Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 29, 2026 3:07 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 16, 2005 12:36 pm 

lech pepliński napisał(a):
Nie bardzo rozumiem , o co Tobie chodzi ? Czy ja odpowiadałem na Twój post ? To nie było do Ciebie . Ale skoro tak uważasz . Uderz w stół , a nożyce się odezwą . :D :D :D .

A może zamiast oddzielać spaliniaki od elektryków oddzielić ósemki od dziesiątek . :D :D :D

Panie Leszku nie rozumiem problemu.

z jednej strony na zawodach mamy:
TOP STOCK – początkujący amatorzy
FORMUŁA – początkujący
E-10 – klasa w której ściga się kilku weteranów na starych modelach, gdyż nikt już ich nie produkuje

oraz
IC8 – najbardziej zaawansowana klasa spalinowa
IC10 – najbardziej rozwijająca się klasa obecnie na świecie i w Polsce

Po co prowadzić jednego dnia wszystkie wymienione ??
Jakoś nie widzę powiązania.
Nawet dla tych którzy startują w elektrykach i spalinowcach jednocześnie jest to męczące.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sty 16, 2005 12:58 pm 

Jestem za oddzieleniem spalinówek, ale skoro piszecie że od 15 lat nic się nie zmienia i jak nie uda odłączyć się klas to lepiej położyć nacisk na lepszą organizację zawodów jeden dzien elektryki drugi spaliny(jak napisał Jacek) oczywiście z terminowym rozkładem zawodów którego będziemy się trzymać(tak jak pisałem zaczynamy wcześnie rano ibez opóżnień). Apropo klas umierających jeśli zgłasza się dwóch lub trzech zawodników to co to za rywalizacja. lepiej ustąpić pola dla wolnych treningów.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 10:53 am 

Witam kolegów dyskutantów. Postanowiłem tez cos napisać, bo jestem jako coach ekipy żywotnie zainteresowany rozdzieleniem spalinówek i elektryków. Popieram Artura, ale pod warunkiem że liczba startujących modeli w klasach spalinowych pozwoli na przynajmniej 2 grupy w klażdej klasie. Zdecydowanie zgadzam się z Arturem że koncepcja " one man orchestra" czyli zawodnika startujacego w kilku klasach nie prowadzi do dobrych wyników..a z drugiej srony nie można blokowac terminu (weekendu) dla 10-15 zawodników. Jeżeli jednak tego nie sprawdzimy " w boju" to nie przekonamy sie naprawde kto i gdzie ma ochote jeździć. Wobec tego uważam, że kalendarz powinien jednak uwzględnić podział. I jeszcze jedna uwaga dotycząca zawodów w N.Saczu na poczatku maja... ostatniego dnia powiiny byc spalinówki, bo to ułatwia powrót o normalnej porze do domu. Pzry zeszłorocznej liczebności zawodników w klasach elektrycznych zawody 3 maja mogą się skończyc o zmroku. Pozdrawiam.MK.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 12:56 pm 

Dzięki Maćku za poparcie. Osób myślących podobnie jest znacznie więcej , więc może także się wypowiedzą. Dlaczego przeciwnicy nic nie piszą, chociaż jest ich bardzo mało to jednak powinni przedstawić swoje poglądy w tym temacie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 2:03 pm 

Bardzo dobrze , że ostatniego dnia są elektryki .W E-10 dwa modele , w Formułkach 4 modele , no i Top Stock może dwie grupy . O dwunastej po zawodach . :D :D :D .

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 2:04 pm 

Bardzo dobrze , że ostatniego dnia są elektryki .W E-10 dwa modele , w Formułkach 4 modele , no i Top Stock może dwie grupy . O dwunastej po zawodach . :D :D :D .

A co Leszku, zmieniasz klasę? :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 5:10 pm 

Z pewną tremą przed znanymi nazwiskami wypowiadającymi się przede mną, ale jednak spróbuję - w imieniu dwóch początkujących młodzików wyrazić ich - i swoją opinię.

Z jednej strony mamy w pełni profesjonalnych zawodników zainteresowanych wyłącznie startami modelami spalinowymi - i Ci są za podziałem, czemu się nie dziwię - ich pajsą są jak najlepsze osiągnięcia - również międzynarodowe i kibicujemy im gorąco.

Z drugiej ludzi, którzy jeżdżą modelami w obu kategoriach, jednocześnie traktujących starty bardzo poważnie - chcących najeździć się jak najwięcej, ale dysponujących ograniczeniami - czy to finansowymi, czy czasowymi, dla których np. proponowana przez Norberta Rękawka wyżej jazda na zawody w Jelczu w dwa weekendy pod rząd może sprawiać znaczną trudność.

