Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 30, 2026 12:07 am

Autor
PostNapisane: Śr gru 04, 2013 8:53 am 

Obrazek

Zakładam ten temat, bo chciałbym w 1 miejscy uzyskać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Oto one:

1) Jaka jest górna półka wśród producentów modeli RC? Chodzi mi o firmy oraz o kilka ich modeli
2) Co powoduje, że gdy chcę coś lepszego, to niektórzy od razu odrzucają HPI, Traxxas i inne takie?
3) Co przemawia za tym, że konstrukcja danego modelu jest dobra, a innego już nie? Czy chodzi o rodzaj wykonania, użyte materiały, wytrzymałość komponentów? Spotkałem sie tez z opinią, że nie jest dobrze, gdy skomplikowany jest sposób rozłożenia modelu, by wymienić jakąś część - pewnie ktoś pisał tu o zawodach i konieczności tzw. szybkiej akcji naprawczej.
4) Dlaczego gdy chcę coś lepszego to większość doradza bangusy? Co sprawia, że to tak polecany rodzaj auta?
5) Jak definiujecie zabawkę i czy w ogóle robicie podział na zabawki i modele? Oczywiście poczytałem trochę i podyskutowałem w tej materii głównie z modelarzami helikopterów. Moja wersja jest taka, że producent zabawek zazwyczaj robi dane auto do tzw. pierwszego razu: gdy coś połamiesz - ciężko o części zamienne. Nie chodzi mi o prostote wykonania, bo wśród modeli RC tez różnie z tym jest. Ja dodatkowo zagłębiając się w system zgodności, poszedłem dalej i wg mnie każda zabawka powinna być oznaczona znakiem CE, gdyż taki jest wymóg dla zabawek w krajach Unii Europejskiej. Choć z drugiej strony może być to też taki myk, by obejść konieczność nadania znaków CE na zabawkach i wówczas producent wprowadza je jako modele już - tego nie wiem.
Spotkałem sie tez z takim rozróżnieniem zabawki od modelu ( na przykładzie helikopterów) - modelarze w większości dopiero 6 kanałowe modele traktuję jako modele. Wszystkie pozostałe to zabawki. Baa. niektórzy mimo ,ze helik jest 6 kanałowy - to nadal traktują go jako zabawkę , bo to średnica wirnika głównego zbyt mała, po to to, bo to tamto. Także tam dokładnie nie ma widocznej różnicy miedzy zabawką a modelem. Niektórzy twierdzą, że zabawką przestaje być helikopter, który stwarza poważne zagrożenie dla zdrowia/życia użytkownika. Fakt , taka spalina czy elektryk 700- ka jak trafi może zabić (ostatnio był taki przypadek nawet w USA).
6) Z jakiego materiału powinno być wykonane najlepsze podwozie? Aluminium/stal, plastik? Bo tu też różne opinie czytałem. Tzn. Nie bierz , bo plastik itp...
7) Elektroniki nie tykam w tym temacie. Bo tu akurat już trochę zagadnienie mam rozkminione.

Z góry dzięki za każda odpowiedź i Wasze przemyślenia. :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr gru 04, 2013 9:15 am 

Różnica podstawowa między zabawka a modelem jest taka że do modelu producent zapewnia części zamienne, a do zabawki już nie. To jest generalna różnica i chyba najistotniejsza .

PostNapisane: Śr gru 04, 2013 10:29 am 

Zawsze możesz drugą taką samą zabawkę kupic na części :)

PostNapisane: Śr gru 04, 2013 11:59 am 

Model zawodniczy na półce jest tylko modelem, czy zrobimy z niego model zawodniczy, czy jego przeznaczeniem będzie zabawa zależy tylko od nas.
W odwrotna stronę jest trudniej

Odnośnie zawodniczych modeli. Kyosho, Mugen, Losi, Serpent, Durango, HoBao, HongNor (Ofna), Team Associated, Hot Bodies, LRP, Ostatnio tez Team C.
Tamiya tez by się znalazła, ale jest mało popularna.

Luki35 napisał(a):
Co powoduje, że gdy chcę coś lepszego, to niektórzy od razu odrzucają HPI, Traxxas i inne takie?

Znajomość tematu? Dojedziemy zaraz do tego

Luki35 napisał(a):
Co przemawia za tym, że konstrukcja danego modelu jest dobra, a innego już nie?

Użyte materiały, wykonanie, design, właściwości jezdne, jakość takich elementów jak np. amortyzatory.

Najczęściej w podwoziach PRO masz zastosowane aluminium 7075, do tego elementy są wycinane metodą CNC. W tańszych podwoziach jest to najczęściej dużo mniej sztywny stop 6061
Przykładowe zastosowanie: wieżyczki amortyzatorów, płyta podwoziowa, przednie zwrotnice.
Bardzo często tam gdzie w RTRerze jest plastik, tam w PRO masz element CNC

Nad zawodniczym projektem przeważnie w fabryce siedzi sztab projektantów i testerów, którzy projektują podwozie, układ jezdny, wyważenie, tak by jego prowadzenie było jak najlepsze. Lepiej wchodził w zakręty, lepiej z nich wychodził, lepiej zachowywał się w locie itd.

Parę lat temu zawodnicze modele stawały się coraz mocniejszymi konstrukcjami, co odbijało się na ich wadze. Teraz w tych modelach coraz częściej stosuje się carbon w celu odchudzenia. Najczęściej dobrym zawodnikom to nie przeszkadza, za to amatorom, którzy jeżdżą po parkingu już tak

Przeniesienie napędu. W modelach PRO całość wykonana jest często z lepszych, mocniejszych materiałów. Bardzo często elementy przeniesienia napędu są odchudzane w celu efektywniejszego wykorzystania napędu. W RTRrze nie ma to znaczenia. Różnice sa małe, zauważalne głownie na torze.

Dlaczego nie HPI i Traxxas. Bo ich modele głownie kierowane są do osób, które używają modeli do zabawy (żeby nie było, że to coś złego) Przez to brakuje im tak wytrzymałych podzespołów jak wspomniane wcześniej.
Tragus Trophy, to pochodna modelu HB Lightning, Niestety przypomina go tylko z wyglądu, bo pod budą nie znajdziemy tych samych elementów z carbonu, 7075 CNC itd. Generalnie to zupełnie inne podwozie.

To raczej oczywista sprawa, w domu tez by mi się nie chciało rozpinać połowy modelu, żeby wymienić jedna *****. Czyszczenie tez jest w tedy utrudnione.

Zawodnicze bagusy i tragusy to bliźniacze konstrukcje. Różnią się długością płyty, wahaczy, itd.
Często potrafią znieść dużo więcej od truggy, bo są dużo od nich lżejsze. Płyty przez to, że są krótsze są sztywniejsze,. Dzięki temu, że są lżejsze zyskuje na tym żywotność przeniesienia napędu, i wytrzymałość elementów z tworzywa, aczkolwiek tragusy to niezwykle wytrzymałe podwozia i ich wytrzymałość jest ogromna.

PostNapisane: Śr gru 04, 2013 12:50 pm 

Troche mi to rozjaśniłeś - wielkie dzięki.

A dlaczego Monster Trucków rzadko ktoś wymienia jako dobre fury? ? Wiem ,że W Polsce chyba nawet nie ma takiej klasy na oficjalnych zawodach. Ale w USA juz raczej jest.
Reasumując: najmocniejsze byłoby podwozie stalowe, ale za tym idzie waga, więc wykorzystuje się mocny stop aluminium 7075 i w sumie tego rodzaju podwozia powiniennem szukać, bo dokładniej wykonane - metoda CNC oraz mocniejsze niż plastik, czy słabsze stopy aluminium, tak?

Monstery mi sie podobają, ale ostatnio jak pojeździłem Savkiem XS na 3s na mokrej trylince to łatwość prowadzenia tego auta posostawiała spoooro do życzenia. Ale jako zabawka, zwłaszcza na plaży - świetna sprawa.

BTW. Ciekawe jak bangusy by sobie radziły z trudnym terenem?

PostNapisane: Śr gru 04, 2013 1:11 pm 

Bo monstery maja wysoki środek ciężkości wiec są bardziej wywrotne i mniej stabilne , po pierwsze musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co oczekujesz od pojazdu ? jeżeli szybkości, idealnego prowadzenia na torze, możliwości jeżdżenia na zawody to bierzesz buggy ale cos za cos bo buggy nie da rady jeździć wszędzie jak truggy czy monster , chcesz super jakości bierzesz kity wspomnianych producentów przez Marka, co do Trophyego to się nie zgodzę ze ma mało wspólnego z lightningiem vide moja konwersja.
Jeżeli natomiast chcesz się dobrze bawic i nie mieć problemu z wyborem miejsca do zabawy to monster i truggy będą lepsze, HPI jak i Traxxas to może faktycznie modele dla basherow ale i one mogą dac wiele radości.
Co do czesci CNC to jeszcze jedna uwaga, może i jest wytrzymalsze od plastiku ale czasami koszt elementu z plastiku to kilkadziesiąt złotych a tego samego z alu pareset złociszy , a jak wiadomo czasami dzwon się przytrafi i cos musi strzelić, wiec czy lepiej mieć kila sztuk tańszych w zapasie czy zakladac supermocne elementy i potem plakac ze się drogie CNC wygięło/złamało ? Pewnie zawodnik wybierze element dajacy mu przewagę nad innymi ale czy dla bashera ma to znaczenie ?

PostNapisane: Śr gru 04, 2013 1:30 pm 

Basher - nie znałem tego określenia wcześniej :mrgreen:

PostNapisane: Śr gru 04, 2013 2:01 pm 

ScorpioPL napisał(a):
co do Trophyego to się nie zgodzę ze ma mało wspólnego z lightningiem

ja porównuje wyjętego z pudełka trophiego do Lightninga 2 PRO KIT. Inna płyta, inne materiały, inne półosie
dokładnie chodzi o tego
http://www.westernvalleymodels.co.uk/66 ... -299-p.asp

Luki35 napisał(a):
A dlaczego Monster Trucków rzadko ktoś wymienia jako dobre fury? ? Wiem ,że W Polsce chyba nawet nie ma takiej klasy na oficjalnych zawodach. Ale w USA juz raczej jest.

Klasy Monster nie ma już u nas w kraju kilka lat, a stanach tym bardziej. Nawet nie wiem czy na HPi jeszcze jest.

Aluminiowe części CNC stosuje się tam gdzie jest to niezbędne.
Wieżyczki w buggy 1/8. Często stosuje się carbonowe, ale zdarza się, że przy mocnym dzwonie potrafią się złamać. A przy częstych lądowaniach do góry kołami będą się rozwarstwiać. Dlatego 7075 w tym miejscu obowiązkowo. Zwykle RTR-owe wieżyczki w bagusach wyginają się na potęgę.
Belki mocujące wahacze, to samo. CNC obowiązkowo.
Płyta 7075 obowiązkowo. Jeszcze lepiej gdy jest frezowana (odchudzana)
Amotyzatory, aluminium obowiązkowo.
Zwrotnice przednie - CNC chociaż często wykonane są z tworzywa i to z powodzeniem.

Ostatnio edytowano Cz gru 05, 2013 9:41 am przez Marek Kiełbusiewicz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz gru 05, 2013 8:20 am 

Bez wazeliny, dobry temat! Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. Czy Ty Luki się przesiadasz z xs? Pozdrawiam!

PostNapisane: Cz gru 05, 2013 9:00 am 

Narazie nie. Ale wolę sie przygotować teoretycznie do przesiadki. Jakąś wizje mam, ale być może , w związku ,że u mnie w miescie nikt nie jeździ, młody jeszcze mały i go jakoś nie ciągnie, torów brak, to nie będę wydawał kasy na inne modele i zostanę przy Xs-sie. Z drugiej strony coraz lepiej mi na symku idzie (Phoenix) , więc może intensywniej w modelarstwo helikopterkowe wejdę. Dodatkowo po pierwszym krecisku Blade 300 naprawiony, więc mam czym latać :mrgreen: