Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt kwi 21, 2026 9:02 pm

Autor
PostNapisane: Śr lut 19, 2014 10:31 pm 

Witam dostałem od żony taki bajer bo myślała że dzięki temu przestane dłubać spalinówkę którą będe przerabiał na elektryka.

http://allegro.pl/show_item.php?item=3932525321

Silnik bezszczotkowy, sprzedawca żonie doradził pakiet:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3931305845

Wtyczka nie pasowała, ale już mam przejściówkę, jutro potestuje.

uruchamiam model i po chwili jazdy model słabnie, by po 30 sekundach pojawił się sygnał bip i koniec jazdy. Muszę wtedy wcisnac od zera gaz i model się znowu napędza. Denerwujące to trochę, czytam tu na forum o blokadach jakihś ale dla mnie to kosmos.
Pisze na necie że regulator •Regulator obrotów: bezszczotkowy, programowalny EZRUN-S16, tylko czym go programować.

Druga rzecz serwo niby 6 kilo, czy jest sens podmienić na 9 kilo bo lezy mi nowe w garażu?

I które elementy kupić do tego modelu na zapas bo w necie znalazłem że hsp troian miał wadliwe elementy napędu, nie robi nikt metalowych zamienników po prostu?
Prosiłbym o podanie które elementy kupić na zapas, z wymianą sobie poradzę.
Generalnie szukam wzmocnień ale wszystko co znajduje jest w chinach lub australii.
Skoro już dostałem taki prezent to nieco go ulepszę a na wiosnę zbuduje na bazie posiadanej spalinówki szybką zabawkę.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lut 19, 2014 10:44 pm 

Do programowania jest karta programująca taka jak na zdjęciu
http://allegro.pl/regulator-hobbywing-e ... 46029.html

Co do troiana to na bezszczotce bardzo szybko pada zębatka atakująca dyfer z tyłu, zębatka odbierająca i wahacze przód. To proponuję kupić w większej ilości niż jedna sztuka...
Pakiet powinien pasować bez problemu.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Śr lut 19, 2014 10:55 pm 

Pakiet pasuje bo sprawdziłem na zdrutowanej wiązce tak by nic nie spsuć, przerzuciłem też wszystkie kable z regulatora na tył bo model jest kiepsko wyważony. Z tego co piszesz wychodzi że zębatki kupię po 2 sztuki i myślę czy nie warto przejść na alu wahacze co ciekawe taniej mi kolega zrobi na cnc niż te tuningowe z chin.

Rozumiem ze nikt tego nie robi w metalu? A gdyby tak zrobić to wyeliminowałbym problemy dobrze rozumiem?

PostNapisane: Śr lut 19, 2014 11:24 pm 

Tak, atakująca dyfer jest bardzo słaba i niestety aluminiowych brak. Zębatki atak/odbiór też będą się sypać z powodu braku osłony, piasek szybko je załatwi.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz lut 20, 2014 9:09 am 

Jest to jakiś temat do przemyślenia po godzinach, u kolegi mają zainstalowac w firmie drukarkę 3d to sporo ułatwi.
Problem jest niestety nieco inny bo po prostu brakuje zebatek nie widze och w sklepach w polsce.
Druga rzecz nigdzie nie mogę samej karty załatwić, czy montaz wentylatora coś poprawi?

PostNapisane: Cz lut 20, 2014 9:12 am 

Tyle że nie będzie się grzał silnik czy regiel. W zależności na co zamontujesz.

PostNapisane: Cz lut 20, 2014 9:16 am 

Czyli rozumiem że jedyny sposób sensowny to karte załatwić i przeprogramowac by nie było sygnału. W instrukcji która z nudów przeczytałem pisze że to odcięcie esc

PostNapisane: Cz lut 20, 2014 4:05 pm 

(tak troszkę po za temat) Możesz zlecić tokarzowi zrobienie metalowych elementów ale koszt nie będzie opłacalny.

PostNapisane: N lut 23, 2014 9:21 pm 

Możesz programować regulator bez karty za pomocą przycisku set. Wszystko opisane w manualu (u siebie mam regla ezruna 25a i wszystko programuje przycinkiem set), Da się zmieniać tryby jazdy, hamulca, drag break, timingi, jak ma ruszać model, etc.
Ja w swoim trojanie mam zębatkę odbierającą oryginalną plastikową, ale atakującą od Traxxas 7041 2.3mm i działa już dość długo. Miałem odbierającą oryginalną stalową, ale szybko padała atakująca stalowa, dlatego lepiej mieć plastikową odbierającą, a atak stalowy.

Co do regulacji regla.
Trzymając set przełączasz na ON i trzymasz nadal set (dość długo trzeba trzymać. Jeśli puścisz zanim mignie dioda zielona przejdziesz w tryb kalibracji aparatury, wiec musisz czekać na zieloną diodę) aż dioda zielona mignie raz i puszczasz przycisk set, wtedy jesteś w trybie jak ma jeździć runing mode i dioda powinna migać np 2 razy, to oznacza, że jest ustawione forward/reverse with breake. Jeśli klikniesz set przeskoczy na funkcję 3 i będzie pikać 3 razy + dioda będzie migać 3 razy, to oznacza, że jest funkcja ustawiona jako rock crawler. Jeśli klikniesz jeszcze raz wróci na jedynkę. Aby zapisać daną funkcję po prostu wyłączasz regulator i włączasz ponownie i tak z każdą funkcją (jest ich 10).
Jeśli chcesz wybrać funkcję 2 trzymasz przed włączeniem set i przełączasz na on i czekasz aż czerona dioda mignie 2 razy wtedy puszczasz set i tak z każdą funkcją, że po ilości mignięć diody czerwonej puszczasz set aby wejść do danej funkcji.
5 funkcja pika raz, ale długo, 6 jedno długie piknięcie + jedno krótkie, 7 jedno długie + dwa krótkie, 8 jedno długie + trzy krótkie, 9 jedno długie + cztery krótkie, 10 funkcją pika drwa razy długo, co oznacza dwie 5. czyli razem 10.
link do manuala: http://www.hobbywing.com/uploadfiles/sx ... -13-v2.pdf

regulator posiada tryby:
1: Running Mode.
2: Drag Break Force. Po puszczeniu gazu, czyli neutralna pozycja samochód sam delikatnie hamuje.
3: Low Voltage Cut-Off. Ustawia się tylko dla pakietów lipoli i tu może leżeć Twój problem, bo regiel odcina Ci zasilanie błędnie obliczając napięcie cel w baterii nihm. Ustaw na 1, czyli funkcją wyłączona.
4: Start Mode (punch). Polecam ustawić 1, czyli soft, wtedy model startuje delikatnie wraz z przyrostem ile naciśniemy gazu, a nie jak jest standardowo, że przy około 3/4 dostaje kopa i już idzie max wyrywając z miejsca, co skutkuje szybkim zjechaniem zębatek.
5: Maximum Break Force. Siła hamulca
6: Maximum Reverse Force. Prędkość jaką ma model jechać do tyłu.
7: Initial Break Force. tego nie wiem do końca, ale wybrane mam Drag Break i model hamuje z 100% siłą.
8: Neutral Range. Ustawienia martwej strefy gazu i hamulca.
9: Timing. Im większe, tym większa moc modelu, ale szybciej pada bateria.
10: Over-heating Protection. Zabezpieczenia regulatora przed przegrzaniem.
i jak pisałem każdą z tych funkcji da się ustawiać przyciskiem set.
Jeśli coś namieszasz możesz przywrócić ustawienia fabryczne trzymając przycisk set na włączonym wcześniej regulatorze aż zapalą się obie diody (czerwona +zielona).

PostNapisane: N lut 23, 2014 11:49 pm 

wrzuciłbys link do jakiegos skelpu z tym diwjasem, żebym wiedział co kupić? Z tym programowaniem dziekuje u mnie w instrukcji ani słowa o tym