Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 10:30 pm

Autor
PostNapisane: N sty 06, 2013 10:29 pm 

Witam, jestem zielony w tematyce nitro i tym bardziej off-road, na codzień jeżdżę on-road i to elektryk, ale od dawna bardzo podoba mi się off-road i chciałbym spróbować swoich sił, mam do kupienia hpi trophy truggy 4.6 używanego bardzo mało, trzeba tylko zrobić remotn silnika bo właściciel przegrzał go, ale to już w cenie podwozia osoba znająca się na temacie może mi to naprawić, moje pytanie jest takie ile opłaca się dać za ten model, czy opłaca się go kupować, i jakie uwagi macie o tym podwoziu, oraz tak ogólnie plusy i minusy tego podwozia.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam Kuba.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn sty 07, 2013 9:56 am 

Co sie stało wewnątrz silnika stracił kompresje zrobiły się luzy nie ma ciśnienia itp. Najlepiej jak byś się dowiedział co konkretnie dolega temu silnikowi a najlepiej kupić nowy silnik w razie bardzo kosztownej wymiany.a co do podwozia to jedni sobie go chwalą a inni nie jest to hb lightning tylko w nowej wersji .

https://picasaweb.google.com/lh/myphotos
gg 11069826

PostNapisane: Pn sty 07, 2013 4:06 pm 

Takiego silnika wogóle sie nie opłaca remontowac,chyba ze to jest cos typu szarpanka :lol:
Ja tam bym hpi nie kupił.Jeśli chcesz rtr-a tragusa to polecam hypera st,jest to zawodnicze najmocniejsze podwozie na rynku z mocnym silnikiem.Nic dziwnego,że ten silnik Mac28 jest montowany we wszystkich modelach hyperów rtr.Hpi trophy kosztuje o ile sie nie myle w granicach 1500zł.Za ok.1700zł masz hypera st rtr,kazdy ci powie,że jest lepszy.Ostatnio mam dużą stycznośc z wszystkimi modelami hobao,to wiem,że są dobre.Co do HPI to nie miałem okazji jeździc osobiście,ale nikt mi jeszcze nie powiedział,że jest dobre.Ci co mieli jakiekolwiek hpi narzekali.Z tego co wiem to części do hyperów też są tansze niż do hpi.Jeśli koniecznie chcesz używke,to poluj na allegro,bo czasami sie pojawiają niezłe modele.Jeśli sie zdecydujesz na tego hpi,a silnik bedzie do wymiany,to z czystym sumieniem moge polecic silniki hypera.Są niedrogie i bardzo stabilne i dosyc wysoko obrotowe,a w dodatku ekonomiczne.
Jeśli masz jakieś pytania,pisz na PM.

PostNapisane: Pn sty 07, 2013 4:44 pm 

tomasz_rd napisał(a):
Co do HPI to nie miałem okazji jeździc osobiście,ale nikt mi jeszcze nie powiedział,że jest dobre.

To ja mówię, ze jest dobre. Zarówno baja (4 sztuki) jak i savage (3 sztuki) spełniły moje oczekiwania w 100% a jestem dość wybredny. Nawet najtańszy lightning był naprawdę dobry zarówno buggy jak i truggy (teraz trophy) więc nie mów, że te modele są takie kiepskie. Jak nie miałeś to proszę ich od razu nie skreślać bo chociażby traxxas jest dużo gorszy (wypowiadam się bo też miałem)
Najlepiej jakbyś pokazał jakieś fotki tego modelu i podał cenę orientacyjną wtedy będzie nam łatwiej ocenić czy jest warto :)

PostNapisane: Pn sty 07, 2013 5:40 pm 

Fotek jest pełno na necie,ale jeśli ktos jest konkretnym modelem zainteresowany,to moge zrobic fotki jakie chcecie.Nie wszystkie sa do testów ale dużo.Rzyczywiscie,petrole od HPI to wielki sukces,SAVAGE też jest niezły,ale pytałem o inne a także niektórymi jeździlem i jakoś mi te modele nie podchodzą.Jesli sie im bliżej przyjzymy to widac dużo "paści" zrobionych przez hpi.Na dzień dzisiejszy nie znam konkretnych cen,ale jeśli interesuje was konkretny model,to moge zadzwonic do dystrybutora i podac cene orientacyjną.

PostNapisane: Pn sty 07, 2013 5:51 pm 

tomasz_rd napisał(a):
Fotek jest pełno na necie,ale jeśli ktos jest konkretnym modelem zainteresowany,to moge zrobic fotki jakie chcecie.

Prosba o fotki raczej nie była do Ciebie tylko do autora wątku.

PostNapisane: Pn sty 07, 2013 6:04 pm 

tmielcarz napisał(a):
tomasz_rd napisał(a):
Fotek jest pełno na necie,ale jeśli ktos jest konkretnym modelem zainteresowany,to moge zrobic fotki jakie chcecie.

Prosba o fotki raczej nie była do Ciebie tylko do autora wątku.

Zgadza się :) sorki za nie sprecyzowanie :mrgreen:

PostNapisane: Pn sty 07, 2013 7:48 pm 

Ja też miałem Trophy Truggy i nie narzekałem. Podwozie zniesie sporo i silnik oryginalny jest bardzo dobry, żywotny, stabilny, łatwy w regulacji i jak się go dobrze ustawi to ma nawet niezłego kopa, ale dość dużo pali to fakt. Do modelu masz wiele części tuningowych i bardzo dużą dostępność w PL. Niektóre rozwiązania nie są jakieś super dobre, ale ma też wiele zalet, takie jak łożyska jednej wielkości.
Ja swojego stuningowałem i jeździłem na zawody i z dobrym silnikiem dało się objechać Kyosho ST-RR z takim samym silnikiem jak ja :D
Do jazdy dla zabawy to świetne rozwiązanie.

PostNapisane: Pn sty 07, 2013 8:44 pm 

igigod napisał(a):
Niektóre rozwiązania nie są jakieś super dobre, ale ma też wiele zalet, takie jak łożyska jednej wielkości.
Ja swojego stuningowałem i jeździłem na zawody i z dobrym silnikiem dało się objechać Kyosho ST-RR z takim samym silnikiem jak ja :D
Do jazdy dla zabawy to świetne rozwiązanie.

Hyper St pro także ma łożyska jednej wielkości,do tego jest wytrzymalszy.Inny tragus,moim zdaniem wart swej ceny,to jammin x1 crt.Ma prosta konstrukcję.Dobrze sie prowadzi,chociaż ma kilka wad,ale wszystkie do zredukowania.No i też jest od OFNY :D

PostNapisane: Pn sty 07, 2013 10:22 pm 

Bierz to auto bo w dobrym stanie podwozie, faktycznie mało używane. Cena zależny od ilości dodatków, bo było ich tam sporo...

PostNapisane: Pn sty 07, 2013 11:36 pm 

wiem tyle że na wskutek przegrzania silnika stracił on kompresję i to spowodowało nietrzymanie wolnych obrotów jak i problem z odpaleniem.

PostNapisane: Wt sty 08, 2013 6:46 am 

Do wymiany tłok z tuleją i korba do sprawdzenia. Jak Ci to zrobi to masz nówke silnik, bo przebiegu to nie mial wiecej jak 5l

PostNapisane: Wt sty 08, 2013 3:37 pm 

Silnik + tuleja, troche kosztują.Bardziej sie opłaca miec nowy silnik,w 100% oryginalnie złożony na oryginalnych częściach.

PostNapisane: Wt sty 08, 2013 8:18 pm 

Zastanawiam się nad tym modelem ponieważ mam szeroki dostęp do części zamiennych, ale rozważę jeszcze opcje tego hyper'a, ponieważ na razie ma to być podwozie do zabawy no chyba, że wciągnie mnie off-road to także na zawody bym jeździł.

PostNapisane: Śr sty 09, 2013 10:22 pm 

Mamy do sprzedania jedną nową sztukę hyper st pro RTR za 1750zł.

Części zamienne oraz więcej sztuk modeli będzie dostępne w połowie lutego.

Zrobiem kilka fotek:
https://picasaweb.google.com/1138798237 ... 33/HyperSt

W razie czego pisz lub dzwoń:
tel: 511958456