Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 30, 2026 11:44 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt lis 23, 2012 12:37 pm 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
... że większość sprzedawców na ebay pochodzących z Chin zaniża wartość przesyłki w taki sposób, że na deklaracji celnej widnieje kwota np. 25$...

Panie Marku, a czymże jest nieuczciwe zaniżanie cen przez chińskich dostawców i liczenie polskich odbiorców ,że ten przekręt przejdzie.
Ponieważ nie do końca może Pan rozumie słowo przemyt podaję definicję za Wikipedią.

cyt."Przemyt (kontrabanda, pot. szmugiel) – przemieszczenie towarów pomiędzy państwami z pominięciem opłat celnych, akcyzy, podatku VAT i innych należności wobec państwa, na którego terytorium wwieziono towar, lub też wwiezienie towaru, którym obrót jest w danym kraju zakazany przez prawo. Omija się również, rzadko co prawda występujące, opłaty i ograniczenia wywozowe.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 1:01 pm 

Panie Lesławie, Pańskie odpowiedzi są tak przewidywalne, że w zasadzie mógłbym sam sobie odpisywać.
Na dowód, że jest Pan minimalnie odrealniony podam przykład. Koszt comba, które podał Ralf (abstrahując, czy jest one właściwe do danego modelu, zresztą to Pan zaczął z bezszczotką) wynosi niecałe 100$. Jeśli często w „realu” celnicy oficjalnie nie nakładają dodatkowych opłat poniżej tej kwoty, to tez jestem przemytnikiem? Nawet jeśli sprzedawca nie zaniżył mi faktury, to sama świadomość nie opłacenia wspomnianych podatków powinna mnie zabić. Od dzisiaj omijam z daleka wszystkie DUTY FREE na lotniskach.

Różnica miedzy nami jest taka, że ja potrafię napisać: Natalio jeśli nie poruszasz się biegle w temacie RC, nie do końca odpowiadają Ci zakupy na odległość i chcesz mieć pełny worek prezentów na 6go grudnia, to jak najbardziej opcja zakupów w kraju jest dla Ciebie.
Pański styl konfrontacji z osobami mającymi inne przemyślenia od Pańskich wszyscy znamy.

Widać, że dzięki moim postom trochę się Pan podedukuje, wyszukując tych niezwykłych definicji…
Żeby nie było, zamykam się do swojej trumny.

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 1:16 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Natalio najskuteczniejsze są rady..."ja ci radzę zrób jak chcesz "

Rozumiem, że od propozycji lepsze jest narzucenie "bierz to co ja polecam" ?
Ma Pan rację co do wciągającego hobby, aczkolwiek nie każdego wciągnie. Z Pańskiej propozycji wynika, że lepiej kupować półśrodki, które w niedalekiej przyszłości i tak będą wymienione.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 1:43 pm 

Dość to wszystko skomplikowane.
A co do tego, że modelarstwo wciąga to coś już na ten temat wiem.
Byłam raz z mężem na torze i były tam osoby z modelami spalinowymi. :)
Ich dźwięk mnie zachwycił ( ale oczywiście nie tak jak mąż :P)
I tym samym postanowiłam zakupić sobie model. (a w sumie to mi mąż kupił na rocznice ślubu :lol: )
Z tego co mi wiadomo ładowarkę ma porządną.
Pomyśle może jeszcze nad czymś innym.
Może jakiś kolejny ciuszek, czy też biżuteria.
Zawsze mogę przystać przy rózdze :mrgreen:

Ogółem dziękuje za wszystkie informacje :)

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 3:22 pm 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
Panie Lesławie, Pańskie odpowiedzi są tak przewidywalne, że w zasadzie mógłbym sam sobie odpisywać.
Na dowód, że jest Pan minimalnie odrealniony podam przykład. Koszt comba, które podał Ralf (abstrahując, czy jest one właściwe do danego modelu, zresztą to Pan zaczął z bezszczotką) wynosi niecałe 100$. Jeśli często w „realu” celnicy oficjalnie nie nakładają dodatkowych opłat poniżej tej kwoty, to tez jestem przemytnikiem? Nawet jeśli sprzedawca nie zaniżył mi faktury, to sama świadomość nie opłacenia wspomnianych podatków powinna mnie zabić. Od dzisiaj omijam z daleka wszystkie DUTY FREE na lotniskach...

Widać, że dzięki moim postom trochę się Pan podedukuje, wyszukując tych niezwykłych definicji…
Żeby nie było, zamykam się do swojej trumny.

Panie Marku,każdego słucham i jeśli czegoś się uczę to korzystam. Pan natomiast prezentuje typowy "beton".
Jeśli towar przeszedł odprawę celną ,a podana cena nie była fikcyjna to wszystko Ok. Co do strefy bezcłowej. Wchodząc do tej strefy np.na lotnisku i zakupi Pan towar,to z tym towarem nie opuści Pan lotniska inną drogą jak tylko samolot. Lądując w innym kraju jęśli jego przepisy dopuszczają posiadanie takiego towaru w ilości nie handlowej to też jest ok.Ale jeśli np.Państwo nie wpuszcza pewnych pełnych opakowań szklanych to będzie Pan musiał opłacić cło no chyba,że to opakowanie zostało opróżnione w samolocie.
Przykład niedawno nie pamiętam na jakim lotnisku pasażerowie z powodu odwołanego lotu musieli zwrócić wszystkie towary zakupione w strefie bezcłowej. Tekst bez sensu ale połajanka jest. Z głębokim żalem żegnam.
Ps.znam przypadki kiedy U.Celny zażyczył podania adresu źródła zakupu, czyli stronę internetową...chyba że się zamawia na Ramonkę.
Ale najważniejsza jest wdzięczność nawet jak się nie ma nic do powiedzenia... viewtopic.php?f=24&t=65161&p=408585#p408585
Ralf2107 napisał(a):
Rozumiem, że od propozycji lepsze jest narzucenie "bierz to co ja polecam" ?
Ma Pan rację co do wciągającego hobby, aczkolwiek nie każdego wciągnie. Z Pańskiej propozycji wynika, że lepiej kupować półśrodki, które w niedalekiej przyszłości i tak będą wymienione.

Mam nadzieję,że Natalia jest bystrzejsza i nie uznała mojego posta jako narzucenie czegokolwiek .To po prostu pokazanie jakie ma obcje zwłaszcza dla początkującego. Twoja propozycja to cały środek ,ale nowicjusz i tak z niego nie skorzysta w 100%. Jak będzie już gotów to zauważy,że na rynku jest coś nowszego jakiś " pełniejszy środek".
Notabene regulator który pokazałem służył kilku zawodnikom i dał im możliwość płynnego przejścia z klasy Hobby do Stocka czy ProStocka.

Natalia zadaj mężowi zasadnicze pytanie czy ma łożyska w tym modelu.Bo to jest podstawa.Wiem że były sprzedawane na tulejkach. (5,5t w takim modelu,ciekawe ile lat miał ten doradca).

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 5:07 pm 

Jak chcecie sie kłócić to na PW, bo tutaj zaścacie temat. Oczywiście wasze uwagi były słuszne, ale nie trzeba było dodawać jeszcze tego ataku na kolegę z forum.

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 6:23 pm 

Natalia zadaj mężowi zasadnicze pytanie czy ma łożyska w tym modelu.Bo to jest podstawa.Wiem że były sprzedawane na tulejkach. (5,5t w takim modelu,ciekawe ile lat miał ten doradca).

Jeśli ta głupia uwaga o 5,5T tyczy się mnie, to mam 29 lat, wiem, że to o 30 mniej od pana, ale ja przynajmniej potrafię pisać po polsku...
...obcje...

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 7:07 pm 

Ralf2107 napisał(a):
Jeśli ta głupia uwaga o 5,5T tyczy się mnie, to mam 29 lat, wiem, że to o 30 mniej od pana, ale ja przynajmniej potrafię pisać po polsku.

Tak masz rację. Moja nieznajomość języka polskiego dyskredytuje wszystko co napisałem... Pewnie jestem Żydem albo zakamuflowaną Opcją niemiecką. Powiem Ci więcej chodzę do piwnicy, a nie do sklepu,jem ziemniaki a nie pyry...A Pan piszę z dużej litery.
Przepraszam za błąd jeśli uraziłem Twoją wielkopolską dumę.

Ps.Twoja porada zabrzmiała "jaki kupić samochód ? ,odpowiedź, najlepsze jest Porsche".
Myślałem,że tylko dzieci mają taką mentalność,a tu Zonk! Dodatkowo poleciłeś zestaw bez sensorowy .
W pewnych tematach udzielałeś porad:cyt." Jak nie ma oporów to chyba jest coś uszkodzone. Dzwoń tam gdzie kupiłeś i reklamuj.",a dziewczynę chcesz wpuścić na minę...ona na pewno nie zna chińskiego.

