Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 25, 2026 2:59 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 09, 2005 5:36 pm 

No pewnie . Top Stock jest klasą dużo bardziej widowiskową . :D :D :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 10, 2005 6:10 pm 
IWAN

Panie Leszku dlaczego nie lubi Pan tej klasy. Tata też na początku nie był przekonany do tych maluchów ale teraz coraz bardziej mu się podobają. Do wszystkiego trzeba się przekonać zwarzywszy na to, że to wczle nie są bazawki w brew pozorom.

Ostatnio edytowano Pn sty 10, 2005 6:12 pm przez Mateusz Sworobowicz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 10, 2005 8:32 pm 
Raflee

Moja rodzina dziwnie sie na mnie popatrzyla jak przynioslem go do domu :D Narazie za to ladnie wyglada na polce, ale za niedlugo beda pierwsze jazdy :D Te modele to naprawde fajna sprawa... sporo rzeczy mozna zalozyc od np. samolotow np. silnik, regulator, odbiornik... wszystko musi byc lekkie. Sam mam regulator od samolotu :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 10, 2005 11:26 pm 

Po pierwsze ; co to są bazawki ?
Po drugie ; kto powiedział , że mi sie nie podobają "18" ? Zawsze mi się podobały . :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: So sty 15, 2005 10:05 am 

jeśli chodzi o listę zawodników - oto ona (stworzona przez Marka, a uzupełniona przeze mnie o kilka nazwisk):

1. Andrzej Trella,
2. Arkadiusz Gajzler,
3. Grzegorz Nóżka,
4. Krzysztof Trella,
5. Marek Kusiakiewicz,
6. Mateusz Sworobowicz,
7. Rafał Malczyński,
8. Jacek Ochociński (2 modele, 2 zawodnicy),
10. Paweł Żelazo
11. Łukasz Kaczmarczyk
12. Wojciech Czerniawski
13. Marek Wojtyniak
14. Pawel Wiśniewski
15. Konrad Wosio
16. Marcin Derewiński
17. Rafał Piesio

gdyby ktoś z osób, kóre się na tej liście znalazły został tam wpisany przez pomyłkę - proszę o info na PM, gdyby z drugiej strony gdyby był ktoś kto ma model 1/18 i chciałby nim startować na zawodach - również proszę o kontakt - postaram sie na bierząco aktualizować listę zawodników.

sprawa kolejna - w związku z kalendarzem imprez w Tarnowie pozwoliłem sobie napisać do Pana Wojciecha Brajowskiego z Tarnowa, mam nadzieję, że nasze "wołania" :wink: zostaną wysłuchane - oto fragmenty:

Witam Panie Wojciechu,

(...)

Zasadniczym celem mojego listu jest kwestia klasy 1/18 na zawodach. Jest to nowa klasa, popularna u naszych Południowych Sąsiadów i na całym świecie. U nas również jest spore grono ludzi posiadających takie modele (HPI Micro RS4 oraz Xray M18). Nie licząc mnie, który jestem nowicjuszem, są to prawie wyłącznie poważni, znani i doświadczeni zawodnicy, biorący udział w wielu zawodach. Podczas III Festiwalu Modelarstwa w Łodzi po raz pierwszy w naszym kraju rozegrane zostały wyścigi w klasie 1/18. Było dziewięć modeli. Od tamtej pory przybyło jeszcze parę modeli wśród czynnych zawodników i - kto wie - może również ileś tam modeli wśród ludzi, którzy jeszcze nie startowali nigdy, ale gdyby były zawody, wówczas wzięliby w nich udział... żeby nie być gołosłownym podaję listę zawodnikow znanych mi i posiadajacych modele w skali 1/18:

1. Andrzej Trella,
2. Arkadiusz Gajzler,
3. Artur Dzierżęcki,
4. Dawid Głowacki,
5. Grzegorz Nóżka,
6. Jacek Żurek,
7. Krzysztof Trella,
8. Marek Kusiakiewicz,
9. Mateusz Sworobowicz,
10.Rafał Malczyński,
11.Jacek Ochociński (2 modele, 2 zawodnicy),
12.Rafał Piesio

