Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 5:56 pm

Autor
PostNapisane: Cz cze 12, 2014 9:54 pm 

Witam,
mam problem ze swoim modelem. Nie wiem czy to problem aparatury czy regulatora. Problem jest taki: przy jeździe do przodu na małej mocy (gaz lekko wciśnięty) auto jedzie ale czasem hamuje, czasem włącza wsteczny z dużą mocą. Mogę wtedy puścić całkowicie gaz a on i tak jedzie na wstecznym i pomaga jedynie mocne dodanie gazu. Przy jeździe na większym gazie problem nie występuje.
Co sprawdziłem i nie pomogło:
- zmiana baterii na nowe w pilocie
- zmiana lipo na nowe, pierwszy raz używane
- ponowna kalibracja i bindowanie (chociaż nie jestem pewien czy on się rozbindowywał i bindował ponownie czy cały czas pozostawał zbindowany)
- reset pozostałych ustawień ESC
- rozkręciłem pilot aby sprawdzić czy potencjometr od gazu nie jest luźny, ale trzyma się stabilnie
- przełączenie cyngla na tryb 30/70 nie pomaga (fizycznie jest to zrealizowane tak, że domyślnie przycisk jest trochę wciśnięty). Celem było sprawdzenie zachowania potencjometru, gdy pozycja neutralna jest w innej pozycji fizycznej (czyli inny zakres pracy).

Co pomaga(!):
- przełączenie reverse switch gazu rozwiązuje problem na kilka minut! Czyli auto zaczyna wariować, zmieniam tak, że gaz jest do przodu. Jeżdzę tak 5-10 min i problem wraca. Przełączam switch na normalną pozycję i znowu 5-10 min jest dobrze. Zaznaczam, że gdy uruchamiam auto pierwszy raz (np. po zmianie pakietu) to problem jest od samego początku.

Mogę nagrać filmik prezentujący. Podsumowując: delikatnie dając gaz włącza się hamulec lub wsteczny. Nie dzieje się to cały czas, ale często. Wsteczny potrafi się włączyć na pełnej mocy i pomaga jedynie ostre danie gazu. Czasem też wsteczny w ogóle nie działa, muszę ruszyć nieco do przodu i zadziała (wsteczny mam na drugie załączenie hamulca).
Sprawdziłem też, diody na regulatorze. Wg instrukcji czerwona dioda załącza się jak włączam gaz lub wsteczny. Zielona zapala się gdy jest wciśnięty gaz (i chyba hamulec też) na maxa. I zauważyłem, że podczas występowania tych wariacji zielona dioda czasem miga. Tak jakby na ułamek sek. włączał się wsteczny pełną mocą, mimo iż jadę do przodu.
Problem nie występuje w drugą stronę. Tzn. jak jadę na wstecznym to nigdy się nie załącza do przodu (chyba, że załączyłoby się po 10 min, tak jak w przypadku przełączania reverse, nie sprawdziłem dokładnie).

Poradźcie coś proszę. Model to Kyosho DBX ve 2.0, który kupiłem używany jednak przez parę tyg. nim nie jeździłem (czekałem aż lipo dojdzie). U sprzedawcy podczas testów nic podejrzanego nie zauważyłem.
Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt cze 13, 2014 7:28 am 

Sprawdź dokładnie antenki czy nie są uszkodzone. Dzieje się to blisko Ciebie, czy w większej odległości ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt cze 13, 2014 7:59 am 

Dzieje się to gdy jestem blisko modelu. Nie sprawdziłem z daleka. Jak model jest daleko to raczej jeździ na dużej mocy (a wtedy zjawisko nie występuje). Antenki raczej wyglądają dobrze. Nie mam oscyloskopu niestety, żeby zmierzyć.

PostNapisane: Pt cze 13, 2014 3:06 pm 

Raczej coś z reglem albo zakłócenia od apki ale nie powinno tak być ponieważ jest na 2,4GHz
Spróbuj może wymienić regulator

Reely Carbon Fighter BL 1:10
inne: Ansmann Carson Jamara Kyosho Reely TeamC Traxxas Tamiya

PostNapisane: Cz lip 24, 2014 3:54 pm 

Wymiana aparatury rozwiązała problem. Temat do zamknięcia.