Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 11:11 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn sie 05, 2013 3:32 pm 

generalnie moj plan byl taki: robie sobie dany element z jakies plasteliny czy cos w tym rodzaju, zalewam to np gipsem, potem wiadomo trzeba wydobyc plasteline ze srodka i wlac aluminium, co z tego wyjdzie sie okaze jak piec ktory zrobilem bedzie mozna uruchomic bo poki co czekam az wyparuje z niego woda... To co polecacie zamiast aluminium ?
A jak nie wypali robienie czesci z plasteliny to w pazdzierniku bede mial dostep do drukarki 3D wtedy bede chcial ja wykorzystac...

Btw i tak jest postep bo na poczatku chcialem zeby jednostka napedowa do tego modelu byl saturn 20T :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sie 05, 2013 4:23 pm 

jezeli nie robiles odlewow to nie bierz sie za to .... ja robilem w szkole pod okiem profesora i udalo sie zrobic wachacze z aluminium , jednak robione byly one w piasku - wiec aluminim pokryte zostalo gleboka warstwa krzemu przez co nei nadaaja sie do anodowania.... 8 wachaczy wazy 1300 gram ...... zrobilem je na wzor tych oryginanych mta 4 do tego doszly otwory. Przez brak punktu odniesienia plaszczyzny w odlewie jest problem z dobrym ustawieniem katow. Każdy odlew wychodzi troche inny

PostNapisane: Pn sie 05, 2013 5:31 pm 

Perol może być ciężki. (W sensie dalej bedzie w miarę jeździł) jeżeli chodzi o bagusa to ciężki bedzie naprawdę kiepski do prowadzenia i totalny nielot.

Ale jak zrobisz zawieszenie z tworzywa, całość zgrabnie zaprojektujesz to jak najbardziej i super inicjatywa. Podeslij jakiś projekt, łatwiej bedzie cos powiedzieć. Zreszta jak chcesz do buggy 1/8 wepchnac skrzynię?

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Pn sie 05, 2013 5:43 pm 

A jaka drukarka? Proszkowa? No i jaki materiał? ABS? Nylon? Drukuje sie przecież już nawet w tytanie.

Proszkowy druk nadaje sie do jazdy w małych modelach i to tez kiepsko (wiem bo mam zawieszenie z druku w formule) jeżeli chodzi o klasyczna drukarkę, to trzeba zwrócić uwagę na ułożenie pasków materiału.

Jeśli chodzi o materiał to można wymyślać. Wszystko zależy cos masz dostępne.

Spróbuj zrobić formy i ułożyć rowingiem szklanym i węglowym, przeglądając żywca epoksydowa. To jest super wytrzymałe. Tylko nieelastycznr tez na wszystko sie nie nadaje.

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Pn sie 26, 2013 4:04 pm 

Jak tam prace idą?Jak masz jakieś podwozie chociaż to zdjęcia lub video daj :)

Savage X 4.6/Absima CR3P #2/
Losi 8ight 2.0 eu/OS MAX-21VZ-B
[SPRZEDAM WSZYSTKO Z OPISU]-14.06.2017

PostNapisane: So wrz 07, 2013 5:35 pm 

Chwilowo prace stanęły w miejscu, niestety piec którym planowałem topić aluminium się nie sprawdził bo za słabo się rozgrzewa. Ale model powstanie na pewno :] drukarke chciałem wykorzystać po to, żeby wydrukować element a potem zrobić jego odlew z aluminium, co do materiału jakim drukuje to nie mam pojęcia.
Pozniej jeszcze będę się chciał podpytać jak całą elektronikę podłączyć, bo wraz z silnikiem dostałem do niego troche dodatków i się zastanawiam co jest potrzebne a co nie. Ale to jak juz będzie podwozie skompletowane.

PostNapisane: So wrz 07, 2013 9:53 pm 

troche gra nie warta swieczki :) jesli niemasz zaplecza maszynowego i pojecia o jego obsludze ... najlatwiej bedzie CI napewno narysowac elementy w autocadzie i zlecic do wyciecia komus ..... najszybciej ale nie najtaniej .. z tych odlewow w domu to bedziesz mial duzo smiechu -- zobaczysz sam :)

PostNapisane: Wt wrz 17, 2013 9:34 am 

Prosze bardzo pierwsza czesc juz powstala, oczywiscie trzeba troche nadmiaru usunac ale generalnie wyglada fajnie jak na moje oko :]
http://imageshack.us/g/266/h2ef.jpg/

PostNapisane: Wt wrz 17, 2013 9:50 am 

Nie wiem, czy to utrzyma taki duży model, jaki to stop ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt wrz 17, 2013 11:43 am 

Ralf2107 napisał(a):
Nie wiem, czy to utrzyma taki duży model, jaki to stop ?

Stop made in home pewno puszki po piwie i inna zbieranina :wink:

PostNapisane: Cz wrz 19, 2013 1:42 am 

Nie chce negować tego co robisz :D ale ciężko będzie Ci zrobić elementy tak zęby miały takie same katy nie mowie już o otworach w umieszczonych w tych samych płaszczyznach :D robiłem odlewy wachaczy i to dużo lepsza metoda a punktowaniem otworów -dokładnym odwzorowaniem płaszczyzn a jednak na dobrym sprzęcie nie uzyskałem super efektów... każdy wachacz różnił się o 1 mm lub 2 co w przypadku przedniego zawieszenia powoduje ze model jest niestabilny. Szkoda tylko czasu na taka zabawę bez parku maszynowego.....

zrozumiesz o co mi chodzi jak zaczniesz frezować otwory pod łożyska - co będzie Twoim punktem odniesienia płaszczyzny?

PostNapisane: Cz wrz 19, 2013 8:59 am 

torque3
co masz na myśli pisząc park maszyn?
Ja ostatnio potrzebowałem takie elementy 8 sztuk grube 5mm
Obrazek
zapytałem kilku ile za wycięcie na cnc cena 250-350 z materiałem
kupiłem płaskownik metr za 30 zł i w domu to z grubsza na pile taśmowej wyciołem a potem frezem na manualnej wiertarko-frezarce otwory to wierciłem wszystkie na raz na konec troszke pilnika i papieru
czas pracy max 3h i nie mam jakiegos dobrego parku maszyn tylko wobraźnie ja to nazywam smykałke.

PostNapisane: Cz wrz 19, 2013 10:53 am 

park maszyn - tokarki, frezarki, ploter cnc , wiertarki pionowe poziome
nie napisalem ze sie nie da ,ale powiedz mi jak w takim odewie zrobic otwory pod łożysko tak zeby wszyskite katy były takie same w obu zwrotnicach ;)

to co pokazales nie jest jakies skomplikowane .... ale od reki nie zrobisz tego precyzyjnie , wez suwmiarke i pomierz dokadnie , wszystko zalezy do czego ma sluzyc element.

takie odlewy sa :

mało precyzyjne
każdy się od siebie rożni
niema katów
brak wypunktowanych miejsc do otworów
stop? odlewy nie nadają się do anodowania
są ciężkie

a co do cen frezowania cnc - narysuj najpierw w cadzia a pozniej szukaj - bo te 250 zł to nie jest koszt zrobiebia elementu tylko w wiekszej czesci przerysowania go do programu 3d etc
jak bedziesz mial jakies wieksze projekty to moge dac CI namiar do faceta ktory zrobi to duuuuuuzo taniej ;)

PostNapisane: Cz wrz 19, 2013 11:22 am 

torque3 napisał(a):
park maszyn - tokarki, frezarki, ploter cnc , wiertarki pionowe poziome
nie napisalem ze sie nie da ,ale powiedz mi jak w takim odewie zrobic otwory pod łożysko tak zeby wszyskite katy były takie same w obu zwrotnicach ;)

to co pokazales nie jest jakies skomplikowane .... ale od reki nie zrobisz tego precyzyjnie , wez suwmiarke i pomierz dokadnie , wszystko zalezy do czego ma sluzyc element.

takie odlewy sa :

mało precyzyjne
każdy się od siebie rożni
niema katów
brak wypunktowanych miejsc do otworów
stop? odlewy nie nadają się do anodowania
są ciężkie

a co do cen frezowania cnc - narysuj najpierw w cadzia a pozniej szukaj - bo te 250 zł to nie jest koszt zrobiebia elementu tylko w wiekszej czesci przerysowania go do programu 3d etc
jak bedziesz mial jakies wieksze projekty to moge dac CI namiar do faceta ktory zrobi to duuuuuuzo taniej ;)

Ten odlew ja tak sądze jezcze bedzie szlifowany i obrabiany i w tedy da sie uzyskać 0,5 dokładność oczywiście nie wiercąc reczną wiertarką :wink:

Co do moich prostych ramion to były rysowane w SW i cały plik był dawany frezarowi cnc i taka cena uznałem że to dużo co do dokładności to moje bibeloty są do modelu rc a nie do F16 czyli 0,5 w te czy we wte nie zrobi mi rożnicy.

Ale jestem za co do takich projektów nawet jak twoje doświadczenie podpowiada ci że klapa to dobrze że piszesz o tym bo inni powinni troche brać to pod uwage sam robiłem odlewy proste bo wałki lub sztaby i troche dupa z tego po przefrezowaniu było widać czemu ale nie zniechęcam może sie czegoś nowego naucze.

PostNapisane: Cz wrz 19, 2013 10:43 pm 

jedras napisał(a):
Prosze bardzo pierwsza czesc juz powstala, oczywiscie trzeba troche nadmiaru usunac ale generalnie wyglada fajnie jak na moje oko :]
http://imageshack.us/g/266/h2ef.jpg/

:shock: :shock:

Co to kierwa jest?

:mrgreen:

Sorki, po prostu nie mogę uwierzyć, że ten Twój twór powstanie. Aczkolwiek trzymam kciuki

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona