Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 4:20 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
PostNapisane: Cz sie 29, 2013 11:14 am 

@up Trzeba zacząć od tego jakiej mocy posiadasz ładowarkę bo:
Gdy połączysz 2 pakiety szeregowo:
Będziesz miał napięcie 2x większe i by naładować tak połączone pakiety będziesz potrzebował 2x więcej mocy.
np. ładowanie 1 pakietu 2s 5.3Ah potrzebuje max 45W natomiast 2 pakietów 2s już 90W.
Gdy połączysz równolegle:
Będziesz miał 2x większą pojemność i prąd ładowania 1C wzrośnie dwukrotnie.
np. ładowanie 2 pakietów 2s 5.3Ah musisz ładować prądem 10.6A

Jeśli już chcesz tak ładować to ja bym polecał ładowanie w szeregu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 12:23 pm 

Michał dzięki za wyjaśnienia - tych informacji mi brakowało i nie mogłem nigdzie doprecyzować jaki "wpływ" na ładowarkę ma takie rozwiązanie.

Czyli teoretycznie Ładowarka Tornado Power X6 o parametrach :
Zasilanie sieciowe: AC100-240V;
Zasilanie z akumulatora: DC11.0-18.0 Volt;
Zakres prądu ładowania: 0.1-6.0A;
Zakres prądu rozładowywania: 0.1-2.0A;
Prąd balansowania dla akumulatorów litowych: 300mA/cela;
Maksymalna moc ładowania: 80W
Maksymalna moc rozładowywania: 10W
Ilość ogniw akumulatora NiCd/NiMH: 1-15 ogniw;
Ilość ogniw akumulatora LiPo/LiIo/LiFe: 1-6 ogniw;
Napięcie akumulatora Pb: 2V-20V, 1-10 cel;

teoretycznie powinna dać radę po podłączeniu 2 pakietów w szeregu z adapterem balansera 2x2s na 1x 4s ( plus oczywiście odpowiednie podłączenie prądowe ) - Jeżeli dobrze załapałem połączenie 2 pakietów 2s w szeregu daje jeden pakiet 4s bez zmiany pojemności ( 7.4 + 7.4 = 14,8 )
Rownolegle nie za bardzo mogę "ogarnać" jak podpiąć mu balanser i jaki adapter do tego zastosować. ( 2s na 2s z czego na końcu rozgałęźnik Y ?? - jakoś mi to technicznie nie pasuje bo zwarcie widzę jeszcze zanim to podepnę )

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 1:10 pm 

Połączenie równoległe jest nawet prostsze. Plus do plusa minus do minusa. Kolorki na kabelkach od balansera są więc kolorek do kolorku i gotowe.
Mimo tego takie połączenie z Twoją ładowarką to max 0.5C ładowania.

Połączenie szeregowe jest bardziej niebezpieczne bo jak podłączysz odwrotnie kabelki balansera względem prądowych to będzie właśnie zwarcie.
Musisz sobie na wtyczkach napisać numery 1 i 2. Zawsze wpinać pierwszy pakiet w gniazda z 1 a drugi pakiet w gniazda z 2.
Oczywiście narysuj sobie to i dopiero wtedy zabierz się za przyrządzenie takich kabelków.

Moc ładowarki jest na pogranicza maxa ale powinna sobie dać radę.

PostNapisane: Cz sie 29, 2013 1:38 pm 

Ponownie dzięki Michał za pomoc i wyjaśnienie

Teraz zostaje tylko kartkę + ołówek i porozpisywać wszystko + zrobić listę zakupową.

Teraz muszę przekalkulować ile będzie mnie kosztował materiał na wszystkie adaptery, wtyczki i inne potrzebne "zabaweczki"

PostNapisane: Śr wrz 04, 2013 9:50 pm 

Byłem na wakacjach więc nie miałem czasu się zając zasilaniem do ładowarki, http://allegro.pl/zasilacz-stabilizowan ... 81603.html lub http://allegro.pl/zasilacz-sieciowy-imp ... 72038.html mam zamiar kupić jedno z tych 2 tyle że nie jestem pewien 2 rzeczy:
1 Czy nadadzą się do zasilania mojej ładowarki (Accucel 6) i ładowania pakietów 5,2 A? Bo nie jestem pewien czy zasilacz 12V 5A pozwoli na ładowanie pakietu 5,2A prądem 1C...
2) Czy one się czymkolwiek różnią? Bo ja szczerze mówiąc poza opisem aukcji różnicy nie widzę.

PostNapisane: Cz wrz 05, 2013 6:07 am 

ładowarka ma max moc 50W natomiast zasilacz 60W więc się nadają.
1) jeżeli mowa o pakietach 1S lub 2S to tak dasz radę ładować 1C jeżeli 3S lub więcej to ładowarka nie da rady ładować 1C,
2) parametry mają takie same wiec czym mają się różnić oba to zwykłe chińczyki.
jak chcesz to mogę ci odsprzedać zasilacz komputerowy 400W przerobiony do zasilania ładowarki (ja korzystałem z Turnigy Accucel 6) na pewno będzie taniej :P i zasilacz masz na przyszłość do mocniejszej ładowarki :P

PostNapisane: Pt wrz 06, 2013 9:52 am 

Znów pytanie... wieść gminna głosi że LiPo nie mają pamięci ble ble ble, wszyscy wiedzą ale jak to jest w praktyce, trzeba coś robić z nimi aby jak najdłużej zachowały "świeżość"? Jak np nie będę korzystał tydzień to trzeba je naładować do jakiejś tam pojemności i odstawić czy do pełna? Na co zwrócić uwagę poza tym żeby nie rozładować mniej niż do 3V na cele, przy okazji buzzer ustawić na 6V czy lepiej na więcej? I jaką temp ustawić dla silnika szczotkowego (alarm?).

PostNapisane: Pt wrz 06, 2013 10:24 am 

pakiety lipo jak dłużej są nieużywane to najlepiej żeby były naładowane na około 3,8V na cele większość ładowarek mikroprocesorowych przeznaczonych do ładowania pakietów lipo ma specjalny program storage, który służy do tego, żeby naładować lub rozładować pakiet do 3,8V na cele oczywiście nie musi być idealnie 3,8, ale żeby było w przedziale około 3,75 - 3,85V na cele wtedy pakiety mogą być przechowywane bardzo długi czas :D

PostNapisane: Pt wrz 06, 2013 12:21 pm 

Buzer lepiej ustaw trochę wyżej/np. 3.1V

PostNapisane: Pt wrz 06, 2013 6:05 pm 

wiem że pewnie wiele osób się ze mną nie zgodzi, ale ja buzer najniżej ustawiam na 3,4V uważam że nie ma sensu męczyć pakietu prawie na granicy. a jak jestem niedaleko źródła prądu to jeżdżę do 3,7V zmieniam pakiet na nowy, a stary ładuję (oczywiście po przynajmniej 15 minutowej przerwie żeby chemia w pakiecie "odpoczęła" - ustabilizowała się).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3