Na naszym forum ostatnio przedmiotem dyskusji jest włączenie klasy 1/18 do zawodów oraz nieoficjalny kalendarz imprez przez organizowanych przez LOK oraz kalendarz imprez organizowanych u Panstwa w Tarnowie. Wielu zawodników wypowiada się na ten temat i wszyscy praktycznie są za klasą 1/18. Klasa ta ma kilka istotnych zalet - prostota konstrukcji oraz relatywnie niewielkie koszty modelu będące zaletami dla początkujących modelarzy, zaczynających swą przygodę z tym hobby oraz/lub posiadających ograniczony budżet na starty. Pod względem finansowym klasa 1/18 w wersji Stock jest tańsza od klasy Top Stock 1/10, a w wersji Open - porównywalna lub niewiele droższa od Top Stocków, natomiast osiągi modeli 1/18 w wersji Open (silniki 300) są sporo wyższe niż Top Stocków 1/10, przez co wyścigi są bardzo widowiskowe. Zawody w klasie 1/18 odbywać się mogą na torze, po którym jeżdżą modele 1/10, tak jak to miało miejsce w Łodzi. Stworzone zostały przepisy do dwóch klas w skali 1/18 - Stock i Open, przepisy te zostały zaaprobowane przez PKMS. W chwili obecnej rozmawiam ze Zbyszkiem Ciećwierzem z LOK-u w sprawie dodania klasy micro do zawodów rozgrywanych w Polsce.

Ja zajmuję się wyłącznie modelami micro i jestem jednym z "prowodyrów" całego zamieszania, dlatego też pozwoliłem sobie napisać do Pana. Włączając klasę micro do zawodów w Tarnowie z całą pewnością będą mogli Państwo liczyć na udaną imprezę i duży odzew ze strony zawodników, z których większość i tak przyjedzie na zawody startować w innych klasach. Dlatego chciałbym prosić Pana o zapoznanie się z wypowiedziami zawodników na forum http://www.rcauto.pl/forum/index.php oraz rozważenie włączenia klasy 1/18 do kalendarza imprez organizowanych przez Państwa, gdyż jest to zmiana na którą wyczekuje z nadzieją znaczna część środowiska modelarzy-zawodników w naszym kraju.

Dziękuję za uwagę i Serdecznie Pozdrawiam,

Rafał Piesio

Ostatnio edytowano Pn sty 17, 2005 7:45 pm przez Rafał Piesio, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: N sty 16, 2005 4:52 pm 

Rafal mozesz jeszcze dopisac kolejnych ludzi ktorzy deklaruja chec brania udzialu w imprezach modelami 1:18

Marek Wojtyniak
Pawel Wiśniewski
Konrad Wosio

RafalPie: zrobione :-)

Tytuł: 1/18
PostNapisane: N sty 16, 2005 10:28 pm 

Panowie może zróbcie to tak:poproście pana Pasiuta niech zorganizuje,jeśli wogóle może i chce,podczas 1 eliminacji MP jedną runde 1/18.
Zobaczycie czy to jest strzał w dziesiątke czy niewypał,deklaracje startów w styczniu mogą być różne w maju.Może wogóle zamienić formułki na 1/18 i niech to będzie klasa dla młodzieży,starym zawodnikom wydaje mi się,byłoby wstyd jeżdzić takimi małymi autkami,niektórzy mogą ich niewidzieć na torze,z podjum.Opowiadanie ze jest to klasa tania jest bzdurą,chwila moment i będzie tuning, prześciganie się w nowościach i będzie tak jak z DTM-10standart,która to klasa miała być super tania a jak jest wszyscy którzy startują doskonale wiedzą.!!!!
Bez komentaża!
Marian Kala

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 21, 2005 3:29 pm 

Sprobujcie pojezdzic przed domem po brudnym asfalcie modelem 1/18 i zmienicie zdanie,po za tym w N.Saczu tor absolutnie nie nadaje do tej klasy!Jedyne co można zrobić to dodać tą klase do sezonu zimowego.Tyle,że też trzeba by bylo modyfikowac tor przed kazdym wyscigiem.Po za tym czy naprawde potrzebujemy kolejnej klasy,w ktorej bedzie startowac 10 osob na krzyz?Nadal jestem za ograniczeniem klas elektrycznych.Jesli ktos sie ze mna nie zgadza,niech popatrzy na naszych poludniowych sasiadow,w ciagu kilku lat zrobili takie postepy jakich my przy obecnym myslenie nigdy nie osiagniemy!

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 21, 2005 6:31 pm 
Raflee

Narazie jest przed nami sezon halowy, wiec na poczatek lepiej byloby na sprobe dodac 1/18 na hale... Toru wcale nie trzeba zmieniac - ostatnio w Lodzi jezdzily na tym samym torze co reszta i bylo dobrze. Jak narazie jest ponad 10 osob, ktore beda napewno startowac, a oprocz nich sa jeszcze osoby, ktore nie odziwedzaja tego foum, lub tego nei czytaja... to jest jedna z klas z przyszloscia - teraz sporo firm wypusciole modele wlasnie 1/18 najwyrazniej dlatego, ze posiadaczy takich modeli jest bardzo duzo i ich liczba caly czas rosnie...

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 21, 2005 8:00 pm 

Za chwilę wypuszczą 1:24 . :D :D Interes musi się kręcić .

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 21, 2005 10:43 pm 

lech pepliński napisał(a):
Za chwilę wypuszczą 1:24 . :D :D Interes musi się kręcić .

modele 1:24 juz sa na rynku dosc dlugo - i to nawet 4 WD - jestem szczesliwym posiadaczem takiego "pocisku" :-) - wiecej na ten temat napisalem tu: http://www.rcracing.aplus.pl/content.php?review.84

Patryk Raczyński napisał(a):
Sprobujcie pojezdzic przed domem po brudnym asfalcie modelem 1/18 i zmienicie zdanie,po za tym w N.Saczu tor absolutnie nie nadaje do tej klasy!Jedyne co można zrobić to dodać tą klase do sezonu zimowego.Tyle,że też trzeba by bylo modyfikowac tor przed kazdym wyscigiem.Po za tym czy naprawde potrzebujemy kolejnej klasy,w ktorej bedzie startowac 10 osob na krzyz?Nadal jestem za ograniczeniem klas elektrycznych.Jesli ktos sie ze mna nie zgadza,niech popatrzy na naszych poludniowych sasiadow,w ciagu kilku lat zrobili takie postepy jakich my przy obecnym myslenie nigdy nie osiagniemy!

Zgadzam sie, ze jazda modelem 1/18 po brudnym asfalcie kolo domu nie ma sensu... Nie wiem tez jak wygladaja w Polsce tory asfaltowe, jak jest z ich rownoscia i czystoscia, mysle, ze jednak moze przynajmniej na czesci z nich mozna byloby rozegrac zawody w klasie micro... Ale rzeczywiscie, jesli wyscigi mialyby sie rozgrywac na asfalcie "na sile", ze szkoda dla modeli, to przyznaje, ze nie ma sensu ich tam rozgrywac. wydaje mi sie, ze w tej kwestii najlepiej mogliby sie wypowiedziec ci, ktorzy posiadaja modele micro i ktorzy dobrze znaja poszczegolne tory - serdecznie zapraszam do dyskusji na ten temat :wink: asfalt jako taki nie szkodzi modelom micro na pewno - cale lato jezdzilem po asfalcie (lacznie jakies kilkadziesiat godzin) i nie zauwazylem jakiegos specjalnego zuzycia, porysowane moze nieco podwozie i to wszystko... asfalt jako mniej przyczepna nawierzchnia od dywanu powinien wrecz powodowac mniejsze zuzycie ukladu przeniesienia napedu... ale rzeczywiscie - musi byc czysty i rowny...

Jesli chodzi o zawody na dywanie - NIE ma potrzeby modyfikacji toru dla modeli micro, w Lodzi modelami tymi swietnie sie jezdzilo po torze dla 10-ek - potwierdza to chyba wszyscy zawodnicy, ktorzy tam startowali 18-kami - chyba raczej nikt nie mial wrazenia, ze tor byl za duzy...

"10 osob na krzyz" - a w zasadzie pewnie kolo 15 bedzie juz na pierwszych zawodach oraganizowanych dla tej klasy - ja mysle, ze to niezly rezultat jak na inauguracje... jestem pewien, ze potem bedzie ich coraz wiecej...

Co do rozwoju i porownan z poludniowymi sasiadami - ograniczenia i redukcje liczby klas to moim zdaniem dosc osobliwy pomysl na "rozwoj". rozwoj powinien byc raczej realizowany przez dodawanie klas oraz specjalizacje w ramach obecnych... w Czechach i na Slowacji klasa micro jest juz obecna od dawna i cieszy sie tam duza popularnoscia, wiec jesli chcemy ich nasladowac, to tym bardziej, juz chocby z tego powodu, powinnismy ta klase dodac do zawodow...

Ostatnio edytowano Pt sty 21, 2005 11:14 pm przez Rafał Piesio, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 21, 2005 11:09 pm 

Ja w ta klase nie wchodzę, musiał bym dokupić lupe i to o duzym powiększeniu :D :D :D

Ale teraz poważnie,
dosyć prężnie popychacie temat wprowadzenia tej klasy.
Proponował bym zamienić ta dyskusję w petycję do organizatorów jako zgłoszenie oficjalne nowej klasy.
Jeżeli nie w formie elektronicznej to w pisemnej,
szybciej jednak działa forma elektroniczna a widać, że czasem organizatorzy zagladaja na forum - trzeba zacząć bombardowac ich skrzynki tym tematem.
Kwestia jakiej by sobie organizatorzy formy zyczyli trudno powiedzieć, ale czas ucieka - nie zróbcie tego w stylu takim jak koledzy od MT
- a zawody tuż tuż.

Popieram opinie Pstryka, modele te najlepiej nadaja sie na dywan
mniej sie niszczą.

MODELCARS

Tytuł:
PostNapisane: So sty 22, 2005 1:26 am 

"Nie wiem tez jak wygladaja w Polsce tory asfaltowe, jak jest z ich rownoscia i czystoscia, mysle, ze jednak moze przynajmniej na czesci z nich mozna byloby rozegrac zawody w klasie micro..."
Poiewm tak; mi czesto jest szkoda klasc mojego dtma na tor,a nie powiem jakie by to mialo skutki dla micro.A co do naszych sasiadow z poludnia to gdybys widzial jak 12 letni chlopiec jezdzi lepiej niz polak ktory sciga sie od 20 lat to zmienil bys zdanie.Na GP Efry w Pradze w zeszlym roku jezdzilo okolo 40 zawodnikow czeskich i slowackich,a to byla tylko częsc,ta ktora jezdzi najlepiej.Zawody robia nie dla 7 czy 8 klas ale dla 1 albo 2,jezdzi sie dwa razy tyle wyscigow i jeszcze mozna sobie potrenowac ladnych pare godzin.Nie bede dodawal,ze maja zawody 5 razy czesciej niz my,bo w Polsce to jest poprostu nierealne.Nie mam nic do micro,ale nie robmy kolejnej klasy dla paru osob ktore maja te modele.Pomyslmy nad zlikwidowaniem tych klas ktore"umarly"i zostawieniu tego co jezdzi na swiecie tego co jest tanie-od czego kazdy moze zaczac!A byc moze i my zaczniemy cos znaczyc na swiecie..

Tytuł:
PostNapisane: So sty 22, 2005 10:10 am 

Patryk ma całkowita racje odnośnie poziomu naszych sąsiadów.Bardzo duża ilość imprez a zwłaszcza lokalnych gdzie koszty uczestnictwa ogranicza sie do minimum przyczynia sie do profesjonalizmu. Jest to kolejny głos w temacie rozłączenia elektryków od spalin i to dowodzi że elektrykom także to przyniesie korzyści. Jeżdziłem modelem micro i z moich obserwacji wynika że podstawą dla tych modeli jest nawierzchnia.Modele przy swojej skali są okrótnie szybkie i prowadzenie takiego modelu na nierównej nawierzchni jest straszne i bardziej przypomina walkę. Jednak na dobrej nawierzchnii dywanowej to sama przyjemność. Klasa jest widowiskowa, tania i nie należy tak do końca z niej rezygnować.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 22, 2005 10:27 am 
Raflee

No wlasnie... ja swoje pierwsze jazdy micrem mam juz za soba, narazie z seryjnym silnikiem, ale i tak zasowa ladnie :) - ale juz niestety nei mam tak dobrze, bo teraz to ja mam zaspy zamiast drogi :D

A co do tej petycji, to musimy sie chyba pospieszyc bo do zawodow zostalo juz tylko 2 tygodnie :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona