Sytuacja powoli się klaruje chyba...
Zgadałem się ze znajomym który ma taki sam model jak mój tylko jego fabrycznie był z napędem 4WD (mój jest fabrycznie 2WD ale producent udostępnia konwersję na 4WD). Jako,że własciciel jest za granicą i nie korzysta z niego to pozwolił mi zabrać jego model i sprawdzić jak to jest zrobione u niego. Przywiozłem sprzęt, rozebrałem i okazuje się,że u niego zamontowana jest zębatka 15T ( u mnie 13T) i chodzi na łożyskach 5x10x4 już długo, odkąd go kupił wyjeździł ponad 5litrów paliwa i nie zagladał tam bo nie miał takiej potrzeby. Być może po konwersji wskazane jest założenie innej zębatki z większymi łożyskami (choć teoretycznie przecież moc z silnika jest przekazywana taka sama).
Tak czy siusiak założę jego zębatkę z dużymi łożyskami do siebie i jutro jak pogoda pozwoli to zrobię testy.
Maćku: dziękuję za zaangażowanie i podpowiedzi, sporo mi pomogłeś

Wirtualny browarek dla Ciebie

Jesli chodzi o te nieszczęsne podkładki u mnie to faktycznie dziwiło mnie,że ta wewnętrzna jest taka "płaska" i cienka. Na razie zostawiam temat mojej zębatki bo jeśli testy jutro się powiodą to wystarczy kupić inną na większe łożyska. Taką przynajmniej mam nadzieję