Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 18, 2026 4:20 am

Autor
PostNapisane: Śr sie 21, 2013 6:36 pm 

Witajcie
jak w temacie szalałem sobie na nierównym terenie dość ostro swoja chińską zabawka:
- autko http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__16389__1_16_Brushless_4WD_Short_Course_Truck_w_25Amp_System.html
- silnik http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__15185__S2445_3200_Brushless_Inrunner_3200kv_14T_.html
- regulator http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11742__HobbyKing_Brushless_Car_ESC_30A_w_Reverse.html
dość dużo kurzu (piachu itp) było w powietrzu fajnie się skakało i w ogóle super zabawa na bieżąco kontrolowałem temperaturę silnika czy nie za wysoka (sprawdzałem palcem :P) i nie parzyło spokojnie mogłem przytrzymać silnik więc podejrzewam że temperatura w normie. Czyszcząc autko i sprawdzając w domu zauważyłem, że na wolnych obrotach silnik szarpie (jak leciutko dodam gazu że powinien się "toczyć") jak zwiększę gaz wszystko działa równo. objaw podobny lecz trochę słabszy niż naderwana jedna faza. Jak kręcę ręką koło to zębatka obraza się leciutko żadnych oporów na silniku w obie strony. Jest to nie rozbieralny silnik praktycznie z tylu ma niewielki otwór gdzie wychodzą kable i z przodu 4 otwory na mocowanie (16 lub 17mm). Podejrzewam że dostał się do środka piasek czy coś i to może jest przyczyna? tylko dziwi mnie, że nie czuć w ogóle żadnych oporów. czy są jakieś inne pomysły jak przeczyścić silnik inaczej niż przedmuchać? jutro spróbuje sprężarką dmuchnąć w każdy otwór może pomoże po za tym myślę żeby lekko olejem od maszyny do szycia kapnąć w miejsce gdzie wychodzi wał.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr sie 21, 2013 9:02 pm 

To szarpanie to raczej cogging i nic z tym nie zrobisz.
Nie wiem czy olej na łożysko to dobry pomysł zwłaszcza jak jeździsz po szutrze.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz sie 22, 2013 5:51 am 

aha czyli to jest normalne dla silników elektrycznych tylko wcześniej tego nie zauważyłem. Dobrze że to normalne, a nie żadne uszkodzenie czy coś :P Czytałem o tym coggingu, że silnik lekko obracając się przeskakuje pomiędzy jednym, a kolejnym magnesem. No chyba lepiej będzie jak nie będę dawał oleju bo rzeczywiście brud może się lepić i efekt będzie odwrotny do zamierzonego. Dzięki za szybką odpowiedź.

edit:
a jednak spełnił się czarny scenariusz :( do środka silnika dostał się kamyczek lub jakiś piasek jak delikatnie powoli kręcę w ręku to delikatne znikome tarcie w jednym miejscu czuć przez co silnik szybko się grzeje podczas jazdy:( (wątpię żeby to był wyklejony magnes). Silnik HK 2445 kV3200 raczej nie wygląda na rozbieralny :(. Próbowałem sprężarką dmuchnąć pod ciśnieniem niestety nic to nie dał obędę próbował jeszcze przedmuchać ewentualnie będę się starał uruchomić go na chwile w pozycji pionowej może uda mi się że podczas pracy kamyczek wypadnie. Czy macie jakieś inne propozycje?

PostNapisane: So sie 24, 2013 10:00 pm 

Opór występuje ciągle w tej samej pozycji wału?
Bardziej obstawiam magnesy, albo coś co wpadło do środka zdewastowało taśmę którą są owinięte magnesy.
Piasek raczej jest mielony na pył.

PostNapisane: N sie 25, 2013 4:32 pm 

rozebrałem swój stary silniczek który był oryginalnie w aucie (jest uszkodzony spalił mi regulator :( ) po wyjęciu wału było mnóstwo kamyczków i nieczystości takich małych wszystko można z grubsza wyczyścić ale prawdopodobnie te kamyczki spowodowały blokowanie silnika prze co stał się gorący i chyba wykleił się magnes bo jak wyjmę wał "z tą puszką gdzie w środku chyba są magnesy" to nie toczy się swobodnie tylko słychać jak by był przesunięty środek ciężkości jak lekko pchnę to wał się nie obraca tylko buja na blacie biurka nie wiem czy będzie to dobrze widać ale wrzucam filmik. http://img39.imageshack.us/img39/4452/ws5xcpwlzjcrbugcwflhrw.mp4

P.S. obecny silnik też się grzeje, ale daje radę wyjechać jeden pakiet na 2 razy :P na razie nie chcę go rozbierać bo póki jeździ to niech zostanie po za tym chyba jest klejony więc wątpię czy uda mi się go rozebrać :( a regulator HK30A jest zimny silnik niby max ma pobór prądu 17A ale pewnie pod obciążeniem to ponad 20A bierze.

PostNapisane: Śr sie 28, 2013 3:00 pm 

Zobacz czy uzwojenie nie jest w jakimś miejscu przytarte od tego magnesu.
Możliwe, że nie jest idealnie prosty, ale jest wyważony.
Zestawy naprawcze, czyli rotor z dekielkami można dokupić, ale tylko do firmowych silników tj. castle, novak, velineon czy tekin, ale są w cenie chińskiego nowego silnika.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 4:00 pm 

Dlatego do znudzenia powtarzam, nie warto kupować taniej, chińskiej elektryki, słyszeliście przysłowie: OSZCZĘDNY PŁACI WIELE RAZY ?

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 8:30 pm 

no to w takim razie jaki silnik polecacie do tego autka http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ystem.html
regiel mam CAR HK-30A i pakiety 2S max 32A lub 3S 44A oryginalny silnik miał 4800kV rozstaw otworów montażowych 16mm 2,5M lub 17mm 3M tak żeby i w piasku można było poszaleć? może być silnik około 3000kV wtedy zasilę pakietem 3S lub około 4000kV wtedy pakiet 2S.

Edit:

Wziąłem tył silnika lekko potraktowałem zmywaczem do paznokci i udało mi się go rozebrać :D W środku było przy magnesie mnóstwo pyłu, odrobinę kamyczków i trochę zalepionego piachu. o ile wał z magnesem łatwo wyczyścić to zastanawiam się jak dokładnie wyczyścić uzwojenie silnika bezszczotkowego boje się, że zmywacz może uszkodzić lakier na uzwojeniu. potraktuje silnik powietrzem pod ciśnieniem tylko zastanawiam się czy benzyna ekstrakcyjna czy coś podobnego nie wyczyściło by dokładniej uzwojenia nim je przedmucham nie niszcząc izolacji uzwojenia? ewentualnie jakiego środka użyć?

Edit:
po przeczyszczeniu było trochę lepiej, ale silnik na pierwszy pakiecie nadal się grzał pakiet musiałem wyjeździć na 2-3 razy później przy drugim pakiecie było już ok wyjeździłem naraz cały pakiet i silnik był lekko ciepły jakieś 40-45 stopni (nie parzył był po prostu ciepły). nawet podłączyłem na próbę pakiet 3S autko stało się istnym szatanem aczkolwiek nawet na asfalcie jest wtedy nie do opanowania i wtedy trzeba kontrolować temperaturę silnika. zresztą dyferencjał, który zrobiłem na sztywno nie wytrzymał pakietu 3S :P muszę na nowo zakleić dyferencjał żeby wszystko ładnie działało i będę używał tylko pakietów 2S. Zamówiłem nowy silnik, ale jak ten będzie się dobrze spisywał to pewnie nowy sprzedam na giełdzie :P