Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 10:13 pm

Autor
PostNapisane: So lis 17, 2012 8:17 pm 

Ostatnio miałem tą przyjemność złożenia zawodniczego bagusa firmy ansmann na włoskim silniku sirio 217 .21.Model sprawia ogólnie dobre wrażenie,prosta konstrukcja,dobrze umieszczone elementy.Zawieszenie wspaniałe,chodzi płynnie.Jakość części też zadowalająca.W PL koszt samego podwozia to 1500zł.Jakby ktoś chciał to dam namiary na polskiegop dystrybutora,może da rade załatwić jakiś rabacik.Aktualnie czekam na sezon żeby przetestować bagusika.Fotki do modelu,złożonego przeze mnie : https://picasaweb.google.com/1027328208 ... Iz2nITvhQE ...brakuje tylko tłumika...
W komplecie z KIT'em x8 znajduje się także niezłe sprzęgło ansmana z aluminiowymi klockami.Ten egzemplarz złożyłem na serwach Blue Bird 11kg w 0.08s.Modelik nieźle sie prezentuje z tym silnikiem,który niestety kosztuje tyle co novarossi plus tuned czyli w granicach 1200zł.Co do działania i osiągów tego silnika nie moge jeszcze nic napisać,dopiero będzie testowany.

Pisać jak się wam podoba.Ten konkretny model można oglądać w rybniku przy ul.Sosnowej 7 (nad salonem meblowym).Są tam także inne modele ansmana.Żeby było jasne-TEN POST NIE JEST REKLAMĄ!!!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lis 18, 2012 9:40 pm 

z doświadczenia, jezeli nie masz tam ceramików, zmiana łozysk po 4-5L bo pójdzie silnik do kosza. Wada sirio fabryczna - wybija łozysko szybko. Wersja z ceramikiem miała ten problem "rozwiązany".

model z daleka pachnie losi, bardzo dużo ukradzionych wręcz patentów. Nie zachwyca jazdą, widziałem na żywo, plastiki jakość zadowalająca, niestety jak zawsze polecieli na oszczędności w dyfrach, uszczelki (oringi) od razu do zmiany, jak opisują niemcy na swoich forach "nicht gut". Mocowanie skrzydła prosto z hypera 7, gnie się jak ... nie powiem co i gdzie. Ogólnie cudu nie ma, za to 1500zł, cena troszke wygórowana jak za tak słabą markę, rynku nie zdobędzie. W zastępstwie wyrzucenia 1500zł na nieznaną markę proponuję popatrzeć w stronę modelu rb one.

Według mojego uznania ( TO NIE JEST REKLAMA) model słaby, ale wciąż niebo lepszy niż HPI ( TO NIE JEST ANTYREKLAMA) .... ktoś poczuł ironię?

Zasmuce Ciebie ale te serwa 1 pełnych zawodów Ci nie dadzą rady (spaliłem takie 4 sztuki), skręt się na pewno spali jezeli mocniej przyciśniesz model poza taczaniem. To samo plastikowy orczyk skrętu ... troszke nieporozumienie w bagusie 1:8 który ma być na tor a nie pod dom.

Silnik po docierce będzie wył jak dzikus na każdej prostej i rwał jak nienormalny z dołu, jezeli nie bedziesz się bawił a jeździł zawody, proponuje venturi 6,5mm, dobry tłumik do tego cuda to big bang (te tłumiki w kształcie maczugi - bardzo pomagają mu jechać na 10 minut).

Proponuje też zważyć model, podać całkowitą masę. Patrząc na brak frezów na płycie oraz rozwiązania konstrukcji lekki nie będzie :]

Zebys kolego nie był smutny, masz ode mnie za reklamę marki -1 na 10. A tu filmik bo mam dziś wenę twórczą:
http://www.youtube.com/watch?v=8OeDauLeQ3A

Aha, jak coś ktoś by chciał się porzucać, że kwestionuje jego paradoksalną dumę, jak kolega pewien kiedyś tam o uszczelkach, zapraszam.

A jakbyście chcieli do mnie telefon, to co zrobię, podam :)

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 5:51 pm 

A ile według ciebie jest warte te podwozie?Doskonałe nie jest ale zawsze mogło być gorzej.Skoro sirio ma ta hu**we łożyska to od razu kupie novarossi :twisted: Bo jak mam wywalić 1200zł na silnik i jeszcze łożyska ceramiczne to lepiej kupić sprzęt sprawdzony.Bardzo mnie ciekawi ten model,jego eksploatacja i serwis.Oczywiście jak to u mnie bywa poskładam go na częściach z mugena,szczególnie snapy i mysle,że coś uda mi się wykrzesać z tego modelu.Nie wiem co do serw,ale w tragusie moje 12kg bluebird (modelu nie pamiętam,ale swego czasu stał na rcwróbliku po 100zł,taki z przyciemnianą przezroczystą obudową) działało ponad sezon i działa nadal,ale zostawiłem go sobie jako zapasówka.Co miałeś na myśli muwiąc "cuda to big bang"?Bo nie bardzo zrozumiałem.Jeśli chodzi o te już nie powiem jakie paliwo to powstrzymam sie od komentarza.Dodam tylko że na big bangu SH pt2009xb nie potrafi przepalić całego baku bez zgaszania-to tak na boku.
P.S. To nie był mój model,kazali złożyć na sirio i blue birdach to złożyłem. :lol:

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 5:58 pm 

to nazwa potoczna rury sirio która wygląda jak maczeta, (ew. kij bejsbolowy). Napisałem w nawiasie przecież.

te serwa się gotują momentalnie i palą ... niestety. Sirio idzie ogniem, ale poczytaj czy ten model dalej ma problem z łozyskami bo mialem poprzednika tego wydania to miał ...

Pzdr.

PostNapisane: Pn lis 19, 2012 8:41 pm 

Ten silnik sirio jest nowy na rynku i nie znalazłem opinii na jego temat.Aktualnie składam x8 pro w wersji bezszczotkowej.Zobaczymy jak to wyjdzie.Wkrótce wrzuce zdjęcia.

PostNapisane: Śr lis 21, 2012 3:11 pm 

Charakterystyka silnika :

Silnik AR 217 T firmy Ansmann Racing to profesjonany silnik skonstrułowany dzięki najnowszym technologiom z najlepszych materiałów.

Silnik przeznaczony jest dla profejonalistów, oraz dla osób które przygotowują swój model do startów w zawodach.

Maksymalna moc, maksymalny czas działania.

Ulatralekki radiator doskonale schładza silnik i świecę oraz zapewnia optymalny przepływ powietrza.

Ręcznie wyrobione łożyska.

Świeca turbo w zestawie.

Podwójnie uszczelnione podwójne łożysko.

Tylne łożysko wykonane ze stali oraz ceramiki.

Cylinder 5 + 2 ABC.

Lekki wał korbowy.

W zestawie także 3 reduktory 6,5; 7; 7,5 mm.

Specyfikacja:
Pojemność: 3,49 ccm
Skok: 16,9 mm
​​Średnica: 16,2 mm
Ilość portów: 7
Tłok: CNC
ABC
Waga: 364 g
Crancshaft: 14,20
Typ świecy: Turbo

PostNapisane: Śr lis 21, 2012 4:37 pm 

Czyli jednak poprawili lozysko;) ten silnik jest wiec gosny polecenia wedlug mojej opinii

PostNapisane: Śr lis 21, 2012 4:51 pm 

Pisze tylko,że tylne jest ceramiczne.No nic przetestuje i zobaczymy.elektryk już złożony,niebawem zdjęcia.
Najbardziej co mi sie podoba w tych x8 to zawieszenie-naprawde świetne,wiem jak działają zawiasy mugenów,ofny i losi,te są naprawde dobre,w porównaniu z tamtymi.Płynnie chodzą,może to nie jest zawias mugena ale jest to jedno z lepszych amortyzatorów jakie miałem u siebie.W elektryku wydaje mi się,że źle są umieszczone elementy i model może mieć gorsze właściwości jezdne.
Mówisz,że sirio to ogień?A jakbyś go miał porównać z novarossi w tej samej cenie (ok.1200zł),to sirio daje rade?

Foty elektryka: https://picasaweb.google.com/1027328208 ... komQ6PuLZw

Pozostałe ***** 1/10 ansmana: https://picasaweb.google.com/1027328208 ... 4SWxsHBhAE

X8e złożyłem na zestawie TORO 8 ,do tego pewnie pujdzie serwo bluebird,te same co w wersji spalinowej.Powyżej najtańsze modele ansmana i jeden zawodniczy 1/10.

PostNapisane: Śr lis 21, 2012 8:38 pm 

Sirio sa swietne, porownywalne do novy, ale kazdy ma swoje upodobania. Kto co lubi;) sproboj i powiesz czy Tobie tez pasuje jak mi ;)

Elektryk jak ofna nexx8 - maja tendencje widac ''kradniemy pomysly nic wlasnego''

Nie jest to model poziomu ani losi ani mugena, wybacz to polka gs-a albo innego syfu ...

PostNapisane: Śr lis 21, 2012 8:42 pm 

TZN.Na razie jestem w trakcie wyboru modelu i osprzętu.Mam kilka bagusów na oku,ale o tym w innym temacie.Chciałem Wam tylko pokazać nowości ansmana.

Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów

P.S. Sirio jest od Ansmana?Bo jest na głowicy napis AR

PostNapisane: Śr gru 19, 2012 12:31 am 

mam prosbe moglbys zmierzyc dla mnie jaki max silnik wejdzie do tego podwozia ansmana w wersji bezszczokowej ? szukam juz od dluzszego czasu podwozia do ktorego wejdzie silnik 4282 ztakim rozmieszczeniem komponentow jak nazdjeciu ale nie moge znalezc

PostNapisane: Śr gru 19, 2012 10:16 am 

nie wejdzie. Na foto na styk tam siedzi turnigy trackstar 4268. Ogółnie do tych bagusów najlepszy jest xerun 2250kv z krótką puszką.

PostNapisane: Wt gru 25, 2012 7:48 pm 

Toro 8 2000KV i wszedł tam dosłownie na styk.Ok.1mm odstępu pomiedzy słupkiem skrętu.Mniej kV nie wejdzie.Poszukaj sobie wymiarów tego silnika (sprawdź na rcecho) i będziesz wiedział)

Pozdro