Witam.
Właśnie ukończyłem konwersję kupionego pod koniec zeszłego sezonu podwozia Hyper ST PRO.
Zdjecia w poście nr9
Napęd, to znany już z poprzedniej konwersji Xerun Combo M3A
Mocowanie silnika, to element dedykowany do modelu Hyper 8
Wanienka na pakiety, to produkt ASSO i pochodzi ona z modelu RC8Te.
Ma dwie niezaprzeczalne zalety, w stosunku do wanienek sprzedawanych w komplecie z konwersjami.
Pierwsza – pozbawiona jest ciężkiej płytki aluminiowej, do której mocowana jest wkrętami wanienka.
Druga, najważniejsza –zamocowana jest bezpośrednio do płyty podwozia za pomocą śrub i nakrętek, przez co nie ma możliwości, aby została wyrwana pod ciężarem pakietu, jak to miało miejsce we wcześniejszej wanience.
W międzyczasie zostały zmienione amortyzatory na Big Bore 16mm Jammina, jak i została pomalowana buda. Niestety „biała perła” okazała się bardziej srebrna niż biała, ale trudno.
Regulator zamocowany jest na podobnej półce, jak w VRX-ie, jednak tym razem, została ona wykonana w całości z carbonu. Tutaj podziękowania dla Tomka Świąteckiego za pomoc.
Myślę, że zostanie ona poddana jeszcze małej modyfikacji, ale to już w późniejszym czasie.
Pakiety, to oczywiście 4S Turnigy.
Serwo skrętu, to SAVOX SC-1256TG
Podwozie jest na setup’ie:
Dyfry : 7k-10k-3k
W sprawie setup’u kontaktowałem się z Jesse Robbers’em, aby dowiedzieć się, czy zawodnicy w stanach używają innych setup’ów w nitro, a innych w BL (np. twardsze oleje w dyfrach). Okazało się, że nie. Przynajmniej Jesse tego nie robi, a jego prototyp D8te prowadzi się znakomicie na setup’ie nitro.
Camber:
Przód: -1,5st
Tył: -2st
Amortyzatory:
Przód -55wt i długie, szare sprężyny
Tył – 50wt i długie, niebieskie sprężyny
Tutaj jednak chyba poczynię pewne zmiany, gdyż wydaje mi się, że do ciężaru konwersji będzie trzeba spróbować zalać big bory minimalnie twardszym olejem.
Zresztą, wszystko odnośnie setup’u wyjdzie na torze.
Jak widać na jednym ze zdjęć, Hyper gotowy do jazdy waży 4,7 kg.
Pozdrawiam