Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt lip 28, 2026 7:41 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 14, 2005 11:48 pm 

CHciałbym przedstawić swoją opinię, chociaż trema mnie zżera i nie bardzo czuję się na siłach by odpowiadać jako pierwszy, ale skoro tak wyszło...
Są dziury w terminarzu i to spore - bo tak naprawdę ilu jest zawodników mających modele spełniające warunki przepisów off-road i starujących w MP - 20? - a zawodników on-road jest juz z pewnością ponad 100 - więc nie można zakładać, że zawodnicy startujący w zawodach buggy będą mieli problemy natury komunikacyjnej - będzie ich najwyżej 20%.
Nie jest problemem zapewnienie obsługi - sędziowie, urządzenia do obsługi zawodów - nie ma ich za wiele, ale to się zmieni, bo stagnację chyba mamy za sobą - kwestią pozostaje jedynie problem finansowania zawodów. Nie spodziewajmy się, że "ktoś" za nas to zrobi, sami musimy poszukać tych, co zapłacą i za sędziowanie, obsługę, jak i za puchary i nagrody poszczebólnych zawodów.
I nie mam tu na myśli ani LOKu, ani organizatorów Festwalu Modelarstwa w Łodzi (chociaż Ci ostatni organizowanie sponsorów do nagród mają opanowane do perfekcji - wystarczy zobaczyć, jakie były nagrody dla zwycięzców w zawodach w kolejnych edycjach), ale o tych, którzy mają chęć na organizowanie zawodów u siebie - jeśłi mają być zawody rangi eliminacji MP, to niech to będą zawody w pełni profesjonalnie zorganizowane, i rozegrana tak, żeby nie było problemów, o których pisał Artur.
Czyli - jeśli łączymy zawody elektryków i spalinówek to musimy mieć na nie TRZY dni - bo się nie wyrobimy. Ilość zawodników ciągle rośnie - i miejmy nadzieję - ta tendencja się utrzyma we szystkich "nowoczesnych" klasach. Wiadomo - pisałem o tym wcześniej - statystyki są nieubłagane - są klasy, które skazane są na wymarcie (E-12 na hali i E-10 na otwartym powietrzu) i klasy, które przebojem wdzierają się do imprez - IC-10 i "osiemnastki" (w których się od listopadowego FM zakochałem - może to kwestia mojego postępującego starzenia się - typowy kryzys wieku średniego:)). Sądzę, że usprawnienie zawodów będzie wymagało niestety rezygnację z niektórych klas, po to, by zmieścić w określonym czasie ilość eliminacji i finałów.
Postarajmy się więc o to, żeby mieć odpowiednią ilość zawodów eliminacyjnych organizowanych dla wygody zawodników - i mam tu na myśli eliminacje "regionalne", czyli połączenie punktacji eliminacji i MP
na zasadzie łączenia punktów - trzy najlepsze wyniki elininacji plus wyniki MP, wtedy przypadkowa nieobecność na zawodach eliminacyjnych (np. z powodu braku funduszy na doajzd w zbyt odległe miejsce Polski) nie będzie miała wpływu na końcowy wynik.
Reasumując - konieczne jest organizowanie maksymalnej iloci zawodów - ustalmy jednynie ich rangę w MP i sposób punktacji - ale zróbmy to tak, żeby z jednej strony przyciągnąć jak największą rzeszę zawodników i kibiców (nawet tworząc klasę Radiocontrol :)) z drugiej zapewnić profesjonalistom komfort startu. a na marginesie - jest zgoda na eliminację MP 29-30.05 czy organizujemy zawody "podwórkowe"?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So sty 15, 2005 12:06 am 

Witam wszystkich modelarzy.
Mogę już pisac na tym forum więc postaram sie wyjaśnić kilka spraw poruszanych w tym dziale.
Na początku informacja o zawodach w Nowym Saczu.

Zawody eliminacyjne w Nowym Sączu zostaną rozegrane w ciągu cztyerech dni wolnych od pracy tj. 30. kwietnia do 3 maja.
Będą to dwie oddzielne imprezy !!!!
W dniu 30 kwietnia (sobota) zostaną rozegrane tylko modele terenowe, i będzie to osobna impreza. W pozostałych 3 dniach modele płaskie, w każdym dniu osobne klasy.
W pierwszym dniu ( 1 maja) DTm-y, w drugim dniu ( 2 maja) tylko modele spalinowe IC-10 i IC-8. a w trzecim dniu (3 maja) TOP-Stocki, Formuły i E-10 (pomimo nie planowania ich rozgrywania w tym roku).
Myślę że jest to najlepsze rozwiązanie i wykorzystanie czterech dni wolnych.

Odnośnie modeli 1:18 to rozważamy z kolegami z Sadeckiego Klubu Modelarskiego możliwość rozegrania tej klasy w dniu 1 maja, razem z DTM-ami 1:10.
Ostatecznie zadecydujemy jak zostanie utworzona lista zawodnich chętnych do udziału w naszych zawodach.

Rozumię sprawę uzgodnienia tego z ZG LOK, gduyż w pewnej części finansują większość naszych zawodów.
Nie rozumię jednak tego aby o tym miał decydować PKMS, dla mnie jest to taki sam klub jak pozostałe mające osobowość prawną, a jest ich już kilka i mają swoich licznych reprezentantów na zawodach.
Organizując w roku ubiegłym cztery imprezy modelarskie napotkałem
(przy ponad dwustu) tylko dwie karty startowe w których zawodnicy podali przynależność klubową PKMS.

Zawody organizujemy dla zawodników i myślę że ich głosy są najważniejsze. Oczywisćie trudno wszystkich zadowolić, ale napewno propozycje większości weżmiemy pod uwagę przy organizacji zawodów
w Nowym Saczu.

Pozdrawiam Jan Pasiut.

Sądecki Klub Modelarski
Nowy Sącz

Tytuł:
PostNapisane: So sty 15, 2005 12:59 am 

no tak .....
ale skoro temat jest goracy to proponuje aby zrobic liste osob ktore deklaruja chec brania udzialu w zawodach rowniez w klasie 1:18 ,
do maja jeszcze troche czasu a luty tuz tuz i podejrzewam ze gdyby zostala ogloszona oficjalna informacja na temat jazd osiemnastek w Tarnowie to z samych Pabianic bedzie co najmniej trzech zawodnikow nie mowiac o Lodzi.
Wydaje mi sie ze lepiej zaczac w sezonie zimowym na hali
Nie wiem jak to wyglada w pozostalych miastach ale tych autek jest juz kilkadziesiat w polsce i byly by napewno duza atrakcja kazdych zawodow ,takie jest moje zdanie .
Smialo moge wymienic dziesieciu zawodnikow ktorzy sa prawie na wszystkich imprezach i jestem pewny ze osiemnastka zawsze moze sie znalezc w ich torbie,oczywiscie pod warunkiem mozliwosci w pelni wykorzystania tego modelu a nie tylko jazd probnych w przerwach miedzy zawodami co mamy mozliwosc czesto takie zjawisko obserwowac 8)

Tytuł:
PostNapisane: So sty 15, 2005 1:07 am 
Raflee

No to jest juz przynajmiej 5 osob, bo ja w tym roku mam zamiar przyjechac na wszystkie zaowdy halowe a micro juz mam :) moim zdaniem jest to klasa z przyszloscia i trzeba ja wproawadzic juz na stale do kalendarza... jesli taka klasa by powstala to nawet osoby ktore jeszcze takiego modelu nie maja a jezdza na zaowdy moglby go sobie kupic...

Tytuł:
PostNapisane: So sty 15, 2005 9:47 am 

Panowie, zachęcam ponownie do czytnia i pisania w wątku "włączenie klasy 1/18 do zawodów", który jest specjalnie temu tematowi poświęcony - nie rozdrabniajmy się na pisanie w kilku miejscach, widzę, że temat jest gorący - to dobrze, bo sam jestem zainteresowany włączeniem tej klasy chyba nawet bardziej niż inni, bo póki co, modele 1/18 (i mniejsze), są jedynymi jakie posiadam... Nie monopolizujmy wszystkich tematow na tym forum naszymi problemami, jak wielkie by one nie były :wink:

Tytuł:
PostNapisane: So sty 15, 2005 1:47 pm 

RafalPie napisał(a):
Panowie, zachęcam ponownie do czytnia i pisania w wątku "włączenie klasy 1/18 do zawodów", który jest specjalnie temu tematowi poświęcony - nie rozdrabniajmy się na pisanie w kilku miejscach, widzę, że temat jest gorący - to dobrze, bo sam jestem zainteresowany włączeniem tej klasy chyba nawet bardziej niż inni, bo póki co, modele 1/18 (i mniejsze), są jedynymi jakie posiadam... Nie monopolizujmy wszystkich tematow na tym forum naszymi problemami, jak wielkie by one nie były :wink:

Tak jest. Poruszamy sprawę przyszłego sezonu i klas elektrycznych i spalinowych. Zawodnicy zapraszam do dyskusji.
Jeden problem został rozwiązany ( Nowy Sącz) ale co dalej. Znamy zdanie p. Zbyszka , moze ktoś zna rozwiązanie lub inne sugestie.
Rozumiem obawy dotyczące ilości imprez i napietego terminu ich rozgrywania, ale czy zawodnicy nie powinni zdeklarować sie odnośnie klas w jakich chcą startować? Cóż zrobimy gdy np. okaże się że w modelach spalinowych przyjedzie 40-50 zawodników? jest to już poważna liczba osób i należy taką wersje także przyjąć.
Czy opłacalne i zalecane jest dla zawodników rozdrabnianie się na pare klas modeli, czy nie powinno sie zacząć specjalizowac w konkretnej klasie?
Czyż nie powinno się dążyć do specjalizacji w danej klasie?
Są to moje małe sugestie, każdy ma prawo do wyboru co jest dla niego lepsze.
Nastepnym problemem jest urządzenie AMB i nieukrywam że jest to poważny problem- kosztowny.
Odnośnie postu p. Janka to PKMS jest takim samym klubem jak Jelcz i inne posiadające status prawny i jeżeli są zawodnicy którzy przypisuja swoja przynależność do tego klubu to czegoś tutaj nie rozumiem. Miał to być klub który będzie organizował zawody dla modelarzy samochodowych i po to zostało zakupione urządzenie pokryte w części przez nas zawodników. Wyjaśnienie tego postu nie jest konieczne - piszę tak poniewaz i tak się prawdy nie dowiem i w zasadzie nie to jest najważniejsze.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 15, 2005 8:20 pm 

Panie Zbyszku, Panowie Organizatorzy, Panowie Sędziowie, Koledzy Zawodnicy!

Przygotowałem wstępną listę zawodników, którzy planują swoje starty w sezonie 2005 w klasach modeli spalinowych. Obecnie lista zawiera 50 nazwisk: 26 zawodników w klasie IC 10 i 24 zawodników w klasie IC 8. Do rozpoczęcia sezonu mamy jeszcze trzy miesiące. Ciągle pojawiają się nowe osoby, kóre chciałyby wziąć udział w startach w sezonie 2005.
Z listy 50 nazwisk osoby, które palnują swoje starty w klasach elektrycznych i spalinowych stanowią bardzo mały procent całości. 90% OSÓB Z LISTY JEST ZA ROZDZIELENIEM SAMOCHODÓW ELEKTRYCZNYCH OD SPALINOWYCH.

Należy sobie postawić pytanie: CZY ZAWODY SĄ DLA ZAWODNIKÓW? Każdy z nas zawodników, wkłada bardzo dużo pracy i pieniędzy przygotowując się przez całą zimę do startów w sezonie. Od pewnego czasu przybywa ciągle nowych zawodników, którzy chcieliby uczestniczyć i realizować się w hobby jakim są samochody rc. A my co robimy? Skutecznie ich do tego zniechęcamy.

SAMOCHODY ELEKTRYCZNE A SAMOCHODY SPALINOWE TO DWA ZUPEŁNIE RÓŻNE ŚWIATY. Jesteśmy jedynym miejscem na kuli ziemskiej (może poza Ukrainą), gdzie te dwie klasy są ze sobą łączone. Nieuniknione jest rozgrywanie zawodów co tydzień, nawet w tym samym czasie, tak jest na całym świecie. Modele spalinowe to zupełnie inne tory i sposoby rozgrywania zawodów. Tory jakie mamy – wiadomo. Bez większych nakładów finansowych nie da się tego zmienić. Możemy jednak pomóc w rozwoju tego sportu zmieniając sposób rozgrywania zawodów. Nie wyobrażam sobie, aby rozegrać zawody modeli spalinowych przy tak dużej liczbie startujących zawodników w sześć godzin! Niektórzy zawodnicy przejeżdają setki kilometrów, nie po to, by przez 15 minut pojeździć modelem.

Samochód spalinowy wymaga znacznie większego zangażowania niż model elektryczny. Potrzebne są na to min. dwa dni zawodów. Zawody samochodów spalinowych powinny mieć następujący przebieg:
- trening otwarty przed zawodami, który we właściwy sposób może być zrealizowny tylko na przystosowanym do tego torze,
- trening kontrolowany,
- eliminacje - nie więcej niż 6 – 7 zawodników jednocześnie,
- półfinały - 15 -20 minut,
- finały A i B.

Warto pójść w ślady Jerzego Oleńczaka, który prosi (w moim imieniu) o zmianę w kalendarzu na sezon 2005 rozgrywania zawodów w Jelczu-Laskowicach: 25-26.06 Eliminacje MP samochodów spalinowych IC 10 i IC 8, 02-03.07 Eliminacje MP samochodów elektrycznych. Eliminacje MP w klasach IC 10 i IC 8 będą zorganizowane ze środków własnych.

Pozdrawiam
Norbert Rękawek

Tytuł:
PostNapisane: So sty 15, 2005 9:47 pm 

Jeżeli można było zorganizować podział na zawody ON-ROAD i OFF-ROAD to jest też możliwy podział na zawody elektryczne i spalinowe.

Jeszcze jedna sprawa o której nikt nie napisał. Samochody spalinowe oprócz wytartej gumy pozostawiają na asfalcie warstwę niedopalonego oleju (rycyny).
Jedne modele elektryczne na takiej nawierzchni się trzymają, a inne walczą o przetrwanie na torze. Wydaj mi się, że najlepszym rozwiązaniem było by aby jednego dnia jeździły modele tylko jednej klasy, a nie na zmianę takie i takie.

Kolejnym problemem jest hałas jaki generują modelarze spalinowi. Nawet w przerwach palą silniki, kopca, wszędzie śmierdzi i jest bardzo głośno.
Po kilku godzinach jeżeli ktoś nie jest przyzwyczajony zaczyna boleć głowa.

I na koniec coś co może się nie spodobać niektórym moim kolegą. Z całym szacunkiem ale modelarze spalinowi są elita wśród zawodników. Mają największe doświadczenie i wiedzę. Jeżeli organizator wymiesza zawodników z elektrykami z tymi co posiadają spalinówki to mamy do czynienia z wielkim bałaganem. Inaczej się prowadzi zawody dla spalinówek, inaczej dla elektryków. Wspomnę o takich aspektach jak czas startowy dla spalinowek, skomplikowany system eliminacji spalinowek, występowanie ewentualnych zakłóceń przez nadajniki elektryków znajdujących się w boksach …

Tytuł: modele mikro
PostNapisane: So sty 15, 2005 10:18 pm 

Zachęcam do wypowiedzi na forum MODELE MIKRO. kto i ilu nas jest tą klasą zainteresowanych. Grzegorz N.

PS. Apropo podziału klas elektryczne-spalinowe myślę że nie starczy w naszym kraju na to funduszy. Jedno jest pewne żeby pojezdzić dobrze modelem to trzeba kilku dni, ale mało kto przyjedzie w normalnym tygodniu np. w piątek przed zawodami w sobotę i niedzielę. Dobrze by było ale na to trzeba kasy i czsu. Jerzeli zawody nie zostaną rozdzielone to należy je porządnie zorganizować( to moja sugestia) od godz. 8, na czas powedzmy elektryki eliminacje do godz. 13 póżniej spaliny do wieczora. Zgłosić się raz na zawody podać swoje kwarce klasę klub itd. póżnie w kolejnych eliminacjach potwierdzić tylko uczestnictwo sędziowie mają nasze dane w komputerach listy z zawodnikami mieć przygotowane już od rana i wio.

PostNapisane: N sty 16, 2005 9:43 am 

Grzegorz Nóżka napisał(a):
Zachęcam do wypowiedzi na forum MODELE MIKRO. kto i ilu nas jest tą klasą zainteresowanych. Grzegorz N.

PS. Apropo podziału klas elektryczne-spalinowe myślę że nie starczy w naszym kraju na to funduszy. Jedno jest pewne żeby pojezdzić dobrze modelem to trzeba kilku dni, ale mało kto przyjedzie w normalnym tygodniu np. w piątek przed zawodami w sobotę i niedzielę. Dobrze by było ale na to trzeba kasy i czsu. Jerzeli zawody nie zostaną rozdzielone to należy je porządnie zorganizować( to moja sugestia) od godz. 8, na czas powedzmy elektryki eliminacje do godz. 13 póżniej spaliny do wieczora. Zgłosić się raz na zawody podać swoje kwarce klasę klub itd. póżnie w kolejnych eliminacjach potwierdzić tylko uczestnictwo sędziowie mają nasze dane w komputerach listy z zawodnikami mieć przygotowane już od rana i wio.

Nie wierzę już w żadne garbate aniołki. Czas radykalnie zmienić nasz sport i całkowicie popieram Jacka Ż. Grzesiu, czy zamierzasz zatrzymać się na obecnym poziomie czy zrobić krok naprzód. Dlaczego chwaliliśmy zawody w Brnie - bo były inne i czas zrobić to samo i u nas. Musimy być tuż za Ukrainą ?
Nikt nie mówi o robieniu zawodów w piątek tylko o rozdzieleniu.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 16, 2005 10:28 am 

Nie każdy ma tyle kasy i takiego hojnego sponsora i tak wyrozumiałą żonę , że może jeżdzić na zawody ile chce , kiedy chce , gdzie chce i z kim chce . :D :D :D , a te ilości zawodników w klasach spalinowych możecie między bajki włożyć .

PostNapisane: N sty 16, 2005 11:13 am 

Artur D. napisał(a):
Grzegorz Nóżka napisał(a):

Nie wierzę już w żadne garbate aniołki. Czas radykalnie zmienić nasz sport i całkowicie popieram Jacka Ż. Grzesiu, czy zamierzasz zatrzymać się na obecnym poziomie czy zrobić krok naprzód. Dlaczego chwaliliśmy zawody w Brnie - bo były inne i czas zrobić to samo i u nas. Musimy być tuż za Ukrainą ?
Nikt nie mówi o robieniu zawodów w piątek tylko o rozdzieleniu.

Ja też nie wieżę w dobre chęci organizatorów i ekipy sędziowskiej.
Z Arturem startujemy na zawodach od przeszło 15 lat i nic się nie zmieniło.

Za to jest płomyk nadziei. Modelarze spalinowi są lepiej zorganizowani, jest ich mniej, ale są to poważni ludzie.
Wystarczyło zobaczyć jak były prowadzone zawody Serpenta w zeszłym roku w Rudzie Śląskiej.

Jeszcze jedno. Spalinówki nie nadają się do jazdy na każdym torze w Polsce. Wydaje mi się, że dobrze by było wyselekcjonować te tory gdzie można by było zorganizować zawody i się następnie zastanowić ile imprez dla spalinówek można zorganizować.

Jacek

Tytuł:
PostNapisane: N sty 16, 2005 11:19 am 

lech pepliński napisał(a):
Nie każdy ma tyle kasy i takiego hojnego sponsora i tak wyrozumiałą żonę , że może jeżdzić na zawody ile chce , kiedy chce , gdzie chce i z kim chce . :D :D :D , a te ilości zawodników w klasach spalinowych możecie między bajki włożyć .

Czas zakończyć wieloletni trend zawodów mieszanych i startów wieloklasowych na odpowiednio średnim poziomie. Skup sie na jednej klasie a wcale nie będzie Cię to więcej kosztowało. I skończ p..... na temat kasy i sponsoringu bo wiesz na ten temat tyle ile sobie ubzdurasz. Wybacz Leszku za ten ton ale mam dosyc już wysłuchiwania po raz kolejny na te tematy. Każdy wkłada w to tyle pracy i serca na ile go stac.
Co zrobisz jeżeli ilość zawodników będzie jednak duża?
Wypowiedziałeś swoje zdanie ale nie możesz blokować rozwoju.Może Cię satysfakcjonuje jazda w obecnym obrazie zawodów ale uwierz mi że jesteś w gronie nielicznych.

P.S. A może z racji Twojego stażu boisz się zmian? Może za bardzo przesiąkłeś elektrykami ? :lol:

Tytuł:
PostNapisane: N sty 16, 2005 11:56 am 

Nie bardzo rozumiem , o co Tobie chodzi ? Czy ja odpowiadałem na Twój post ? To nie było do Ciebie . Ale skoro tak uważasz . Uderz w stół , a nożyce się odezwą . :D :D :D .

A może zamiast oddzielać spaliniaki od elektryków oddzielić ósemki od dziesiątek . :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: N sty 16, 2005 12:05 pm 

Uwielbiasz popadać w skrajności. Rozdzielmy jeszcze na brunetów i blondynów. Gadka w ten sposób nic nie wniesie.
Takim samym opozycjonista byłeś gdy chodziło o wprowadzenie opon piankowych do klasy bączków. A teraz ? Znasz kogoś kto uważa to za zły pomusł? Skąd wiesz że nie będzie podobnie przy rozdzieleniu zawodów. Część zawodników odejdzie , ale na ich miejsce przyjdą nowi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona