Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 1:13 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 8:58 am 

Zwracam się do kolegów modelarzy z prośbą o wypowiedzi na temat wprowadzenia ( na razie tytułem próby) nowej klasy ograniczającej tylko zastosowany w modelu silnik.
Jest to moja odpowiedź na propozycję Pana Dariusz Filisiaka z Łodzi, przedstawiciela HPI na Polskę.
Propozycja padła tutaj: http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=8383&start=135
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tą klasą.

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 9:36 am 

Panie Janie ja jestem bardzo chetny ale wprowadzajac nowa klase nalezy zklikwidowac 2 inne klasy. Modelarzy jest niewiele i poki nie bedzie ich 2 razy wiecej nalezy zmniejszac ilosc klas aby w tych ktore beda rozgrywane byla wieksza ilosc zawodnikow. Jesli bedziemy miec 10 klas po 10 zawodnikow to nigdy nie bedzie poziomu w ani jednej klasie. Niektorzy tutaj maja za maly staz modelarski aby pamietac jak kilka lat temu w klasie E-10 startowalo 70 zawodnikow lub w klasie E-12 50 zawodnikow. To wlasnie ilosc startujacych w jednej klasie podnosi poziom. Dlaczego tak malo ludzi jezdzi w klasie ktora jest najpopularniejsza na calym swiecie(mam na mysli torowe elektryki). Jesli nie bedziemy rozwijac klas ktore sa najbardziej popularne na swiecie kosztem nawet "przymuszania" ludzi do startowania w nich to nigdy nie bedziemy mieli szans na arenie miedzynarodowej. Nasi poludniowi sasiedzi nas wyprzedzili w tej dziedzinie wiele lat temu. Oni na zawodach o randze krajowej maja 2 lub maksymalnie 3 klasy. Przez to doskonala poziom. Bo co z tego ze ja lub Maciek lub Mateusz wygrywamy zawody miedzy soba jesli nasz poziom w konfrontacji z chociazby Czechami jest bardzo niski.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 9:48 am 

Łukasz ma racje,a na dodatek klasa 540 bedzie sie roznic w niewielkim stopniu od tych ktore sa.Powiem wiecej roznica miedzy ta klasa a dtm st bedzie 3 km/h.Jezeli kazdy bedzie mogl w 540 jezdzic dowolnym modelem to i tak nikt z Tamiyka nie pojdzie do tej klasy!
JAKI to ma sens?

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 10:03 am 

Łukaszu (myslę że po tylu latach znajomości mogę się tak do Ciebie zwracać) biorę to pod uwagę. Wstawiłem temat aby poznać Wasze opinie.
O stworzeniu klasy 540 pisało już kilka osób na tym forum.
Klasa FORMUŁA zamiera, nie są nią zainteresowani nawet początkujący modelarze. Ostatnio często czytam że "ktoś" jeździł na nie dozwolonym silniku, a nie jest to dobry zachęcający przykład dla najmłodszych, oni jeszcze nie umieją oszukiwać.
Zaskoczyła mnie ccena silnika proponowana przez Pana Filisiaka, zdecydowanie przebiła wszyskie inne propozycje, a jeszcze silnik nierozbieralny.
Jeżeli Pan Filisiak jest w stanie zabezpieczyć ciągła dostawę tych silników
to powstanie tej klasy wydaje mnie się potrzebne, choćby dla tego aby zamknąć dyskusję w klasie TS.
Niektórzy modelarze z SKM próbowali na naszym torze w czasie treningów jazdy modelami TS na silnikach 19-zwojowych i nie skńczyło się to tragicznie dla modelu.
Od dawna rozmawiamy o zastosowaniu jednakowych niedrogich silników
i uważam że pojawiła się konkretna propozycja.
Pozdrawiam

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 10:17 am 

Bylo duzo glosow ludzi jezdzacy w TS,ze nie beda startowac w ST swoja Tamiyka,a tam przeciez nie sa silniki 19 zwojowe,a 27io.Silnik silnikiem,kazdy ma taki sam,tani,nie rozberalny,ale napewno bedzie kilka osob ktore beda wygrywac sprzetowo,bo przeciez nie tylko silnik w modelu ma znaczenie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 10:25 am 

Patryk Raczyński napisał(a):
beda wygrywac sprzetowo,bo przeciez nie tylko silnik w modelu ma znaczenie.

Dlatego był poruszony też temat opon:
Festiwal napisał(a):
4. Podobny układ mogę zaproponować z oponami. Tu oferta jesz bardzo szeroka i bardzo proszę – wybierzcie sobie konkretny typ opony a zastosujemy dla niej promocyjny upust na zawody.

Mariusz Koziorowicz

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 10:09 pm 

Od kilku dni czytam dokładnie to co pisze się na forum więc w końcu postanowiłem dorzucić swoje trzy grosze. Może i jestem narazie początkujący w tej dziedzinie sportu bo mój syn jeżdz dopiero od pół roku ale myślę że troszeczkę poznałem już tajników tego sportu co widać po jego wynikach. Ponieważ na codzień mechanikuję i Tamijkę i HPI doskonale wiem co potrafią te modele i dlatego uważam że włożenie Sprinta do TS jest pomysłem chybionym co mogę udowodnić na najbliższych zawodach przygotowując taki model do TS. Jak wiemy powoli wymiera klasa Formuła, robi się "dziura" więc myslę że jest miejsce na stworzenie klasy DTM540 co uważam za bardzo ciekawy pomysł i podpisuję się pod nim obiema rękami, oczywiście pod warunkiem że będą stworzone do tej klasy odpowiednio precyzyjne przepisy dotyczące np. silnika. Myślę że zapodanie jednakowego silnika np. Saturna w DTM540 a Stingera w TS może być zrealizowane bez żadnego problemu tak jak nie stanowi w dzisiejszych czasach opracowanie systemu plombowania takich silników co napewno uprościłoby i przyśpieszyło kontrole techniczne. A jeśli już mowa o kontroli technicznej to np. w TS narazie wydaje mi się bezsensowna ze względu na nieprecyzyjne przepisy wg. których można jeżdzic tak na zwykłej blaszance Johnsona którą dostaje się z pudełka jak i na czarnym modyfikowanym. Obydwa silniki dzieli jak wiecie panowie przepaść i nie dziwię się że niektórzy zawodnicy mają pretensje że ktoś jest nieuczciwy albo że kontrola była nie tak jak trzeba. Przecież oba są wg. przepisów LEGALNE!!!!. Myślę że najwyższa pora uporżądkować przepisy przed nadchodzącym nowym sezonem. A wracając do Sprinta pan Filisiak /przepraszam jeśli przekręciłem nazwisko/ złożył na forum ostatnio wiele deklaracji dotyczących HPI. Owszem nie powiem zaciekawiły mnie i mam nadzieję że nie są to obietnice "przedwyborcze" i "życzę" sobie żeby ta deklarowana wspólpraca dawała wsparcie każdemu który jeżdzi HPI a przede wszystkim najlepszym klubom i najlepszym zawodnikom, czego mu oczywiście życzę i sam deklaruję się że będę się temu pilnie przyglądał zwłaszcza wtedy kiedy powstanie nowa klasa DTM540 w której mój Marcin chce jeżdzić Sprintem.

pozdrawiam
P.F

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 10:28 pm 
Administrator forum

Jest tylko jedno małe ale co do silnika (no może nie ma - w zależności dla kogo DTM540 ma byc przeznaczone).

Otóż:

jeżeli DTM 540 ma byc klasą - a takie jest jej założenie - dla poczatkujących którzy chcą jeździć w standardzie, a jeszcze raczkują na torze - to wpakowanie tam silnika 20-zwojowego mija się z celem.
Proponuję tam również dać silnik 540 ale Mabuschi - srebrny.

Mogę się tutaj mylić - widziałem sprinta w pierwszej odsłonie (pierwszą wersję) z tym silnikiem i jeździ to naprawdę szybko.

Jeżeli z kolei ma to być klasa dla wszystkich - to jak najbardziej silnik 20-zwoi jest wskazany.

Co do opon: jak najbardziej jednakowe co z jednakowym - podkreślam JEDNAKOWYM - silnikiem da porównanie umijętności poszczególnych zawodników.

W kwestii formułek: rzeczywiście, kalsa umiera i raczej nie powinna już zaistnieć w nowym sezonie - począwszy od sezonu halowego.

Co do Sprinta 2 w TS: proponuję zrobić eksperyment w Kłodzku na GP zarówno z klasą DTM 540 i jazdą sprintów w TS. Trzeba to na spokojnie zobaczyć. Sprinta w akcji w TS powinien dostać zawodnik ze średnim stażem, zawodnik z czołówki jak również całkowicie "zielony".

Co do propozycji Pana Fortuny - zapraszam z przygotowanym Sprintem 2 do startów w TS w Kłodzku :) Zobaczymy jak sie ten model będzie spisywał jak zostanie dobrze przygotowany :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 10:37 pm 

Cytuj:
Marek Kusiakiewicz napisał:Co do Sprinta 2 w TS: proponuję zrobić eksperyment w Kłodzku na GP zarówno z klasą DTM 540 i jazdą sprintów w TS. Trzeba to na spokojnie zobaczyć. Sprinta w akcji w TS powinien dostać zawodnik ze średnim stażem, zawodnik z czołówki jak również całkowicie "zielony".[/color]

Myślę że to jest całkiem fajny pomysł do którego realizacji może przylączy się jako wsparcie z modelami pan Filisiak. /jeśli będzie miał oczywiście chęć/
A swoja drogą panie Marku przyznał pan że Sprint jeżdzi całkiem szybko więc jak to się ma do "dorożek" z TS? 8)

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Ostatnio edytowano Cz lip 07, 2005 10:40 pm przez Piotr Fortuna, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 10:40 pm 
Administrator forum

Jak najbardzie, Spriny jeździ szybko ale w wersji RTR z silnikiem 20-zwoi :)

A to drobna różnica pomiedzym 20-zwojowym silnikiem Saturn a blaszakiem 540 Mabushi :)

ps. Panie Piotrze, prosze nie zwracać się do mnie przez Pan :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 10:47 pm 

i tu właśnie widzę problem w uporządkowaniu przepisów dotyczących ujednoliconych silników
co i tak nie będzie desygnowało Sprinta do klasy TS bo ma on dużą przewage w dobieraniu przełożeń gdzie nasza biedna Tamijka niestety prezentuje się ubogo. A jeśli nawet byłaby propozycja zdefiniowania przepisów dotyczących przełożeń w Sprińcie to myślę że znowu pojawią się problemy z kontrolą techniczna...... Tak więc jestem za DTM540 i za szybkim eksperymentowaniem przed nowym sezonem.

P.S. panie Marku ja też nie jestem pan :D

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 11:01 pm 
Raflee

Marek... ja chetnie przetestowalbym sprinta w TS ;) wstawialem sie za tym modelem, bo jego konstrukcja jest bardzo prosta, a dobra... Jakby od nastepnego sezonu byl dopuszczony do TS to cos czuje, ze w Mielcu znalazlby sie 2 takie odrazu ;) W obecnej chwili wracanie do TS mija sie z celem... a sprint moze to zmienic :)

Ja narazie bym sie powstrzymal z robieniem DTM 540... klas mamy juz troche (wystarczy popatrzec na czechow... - 3 klasy elektryczne: Standart, Open i formolka, i jak wymiataja? ) Moim zdaniem lepiej byloby zrobic z TS kalse przejsciowa i zarazem dla poczatkujacych... poziom bylby wyzszy, bo zawodnicy musieliby sie wziasc za siebie i nauczyc porzadnie jezdzic, zeby cos powalczyc... i wtedy zostana nam w sumie 4/5 klas(y): ST. open, TS, micro i ewentualnie formolka... (w ktorej przybedzie chyba jednego zawodnika... jak sobie tylko odbiornik kupie :P )

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 11:28 pm 

Lukasz i Patryk raczej nie powinni tu zabierac swojego stanowiska a raczej zawodnicy ktorzy chca w tych klasach startowac lub ich rodzice badz opiekunowie - (lepiej postarajcie sie o propagande klasy OPEN by wam przybylo wiecej zawodnikow bo jest coraz mniej) to tylko takie moje zdanie

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 07, 2005 11:48 pm 

do Lukasza ktory zdazyl skasowac swoj post wyzej

modelarstwo zawodnicze to narazie u nas jeszcze nie istnieje na takim poziomie jak zagranica wiec nie ma co porownywac reszty swiata do Polski

Trzeba siegnac po pieniadze na wspieranie modelarstwa i to najmlodszych zawodnikow ( mlodzikowe i juniorow ) pieniadze sa i to nie male tylko do wyciagniecia z UKWiT-u ale niestety dopuki LOK bedzie tym wszystkim zarzadzal to nic nowego oprocz AMB nie polepszy sie u nas w kraju , trzeba zalozyc Zwiazek Modelarzy Samochodowych ktory bedzie pilnowal spraw tylko i wylacznie Klubow w ktorych sa zrzeszeni modelarze samochodowi a tak te pieniadze nie trafiaja do nas lub nawet nikt o nie nie wystepuje i duzo by tu jeszcze mozna napisac ....

P.S.
jak bedzie mial kto finansowac kluby i zawodnikow to bedzie przybywac klas i nowi zawodnicy napewno sie pojawia

obecnie zawodnikow zrobilo sie mniej w porownaniu z tym co bylo 10 lat temu z powodu pozamykania modelarni a bylo ich po kilka w kazdym wojewodztwie ( a do tego doprowadzil LOK ) i teraz sie wszyscy dziwia czemu jest tak jak jest

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 08, 2005 5:29 am 
Administrator forum

Krzysiek, Zgadazam się z Toba ale nie w kwesti tej że do likwidacji modelarni doprowadził LOK. U mnie też była modelarnia, LOK-owska - a zniknęła dlatego że miasto przestało ją wspierać finansowo. W pewnym momencie zaczęło brakowac kasy na wszytsko - a rzeczywiście kasa z LOK-u też sie ucięła.

Modelarni brakuje bo brakuje chętnych do jej prowadzenia. Ludzie którzy mogliby prowadzić coś na wzór modelarni - np. nauczyciele techniki w szkołach, też tego nie zrobia bo często gęsto nie portafią rozrysować podstawowych brył na paierze żeby to potem posklejać w całość :) nie mówiąc o tym że nie mają pojęcia o tym co robią w szkole :)

jeżeli nam zależy na tym aby było więcej zawodników musimy - niestety - sami walczyć o to aby takie modelarnie powstawały i sami musimy je prowadzić. Smutna rzeczywistość.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona