Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 29, 2026 6:53 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 7:24 pm 

Nilkt nikogo nie zmusza do bycia zawodnikiem i startów w zawodach.
Na pewne tematy powinni się jednak wypowiadać kompetentni ludzie.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 7:28 pm 

Jacek Żurek napisał(a):
Mam nadzieje, że ograniczy to niepotrzebne kłótnie.

Pozdrawiam Wszystkich

Ja rowniez tez mam taka nadzieje, jak i rowniez ze kiedys sie spotkamy na jakis zawodach i pogadamy live, rowniez pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 7:54 pm 
tomalo

ŻYLETA napisał(a):
...Każda zmiana paliwa wymaga gruntownych zmian w ustawieniach silnika. Prawidłowo mogą to zrobić tylko doświadczeni zawodnicy...

troszke sie chyba zagalopowalas :)

ŻYLETA napisał(a):

Pozdrawiam

Napewno sie zagalopowalas... :)

Z ta gruntowna zmiana ustawien silnika to nie zawsze tak jest... czasem wystarczy mala korekta... Wyobraz sobie ze nawet jezdzac "na parkingu pod blokiem" (moze w to nie uwierzysz, ale nawet kiedys zjechalem na trawe moim bagusem :) ) czasami reguluje sie silniki... Jak jezdzimy to jezdzimy... a nie toczymy sie :) I podejrzewam ze nieraz autko dostaje w tylek tak jak na zawodach... I prawdopodobienstwo ze mam wyregulowany "prawidlowo" silnik jest takie samo ze "prawidlowo" wyregulowany silnik ma ktorys z zawodnikow.

Chociaz oczywiscie ktos zaraz powie ze nie... Ze kazdy zawodnik jest RC wyrocznia, a kazdy "smigacz boiskowy" powinien z blaganiem na kolanach do niego na regulacje udac, bo sam nie jest w stanie nawet "prawidlowo" odpalic silnika...

Oczywiscie z tonu wypowiedzi niektorych Zawodnikow wnioskuje, ze oczywiscie sa takimi najbardziej kompetentnymi, wszechwiedzacymi i doswiadczonymi osobami...

Jacek Żurek napisał(a):
Ponieważ na forum jest podział między zawodników i hobbystów to stwierdziliśmy aby forum przebudować.
Powstał nowy dział tylko dla zawodników.

Pozdrawiam Wszystkich

Administrator Forum

Nie chodzi o zadne klotnie tylko o delikatnie mowiac zarozumialstwo niektorych Zawodnikow - niektorych bo jest kilku ktorzy zasluguja na szacunek, nie ze wzgledu na to ze sa Zawodnikami, tylko ze wzgledu na to co soba reprezentuja... Nie poznalismy sie na zywo, wiec tak do konca nie wiemy co kazdy potrafi... Mowie tu o regulacjach, ustawianiu itp...

Jacku, nie uwaszasz ze niektorzy Zawodnicy sami staraja sie tworzyc te podzialy (nie mowi o fizycznym podziale forum) i prowokuja klotnie?

Zeby bylo jasne: Nie uwazam sie za najbardziej kompetentna i doswiadczona osoba w kwestii autek RC...

Ostatnio edytowano Cz sty 06, 2005 8:17 pm przez Tomasz Łuczyński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 8:14 pm 

-=ADA$=- napisał(a):
Zrobisz jak uwazasz ale ja wole miec samochod ustawiony, i dokonac tylko subtelnych zmian tak samo w ustawieniach samochodu jak i silnika. Z tego co mowisz to Serpent sam nie zna sie na tym, bo maja bazowe ustawienia, ktore mozna delikatnie dostroic do toru, podobnie jest z silnikiem. A nie mowie ze nie wyregulowalem silnika po zmianie, tylko ze bez zadnej zmiany byly takie efekty. A bez obrazy ale polska nie jest dla mnie wyznacznikiem dobrego sprzetu itd. Spojrz na IFMAR ROAR i inne federacje, akurat wygrywa O'Donnel i Trinity monster horse power platinum. Natomiast w europie jest popularny Tornado, przynajmniej wedlug Kyosho (ta wiadomosc biore z ich gazety z niemiec)

*edit: A swoja droga, po kilku przejazdach na danym torze mozna sobie zapisac ustawienia i ustawic samochod na dlugo przed zawodami. A na samych zawodach dokonac zmiany np: ogumienia.

Adaś co ty wiesz o Serpencie? Wiesz tyle co zobaczysz i poczytasz. Nie pisz takich głupot że oni nie potrafią robić modeli i z tymi ustawieniami to nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Co znaczy niewielkie dostrojenia? Wszystko w tych modelach można ustawić , trzeba tylko wiedziec co i to umieć.Jeżeli dla Ciebie Kyosho jest firmą bardzo rozwojową to nikt Ci nie broni tak myśleć. Prawda jest niestety inna. Ich modele to sa niestety podróbki ale nie będę Ci tego udowadniał. Pierwsze trendy zawsze wprowadzał Serpent a inni to klonowali.
Odrębna sprawą są kierowcy fabryczni których sobie po prostu kupowali a pierwsze kroki i tak wszyscy stawiali w Serpencie.
Następna sprawa to paliwo.
Rody Roem to: 3 x Mistrza Świata, 13 x Mistrz Europy- cos więcej trzeba dodawać?
Tych osób także nie trzeba przedstawiać:

Ron Paris, Alberto Picco, Mario Rossi

Cytat:

Olej rycynowy jest najlepszym dostępnym olejem dla silników samochodowych rc …

Oni zgadzają się z tą opinią.

Pan Mario Rossi produkuje silniki (Novarossi), które Panowie z JP trochę przerabiają.
Firma JP jest dystrybutorem paliwa Tornado we Francji więc trudno żeby pisali coś innego o swoim paliwie.

Napisałeś że Tornado stabilizuje pracę itd...
A z czym porównałeś to paliwo? Czy miałeś okazję sprawdzenia RunnerTime? Skąd wiesz że nie okazałoby sie lepsze?

Wielu z was czyta , czasami nie rozumie i przerabia słowa innych .
Doświadczenia nie da sie kupić i jest to znacznie cenniejsze od trendów.
Napisałem swoja opinię na temat paliw , podparłem to bardzo wiarygodnymi żródłami a każdy z was sam podejmie wybór.
W połowie sezonu zmieniłem paliwo z Tornado na RunnerTime i odczułem polepszenie pracy silnika .

jeszcze odnośnie tego że Serpent ,, nie umie robić...,,
Mistrzostwa Europy 2004 w Austrii IC 10:

na 150 modeli – 70szt. S710 (kyosho kilka szt.)

zwycięstwo S710 i paliwo Runner Time

I dla mnie jest to dowód na jakość sprzętu.

Ostatnio edytowano Cz sty 06, 2005 8:23 pm przez Artur Dzierzęcki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 8:22 pm 
tomalo

Artur D. napisał(a):
A z czym porównałeś to paliwo? Czy miałeś okazję sprawdzenia RunnerTime? Skąd wiesz że nie okazałoby sie lepsze?

Napisałem swoja opinię na temat paliw , podparłem to bardzo wiarygodnymi żródłami a każdy z was sam podejmie wybór.
W połowie sezonu zmieniłem paliwo z Tornado na RunnerTime i odczułem polepszenie pracy silnika .

Artku, chodzilo o stabilniejsza prace silnika i nizsze temperatury pracy w porownianu do Model Technics...

Zeby bylo jasne, nie probowalem RunnerTime ale tez nie twierdze czy bylby gorszy czy lepszy od Tornado...

Co do doswiadczenia to wydaje mi sie jednak ze jakies doswiadczenie (czasem nawet duze) mozna zdobyc jezdac jak to niektorzy mowia "na parkingu"... Trzeba sluchac tych ktorzy wiedza wiecej, szukac samemu informacji, sprawdzac na wlasnej skorzer i wyciagac z tego wnioski. Doswiadczenia nie mozna zdobyc tylko nie jezdzac...

A po to jezdze "na parkingu" zeby choc troche nauczyc sie jezdzic... jakby mi kiedys wpadlo do glowy sprobowac w zawodach...

Ostatnio edytowano Cz sty 06, 2005 8:27 pm przez Tomasz Łuczyński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 8:24 pm 

Jeżeli chodzi o zarozumialstwo to nawet mi się oberwało na forum.
Czasami zawodnicy tacy jak ja prowokują do awantury, a to dlatego, że mają bardzo duże doświadczenie i wiedzę.
Mnie najbardziej denerwuje to, że stali użytkownicy forum mający kilka tysięcy postów piszą głupoty.

Wydaje mi się, że konstruktywna, acz niekiedy szorstka dyskusja jest dozwolona.
Oczywiście przy zachowaniu minimum kultury.

Temat paliwa w którym na początku uczestniczyłem rozwinął się w kierunku bardzo profesjonalnym.
Mimo wszystko jestem zadowolony z Waszych wypowiedzi. Poziom poruszanych tematów wzrasta. Nie są to już puste posty które nabijają liczniki.
Podawane są konkretne argumenty.

Dziękuję za uwagę.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 8:27 pm 

tomalo napisał(a):
Artur D. napisał(a):

Artku, chodzilo o stabilniejsza prace silnika i nizsze temperatury pracy w porownianu do Model Technics...

Zeby bylo jasne, nie probowalem RunnerTime ale tez nie twierdze czy bylby gorszy czy lepszy od Tornado...

Co do doswiadczenia to wydaje mi sie jednak ze jakies doswiadczenie (czasem nawet duze) mozna zdobyc jezdac jak to niektorzy mowia "na parkingu"... Trzeba sluchac tych ktorzy wiedza wiecej, szukac samemu informacji, sprawdzac na wlasnej skorzer i wyciagac z tego wnioski. Doswiadczenia nie mozna zdobyc tylko nie jezdzac...

Oczywiście , z ModelTechnicsem nawet uryna po dobrym pijaństwie będzie lepsza.
To tak żartem. A troche z waszej półki. Jakie obecnie sa dobre ( nie pisze najlepsze) paliwa do Buggy?

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 8:27 pm 

tomalo napisał(a):
ŻYLETA napisał(a):
...Każda zmiana paliwa wymaga gruntownych zmian w ustawieniach silnika. Prawidłowo mogą to zrobić tylko doświadczeni zawodnicy...

troszke sie chyba zagalopowalas :)

ŻYLETA napisał(a):

Pozdrawiam

Napewno sie zagalopowalas... :)

Z ta gruntowna zmiana ustawien silnika to nie zawsze tak jest... czasem wystarczy mala korekta... Wyobraz sobie ze nawet jezdzac "na parkingu pod blokiem" (moze w to nie uwierzysz, ale nawet kiedys zjechalem na trawe moim bagusem :) ) czasami reguluje sie silniki... Jak jezdzimy to jezdzimy... a nie toczymy sie :) I podejrzewam ze nieraz autko dostaje w tylek tak jak na zawodach... I prawdopodobienstwo ze mam wyregulowany "prawidlowo" silnik jest takie samo ze "prawidlowo" wyregulowany silnik ma ktorys z zawodnikow.

Chociaz oczywiscie ktos zaraz powie ze nie... Ze kazdy zawodnik jest RC wyrocznia, a kazdy "smigacz boiskowy" powinien z blaganiem na kolanach do niego na regulacje udac, bo sam nie jest w stanie nawet "prawidlowo" odpalic silnika...

Oczywiscie z tonu wypowiedzi niektorych Zawodnikow wnioskuje, ze oczywiscie sa takimi najbardziej kompetentnymi, wszechwiedzacymi i doswiadczonymi osobami...

Jacek Żurek napisał(a):
Ponieważ na forum jest podział między zawodników i hobbystów to stwierdziliśmy aby forum przebudować.
Powstał nowy dział tylko dla zawodników.

Pozdrawiam Wszystkich

Administrator Forum

Nie chodzi o zadne klotnie tylko o delikatnie mowiac zarozumialstwo niektorych Zawodnikow - niektorych bo jest kilku ktorzy zasluguja na szacunek, nie ze wzgledu na to ze sa Zawodnikami, tylko ze wzgledu na to co soba reprezentuja... Nie poznalismy sie na zywo, wiec tak do konca nie wiemy co kazdy potrafi... Mowie tu o regulacjach, ustawianiu itp...

Jacku, nie uwaszasz ze niektorzy Zawodnicy sami staraja sie tworzyc te podzialy (nie mowi o fizycznym podziale forum) i prowokuja klotnie?

Zeby bylo jasne: Nie uwazam sie za najbardziej kompetentna i doswiadczona osoba w kwestii autek RC...

Nigdy nie wypowiadałam sie na ściśle techniczne tematy, bo uważam, że są ludzie mądrzejsi ode mnie, którzy mają znacznie więcej do powiedzenia. Jestem uważnym obserwatorem i liczę się ze zdaniem innych...ale tylko tych, których opinie warte są wysłuchania.
Zwracałam tylko uwagę, że niektórzy nie powinni zbytnio eksponować swoich opinii, bo nie zawsze są one zgodne z prawdą i obiektywne.
Niewielu "prawdziwych" zawodników wypowiada sie niestety na tym forum. Zazwyczaj są to porostu przepychanki słowne bez większej wartości.
Podyskutuj z Arturem...zobaczymy, co masz do powiedzenia...
(bez obrazy)

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 8:30 pm 

Niestety niewiele jest osób które mogą z Arturem porozmawiać.
No chyba, że potrzebują pomocy bo sami sobie nie potrafią poradzić.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 8:44 pm 
tomalo

ŻYLETA napisał(a):
Nigdy nie wypowiadałam sie na ściśle techniczne tematy, bo uważam, że są ludzie mądrzejsi ode mnie, którzy mają znacznie więcej do powiedzenia. Jestem uważnym obserwatorem i liczę się ze zdaniem innych...ale tylko tych, których opinie warte są wysłuchania.
Zwracałam tylko uwagę, że niektórzy nie powinni zbytnio eksponować swoich opinii, bo nie zawsze są one zgodne z prawdą i obiektywne.
Niewielu "prawdziwych" zawodników wypowiada sie niestety na tym forum. Zazwyczaj są to porostu przepychanki słowne bez większej wartości.Podyskutuj z Arturem...zobaczymy, co masz do powiedzenia...
(bez obrazy)

Rowniez bez obrazy :) : nie twierdze ze wypowiadalas sie w tematach technicznych.

Co do naszych opinii... Moze nie zawsze sa zgodne z prawda... Ale wtedy jest pole do popisu dla Was... Nie do dawania nam do zrozumienia ze nic nie wiemy i mamy siedziec cicho, tylko do wyprowadzenia nas z bledu... Dyskusja jest ok, byle konstruktywna.

Kazdemu moze sie cos wydawac i kazdy moze miec swoje subiektywne spojrzenie na cos...

Nie kazdy zawodnik jest wszechwiedzacy i nie kazdy smigacz boiskowy to tuman.

ŻYLETA napisał(a):
Podyskutuj z Arturem...zobaczymy, co masz do powiedzenia...

Mam taka nadzieje, ze kiedys bede mial okazje spotkac sie i podyskutowac nie tylko z Arturem, ale i reszta Zawodnikow... I chetnie sie czegos od nich dowiem.

I mam tylko nadzieje ze podejda do mnie normalnie, po ludzku, a nie patrzac z gory beda tylko dawac mi do zrozumienia ze sie nie znam.

Ostatnio edytowano So sty 08, 2005 10:43 am przez Tomasz Łuczyński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 10:17 pm 

Witam!
Arturze D.Z całym szacunkiem,ale żle zrozumiałeś Adama.Przeczytaj dokładnie,Adam nie napisał,że Serpent nie potrafi robić modeli!Adam pisał do ZYLETY "z tego co mówisz to Serpent nie wie co robi"
Adam przecież od początku polecał mi Serpenta,a mówiąc o subtelnych ustawieniach miał na myśli rady Serpenta opisane w setupie dotyczące ustawień podstawowych od,których zalecają robienie właśnie subtelnych zmian w ustawieniach i zapisywanie ich po to aby się w nich nie pogubić.Wiadomo,że w Serpencie da się ustawić praktycznie wszystko.

JA RÓWNIEŻ ZDECYDOWAŁEM SIĘ NA PALIWO RUNNER TIME

Xray M 18

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 06, 2005 10:56 pm 
-=ADA$=-

Dokladnie, chodzilo mi o tym ze mam wlasnie przed nosem Setup Book serpenta ktory tlumacze, i jest czesc A ktora (to cytat): describes default settings for your 710, czyli podaje bazowe ustawienie, a wedlug ZAWDODNIKA ŻYLETY nie ma czegos takiego bo to sie na torze ustawia, przynajmniej zawodnicy tak robia.

Nigdy nie powiedzialem ze Tornado jest lepsze od Runner Time, tak jak zostalo zauwazone, porownanie wczesniejsze bylo o model techniku, a w miedzyczasie mialem szanse wyprobowac jeszcze blue thunder, ale mniejsza o to.

Serpenta jako jednego z bardzo niewielu uwazam za bardzo dobra marke, razem z Mugenem.

Aha i jak sam Żyleta zauwazyles niewielu prawdziwych zawodnikow udziela sie na forum, nie kazdy kto startuje na zawodach ma niesamowite doswiadczenie,

To niech mi ktos powie od czego jest zalezne tak szeroko postrzegane doswiadczenie? Od czasu jak dlugo sie jezdzi czy jak dlugo sie jezdzi na zawodach?

Najwyrazniej tego nie widac ale naprawde szanuje prawdziwych zawodnikow, jak chociazby raz widzialem kiedy ArturD dublowal przeciwnikow z wyraznie (na prostej) mocniejszymi silnikami, ale widac bylo w tym kunszt techniczny. Chodzi mi tylko o jedna rzecz to ze nie jezdze na zawodach nie znaczy ze sie nie znam, to nie jest zadna pycha, lub chwalenie sie, ale juz tez troche czasu z autami spedzilem.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 07, 2005 6:50 am 

Jeszcze się nie zdarzyło żebym komuś nie pomógł i nie należę do tych co ,, wyżej sraja jak d... maja,,
Wymieniliśmy poglądy , każdy ma swoje a co do tych ustawien to każdy zawodnik rangi międzynarodowej tworzy bazę ustawień.Dzięki temu oszczędza sie czas i jest mozliwość analizowania ustawień i doboru opon.
Tak jest na całym świecie.

Pozdrawiam

P.S. Jutro docieram Megę z 21 Race na śmigle. Napiszę spostrzeżenia.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 07, 2005 9:41 am 
-=ADA$=-

Moze i kyosho sa podrobki, ale chyba im to wychodzi patrzac na wyniki IFMAR
1
1
Adrien Bertin
Kyosho V one RRR
190
1:00:18.060

2
4
Takaaki Shimo
Kyosho V one RRR
188
1:00:03.406

3
10
Chris Tosolini
Kyosho V one RRR
185
1:00:14.165

4
3
Josh Cyrul
Kyosho V one RRR
184
1:00:03.562

5
8
Ken Furukawa
Kyosho V one RRR
184
1:00:08.186

6
9
Mark Green
Serpent 710
183
1:00:01.292

7
2
Francesco Tironi
Kyosho V one RRR
182
1:00:03.815

8
5
David Spashett
Kyosho V one RRR
179
1:00:12.428

9
7
Michael Salven
Serpent 710
167
1:00:07.089

10
6
Teddy Syach
Kyosho V one RRR
124
1:00:10.222

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 07, 2005 9:46 am 

I tak właśnie jest!Jesteś pierwszą osobą Z ZAWODNIKÓW,która nakierowała mnie na właściwy tor kiedy stanąłem przed doborem modelu (Grand Prix Nowy Sącz),a póżniej zawsze służyłeś dobrą radą i tak jest do dziś!
Tak Trzymać!

Xray M 18

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona