Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 28, 2026 9:05 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 16, 2005 10:09 am 

A gdzie można kupić pchełkę pasującą do tych dwóch urządzeń stanowiących własność LOK-u.Chętnie bym kupił,ale z gwarancją że będzie pasowała.Może LOK podejmie temat i już jakaś kasa wpadnie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: PCHEŁKI
PostNapisane: Pn maja 16, 2005 11:28 am 

Jan a kto da gwarancję ze prywatne pchełki będą sprawne i nie będą kręcone?Ja mogę kupić pchełkę w Holandi taką która będzie liczyła tyle okrążeń ile ja będę chciał.Programowanie takich pchełek w Polsce nie sprawia żadnych problemów,wystarczy kom i prosty programator za 50 zł dostępny na allegro lub u mnie w Bydgoszczy.Uważam ze prywatne pchełki spełnią tą samą role co klasa dtm standart i open,połowa zawodników zawsze będzie uważała że druga połowa robi przekręty(szczególnie ci przegrywający)więc po co zmieniać coś co dotej pory funkcjonowało poprawnie.Trochę kultury osobistej i dbałości o pchełki ,które notabene my sami,modelarze niszczymy a problem zniknie sam.
Marian

Tytuł: Re: PCHEŁKI
PostNapisane: Pn maja 16, 2005 1:03 pm 

marian.kala napisał(a):
Jan a kto da gwarancję ze prywatne pchełki będą sprawne i nie będą kręcone?Ja mogę kupić pchełkę w Holandi taką która będzie liczyła tyle okrążeń ile ja będę chciał.Programowanie takich pchełek w Polsce nie sprawia żadnych problemów,wystarczy kom i prosty programator za 50 zł dostępny na allegro lub u mnie w Bydgoszczy.Uważam ze prywatne pchełki spełnią tą samą role co klasa dtm standart i open,połowa zawodników zawsze będzie uważała że druga połowa robi przekręty(szczególnie ci przegrywający)więc po co zmieniać coś co dotej pory funkcjonowało poprawnie.Trochę kultury osobistej i dbałości o pchełki ,które notabene my sami,modelarze niszczymy a problem zniknie sam.
Marian

Głupoty, głupoty, głupoty.
Pchełki indywidualne nie są programowalne!!!!! Nie pracują ze starym typem AMB!!!!! Nie są rozbieralne i proponuję nie tworzyć nowych filozofii.
Kto będzie się bawił w programowanie , lub przeprogramowanie pchełek, skąd Marianie wiesz co jest w środku takiej pchełki, skoro ma ją zaledwie kilku zawodników.
Zakupując pchełkę AMBrc DP otrzymujesz 7 cyfrowy numer pchełki który nie powtarza się w innej pchełce,zasilasz ją ze swojego odbiornika, zgłaszając sie na zawody podajesz swój numer i sprawa z głowy. Mając swoją pchełkę zawodnik może sobie ją wsadzić ....nawet przed modelem i to on odpowiada za jej stan i liczenie okrążeń. Jest to tylko udogodnienie dla modelarzy a nie doszukiwanie sie sposobów do oszustw. O każdą pchełkę należy dbać a zwłaszcza tą nie swoją.

Jeszcze raz- NIE DA SIĘ PRZEPROGRAMOWAĆ PCHEŁKI W CELU OSIĄGNIĘCIA KORZYŚCI W POSTACI ZWIĘKSZENIA LICZBY OKRĄŻEŃ.

Tytuł: pchełki
PostNapisane: Pn maja 16, 2005 5:00 pm 

Każde urządzenie które wysyła fale w jakiej kolwiek postaci jest programowalne i koniec .A znam kilku modelarzy w Polsce co to doskonale umieją.Kończę dyskusje bo nie oto chodzi,pchełki powinny być sprawne i oto powinien zadbać organizator za to płacisz 20 zł startowe.

Niema rzeczy niemożliwych są tylko rzeczy których nie potrafimy zrobić!

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 16, 2005 5:12 pm 

Nie jestem elektronikiem, a już w szczególności nie znam sie na pchełkach, ale wydaje mi się, że to nie pchełka liczy okrążenia, lecz urządzenie AMB, a pchełka jedynie podaje swój numer, tak aby w momencie przekroczenia linii start/meta AMB odczytało jej obecność i tyle... Czy nie jest tak, że wszystko zależy od AMB?

Kolejna sprawa - zakup nowego urządzenia i zgromadzenia na ten cel funduszy - kupno nowego AMB i dokupowanie indywidualnych pchełek przez zawodników w sytuacji kiedy jest i działa "stare" AMB wydaje się być pewną rozrzutnością... A może by tak sprzedać stare AMB wraz z pchełkami i za te pieniądze kupić nowe AMB, a zawodnicy kupiliby sobie pchełki indywidualne? Nie wiem jak takie posunięcie wyglądałoby od strony finansowej - tzn. po ile "chodzą" stare AMB wraz z pchełkami, a ile kosztuje nowe AMB bez pchełek...

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 16, 2005 5:55 pm 

Rafał Piesio napisał(a):
Nie jestem elektronikiem, a już w szczególności nie znam sie na pchełkach, ale wydaje mi się, że to nie pchełka liczy okrążenia, lecz urządzenie AMB, a pchełka jedynie podaje swój numer, tak aby w momencie przekroczenia linii start/meta AMB odczytało jej obecność i tyle... Czy nie jest tak, że wszystko zależy od AMB?

Kolejna sprawa - zakup nowego urządzenia i zgromadzenia na ten cel funduszy - kupno nowego AMB i dokupowanie indywidualnych pchełek przez zawodników w sytuacji kiedy jest i działa "stare" AMB wydaje się być pewną rozrzutnością... A może by tak sprzedać stare AMB wraz z pchełkami i za te pieniądze kupić nowe AMB, a zawodnicy kupiliby sobie pchełki indywidualne? Nie wiem jak takie posunięcie wyglądałoby od strony finansowej - tzn. po ile "chodzą" stare AMB wraz z pchełkami, a ile kosztuje nowe AMB bez pchełek...

Nie bardzo rozumiem . Nikt nie jest zobowiązany do zakupu pchełek indywidualnych, jest to jego wyłączna wola i takie rozwiązanie daje mu spokój ducha , że jego pchełka jest zawsze sprawna bo nikt inny jej nie miał w modelu, mocuje ją sobie gdzie tylko chce. Cały świat stosuje takie rozwiązanie i nie wiem w czym jest taki problem. Dla wszystkich pchełki nowego AMB są dokładnie takie same, mają kolor czerwony i migającą diodę.
Podobno chodzone , stare AMB można obecnie zakupić nawet za 300 euro i nie widzę sensu sprzedawania tego co jest.

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 16, 2005 6:08 pm 

Wniosek jeden trzeba zwrócić uwagę na Pana Mariana bo jest najbardziej zorientowany w "kombinowaniu"może nie tylko przy pchełkach....

Tytuł: pchełki
PostNapisane: Pn maja 16, 2005 6:32 pm 

zdziwiło mnie mnogość e- maili z zpytaniem jak się to robi i to nie od starych modelarzy ale od chłopców cwaniaczków z całej Polski.Pchełka wysyła impuls jak wiecie jak to działa wydaje mi się zbyteczna dyskusja.
Marian!

Tytuł: Re: pchełki
PostNapisane: Pn maja 16, 2005 7:35 pm 

marian.kala napisał(a):
zdziwiło mnie mnogość e- maili z zpytaniem jak się to robi i to nie od starych modelarzy ale od chłopców cwaniaczków z całej Polski.Pchełka wysyła impuls jak wiecie jak to działa wydaje mi się zbyteczna dyskusja.
Marian!

To nic nikomu nie da, sędziowie nie są durniami i zauważą nieprawidłową pracę pchełki liczącej trochę za dużo.

Tytuł: Re: pchełki
PostNapisane: Pn maja 16, 2005 8:03 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
marian.kala napisał(a):
Marian!

To nic nikomu nie da, sędziowie nie są durniami i zauważą nieprawidłową pracę pchełki liczącej trochę za dużo.
Niewiem jak to jest z tymi sedziami :D :D :D mniejsza o to ale jezeli sedziowie tego nie zauwarza to zawodnicy ktorym zalezy na wyniku napewno zwruca na to uwage . Co do pomyslu jest ok ,jak bylem na FM zapytalem sie ile kosztuje taka pchelka unas w Polsce gosciu powiedzial mi 90 euro dziekuje dowidzenia:) bardziej oplacalne jest sprowadzenie ze stanow .Bo jezeli kazdy by mial jezdzic na wlasnej pchelce hmm zawodnicy z sztoka zaplacili by za pchelke wiecej jak za model:).

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 16, 2005 8:35 pm 
Raflee

hehe, bo niektorym mlodym widocznie wydaje sie, ze tylko tak mozna sobie nadrobic kolko, albo 2 do najlepszych... ;) oszukiwac mozna tylko siebie... nawet jak sie wygra to nie ma tej satysfkacji. A pozatym nie wiem jak to wylgada od strony technicznej, ale teraz widac po ile sekund kto ma okrazenie, wiec jesli komus bedzie naliczalo podwojnie, czy cos to bedzie widac... i wtedy takiego wybitnego odsyla sie do piaskownicy... i spokoj :)

Ja tam nie narzekam na to co jest... puki dziala to jest dobrze, a jelsi bylby srodki, zeby kupic cos nowszego na nastepne kilka(nascie) lat to napewno wyszloby to na dobre... tymbardziej, ze ja z checia kupilbym swoja pchelke, zebym juz sie nie musial martwic , czy zdarze itp. tylko wlaczam model i moge jechac :) i zawsze jakos szybciej ejst, bo nei trzeba czekac az niktorym sie przypomni, ze zapomnieli wyciagnac pchelke z modelu :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 16, 2005 8:41 pm 

Panie Marianie coraz bardziej otwieram oczy ze zdziwienia jak czytam to co Pan pisze. Orientuje sie Pan w ogole jak dziala AMB od strony softwaru oraz co nieco o sedziowaniu a takze o pojeciu "czas separacji"?

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 17, 2005 3:42 pm 

Zmniejszyłem aktywność na forum, ale teraz pozwalam sobie zabrać głos w dyskusji:
Faktycznie "stare AMB" działa. Ale nikt nie wie jak długo. Problem tylko w tym aby tuż przed jego agonią zdołać kupić nowe . A skoro działa, to jak są pieniądze to może lepiej na razie opłacić składkę do EFRA i wysłać "naszych" na ME lub MŚ.
Jeżeli już ma być kupowane nowe AMB to warto kupić takie aby współpracowało z indywidualnymi pchełkami. Kto będzie chciał, to sobie kupi indywidualną. Ze stron zgłoszeniowych zawodów zagranicznych na "Dzikim Zachodzie " wynika że większość zawodników ma swoje pchełki, ale tym co nie mają swoich, zapewnia je organizator.
Jak napisał Łukasz Kowalczyk jest coś takiego jak czas separacji. O ile się nie mylę wynosi on obecnie 10 sekund. Dodatkowo sędziowie maja podgląd w czasy najlepszych kółek poszczególnych zawodników. Pamiętam że w Tarnowie były weryfikowane wyniki.
Na koniec pozwolę na przypomnienie swojej prośby. Oprócz liczby kółek i czasu proszę sędziów o umieszczanie informacji o czasach najlepszych okrążeń poszczegółnych zawodników. Ostatnio taki wydruk widziałem w Warszawie. Pozdrawiam wszystkich. Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 17, 2005 4:26 pm 

Dokładnie tak Tadeuszu. Dodatkowo napiszę że nie ma możliwości zakupu innego urządzenia AMB jak tylko nowe i w jednej wersji. Różnice polegaja wyłącznie na ilości pchełek.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 17, 2005 5:05 pm 

Co dwa trzy lata są w Polsce organizowane Mistrzostwa Swiata w różnych dziedzinach modelarskich . I na organizację jest zawsze tyle kasy , ż spokojnie można takie urzadzenie zakupić , tylko trzeba CHCIEĆ . W tym roku są to żagle w Gdyni . Tylko że nasi Wodzowie boją się własnego cienia .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona