Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 8:49 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Cz kwi 04, 2013 12:54 pm 

No tak,ale jakby Maifield dostał mugena i castera na identyczntym osprzęcie i jeździł nimi na tym samym torze to lepsze czasy wykręcałby mugenem.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz kwi 04, 2013 2:30 pm 
Administrator forum

Skoro daje radę swoim RC8.2 (choć czasem z amorkami Kyosho) to gdyby musiał jechać casterem to też by swoje nim zrobił, nie ma co gdybać ani porównywać tylko śmigać. W mojej ocenie nie ma co robić licytacji marek, każdy jedzie tym na co go stać i co lubi. Lepiej kupić więcej dobrych opon na sezon niż kupić model którego przewagi na obecnym etapie "wtajemniczenia" nie wykorzystam- nie poczuję, że ma minimalnie sztywniejsze wahacze, czy że środek ciężkości jest 0,5mm niżej jeśli by cokolwiek poczuć muszę zmienić pochylenie koła o minimum 1,5* a PRO zawodnicy ustawiają z dokładnością do 0,5*.
Wóz ma być lekki i jednocześnie na tyle wytrzymały by mi się nie sypnął w czasie biegu, nawet jak popełnię błąd i zaliczę jakiś niedolot, a ten warunek spełnia 80% konstrukcji uznawanych za zawodnicze, a jeśli nie to szanujące się firmy natychmiast wprowadzają update tego co się lubi sypnąć (prym wiedzie w tym Xray).
Na moich drugich zawodach jakie zaliczyłem bagusem jechałem wysłużonym Kyosho MP777 które kupiłem po zawodniku za 500zł i i tak objechałem większość MP9-tek dojeżdżając na II miejscu (to były chyba modelcars w Łodzi). Tydzień wcześniej na eliminacji MP gdzie jechałem nim pierwszy raz w życiu dojechałem piąty. Oczywiście są modele które zawodnikom wyraźnie nie leżą jak choćby epizod Savoya-Durngo mega nieudany, gdzie nagle przy obronie tytułu Mistrza Europy po przesiadce z Mugena nawet do finału A się nie dostał nie kończąc kliku biegów, a czasy i tak były daleko za czołówką. Po roku Savoya wskoczył w Xray-a i dostroił go szybko pod siebie i widać teraz jak zapieprza tak jak kiedyś Mugenem.
Taki Ryan Lutz, jeździ np: wszystkim co dziwne (nie licząc jego początków z Kyosho choć tam też jeździł np: z torsenami) chwilę śmigał Tamiyą 801 nawet z sukcesami, ale szału nie było, teraz od kilku sezonów stara się sprawić by Durango jechało jak trzeba i patrząc po wynikach jest coraz lepiej choć jego zamiłowanie do dyfrów aktywnych może powodować, że nadal tylko on będzie umiał tym jechać :lol:.
Na myśl jak chodzi o dyskusję "model firmy X czy zawodnik" przychodzi mi sytuacja z ostatniego sezonu EOS gdzie 2 imprezy temu Martin Bayer wykręcił świetny wynik modelem XB4, spazmy zachwytu na forach na rctech, w komentach pod filmikami na YT ach XB4 ach och jaki super po czym na następnej eliminacji w piątek po przyjeździe do Austrii stwierdził, że chce sobie wcześniej poznać tor i pojedzie sobie w 2WD poszedł do sklepu kupił TLR22 złożył wieczorem i ostatecznie zajął nim trzecie miejsce a Neumannowi aż się zrobiło pewnie gorąco jak po trzeciej kolejce eliminacyjnej jeszcze prowadził :lol: . Reasumując może walka Caster-MBX7 jest ciężka do obrony na arenie międzynarodowej (na naszym podwórku raczej bez powalającej różnicy), bo Caster nie jest zupełnie rozwijany ale jak postawisz jakiekolwiek dwie konstrukcje współczesne MP9 TKI3/S350 BK1/Xb9 13/MBX7/T8 V3/8ight 3.0/ nową Cobrę itp... to wszystkie w odpowiednich rekach mają szanse by powalczyć ze sobą w finale A.

PostNapisane: Cz kwi 04, 2013 6:08 pm 

Pewnie masz racje,ale to nie zmienia faktu,że gdy spotykają sie zawodnicy jedni z najlepszych to musza mieć sprzęty odpowiedniej klasy,żeby mieć szanse i nie odbiegać sprzętem.ChociaŻ rzeczywiscie,lepiej mieć gorsze podwozie i lepsze wyposażenie-z tym sie zgodze,ale miałem już sporo modeli o powiem tak-firma podwozia i jego nowoczesność robi dużą różnicę.W zeszłym roku w zimie w łodzi na hali zdobyłem 1 miejsce w klasie buggy 1/10 4WD modelem ansmana i na słabym osprzęcie.Ostatecznie w finałach mierzyłem sie z durango kyosho itp.Także umiejętności robią swoje :twisted:

PostNapisane: Cz kwi 04, 2013 7:23 pm 

Uważam, że jeśli umiejętnościami i przygotowaniem sprzętu możemy urwać 1s na kółku to chyba nie ma większego sensu urywać 0,1s wydając kupę kasy na nowszy, lepszy sprzęt. Z obserwacji na zawodach widzę, że ludzie kupują lepsze, nowsze modele mając nadzieję, że będą jechać lepiej podczas gdy nie mają zielonego pojęcia o ustawieniu modelu. Mając nieograniczony budżet jasne, że najlepiej wyposażyć się w topowy sprzęt, gdy jednak jest inaczej lepiej moim zdaniem zostać przy starym modelu a kupić w zamian np. zapas kół i nauczyć się ustawiać model. Model jest jak pusty pokój, który może mieć ściany lepiej lub gorzej wykończone, cały czas jest pokojem a jakie meble do niego wstawimy i jakie będzie jego przeznaczenie i jak będziemy się w nim czuć zależy już tylko od nas. Jeździłem przez jakiś czas Casterem i na prawdę wbrew tego co niektórzy mówią nie był to wcale aż taki zły model. Teraz jeżdżę Kyosho MP9e z pewnością jest lepszy ale tak jak pisał wyżej Maciek, na naszym podwórku to jakim modelem jeździmy nie ma chyba większego znaczenia, ważne by na zawodach mieć dostęp do części zamiennych i by model sam z siebie się nie sypał. W Polsce zawodnikom z reguły nie brakuje sprzętu a raczej umiejętności, umiejętności jazdy a może i przede wszystkim umiejętności ustawienia modelu. Każdy ma inny styl jazdy, każdy tor jest inny i kolejna rzecz, którą wielu ludzi robi to kopiowanie setupu czołowych zawodników później uparcie walczą z modelem na torze, twierdząc, że setup jest ok (czasem faktycznie tak będzie). Niemal zawsze gdy ktoś bierze ode mnie model by zobaczyć jak jeździ jest w szoku i po chwili oddaje mi aparaturę mówiąc, że tym się nie da jeździć;) Idąc dalej, jeden zawodnik może osiągać takie same czasy jak inny chociaż ich modele będą zupełnie inaczej ustawione, gdy zamienią się modelami obaj skończą z urwanym wahaczem...

PostNapisane: Cz kwi 04, 2013 7:57 pm 

Ja mysle,że przede wszystkim należy mieć dobry osprzęt w modelu.Jednak wykonanie i prowadzenie topowych modeli jest dużo lepsze.Szczególnie przydaje się to tam,gdzie liczą się sekundy i dobrze ustawiony mugen na dobrym osprzęcie na pewno będzie lepiej się prowadził niż caster.W podwozie tez warto zainwestować,jeśli fundusze nie pozwalają to chociażby jakaś używka.Bo to,że pomiędzy casterami i mugenami jest przepaść,to już wiadomo.

PostNapisane: N kwi 07, 2013 12:23 pm 

tomasz_rd napisał(a):
Pewnie masz racje,ale to nie zmienia faktu,że gdy spotykają sie zawodnicy jedni z najlepszych to musza mieć sprzęty odpowiedniej klasy,żeby mieć szanse i nie odbiegać sprzętem.ChociaŻ rzeczywiscie,lepiej mieć gorsze podwozie i lepsze wyposażenie-z tym sie zgodze,ale miałem już sporo modeli o powiem tak-firma podwozia i jego nowoczesność robi dużą różnicę.W zeszłym roku w zimie w łodzi na hali zdobyłem 1 miejsce w klasie buggy 1/10 4WD modelem ansmana i na słabym osprzęcie.Ostatecznie w finałach mierzyłem sie z durango kyosho itp.Także umiejętności robią swoje :twisted:

Tomasz! Czytać tego co piszesz się nie da... Uczepiłeś się strasznie Castera, chodź wcale nie wiesz jaki jest, bo jakbyś wiedział, to tak nie pisałbyś. Porównujesz go za każdym razem w kontekście gówna do czekolady... Posiadałeś ten model? Jeździłeś nim na zawodach? Nie dość, że ciągle piszesz bzdury, to przechwalasz się tym, czego wcale nie posiadasz - umiejętności! Tak się składa, że byłem na halowych zawodach w Łodzi razem z Tobą w Teamie i szkoda, że uważasz, że zwycięstwo na nich było zasługą Twojej pięknej jazdy. W finałowych biegach zawodnikom (m.in. Kubie Pietrzakowi i innym) zepsuły się modele, bo jechali agresywnie, a Ty jechałeś spacerkiem za nimi, po kilka kółek w plecy i miałeś szczęście dojechania do końca. Pisz prawdę i konkrety, a nie kłamstwa, które będą czytać osoby nie mające pojęcia o modelach i sytuacjach, które miały miejsce na zawodach...

A wracając do tematu, nie ma reguły. Może być tak, że dobry zawodnik pojedzie słabym modelem lepiej, niż słabszy najlepszym modelem na świecie! Jest to temat "rzeka" i nie wiem, czy jest sens o tym dyskutować więcej, bo wiele osób będzie miało różne zdania. To co miało być powiedziane, już zostało powiedziane przez poprzedników krótko i na temat :)

Pozdrawiam

PostNapisane: N kwi 07, 2013 12:41 pm 

Dyskusja nadal kipi merytoryka. Tak jak napisał Tomek temat rzeka.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2