Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 9:37 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N cze 29, 2014 10:18 am 

Szukam po sieci odpowiedzi czy warto włożyć Li-po do Savage ze zwykłymi szczotkowymi fabrycznymi silnikami? Chodzi o to że pakiety mam na wykończeniu (przez pierwszych kilka minut zabawy zero osiągów- tyle że jedzie. Jak już zacznie fajnie jeździć to po kilku minutach się rozładowują), a docelowo planuję przejść na silnik bezszczotkowy. Niektórzy piszą że można Li-po, niektórzy że nie można. Niektórzy że szybko silniki padną, itd. Wszystkie odpowiedzi jakie znalazłem tyczyły się ogólnie silników szczotkowych, zastanawiam się jak to będzie z Savage? Bez sensu inwestować w pakiety które za jakiś czas (nie długi) nie będą mi potrzebne. Li-po chciał bym kupić takie aby nie zajechać od razu swoich silników, ale za razem takie które pociągną silnik bezszczotkowy. Jaki to będzie silnik i regulator, tego jeszcze nie wiem (w sumie możecie podesłać jakiegoś linka co warto kupić do mojego modelu, który lekki nie jest. Zawsze będę mieć świadomość ile taka przeróbka będzie mnie kosztować). Podczas przejścia z silników szczotkowych na bezszczotkowe oprócz regulatora coś jeszcze się wymienia?
Wszelkie podpowiedzi mile widziane...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N cze 29, 2014 10:53 am 

Wszystko zależy w jakim stanie są obecnie te silniki. Jak mają już dość dużo przejechane to lipo szybko je wykończy, jak są jeszcze w miarę dobre to pojeżdżą trochę. Ogólnie większość silników szczotkowych szybko pada na lipo.
Osobiście polecam regulator xerun 150A lub Quickrun 150A z silnikiem leopard 4274 lub 4082 w obu przypadkach 2000kv z nastawieniem na ten drugi, bo jest większy i mocniejszy.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N cze 29, 2014 11:16 am 

Obecne silniki są praktycznie nowe, mają za sobą raptem kilka pakietów.
Zestawy które podałeś zapewne są OKa, z tym że na pewno nie dla mnie. Jestem amatorem, model wyprowadzam kilka razy do roku, sądzę że nie więcej jak 15 razy. Bardziej myślałem o budżetowej "chinszczyźnie". Np. Takiej:

http://www.aliexpress.com/item/SKYRC-LE ... 82282.html

Da rady?

PostNapisane: N cze 29, 2014 11:40 am 

Nie da rady, te silnika padają nawet w małych 1:10, a ten sav to 1:8
Najbardziej budżetowa opcja to:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... unner.html
i
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... _1_5_.html

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N cze 29, 2014 11:47 am 

Cena zachęcająca, można by zaryzykować.
W każdym razie jednak odpuszczam w chwili obecnej wymianę silników i regulatora. Może za jakiś czas, jeżeli znajdę coś w rozsądnych PLN. Powracając do tematu pakietów, chyba zaryzykuję i kupię Li-po. Gdzieś wyczytałem o jakimś zabezpieczeniu aby ich nie rozładować do zera? O co chodzi?

PostNapisane: N cze 29, 2014 11:50 am 

Regulatory szczotkowe przeważnie nie mają zabezpieczenia przed nadmiernym rozładowaniem dla lipo, czyli poniżej 3v/cele, więc trzeba dokupić tzw. buzzer który zaczyna piszczeć przy napięciu ok 3,2v/cele sygnalizując tym koniec zabawy, żeby nie zniszczyć pakietów. Lipo bardzo źle znoszą rozładowania poniżej 3v/ cele, tracą później swoją wydajność prądową.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N cze 29, 2014 12:03 pm 

Ok, czyli coś takiego?

http://allegro.pl/miernik-napiecia-buzz ... 24426.html

Stosujemy jeden buzer na dwa pakiety? Czy kupujemy dwie sztuki? W przypadku Savage gdzie są dwa silniki i dwa pakiety?

PostNapisane: N cze 29, 2014 12:46 pm 

Teoretycznie jeden by wystarczył, jednak nie zaszkodzi mieć dwóch.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt lip 01, 2014 7:36 pm 

Dla każdego pakietu jeden, chyba, że chcesz się bawić w przerabianie złączy balansera. Lepiej jest jednak zapłacić 15zł więcej, niż kupować nowy pakiet za 150, lub nawet nowy model gdy ten się spali wraz z pakietami.

Pakiety, jeśli myślisz o bezszczotach, pojemność conajmniej 4000mah, oraz prąd oddawany ciągły 120A (przy pojemności 4000 to pakiet o znaczeniu 30C). Wiadomo, więcej = lepiej.

PostNapisane: Wt lip 01, 2014 8:08 pm 

mistrz173 napisał(a):
Dla każdego pakietu jeden, chyba, że chcesz się bawić w przerabianie złączy balansera. Lepiej jest jednak zapłacić 15zł więcej, niż kupować nowy pakiet za 150, lub nawet nowy model gdy ten się spali wraz z pakietami

No nie przesadzaj, w końcu pakiety będą podłączone szeregowo więc powinny się równo rozładowywać. No i ze zbyt mocnego rozładowania pożaru raczej nie będzie, a jedynie pakiet straci swoją wydajność.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr lip 02, 2014 10:25 am 

To może od razu odrzucimy ideę balansowania pakietów? Przecież wszystkie celki są połączone szeregowo, i rozładowują się tak samo... Ideą stosowania buzzerów nie jest monitorowanie napięcia całkowitego, a każdej celki osobno. Różne rzeczy już widziałem, w tym zapalające się pakiety li-pol, właśnie nie od przekłucia, a od rozładowania.

PostNapisane: Śr lip 02, 2014 3:58 pm 

Nie przekręcaj mojej wypowiedzi, bo o balansowaniu nic nie pisałem. Wszystkie tanie pakiety powinny być ładowane z balanserem. Ja wiem jak działa buzer, ale chyba nie sądzisz, że w pakiecie jedna celka ma 3,5V, a druga w tym samym czasie ma 2,8V ? A jeśli już tak jest, bo jest to możliwe, to pakiet nadaje się tylko do wyrzucenia.
A powiedz coś więcej o tym samozapłonie, bo z tego co wiem to rozładowany pakiet się nie zapali, tylko "puści" dym, nawet jak się go uszkodzi mechanicznie.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz lip 03, 2014 11:38 am 

Idea balansowania to wyrównywanie napięć na wszystkich celkach kosztem różnic w ilości ładunku dostarczonego do danego ogniwa.
Przykład:
Pakiet 2s1p, jedna cela ma pojemność rzeczywistą 5150mah, druga 5020mAh. Po władowaniu w pakiet 5020mAh, cela #2 osiąga napięcie 4,2, a cela #1 ma dopiero 4,05. Balanser (w uproszczeniu) ładuje tylko celę #1 do 4,20 czyli brakujące 130mAh.

Przy rozładowaniu #1 spadnie do 3V, druga cela będzie już miała 2,5V (krzywa ogniw li-po jest tak zaawansowanemu użytkownikowi jak Ralf2107 znana, ale dla innych wstawię ją - załącznik 1)

Idea buzzera to monitorowanie napięcia na KAŻDEJ UŻYWANEJ celi, a nie tylko na połowie pakietu. Balansowanie i używanie buzzera/kontrolera są dwiema bardzo podobnymi, zazębiającymi się rzeczami. I tu, i tu cele są połączone szeregowo, więc TEORETYCZNIE przy tej samej pojemności rozładowują/ładują się tak samo. W rzeczywistości tak nie jest, i dlatego należy kontrolować, nie mniej, jak każdą celę osobno.

O co chodzi z zapłonem?
Chodzi o skład chemiczny akumulatora. Li-pol to anoda z grafitu, katoda ze związków litu (LiCoO2), tutaj po podgrzaniu do ok 160*C (to, że aku na zewnątrz ma 50*, nie znaczy, że w środku też ma tyle) tlenek kobaltu staje się dawcą tlenu dla litu, który "lubi" redukować tlen z efektami specjalnymi. Dodatkowo jeśli lit dostanie odrobinę wody, to oprócz łatwopalnych gazów wydostających się z akusa dostajemy jeszcze czyściutki wodór (H2), który jest nie tylko skrajnie łatwopalny, ale też wybuchowy.
Akumulator nagrzewa się najbardziej przy pracy z dużymi prądami gdy jest rozładowany (wraz z spadkiem poziomu naładowania rośnie rezystancja wewnętrzna), a ciepło wydzielane na rezystancji to P=I^2*Rwew. Przy 120A ( dobry silnik do sava bez problemów tyle "skonsumuje") mamy 26,6W ciepła między elektrodami akumulatora. (Przyjmująć 2,5mOhm jako Rwew).

Dobra, a teraz żeby nie było, że nie wiem jak działa balanser - balanser zmniejsza prąd ładowania, bądź nawet rozładowuje celki, których napięcia są najwyższe w pakiecie.

Załącznik #1
http://www.forbot.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_4f041f183128d7042.jpg

:EDIT:

Wszystkie TANIE pakiety? O rly? NIe czasem wszystkie?

PostNapisane: Cz lip 03, 2014 2:22 pm 

Jednym słowem... WOW! Ty chyba pomyliłeś fora... Może z taką czysto podręcznikową wiedzą powinieneś być chirurgiem mózgu ?
Podsumuje to tak:
Balansowanie cel jest wskazane, w drogich pakietach z porządnymi celami nie jest konieczne przy każdym ładowaniu, w tanich powinno być zawsze. Pewnie nie miałeś styczności z porządnymi.
Jeśli różnica na celach wynosi 0,5V to pakiet jest do kosza.
Pakiety łączone szeregowo powinny być w takim samym stanie i z takim samym przebiegiem. Najlepiej łączyć w ten sposób tylko nowe pakiety i pilnować każdej pary.
Ja wiem o co chodzi z zapłonem tylko nie widziałem jeszcze przypadku zapłonu z nadmiernego rozładowania. Sam przeprowadzałem "testy" takich pakietów i żaden rozładowany się nie zapalił nawet po uszkodzeniu, było tylko trochę dymu. W naładowanych to już inna sprawa, dużo dymu i płomienie.
Oczywiście, że dobry silnik pociągnie 120A, ale nie bez przerwy tylko w pikach.

Żeby nie robić więcej OT zalecam autorowi zakup przynajmniej jednego buzzera, tak jak wspominałem wcześniej. Ale przy okazji użytkownicy mogli zaczerpnąć trochę "fachowej" wiedzy od samego mistrza.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt lip 04, 2014 9:24 pm 

Rolf... gdyby to było inne forum...

Nie chirurgiem mózgu, tylko neurochirurgiem... fachowiec LOL.

Fachowej wiedzy za to można zaciągnąć od ciebie...

Jasne, że można latać z jednym buzzerem, no ba, można bez buzzerów, na czuja.
Można jeździć na motorze bez kasku, tylko, że prędzej czy później będzie się żałować, tak samo jak dziadowania na jednym buzzerze, bo inaczej tego nazwać się nie da (dobry pakiet kosztuje 3 stówki, a buzzer pięćdziesiąt razy mniej).

Ja swoje napisałem, spierać się z tobą nie będę (jesteś lepszym "fachowcem", i jak z kobietą, z tobą wygrać się nie da), nie jestem internetowym napinaczem, ale przy kosztach buzzerów na poziomie 6-7 złotych (3s, HK - 2$) idiotyzmem jest na nich oszczędzać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona