Jedynym sposobem przekonania organizatorow zawodow oraz osob ukladajacych kalendarze - czyli tych, ktorzy decyduja o ksztalcie zawodow jest przekonanie, ze wsrod zawodnikow jest potrzeba rozgrywania takich zawodow oraz uswiadomienie im jak liczne jest grono posiadaczy modeli w tej skali zainteresowanych udzialem w wyscigach.
Rzeczywisice, wczoraj i dzis rozmawialem ze Zbyszkiem Ciećwierzem. Wydaje mi sie, ze on rowniez jest zdania, ze jesli bedzie zainteresowanie i popyt na zawody w klasie micro - wowczas zostanie ona wlaczona do zawodow. Jest jednak, niestety, jeden warunek (o ile dobrze zrozumialem - nie chcialbym wypowiadac sie za Zbyszka i mam nadzieje, ze on sam zabierze glos w tej dyskusji) - klasa 1/18 musialaby zajac miejsce jednej z obecnie rozgrywanych na zawodach klasy - takiej, w ktorej startuje malo zawodnikow.
Dolozenie kolejnej klasy oznacza wydluzenie kazdego dnia zawodow o jakies 25 - 30 minut przy zalozeniu, ze bedzie tylko jedna grupa (3 wyscigi eliminacyjne x5 minut + 3 przerwy miedzy wyscigami po 3 minuty daje dokladnie 24 minuty) - przy dwoch grupach czas sie podwaja - zdaniem Zbyszka takie wydluzenie zawodow nie byloby mozliwe...
Hmm... nie chcialbym aby wlaczenie klasy 1/18 do zawodow odbywalo sie kosztem jakiejkolwiek innej klasy, niemniej jednak gdyby tak mialo sie stac, to trzeba byloby sie zastanowic jaka klasa mialaby zostac zlikwidowana. Sam jesli chodzi o zawody (i mowiac szczerze - o modelarstwo w ogole) jestem nowicjuszem i moze nie powinienem zabierac w tej sprawie glosu, ale juz przy roznych okazjach slyszalem, ze sa klasy, w ktorych brakuje zawodnikow do rozgrywania wyscigow na niektorych zawodach i ze nawet zanim pojawila sie "konkurencja" ze strony 18-ek rozwazane byly plany zaprzestania rozgrywania zawodow w tych klasach (chodzi mi tu o klasy E-12 i E-10 F1).
Piszcie jakie jest wasze zdanie w tym temacie - jestem pewien, ze "osoby trzymajace wladze" (tym razem w pozytywnym tego znaczeniu

) nie moga nie wziac pod uwage glosow zawodnikow.
Chcialbym tez prosic posiadaczy modeli w skali 1/18 powaznie myslacych o startach w ewentualnych zawodach o kontakt e-mailowy ze mna - chcialbym stworzyc oficjalna liste zawodnikow wraz z papierowymi "podkladkami" w postaci e-mailowych deklaracji, ktora to liste moglbym zaprezentowac w LOK-u, PKMS-ie i wszedzie tam, gdzie sa podejmowane decyzje w sprawie zawodow (i gdzie mnie wpuszcza

).
Jesli znacie kogos, kto posiada taki model i jest zdecydowany wziac nim udzial w zawodach, a kto nie bywa na naszym forum (nie wierze, ze sa tacy ludzie

, ale pisze tak na wszelki wypadek

) to rowniez prosilbym o kontakt i podanie imienia i nazwiska takiego zawodnika.
Moj e-mail to:
rafalpie3@o2.pl Prosze o zamieszczenie w temacie slow "Klasa 1/18".