Z trzeciej - ludzi młodych, którzy dopiero zaczynają zabawę i posiadają auta klas o najniższym budżecie - Top Stock, Formuła, czy nowo wprowadzona - mam nadzieję - klasa 1:18, a którzy z wielkim zainteresowaniem chcieliby na żywo podziwiać Was - mistrzów startujących modelami spalinowymi.

Jedna rzecz jest pewna - potrzebne jest więcej miejsc, gdzie można będzie zarówno trenować jak i organizować zawody, gdyż widać wyraźnie, szczególnie po IC-10 i DTM-STOCK, że następuje rozwój modelarstwa samochodowego. Konieczne jest większe rozdrobnienie zawodów - właśnie ze względu na koszty dojadów i rozwiązanie problemów organizacyjnych powstających przy zbyt dużej liczbie biegów. I jeśli będzie się to wiązało na początek z podzałem na elektryczne - spalinowe - trudno.

Jeśli będzie odpowiednia liczba torów - nawet niekoniecznie takich, jak w Nowym Sączu czy Rudzie Śląskiej, ale nawet wymalowanych jak w Łodzi na boiskach, czy innym kawałku równego asfaltu - to na pewno ściągniemy kolejnych pasjonatów - widać to wśród postów forumowiczów, skrzykujących się na jazdy pod marketami.

My w tym sezonie bierzemy udział w maksymalnej liczbie zawodów elektryków, jeśli będzie to kolidowało z zawodami modeli spalinowych, to niestety wybór padnie na elektryki, jeśli nie - postaramy się startować w IC-10, gdy tylko to będzie możliwe.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 8:57 pm 

Ale czy chcecie zorganizować chociasz jedna poważną imprezę w Łodzi ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 9:08 pm 

Ale czy chcecie zorganizować chociasz jedna poważną imprezę w Łodzi ?

Panie Leszku ? ... z calym szacunkiem 8) , ale czy do tej pory ktoras impreza w Łodzi byla niepowazna ?
No dobrze , moze chodzi o to ze festiwal modelarstwa to nie impreza tylko show czy cos w tym stylu , wiec pragne zakomunikowac ze w Lodzi 5 i 6 marca bedzie na hali bardzo powazna impreza na ktorej bedzie mozna pojezdzic elektrykiem jak i spaliniakami .... organizator zapewnia mnie ze termin jest zaklepany i ma byc bardzo fajnie ... czekam teraz na wiecej szczegolow ktore jak bede znal odrazu dam znac.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 9:43 pm 

Jacku, uważam że masz złe podejście do klasy modeli spalinowych. Te modele nie są dla wybrańców tylko dla wszystkich. Błędem jest traktowanie spalinowców jako ,,elity,, bo tak nie jest. Właśnie taki tok rozumowania tworzy bariery dla młodych adeptów. Jest to sport dla wszystkich, początkujących i nie mających żadnego pojęcia o tym sporcie. Po to sa zawody by sie uczyć i zdobywac doświadczenia. Starsi koledzy zawsze pomoga.
Chciałbym Jacku żebyś zmienił zdanie o tych klasach i inni także zweryfikowali swoje poglądy. TO JEST SPORT DLA WSZYSTKICH! :o

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 9:45 pm 

Chodzi o zawody na asfalcie , elektryki i spaliniaki , np: eliminacje do MP , lub o puchar Kuby Rapaport . :D :D . Z całym szacunkiem dla Kuby .

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 11:17 pm 

Proszę mnie źle nie zrozumieć - ja wiem, że może to nie zabrzmi najlepiej, ale to, co do tej pory przeczytałem właśnie śwadczyło o czymś wręcz przeciwnym - jednoznaczną opinię najlepszych zazwodników za oddzieleniem zawodów spalinowych od elektrycznych w sposób całkowity odebrałem jako chęć pozbycia się początkujących - którzy przecież nie zaczynają zabawy w modelarstwo od zakupów na poziomie trzech, ale jednego tysiąca złotych.
Można spróbować znaleźć rozwiązanie kompromisowe - ale na to jest tylko jeden weekend w roku - właśnie zawody w Nowym Sączu w poprzednim sezonie pokazały, że potrzebne są trzy dni przy tak dużej (ponad 100) liczbie zawodników we wszystkich rogrywanych klasach. A tyle czasu w trakcie innych imprez nie będzie. Chyba, że zdecydujecie się urwać czasami jeszcze jeden dzień z pracowitego tygodnia i startować od piątku - ale, jak już czytaliśmy - nie wszyscy mają tolerancyjne żony :)
Faktem jest również to, że nie było żadnej "poważnej" imprezy modelarskiej w Łodzi. Bo przecież nie można "poważną" nazwać imprezy, na którą po raz trzeci przychodzi "zaledwie" kilkaniaście tysię cy kibiców, skoro nie można zdobyć (z chlubnym wyjątkiem tej ostatniej listopadowej) ani jednego punktu do MP.
Jeszcze raz ponowię pytanie, które zadałem pisząc na ten temat poprzednio - POKAŻCIE IMPREZĘ Z PODOBNĄ LICZEBNIE I ZAANGAŻOWANĄ WIDOWNIĘ na jakichkolwiek zawodach punktowanych do MP.
Moja propozycja wysłana do Pana Bernadego zorganizowania 29-30 maja zawodów właśnie u nas nie spotkała się nawet z odpowiedzią odmowną - może zadam to pytanie publicznie - czy zawody rangi MP MUSZĄ być rogrywane na południu Polski?
Jest wstępnie zarezerwowany termin sierpniwy na Ursus, ale z tego, co pamiętam, w oswtatnich dwóch latach nie było tam zawodów mimo umieszczania terminu w corocznym kalendarzu imprez.
Przy dalszym wzroście liczby zawodników może warto sprób