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 8:08 pm 

Panie Leszku polecam szklankę mleka na ochłodę.

Zestaw, który przytoczył Ralf byłby dobry ale z większą liczbą zwojów. Myślę, że podał go jako przykład jak to wygląda i w jakiej cenie to jest.
Co do kupna towaru z Chin mogę również potwierdzić, że to jest bardzo dobra opcja. Nie musi być z ebaya może być z hobbyking czy rc-mushroom.com.
Tak czy siak płacenie ogromnych marż w Polsce czasem nijak ma się z celem.
Jeśli w Polsce i z gwarancją i wszystkim to ode mnie poleciłbym takie coś:
http://www.sklep.rcracing.pl/product_in ... ts_id=8668
Jest już karta programująca wiec nie ma "jedynie słusznego" ustawienie regulatora jak w tym nosram evil.

PS. Panie Lesławie, na modele.sklep.pl rynek się nie kończy.
PS.2 Rozumiem, że ma pan "uciechę" wdawanie się w kłótnie i polemiki na forum ale to nic nigdy nie przynosiło dobrego ( w wątkach dla zawodników w szczególności).

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 9:02 pm 

Wszystko ok. Tylko że podany przykład oprócz 5,5 T nie posiadał sensorów. Po drugie sklep który linkowałem znam. Na innych nie wiem co jest. To były tylko przykłady dla laika. Karta programowania na tym etapie jest potrzebna jak... Zamiast uczyć się jeździć będzie grzebanie w regulatorze. Ten regulator za 299 zł daje możliwość jazdy już od ręki z tym Saturnem.Kupując zestaw z Twojego linka trzeba wydać ponad 460 zł od razu. Myślę,że koszty też są znaczące.
Nikt nie zaproponował nic rozsądnego dla laika. Zastanawia mnie Michaelus czy Twoje pierwsze zakupy robiłeś w Chinach? Ja nie krytykuję samych zakupów w HK. Ile jest osób na tym forum,które szukały kogoś kto ściąga z Chin,potem zaciągały opinii o danej osobie. Trzeba przejść całą martyrologię. A tu na dwa tygodnie przed Mikołajem taka porada dla osoby która jest "nowa". To brzmi jak drwina z tej osoby. A jak wygląda reklamacja na towary z HK.Jak to przebiega?
Przecież najważniejszy jest pierwszy post Natalii.
Ps.mleko w pewnym wieku nie wskazane...
Michaelus napisał(a):
...zumiem, że ma pan "uciechę" wdawanie się w kłótnie i polemiki na forum ale to nic nigdy nie przynosiło dobrego ( w wątkach dla zawodników w szczególności)....

Nie kłócę się tylko denerwuje mnie jak ktoś nierzetelnie udziela porad...wpuszczając kogoś w maliny.Ja się nie doszukałem w poście Ralfa informacji ,że jest to link w celu pokazania jak taki zestaw wygląda. To jest polecony konkretny produkt. Nie każdy wie co oznacza literka T.
Chińska informacja do tego regulatora też nie do końca prawdziwa. Jest napisane,że dedykowany do 1:12, a nie obsługuje 1s Li-Po. Poleciłbyś koledze do dwunastki?

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 9:30 pm 

Ralf2107 napisał(a):
Jak do on road to może wystarczy jakieś combo ezrun 60A ?
http://www.ebay.com/itm/RC-Car-truck-EZ ... 43b52828b1

Widzę, że Pan nie dojrzał znaku interpunkcyjnego...
Zupełnie nie widzę związku z moim pochodzeniem... Masz Pan jakąś słabość ?
Nie widzę również związku z przytaczaniem moich postów z innych wątków, to po prostu głupie...
Dla mnie oczywiste jest też, że raczej nikt na forum nie zna chińskiego, a jednak wielu użytkowników kupuje od chińczyka... zastanawiające, a może jednak Chińczycy znają angielski ?
No i na koniec dodam, że "Mikołaj" w niektórych regionach Polski przychodzi 24 grudnia!
Czytając niektóre posty, w których inni użytkownicy drwili z Pana myślałem, że to niestosowne, ale teraz widzę, że inaczej się nie da...
To już moja ostatnia wypowiedź, bo nie ma sensu dawanie rad, gdzie jedynie słuszną opcję proponuje PanLesław.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 10:23 pm 

Ralf2107 napisał(a):
To już moja ostatnia wypowiedź, bo nie ma sensu dawanie rad, ...

No nikt by tego lepiej nie ujął, szczególnie głupich, albo takich, z którymi w sumie nie wiadomo co zrobić, tym bardziej jak czyta to osoba niewiele mająca wspólnego z modelarstwem, której ktoś taki jak Ty może wpierać każdą "mądrą" poradę, najlepiej tanio i od chińczyka - przecież wszyscy to wiedzą :)

Michaelus napisał(a):
PS.2 Rozumiem, że ma pan "uciechę" wdawanie się w kłótnie i polemiki na forum ale to nic nigdy nie przynosiło dobrego ( w wątkach dla zawodników w szczególności).

Skoro tak długo jesteś na forum i nie zdajesz sobie sprawy ile dobrego przyniosły te polemiki to chyba nie ma dla Ciebie ratunku..., chociaż nadziei nie należy tracić :)

KYOSHOblog

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 10:29 pm 

Ralf2107 napisał(a):
... gdzie jedynie słuszną opcję proponuje PanLesław.

W którym miejscu Pan Lesław proponuje jedyną opcję ?
Wielu kupuje od Chinczyka,ale ilu reklamowało cokolwiek.
Podziel się doświadczeniem czy coś reklamowałeś w HK. Może i ja nabiorę odwagi
Przypomnij sobie temat w ,którym uczestniczyłeś :http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?f=35&t=47201
Sam byłeś "zielony" zadawałeś pytania a "wujki" dobra rada też prowadzili spór. Też miałeś Carsona tyle ,że ładowarką,a doradzali Ci Li-Po. Wiedziałeś o co chodzi?
Dziwne,że polecasz silnik 6000 Kv a,sam taki doświadczony, ograniczasz się do 2100 Kv.
Co do pochodzenia. Jeśli znasz historię to wiesz,że moje nazwisko ,którego się nie wstydzę wywodzi się z Wielkopolski i dlatego myślałem ,że znam język polski... Okazało się jednak,że znasz się nie tylko na zestawach.
Kwestia Mikołaja hm.Tu też pewnie jesteś zorientowany bo Ralf to chyba imię jednego z reniferów...
6 grudnia to w niektórych rejonach prezenty roznosi Mikołaj dlatego,że tego dnia ma Mikołaj imieniny.
24 grudnia prezenty przynosi : Dzieciątko,Aniołek, Jezusek, Gwizador, Śnieżynka itp. Są też rodziny w których prezenty przynosi " Dzied Moroz..."
Ralf2107 napisał(a):
Czytając niektóre posty, w których inni użytkownicy drwili z Pana myślałem, że to niestosowne, ale teraz widzę, że inaczej się nie da...

Jeśli się nie potrafi?

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 11:05 pm 

No jednak jestem zmuszony jeszcze odpowiedzieć na niektóre brednie...
Adam Różycki napisał(a):
Ralf2107 napisał(a):
To już moja ostatnia wypowiedź, bo nie ma sensu dawanie rad, ...

No nikt by tego lepiej nie ujął, szczególnie głupich, albo takich, z którymi w sumie nie wiadomo co zrobić, tym bardziej jak czyta to osoba niewiele mająca wspólnego z modelarstwem, której ktoś taki jak Ty może wpierać każdą "mądrą" poradę, najlepiej tanio i od chińczyka - przecież wszyscy to wiedzą :)

Propozycja to nie wpieranie, za to Twój post wniósł niesamowicie wiele do tematu... Brak słów.
Przypomnij sobie temat w ,którym uczestniczyłeś :http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?f=35&t=47201
Sam byłeś "zielony" zadawałeś pytania a "wujki" dobra rada też prowadzili spór. Też miałeś Carsona tyle ,że ładowarką,a doradzali Ci Li-Po. Wiedziałeś o co chodzi?

Wiedziałem co to lipo, ale jeszcze nie byłem na to "gotowy" Ale nie bardzo widzę związek...
Dziwne,że polecasz silnik 6000 Kv a,sam taki doświadczony, ograniczasz się do 2100 Kv.
To prowokacja ? czy Pańska głupota ?
Co do pochodzenia. Jeśli znasz historię to wiesz,że moje nazwisko ,którego się nie wstydzę wywodzi się z Wielkopolski i dlatego myślałem ,że znam język polski... Okazało się jednak,że znasz się nie tylko na zestawach.

Więc czemu niby miały służyć odniesienia do pyrów i sklepu?
Kwestia Mikołaja hm.Tu też pewnie jesteś zorientowany bo Ralf to chyba imię jednego z reniferów...
6 grudnia to w niektórych rejonach prezenty roznosi Mikołaj dlatego,że tego dnia ma Mikołaj imieniny.
24 grudnia prezenty przynosi : Dzieciątko,Aniołek, Jezusek, Gwizador, Śnieżynka itp. Są też rodziny w których prezenty przynosi " Dzied Moroz..."
A na Podlasiu 24 grudnia prezenty przynosi Mikołaj, więc najpierw grzecznie trzeba się zapytać Natalii o którą datę chodzi, a później wymądrzać się w tej kwestii.
Ostatni raz to napiszę, bo faktycznie chyba nie każdy zna znaczenie znaku "?" Podałem przykładowy zestaw nadający się do modelu on raod w rozsądnej cenie (czy amator, czy zawodnik), nie napisałem "bierz tego, będziesz zadowolona".
Tym akcentem kończę, a Wy (pewnie zawodnicy) lepiej doradźcie coś zamiast robić całą stronę OT.
Żegnam.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt lis 23, 2012 11:56 pm 

Ralf2107 napisał(a):
No jednak jestem zmuszony jeszcze odpowiedzieć na niektóre brednie...

Ralf2107 napisał(a):

Propozycja to nie wpieranie...

Ale głupia propozycja to już brednia: http://www.sklep.rcmodelsport.pl/index. ... d_id=16490
Takie coś można kupić w kraju.Też brak sensorów ,silnik odpowiedniejszy,prosty zestaw i cena około 100$. Reklamacja w języku polskim.
Ralf2107 napisał(a):
Wiedziałem co to lipo, ale jeszcze nie byłem na to "gotowy" Ale nie bardzo widzę związek...

Związku nie widzisz bo uznałeś,że Natalia i jej mąż są gotowi na,moc i trudności z zamawianiem z Chin. No albo chciałeś z nich zadrwić. Bo jeśli masz świadomość,że na początku można być do czegoś nie gotowym to dlaczego udzielasz takich rad.A może zemsta bo ktoś tak z Tobą postąpił.
Ralf2107 napisał(a):
To prowokacja ? czy Pańska głupota ?

Jeśli wkraczamy w taki poziom dyskusji to powiem,że to Twoja głupota radzić komuś czegoś czego sam nie posmakowałeś,albo uciekłeś od tego .Sam masz 2000Kv,a doradzasz 6000Kv
Ralf2107 napisał(a):
Więc czemu niby miały służyć odniesienia do pyrów i sklepu?

Uznałeś ,że nie znam języka polskiego,to dało mi do myślenia,że może innym językiem się porozumiewamy, skoro nic nie rozumiesz.Teraz już wiem,na dowód tego pokazałem Ci,że znam Twój język,że to po prostu głupota i brak życzliwości dla dziewczyny.
Ralf2107 napisał(a):
A na Podlasiu 24 grudnia prezenty przynosi Mikołaj, więc najpierw grzecznie trzeba się zapytać Natalii o którą datę chodzi, a później wymądrzać się w tej kwestii.
Na Podlasiu wigilię też obchodzą kiedy indziej. 24.XII chodzi Gwiazdor podobny do Mikołaja,albo Dzied Moroz. Wymądrzam się bo wiem ,że Natalia jest ze Śląska,naród bogobojny w grudniu normalnie obchodzi Barbórkę, Mikołaja i święta Bożego Narodzenia wg.kalendarza Środkowoeuropejskiego i wg.wiary katolickiej.
Ralf2107 napisał(a):

Ostatni raz to napiszę, bo faktycznie chyba nie każdy zna znaczenie znaku "?" Podałem przykładowy zestaw nadający się do modelu on raod w rozsądnej cenie (czy amator, czy zawodnik), nie napisałem "bierz tego, będziesz zadowolona".

Brednia albo głupota.Podałeś linka w tytule którego jest napisane Off-road. To ,że później jest dopisane,że może być w samochodach 1;10 i 1;12 jest bzdurą. Nikt poważnie traktujący nie używa w samochodach On-road silników bessensorowych .Poza tym regulator nie obsługuje 1celi Li-Po.Dla 1:12 to bzdura lub głupota. Dlatego nazwałem Ciepie wyalienowanym połykaczem internetu.Znalazłeś ,podałeś i tyle. Piszesz ,że ten zestaw się nadaje,a to jest bzdura i głupota bo się nie nadaje do Carsona ,jest za mocny.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona