei jest nas malo i poki nie przstaniecie mowic a nie robic to nic sie nie zmieni, nie bedzie podzialu i nie bedzie wiecej zawodnikow. Wezcie to sobie do serca i zacznijcie wreszcie jezdzic.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona