Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 12:11 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 9:06 am 

Witam, jak w temacie mam kilka końcowych pytań dotyczących strady. Wybór padł na szczotkę ale nie wiem w której wersji, podoba mi się MT i XT. MT ma podwójne amorki, ale mam pytanie odnośnie części. Zauważyłem że w większości sklepów części aluminiowe są przeważnie to XT, czy jeśli wybiorę wersję MT to będzie z tym problem ?? A czy w ogóle to podwójne amorki dawają coś więcej ?? (Będę jeździł trochę w domu, oraz na podwórku, ekstremalne skoki nie wchodzą w grę) Co byście wybrali ?>? XT czy MT , która tańsza w eksploatacji ??. I ostatnie pytanie odnośnie załączonym pakietów. Rozumiem że model RTR ma już je w jakimś stopniu naładowane, ale co dalej ?? założę , pobawię się trochę i co ?? mam jeździć tak długo aż model nie będzie jechał ?? czy trzeba z nimi coś robić przed pierwszym użyciem ?? . Dodam że posiadam już ładowarkę iMax B6. Dzięki za konkretne odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 9:25 am 

Te modele poza ilością amortyzatorów, kołami i budą są takie same, no może jeszcze wieżyczki się różnią.
Pakiety nimh powinno się formować, wszystkie potrzebne informacje znajdziesz na forum pod hasłem "formowanie" lub "formatowanie" pakietów.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 9:54 am 

OK, ale chodzi mi o to czy po wyjęciu modelu z pudełka można już jeździć ?? i procedurę rozładowania i ładowania robić 3x czy najpierw procedura a dopiero później jazda.

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 11:58 am 

Teoretycznie powinieneś kilka razy rozładować i naładować pakiet prądem 0,1 C, ale to trwa cholernie długo. Jak ja formowałem nimfy to po prostu rozładowywałem je do zera, potem ładowałem jakimś spokojniejszym prądem w stylu 0,3 C, potem już spokojnie jeździłem i ładowałem normalnie 0,5 C.

Amorki w MT są dosyć twarde. Amortyzatory w XT są mięciutkie i skoczne. Mi osobiście zawsze bardziej podobała się praca zawieszenia w XT/SC, niż w MT.

http://www.rctrax.pl/page/jak-prawidlowo-eksploatowa-pakiety-rms-nimh/?id=5,27 Chwytaj. :)

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 12:16 pm 

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. :) Pozdrawiam

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 2:19 pm 

Ozzie Zombie napisał(a):
Jak ja formowałem nimfy to po prostu rozładowywałem je do zera

Czyli zabiłeś je na samym początku ?
Nimh przy formowaniu pierwszy raz można rozładować do 0,8V/cele, kolejne cykle do 0,9V/cele.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 2:49 pm 

Pewnie nie napisze nic nowego, ale szczotka szybko ci sie znudzi i bedziesz dwa razy kase wydawal. Nie lepiej kupic od razu z napedem bl?

Losi Micro SCT 1:24 BL
Sakura D3 BL
Vaterra Ascender - żółw błotny

chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 3:01 pm 

Od czegoś trzeba zacząć, sczotka - 500 zł bezszczotka 800-900 zł. Co jak mi się nie spodoba ta forma rozrywki ??... wydać 500 a 800 to różnica, a jeśli się spodoba to będzie większa frajda mogąc coś przy tym porobić, nauczyć się czegoś nowego oraz ulepszać :) W ten sposób do tego podchodzę ;) a co do pakietów to sam już nie wiem... Wyciągam model z pudełka i co ?? Można jeździć czy nie ?? W instrukcji też nie jest napisane żeby je ładować wcześniej.

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 3:35 pm 

Przed jazdą POWINNO się je uformować, czyli przeprowadzić 3-5 cykli rozładowują i ładując małym prądem.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 6:25 pm 

Rafl dzięki za odpowiedź, a powiedz mi jak długo takie coś potrwa (dla pakietu 1800) ?? bo wiadomo że jak już model jest to chciało by się nim pojeździć :) To chyba zrozumiałe ;) ;)

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 6:59 pm 

siwytd napisał(a):
Nie lepiej kupic od razu z napedem bl?

Nie, nie lepiej. Za różnice w cenie (300-400 zł) kupisz lepsze combo, niż to co tam siedzi.

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 7:17 pm 

PIOTREK_383 napisał(a):
siwytd napisał(a):

Nie, nie lepiej. Za różnice w cenie (300-400 zł) kupisz lepsze combo, niż to co tam siedzi.

A za tę kase razem (800-900zł) można kupić dużo ciekawszy używany model :] A argument "co bedzie jak mi sie nie spodoba RC" jest zupełnie z d..py. Róznica jest taka, ze niezły sprzęt sprzedasz za jakąś przyzwoitą kase, a taką Stradkę za grosze.

EX Himoto EMXT-1 BL

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 9:06 pm 

devilsplaything napisał(a):
PIOTREK_383 napisał(a):
siwytd napisał(a):

A za tę kase razem (800-900zł) można kupić dużo ciekawszy używany model :] A argument "co bedzie jak mi sie nie spodoba RC" jest zupełnie z d..py. Róznica jest taka, ze niezły sprzęt sprzedasz za jakąś przyzwoitą kase, a taką Stradkę za grosze.

Do "devilsplaything " ,Z całym szacunkiem... wybacz kolego, ale ten argument jest dla mnie ważny, nie wiem jak Ty, ale na tę chwilę jestem jedynym żywicielem rodziny, mam żonę i 3 letniego synka. Chcę mieć jakieś hobby , a że od zawsze chciałem mieć coś takiego (a rodziców nie było stać) to chce spełnić marzenia z dzieciństwa, pozatym lubię "grzebać" w sprzęcie elektronicznym (mój zawód ;) ). Dlatego taka decyzja. Uwierz mi, przymierzam się do tego od 2lat, każdy ma "kryzys wieku średniego", moi rówieśnicy kupują Harleye i innego tego typu zabawki... mnie to nie ciągnie. Cały czas marzę o RC :) Stąd moje plany, poczyniania :) Postanowiłem wkońcu przestać o tym czytać, tylko spróbować :) Pewnie są tacy co mnie zrozumieją :) Lubię grzebać w sprzęcie (jak cos służę pomocą w IT ;) ) i już teraz wiem że to będzie dobry wybór, nie chce po prostu przesadzić na początek. Mam 99% pewności że to będzie dobry wybór. Stąd moje pytania, wątpliwości itp. :) Ci którzy zrozumieli serdecznie pozdrawiam :)... Ci którzy nie zrozumieli, pozdrawiam jeszcze mocniej.... - kiedyś zrozumią :):)
P.s. używany model. Każdy z nas pewnie doznał tego uczucia jak to jest wyciągnąć z pudełka coś nowego i tym się bawić. :) To już nie to samo co "używany" :)

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 9:18 pm 

No to widzisz, łaczą już nas dwie sprawy, praca w IT i to zę zaczynalismy przygode RC od modelu tego samego producenta :> Moje doświadczenia są na tyle złe, że odradzam każdemu ;) Model jest tylko tanszy w zakupie, bo na pewno nie w eksploatacji, a wierz mi..miałem ich kilka ;)

EX Himoto EMXT-1 BL

PostNapisane: Pn kwi 14, 2014 9:21 pm 

To bedzie raczej dobry wybor. Nowy to nowy, uzywane czesto potrzebuja dolozenia jakiejs kwoty. Jesli dbasz o model, jezdzisz ostroznie to powinien dlugo wytrzymac. Ja rok przejezdzilem Ansmannem bez wiekszej awarii, a byl to moj pierwszy model ;) Moglem na poczatku dolozyc 2x tyle, ale chcialem sprawdzic czy te hobby mnie wciagnie. I wciągneło :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona