Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 7:43 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 12, 2005 8:32 am 

Silnik SPORT TUNED można bez problemu kupić - jak już koledzy wcześniej sugerowali w przypadku innych detali Tamiya - w Niemczech - ostatnio znalazłem je po 23 Euro - nie jest to więc silnik tani. My jeździmy na "demobilach", które praktycznie powinny już dawno leżeć w koszu na śmieci - dowodem czego jest jeden z wyścigów ostatnich zawodów, gdzie jedna ze szczotek zniknęła. Czas więc ustalić jeden konkretny model silnika - taki, który nie będzie stwarzał problemów początkującym zarówno jeśli chodzi o budżet, jak i zbyt wysokie parametry.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 12, 2005 3:25 pm 

Przy tej okazji chciałbym przypomnieć o naszej propozycji.
Jeśli chcecie przetestować silnik Saturn to specjalnie z tej okazji możemy go sprzedać po 30 zł brutto.
Cena 23 Euro to lekko licząc = 92 zł.
Jakby nie było to 3 x więcej od Saturna.
Natomiast chętnie usłyszę wasze opinie na temat jego możliwości.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 9:25 am 

W dyskusjach na inny temat pojawił się problem, ale jednocześnie ciekawa propozycja.
Wielu z Was zastanawia się nad tym, jakie inne modele mogą lub powinny jeździć w klasie Top Stock lub nowej 540. Na jakiej podstawie ocenić czy jakiś model zasłuży na to lub nie.

Podstawowa koncepcja polega na zmodyfikowaniu obecnych i stworzeniu nowych klas dla początkujących i nie chodzi tu o wyścig zbrojeń.
Przepisy natomiast powinny być możliwie proste, ale jednocześnie chronić szanse wszystkich zawodników.
Uważam, że tak do końca nikt dziś nie zna wszystkich modeli różnych firm. W związku z tym proponuję, aby poza przepisami ogólnymi (podstawowe ograniczenia- silnik itd.) sędziowie na wniosek zainteresowanego zawodnika lub dystrybutora obejrzeli każdy nowy model, który pojawi się w klasie i zwykłym ogłoszeniem bez czekania na CKM dopisali go lub nie do listy modeli dopuszczonych w danej klasie.
Co wy na to?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 9:31 am 

Czy dobrze rozumien ? Do X-RAY FK05 włożę silnik SATURN i mogę startować w klasie DTM 540 ? :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 9:35 am 

Panie Leszku musialby Pan dorobic do tego modelu podwozie z laminatu szklanego. Gdzies tutaj widzialem wpis Sedziego, ze przewiduja dopuszczenie modeli ktore maja podwozie zrobione z materialow innych niz wlokno weglowe. Mozna tez z mebloscianki. Widzialem kiedys cos takiego u 2 zawodnikow.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 10:05 am 

A moze warto utworzyc jedynie 4 klasy modeli elektrycznych torowych?

1. Top Stock - w takiej formie jak teraz, bez zadnych zmian czyli tylko dwa podwozia Tamijki

2. klasa 540 czyli dopuszczone wszystkie podwozia modeli TC, z maksymalnym tuningiem, ale konkretny motor, najlepiej ocechowany (mysle ze cena 30zl za silnik jest rewelacyjna, bez wzgledu na marke - to moja ocena Staurna), konkretne przelozenie oraz jeden typ opon i wkladow

3. TC Open - jak dotychczas, ale jak zwykle proponuje jeden konkretny typ opon i wkladow.

4. Klasa Micro - w takim ukladzie jak jest teraz

Dzieki powyzszemu rozwiazaniu mamy klasy "dla kazdego":

1. Dla tego co chce poscigac sie po jak najnizszych kosztach (Tamijka) - poczuc smak rywalizacji oraz zglebic podstawy modelarstwa (np. czym sie rozni odbiornik od nadajnika i dlaczego czerwony podlacza sie do czerwonego)

2. "540" - Dla tego kto lubi krecic, regulowac, tuningowac i jednoczesnie miec pewnosc ze najwazniejsze czynniki gwarantujace zwyciestwo w zawodach (motor i kola) u wsztstkich sa jednakowe, a o zwyciestwie decyduje umiejetnosc prowadzenia oraz odrobina szczescia. Szeroki wybor modeli dostepnych na rynku powinien zadowalic najbardziej wybrednych

3. TC Open dla wszystkich tych, ktorzy powaznie mysla o startach poza granicami Polski.

Mysle, ze klasa 540 tego typu spokojnie zastapilaby TC Stock i mamy jednoczesnie rozwiazany problem plynnego przejscia do kalsy wyzszej (540 - Open)

Prosze powyzsza wypowiedz traktowac jako czysto teoretyczna.

Marcin Mazurek

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 11:00 am 

Temat ma już 12 stron i raczej wystarczy nowych koncepcji. W tym, co Pan proponuje nie widzę zbyt wielu różnic w stosunku do obecnej sytuacji.
Powodem całego zamieszania jest potrzeba modyfikacji starych i stworzenie nowych klas dla początkujących. Zmiany w Top Stock, powstająca klasa 540 oraz klasa Micro Standard, która również będzie dla początkujących. Nie chodzi nam o to, aby coś zmieniać w klasach wyższych. Tu inicjatywa powinna wyjść od zawodników.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 11:12 am 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Tu inicjatywa powinna wyjść od zawodników.

No właśnie wyszła.

Choć wydaje mi się dziwna chęć likwidowania najliczniejszej klasy w Polsce.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 11:29 am 

Tomek Massalski napisał(a):
Choć wydaje mi się dziwna chęć likwidowania najliczniejszej klasy w Polsce.

O jakiej klasie Pan myśli?
Nie widzę żadnej klasy, która miałaby być zlikwidowana.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 12:09 pm 

Tomek myśli o klasie, o której "zapomniał" kolega Mazurek DTM STANDARD - gdzie startuje w każdych zawodach 40-60 osób - a może nie startował w żadnych zawodach, więc pamiętać nie może - zaróno w rankingu halowym, jak na otwartym powietrzu nie znalazłem sklasyfikowanego kolegi. Jakoś też zapomniał zupełnie o "mojej" klasie E-10F, która jest nieco inna od Top-Stock, ale również przeznaczona dla takich jak ja początkujących zawodników. Po co w takim razie proponuje podział na klasy, w startach w których nie bierze udziału?
Chyba, że jest to tylko chwilowa przerwa w startach w związku z pobytem zagranicą, a mój staż w modelarstiwe jest za mały, żebym go poznał osobiście. Pytanie w takim razie, kiedy ma zamiar wziąć udział w klasie 540 czy jakiejś innej nowo wymyślonej?

Pozdrawiam wszystkich niekrzyczących.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 12:24 pm 

Jacek Ochociński napisał(a):
Tomek myśli o klasie, o której "zapomniał" kolega Mazurek DTM STANDARD - gdzie startuje w każdych zawodach 40-60 osób - a może nie startował w żadnych zawodach, więc pamiętać nie może - zaróno w rankingu halowym, jak na otwartym powietrzu nie znalazłem sklasyfikowanego kolegi.

Marcin przez wiele lat startował zawodach (kilka także organizował) i jest chyba najbardziej utytułowanym polskim zawodnikiem. Przez 2 ostatnie lata startował niewiele.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 12:29 pm 

Czyli to ja jestem szczeniak :)
Ale zapomnieć o DTM? - i Formułe wrucić do kosza?
Cyba za gorąco w krainie łosi i łososi.

Pozdrawiam wszystkich niekrzyczących.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 1:02 pm 

Jacku.
Faktycznie jest gorąco. I chyba niepotrzebnie pogrzewasz jeszcze atmosferę. Jak chcesz uważać się za szczeniaka, to jest to Twój wybór. Bo przejrzałem forum i nikt nic takiego nie napisał ani nie zasugerował.
Dlatego spokojnie przyjmij do wiadomości to, że Marcin startował wtedy kiedy mój Paweł i Twój Dominik na "gó... mówili papu". Dlatego trochę spokoju i umiarkowania przyda się i Tobie.
Co się zaś tyczy klas TS, Formuła i DTM. Ja już przerabiałem starty Pawła we wszystkich tych klasach naraz. Czekam, spokojnie, kiedy i Ty dojdziesz do wnioski, że to nie ma sensu. I jestem pewien że pozostawisz Dominika w DTM. Bo jest to najbardziej rozwojowa i perspektywiczna klasa. Gdzieś tam na forum pisałem o zmianie swoich poglądów na organizację zawodów. Tu piszę o ilości klas, w których jednocześnie chce startować zawodnik. Popatrz dookoła. Inni już przeszli ten etap. Dlatego życzę Ci więcej rozwagi w formułowaniu swoich osądów.
Tadeusz Żelazo

Ostatnio edytowano So lip 16, 2005 9:29 am przez Paweł Żelazo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 15, 2005 10:58 pm 

Marcin Mazurek jest wielokrotnym Mistrzem Polski w klasie DTM i standart , jak i open , a także w dziesiątkach (cholera , zapomniałem jaka to klasa :D :D )

Tytuł:
PostNapisane: So lip 16, 2005 9:05 am 

Faktycznie dziesiątki to była piękna klasa !!! już widze co by się działo dzisiaj biorąc pod uwage nowej generacji akusy i silniki, jeszcze raz to powiem to była piękna i stosunkowo nie droga klasa - szkoda że juz nie istnieje

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona