Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 2:45 pm

Autor
PostNapisane: So lis 17, 2012 6:43 pm 

Mam"problem" z regulacja gaznika.
Temperatura to okolo 115 do 130 stopni-skacze.
Predkosc max jest ok,silnik pracuje na wolnych obrotach i raczej nie gasnie.
Teraz co jest nie tak.
Gdy puszcze gaz z predkosci maxymalnej,obroty maleja a po chwili nagle wzrastaja i to dosc znacznie i znowu maleja gdy auto sie zatrzymuje-co to moze byc i co z tym zrobic?
Silnik nie ma kopa z miejsca.Gdy auto sie powoli toczy i dam max gaz to rwie do przodu,ale gdy auto stoi i dam max gaz to rusza tylko bez tego zrywu.
Poprostu dajac od razu pelny gaz silnik nie wchodzi szybko na obroty-potrzebuje chwili zeby sie rozkrecic.
prosze o pomoc

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lis 17, 2012 10:53 pm 

Wkręć delikatnie (około 1/16 obrotu) dyszę niskich obrotów (ta co jest na harmonijce), a wykręć iglicę wysokich obrotów o 1/8 (ta co tak wystaję w górę). Jak się nie poprawi to wkręć jeszcze raz niskie obroty i wykręć 1/16 wysokie obroty. Jak będzie za niska temp i mała prędkość to możesz mu wkręcić wysokie obroty.

Trochę to skomplikowane, ale myślę, że ogarniesz. :)

PostNapisane: So lis 17, 2012 11:07 pm 

Dzieki kolego za fatyge i odpowiedz -troche ciezko z tym na forum z tego co zauwazylem :roll:
Dysze HSN LSN oraz Idle mam opanowwane tzn wiem gdzie sa i znam kolejnosc ustawiania.
Zrobie jutro tak jak napisales.Ogolnie to drazni mnie troche ten maly gazniczek :lol:
jestem mechanikiem samochodowym i radze sobie z o wiele wiekszymi ukladami a na tym wyrywam sobie wlosy z glowy :oops:
Jutro podkrece co nie co i napewno napisze o efektach.

PostNapisane: So lis 17, 2012 11:25 pm 

Pamiętaj, żeby robić wszystko małymi kroczkami, bo te gaźniki są czułe na regulacje. Jak to nie pomoże to wróć do ustawień fabrycznych.

PostNapisane: N lis 18, 2012 10:39 pm 

zrobilem tak jak mi kolego radziles,niestety po tej regulacji silnik nadal gasnal, nie chcial osiagnac predkosci maxymalnej ( cos jakby dlawienie sie) i nie mial pelnej mocy.Jeszcze raz dokrecilem LSN i odkrecilem HSN ale chyba bylo gorzej.Zaczalem regulowac po swojemu no i ogolnie nie jest zle.
Sukces taki ze model nie gasnie.Z moca jest roznie,raz osiaga predkosc max i sie nie dlawi a innym razem kiedy go zgasze na 5 minut i odpale,nie wchodzi szybko na obroty i nie osiaga max predkosci.Tazke dla mnie magia albo silnik jest juz zuzyty.Choc to dziwne skoro czesto ma duza moc i dobrze ja oddaje na kola a po chwili dostaje zadyszki