Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz cze 25, 2026 7:33 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 01, 2005 6:29 am 

Ja jak będę tak dobrze jeżdził jak Łukasz też będę za likwidacją innych klas...
W zeszłym roku w Jelczu startowałem pierwszy raz w życiu,miałem TL-01 ale z elektronicznym regulatorem,paranoja trafiłem do Standartu.Nie byłem ostatni ale co tam się działo do dzisiaj mi wstyd.I tak bardzo często się dzieje że chłopak nie chce wyśmiewanej przez zawodników Tamyiki i odrazu ma model lepszy i odrazu musi skakać na głęboką wodę.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 01, 2005 1:02 pm 

Moim zdaniem tworzenie nowych klas praktycznie nie różniących się od siebie działa destrukcyjnie na cały sport. Najważniejszym powodem jest zmniejszenie współzawodnictwa. Duża ilość zawodników w jednej klasie bardzo wzmaga poziom rywalizacji i powoduje szybszy wzrost umiejętności. Dla mnie jest irytująca sytuacja, gdy udało mi się zdobyć tytuł wicemistrza Polski, praktycznie nie umiejąc jeździć, dzięki niewielkiej liczbie zawodników. W niedawnym czasie doszło już i tak do zmniejszenia różnic pomiędzy standard, a open przez wprowadzenie możliwości korzystania z stabilizatorów.
A'propos popularności silników 27 i 19 zwojowych. Popatrzyłem na propozycje kilku wiodących producentów i o dziwo żaden z nich (Asso, Epic, Orion i Trinity) nie nie ma wswojej ofercie większej ilości zawodniczych silników 19 zwojowych od 27 zwojowych.
Jeśli ktoś potrzebuje łagodnego przejścia to nie stanowi chyba problemu start w klasie OPEN na silniku 23, 19 czy 17. Argumentowanie, że nikt nie chce startować na takim silniku w klasie gdzie można to robić na silniku 12 zwojowym jest bezzasadne. Jeśli osoba potrzebuje łagodnego przejścia to i tak nie ma możliwości ścigać się z najlepszymi w klasie open, wiec czy wystartuje na 12 czy 19 zwojowym silniku nie ma znaczenia.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 01, 2005 7:38 pm 

Masz 100% rację Tomku .Tak mi się wydaje , że pojawili się młodzi ludzie , którzy koniecznie chcą zaistnieć , a poniewaz nie wiedzą jak , to zaczynają mieszać . Zobaczymy , co namieszają . :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 01, 2005 8:22 pm 

Szanowny panie Leszku. Jak weźmie Pan wyniki ostatnich zaawodow w klasie standart, to w pierwszej dziesiątce zobaczy Pan nazwiska, ktorych jeszcze rok czy półtora temu Pan nie widział wśród startuyjących w klasie standart.Dlatego pozwalam sobie ( tuż przed MP ) stwierdzić że dzisiaj Tomek nie zdobyłby vice-mistrzostwa nie umiejąc jeźdźić.
Propozycja wprowadzenia do klasy standart mocnijeszych silników nie była wzięta z "sufitu". Tak jest po prostu na całym liczącym się w zawodach Świecie. I znowu powstaje problem. Czy my musimy naśladować ten "zgniły" Zachód i Daleki Wschód. Bo przecież głupim pomysłem jest organizowanie zawodów w których wszyscy muszą jeźdźić na tym samym typie opon. Przecież to wypacza wyniki rywalizacji. Przecież wystarczyło pozwolić stosować w standarcie stabilizatory a przepać między silnikami stock a 12-zwojowymi została co najmniej w połowie zasypana. A tak nie jest. Błedy w usatwieniu modelu silnik stocka wybacza w stopniu znacznym. 17 czy 19 zwojowy obnaża braki dokładnie.
Rację mają Ci ktorzy twierdzą że wprowadzenie klasy standart z mocniejkszymi niz w tej chwili silnikami nie zwiększy ilości zawodników startujących w wszystkich klasach DTM. I powinna zostać klasa Amator z silnikami Stock. Ale na sezon powinien być ustalony typ silnika i wszyscy musiely by na nim jeźdźić. Powstaje coraz więcej przedstawicieli światowych producentów. Bedą i przedstawiciele producentow silników. Cena może być bardzo korzystna.
WQracając do obserwacji "tych innych". Mnie osobiście bardzo podoba się kolejność w jakiej startują zawodnikcy w eliminacjach. Do pierwszego biegu staruja według swoich miejsc w rankingu. Do następnych według miejsc zajętych w poprzednim biegu. Chyba nie jest problemem czytanie kolejności startów z tabeli wyników a nie z regulaminu. Ale jest to rzecz ktora mnie się podoba. Reszcie może się nie podobać. I piszą to nie po to żeby zaistnieć. Piszę bo uważam że trzeba podpatrywać innych i zastanwiać się które rzeczy mają dobre i warto je wprowadzać u nas.
Wasze oddane Stare Żelazko

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 01, 2005 9:39 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):
Dlatego pozwalam sobie ( tuż przed MP ) stwierdzić że dzisiaj Tomek nie zdobyłby vice-mistrzostwa nie umiejąc jeźdźić.

To było tylko dwa lata temu.
Paweł Żelazo napisał(a):
Tak jest po prostu na całym liczącym się w zawodach Świecie.

Ja co prawda nie jestem eksperem w sprawie klas w poszczególnych krajach tylko zastanawia mnie dlaczego wiecej jest dostępnych silników 27 niż 19 zwojowych. Praktycznie u każdego z producentów. To jakiś ich fanatyzm, czy całkowita nieznajomość rynku?

Paweł Żelazo napisał(a):
Błedy w usatwieniu modelu silnik stocka wybacza w stopniu znacznym. 17 czy 19 zwojowy obnaża braki dokładnie.

A jeszcze bardziej robi to model z silnikiem 12 czy 8 zwojowym. Klasa standard jest właśnie po to, żeby wybaczać.

Paweł Żelazo napisał(a):
Mnie osobiście bardzo podoba się kolejność w jakiej startują zawodnikcy w eliminacjach. Do pierwszego biegu staruja według swoich miejsc w rankingu. Do następnych według miejsc zajętych w poprzednim biegu. Chyba nie jest problemem czytanie kolejności startów z tabeli wyników a nie z regulaminu. Ale jest to rzecz ktora mnie się podoba. Reszcie może się nie podobać.

Jeśli chodzi o podpatrywanie innych to rozwiązanie z konkretną kolejnością startów jest podpatrzony z przpisów EFRA. O ile dobrze pamiętam to wszystkie klasy z wyjątkiem DTM'owych startują według tych zasad. Jedynie DTM'y wg EFRA startują w kolejności odwrotnej do zajętych miejsc w poprzednim wyścigu.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: N maja 29, 2005 9:35 pm 

na 19 zwojach jeżdzą nasi śąsiedzi jako standart (czesi) sam u nich startowałem na takim silniku i jeśli wprowadzać taką klasę to zamiast 27 zwoi. Silniki 19 zojowe są na łożyskach kulkowych i lepiej się kręcą. Pomyśł Tadeusza Żelazo z jednodniowym podziałem dla DTM uważam za dobry.

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 30, 2005 2:25 pm 

Najpierw nauczcie sie jezdzic a potem wkladajcie mocniejsze silniki :)

A jak ktos chce jezdzic na mocniejszym motorze to prosze sprobowac w OPEN i wtedy sie przekona jak wzrastaja koszty utrzymania auta. :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 31, 2005 9:04 pm 

krzychu masz rację open to koszt. 19 zwoi nie robi tyle złego w modelu podobnie jak 27. ale jak konfrontować się z innymi w europie nie mamy pojęcia o ustawieniach tych silników. Fajnie by było gdyby nas odwiedzali zawodnicy z zagranicy.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 01, 2005 12:32 am 

jak chcesz zaprosic gosci z zagranicy to trzeba do tego przedewszystkim porzadnego toru - narazie taki tor szykuje sie w Klodzku i bedzie to chyba jedyny dobry tor :) - Ruda i sacz sa torami do bani i nie na obecne modele ktorymi jezdzimy :)

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 03, 2005 9:21 am 
Dla prawnego porządku przypominam o wprowadzeniu nowych klas decyduję Sekcja modeli samochodów RC której komandorem jest P. Tadeusz Bernady i pod jego kierownictwem opracowane są zmiany na każdy sezon.Dla przypomnienia w Tarnowie powstał tor asfaltowy i warto było go sprawdzić przy okazji rozgrywania zawodów 4-5 06 2005 w kl.Buggy.Oczywiście jestem za dyskusją o nowych klasach i o sposobie rozgrywania zawodów.Pozdrawiam Zbigniew Ciećwierz

Tytuł:
PostNapisane: So cze 04, 2005 10:13 pm 

Powiedział , co wiedział . :D

Tytuł:
PostNapisane: N cze 05, 2005 10:30 am 

Szanowni Panowie.
Proponuję zamknąć ten temat. Kiedyś faktycznie rzuciłem propozycję aby od sezonu 2006 standart jeżdził na silnikach 19 ( lub 17 ) zwojowych. Ale jest demokracja i jak większość nie chce to nie trzeba robić zmian. Może zostać tak jak jest.
Problem jest tylko w tym że jak jest temat, to piszmy o tym temacie czyli o silnikach w klasie standart. Co do tego mają tory? Ile ich jest i w jakim są stanie. Jak ktoś chce jeżdzić to miejsce znajdzie. W najbliższą sobotę są zawody w Trencinie. Jak komuś mało to w niedzielę ma zawody w Wiedniu.
Panie Leszku. jesdt faktycznie grupa młodych zawodników. I chcą zaistnieć. Ale jeźdźać dobrze i wygrywając. Czy na silnikach 27 czy 19 zwojowych. Czasami o wynikach zawodnika decyduje mechanik. I u jednego i u drugiego potrzeba dużo doświadczenia, ktorego niejednokrotnie brakuje. Ale jeżeli ci zawodnicy już potrafią zamącić w finale A, to co dzieje się ze "starymi" mistrzami.
Prawda jest jedna. Aby dobrze jeżdzić trzeba dużo jeżdzić. Ale jest to już na inny temat. Pozdrawiam Wszystkich. Stare Żelazko

Tytuł:
PostNapisane: N cze 05, 2005 7:54 pm 

Panowie Twierdzicie że młodzi chcą zaistniec,a to właśnie dzięki "młodemu"modelarzowi Markowi zawdzięczamy tą stronę,a teraz "dostaliśmy"wspaniały nowy tor(byłem tam dzisiaj).A zmiany chyba są potrzebne tak jak wszędzie bo jak staniemy to komuś może się wyrwać "komuno wróć".
Brawo Marek.

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 06, 2005 6:47 pm 

Cala ta dyskusja nie ma sensu.

Czy dlatego ze na niemieckim ebay-u nie ma silnikow 27 zwojowych to musimy zmieniac silniki ? - bzdura totalna - prawie wszystkie silniki byly sprowadzane z innych krajow jak USA czy HK i inne .

Jezeli chodzi o tory to one tez maja znaczenie poniewaz po nich jezdzimy , co z tego ze kupimy najlepszy model , mocny silnik , czy najszybsze serwo , jak niektore tory ktore nie nadaja sie do szybkiej i zarazem przyjemnej jazdy - konstrukcje ich sa juz przestarzale.

Jedyne tory ktore sie nadaja to jest obecnie Klodzko i Tarnow - reszta czyli Ruda Slaska i Nowy Sacz nadaja sie do naprawy i przebudowy.

Co do zmiany klas i wprowadzania nowych to napewno nie decyduje Pan Bernady we wlasnej osobie, to zawodnicy czuja ze potrzebuja zmian i oni wspolnie proponuja co by zmienic lub ulepszyc by bylo ciekawiej wiec niech LOK nie stawia nas pod murem bo tu grubo sie moze pomylic.

Zawody sa dla zawodnikow a nie dla LOK-u by np. tylko sobie punktow nazbierac do puli by z czegos dostac premie, prosze nie zapominac ze to zawodnicy sie scigaja na zawodach i to wlasnie oni wydaja pieniadze z wlasnej lub rodzicow kieszeni na sprzet jak i startowe.

Obecnie mamy ustroj demokratyczny i skonczyly sie decyzje wylacznie na najwyzszym szczeblu .

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 06, 2005 8:30 pm 

Panie Trella co Pan może powiedzieć o torach w Kłodzku i Tarnowie jak Pan jeszcze na nich nie jeździł ?

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona