Witam wszystkich forumowiczów !
Wiem że ten temat był wałkowany milion razy ale proszę o wyrozumiałość., ale od początku.
Od kilu dni jestem posiadaczem dwóch modeli - Thunder Tiger Tomahawk BX i Caster K8T oba nowiutkie i nie odpalane

zakupiłem wszystkie potrzebne przybory: Mam termometr, klucze różnorakie,pakiety i ładowarki,olejki... - jednym słowem wszystko. Proszę nie myślcie że jestem jakimś rozpuszczoną łajzą - po prostu gdy na pokazie gościu dal mi sie przejechać - oszalałem !
Bardzo chciałbym nimi pośmigać ... i tu się zaczynają schody

czytałem troszkę o docieraniu, regulacji i zgłupiałem - jedni mówią że można w zimie docierać i jeżdzić inni że nie, filmiki HPI nie pokazują by używać termometrów ale inni nie radzą tego robić bez nich.... kto ma rację ?! A do tego nigdy nie miałem styczności z mechaniką ...znam tylko podstawy....te najprostsze...
Pomóżcie jeśli się nie zniechęciliście do dawania porad
Jak dobrać paliwo do obu tych modeli ?
jak dobierać świece ?
czy jazda w minusowych temperaturach jest szkodliwa dla silnika ?
jak docierac silnik i zrobić to dobrze ?
Regulacja - wiem że dawkę paliwa się ustala taką śrubką(i nią się reguluje temp.) czy tą dawkę paliwa reguluje się osobno dla niskich i wysokich obrotów ?
Czytałem że auta najlepiej sie sprawują w przedziale 90-120`C - czy jest możliwe by auto trzymało taka temp. przez cały czas jazdy ? czy co jakis czas trzeba zwolnic by go ostudzić nieco ?
Zaznaczam że chcę jezdzić nimi rekreacyjnie i amatorsko - mam niedaleko domu stary kamieniołom i jest tam super teren do jazdy.
Z góry dziękuję za pomoc
Zaznaczam również że jestem naprawdę noga z mechaniki i prosze nie piszcie żargonem tylko najprościej jak się da
Dziękuję