Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 5:06 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: N kwi 20, 2014 3:01 pm 
Administrator forum

5x8x2.5 to rzeczywiście dziwny rozmiar i bardzo malutki. 5x10x4 to taki standard, Losi stosuje nawet większe łożyska. Myślę, że warto wymienić dzwon na inny to koszt rzędu 35zł i będzie na zwykłe łożyska.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N kwi 20, 2014 3:44 pm 

Oto link do kilku zdjęć:
https://plus.google.com/photos/11289530 ... --C-__vfFA
Na ostatnim zdjęciu ułożone w kolejności montażu z nowymi łożyskami tak jak w instrukcji i tak jak było do tej pory od początku.

Faktycznie,żeby wyeliminować te małe łożyska to najlepiej byłoby kupić normalny dzwon na duże łożyska. Problem jest tylko taki, że do najbliższego porządnego sklepu modelarskiego gdzie na miejscu mieliby taki dzwon do porównania mam jakieś 140km :/ W kielcach niby jest wysepka Wróblika ale niewiele mają na miejscu z racji małej ilości powierzchni magazynowej.
Chyba,że te dzwony to jakiś standard w miarę lub ewentualnie mogę zwymiarować swój dzwon i ktoś może porówna go ze swoim, jeśli wymiary będą się zgadzać to trzeba będzie zamówić i może to rozwiąże problem...

PostNapisane: N kwi 20, 2014 5:14 pm 
Administrator forum

Te kosze są w gruncie rzeczy standardowe. Wały silników 3.5ccm zawsze mają 5mm, to standard, moduł to zawsze 1. Zostaje jeszcze długość całości i kosza sprzęgła tu są drobne różnice między producentami. Pytanie- czy jest jakaś podkładka między nakrętką https://plus.google.com/photos/11289530 ... 2433387159 a wewnętrznym pierścieniem łożyska na wale? Według mnie ta mosiężna ze zdjęcia https://plus.google.com/photos/11289530 ... 2433387159 (skrajnie z prawej) jest za duża (średnica)- opiera się przez to o zewnętrzną część łożyska/uszczelnienie i powoduje niszczenie pewnie pierwotnie była lekko stożkowa jak przednia (podkładki sprężyste tak to chyba się nazywa). Należy zastąpić te podkładki czymś mniejszym co nie będzie dotykało ściany łożyska tylko oprze się o ten wewnętrzny pierścień. Ta przednia, nieco stożkowa podkładka nie jest w mojej ocenie niezbędna, a ta od wewnętrznej wygląda na mocno zużytą. Zamień je może miejscami w taki sposób by podkładka, ta lekko stożkowa zwężała się w stronę łożyska- by opierała się tylko o wewnętrzny pierścień. Te podkładki powinny być takie http://www.twf8.ws/new/tech/car/associa ... G_0535.jpg jak widać nie ma prawa wtedy dotykać o zewnętrzny pierścień łożyska, a te u Ciebie wyglądają na zbyt duże/zamienione miejscami (chyba, ze ta jedna tylko na fotkach wygląda na stożkową, ale jeśli jest tak w istocie to musi wylądować po wewnętrznej stronie w sposób opisany wyżej).

PostNapisane: N kwi 20, 2014 10:57 pm 

Sytuacja powoli się klaruje chyba...
Zgadałem się ze znajomym który ma taki sam model jak mój tylko jego fabrycznie był z napędem 4WD (mój jest fabrycznie 2WD ale producent udostępnia konwersję na 4WD). Jako,że własciciel jest za granicą i nie korzysta z niego to pozwolił mi zabrać jego model i sprawdzić jak to jest zrobione u niego. Przywiozłem sprzęt, rozebrałem i okazuje się,że u niego zamontowana jest zębatka 15T ( u mnie 13T) i chodzi na łożyskach 5x10x4 już długo, odkąd go kupił wyjeździł ponad 5litrów paliwa i nie zagladał tam bo nie miał takiej potrzeby. Być może po konwersji wskazane jest założenie innej zębatki z większymi łożyskami (choć teoretycznie przecież moc z silnika jest przekazywana taka sama).
Tak czy siusiak założę jego zębatkę z dużymi łożyskami do siebie i jutro jak pogoda pozwoli to zrobię testy.

Maćku: dziękuję za zaangażowanie i podpowiedzi, sporo mi pomogłeś :) Wirtualny browarek dla Ciebie :)
Jesli chodzi o te nieszczęsne podkładki u mnie to faktycznie dziwiło mnie,że ta wewnętrzna jest taka "płaska" i cienka. Na razie zostawiam temat mojej zębatki bo jeśli testy jutro się powiodą to wystarczy kupić inną na większe łożyska. Taką przynajmniej mam nadzieję :)

PostNapisane: Pn kwi 21, 2014 9:50 am 

Dziś przed wyjazdem postanowiłem jeszcze raz sprawdzić atak-odbiór.
W którymś poście wcześniej napisałem, że wał jest prosty, niestety teraz mam poważne wątpliwości...
Sprawdzałem wał bez zębatki i kręcąc kołem zamachowym ręcznie, nie mogłem tego zobaczyć. Dopiero teraz gdy jest złożone widać minimalne różnice chociażby po szczelinie między zębami. Zresztą zobaczcie sami:
https://www.youtube.com/watch?v=TV4UJTfi5yY

Pojawiają się teraz pytania:
1. Czy takie minimalne bicie wału może powodować tak częste uszkodzenia?
2. Czy są sposoby na prostowanie wału?
3. Czy może lepiej kupić wał? Jeśli tak to domyślam się,że będzie problem z dostaniem wału do tego silnika.
4. A może po prostu odpuścić naprawę tego silnika i kupić nowy dokładnie taki jak jest w tej chwili u mnie:
http://www.conrad.pl/Silnik-spalinowy-F ... 83_1210011

Wiadomo,że wolałbym uniknąć kosztów zakupu nowego silnika. Jakie Wasze zdanie?

PostNapisane: Pn kwi 21, 2014 1:07 pm 
Administrator forum

Rzeczywiście wygląda na krzywy. Pozostaje w mojej ocenie jeździć póki się silnik nie rozpadnie. Myślę, że to bicie nie będzie jakieś tragiczne dla większych łożysk i po wymianie kosza sprzęgła problemy ustną. Pozostaje jeszcze sprawdzić luz między zębatkami by nie były w żadnym położeniu za ciasno. Naprostować wału się nie da a nie widzę by przyczyna mogła być w innym miejscu (choć pierwszy raz widzę by w silniku zgiął się wał :shock: ). Pozostaje w przyszłości jak silnik wyzionie ducha kupić novarossi http://rctecnica.pl/silniki-spalinowe-n ... 44,pl.html i tyle, jak już kupować nowy to coś markowego i wysokiej jakości. Sam wał kosztuje 33$ z tego co widzę, wyjdzie ze 150zł wszystko- nie warto.

PostNapisane: Pn kwi 21, 2014 2:51 pm 

Pojeździłem dziś chwilę na tym pożyczonym koszu z większymi łożyskami, wyjeżdżone niecałe dwa zbiorniki, żadnych problemów. Nie wiadomo jak na dłuższą metę, ale póki co tak pozostanie tylko zakupię zębatkę 15T na normalne łożyska.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2