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 11:19 pm 

sorki - wysadziło mi komputer :cry:
może warto spróbować organizować zawody równocześnie - łacząc np. zawody 1:10 i 1:18 na mniejszym torze?
A Artura zapewniam, że pościgamy się w tym roku w IC-10 :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 18, 2005 11:23 pm 

Tak jak napisał Artur: samochody spalinowe są dla wszystkich.
Skąd się wziął mit, że modele spalinowe przeznaczone są dla zaawansowanych zawodników?
Jeżeli przyjeżdżasz na zawody gdzie brakuje treningu i masz 5 minut do startu, to tą próbę mogę wytrzymać tylko najbardziej doświadczeni kierowcy.
Sobota powinna być dniem dla wolnych treningów i pomocy mniej doświadczonym zawodnikom. Dopóki się to nie zmieni rozwój modelarstwa samochodowego w Polsce będzie skutecznie hamowany.
Trzeba się na coś zdecydować. Jeżeli ktoś ma ochotę pojeździć samochodem elektrycznym może pojechać na zawody w tej klasie modeli. Jeżeli wybrał samochód spalinowy powinno mu się umożliwić starty zgodne z wymaganiami dla tych modeli.
Nie można łączyć zawodów modeli spalinowych z elektrycznymi kosztem tego, że młodsi koledzy mogą sobie popatrzyć na spalinówki.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 19, 2005 12:42 am 

Skąd się wzięło twierdzenie, że modele spalinowe są dla zawodników doświadczonych. Po prostu jest to prawda. Niedaleko szukając - na tym forum można znaleźć wiele wypowiedzi doświadczonych zawodników (i nie tylko) na ten temat. Chyba nie możemy tak dobierać sobie argumentów. Jeśli nowicjusz chce jeździć spalinówką to się odradza, a w momencie gdy mówimy o ilości zawodników w klasie to, że jest dla wszystkich. Ale dość tej dygresji. Teraz będzie bardziej na temat.

Przyglądając się modelarstwu samochodowemu w Polsce to śmiem twierdzić, że o sporcie nie można tu mówić (no może z wyjątkiem kilku osób, ale palców jednej ręki wystarczy). Sport moim zdaniem jest wtedy, kiedy można się z tego utrzymać lub przynajmniej nie dokładać. Inaczej to jest hobby. Nie znaczy, że jest to coś gorszego, może nawet wręcz przeciwnie. Jeśli mówimy o hobby to sprawa jest prosta: jak największy fun za jak najmniejszą cenę. Ja bym od tego miejsca wyszedł z zastanawianiem się o rozdzieleniu klas. A mam na ten temat mieszane uczucia. Wiadomo chciałoby się jak najwięcej pojeździć, więc na pierwszy rzut oka należałoby rozdzielić klasy. Dla mnie nie jest to sprawa tak oczywista. Jestem prawie pewien, że w przypadku takiej ilości zawodników (szczegolnie w klasach spalinowych) dojdzie do zbytniego rozdrobnienia i zakończy się odebraniem funduszy. Zapewniam was, że poza zawodami organizowanymi z funduszy prywatnych ilość zawodników ma zasadnicze znaczenie. Działacze organizujący zawody (samorządowi w szczegolności) muszą sie wykazać z wydanych pieniędzy i nic tego nie zmieni, żebyśmy jak tupali. Znacznie lepiej to wygląda w dokumentach, że w zawodzach uczestniczyło 100 osób niż 30 osób. Oni muszą chronić własne tyłki. Tak już niestety jest. A w razie czego mogą za te pieniądze zorganizować festyn dla dzieciaków i będzie się wtedy bawiło np 500 osób. Nie znam rozwiązania optymalnego. Poddaję jedynie pod rozwagę kolegów to co mi się nasunęło.

Tomek Massalski

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona