Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 04, 2026 8:06 am

Autor
PostNapisane: Cz lis 01, 2012 1:07 am 

Witam.

Mam zamiar kupić nowy model. Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy E-Firestorm'em i Savage'm XS.
Ceny dość podobne, jednak na korzyść Firestorma.

Wiem, że są to dwa zupełnie różne modele jednak liczę, że pomożecie mi się zdecydować.

Bez względu na który wypadnie, zasilany będzie pakietem 3s.

Teren po którym będę jeździć to głównie piasek, szuter, ziemia. Liczę na jakieś tam skoki. Jazda typowo dla frajdy i zabawy.

Wydaje mi się, że oba modele będą prowadzić się fajnie, ale z którego będę mieć więcej frajdy? E-Firestorm będzie stawać na tylne koła, Savage oprócz tego będzie robić backflip'a z miejsca.

Który jest bardziej wytrzymały? Mi osobiście wydaje się, że Savage, jednak może się mylę?
Choć z drugiej strony Firestorm ma prostszy układ napędowy.

Mam nadzieję, że wypowiedzą się osoby posiadające owe modele.
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lis 01, 2012 2:46 pm 

Można napisać wiele na ten temat, ale wszystkie szczegóły znajdziesz na stronie http://www.hpieurope.com/rc-cars.php?lang=pl wybierając model który cię interesuje.
Mówiąc w skrócie - testowaliśmy oczywiście obydwa samochody i jeśli różnica w cenie nie jest barierą uważam ze Savage XS oferuje więcej możliwości.
Nie oznacza to, że Firestorm jest gorszy – z pewnością natomiast jest inny a za razem tańszy.

PostNapisane: Cz lis 01, 2012 2:55 pm 

Nie wiem, czy miałeś "przyjemność" prowadzić model 1:10 z tylnym napędem zasilane 3s na piachu... Ale do łatwych to nie należy.
Moim zdaniem więcej frajdy da savik.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz lis 01, 2012 8:09 pm 

HPI Polska napisał(a):
Można napisać wiele na ten temat, ale wszystkie szczegóły znajdziesz na stronie http://www.hpieurope.com/rc-cars.php?lang=pl wybierając model który cię interesuje.

Problem w tym, że czytałem o obu po kilka razy i nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie który wybrać.

Ralf2107 napisał(a):
Nie wiem, czy miałeś "przyjemność" prowadzić model 1:10 z tylnym napędem zasilane 3s na piachu... Ale do łatwych to nie należy.

Nie miałem przyjemności.
Myślę, że wszystkiego da się nauczyć ;)

Czy dobrze mi się wydaje, że savage jest mocniejszy (trudniej go uszkodzić) niż e-firestorm?

PostNapisane: Cz lis 01, 2012 8:14 pm 

ziolkowski88 napisał(a):
Myślę, że wszystkiego da się nauczyć ;)

Najpierw pokory Cię nauczy.

ziolkowski88 napisał(a):
Czy dobrze mi się wydaje, że savage jest mocniejszy (trudniej go uszkodzić) niż e-firestorm?

To jest złudne, bo na każdą część działa w savie dużo większa masa.

PostNapisane: Cz lis 01, 2012 8:28 pm 

photokrzys napisał(a):

Tego już się nauczyłem..

PostNapisane: Pt lis 02, 2012 8:24 am 

ziolkowski88 napisał(a):
photokrzys napisał(a):

Tego już się nauczyłem..

Bardziej chodziło o fakt, że tylnonapędówką na 3s bardzo ciężko się jeździ w szczególności na sypkich nawierzchniach i prędzej możesz się zrazić niż tego nauczyć. W takich warunkach nie będziesz wykorzystywał połowy mocy, dlatego proponuję 4x4.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt lis 02, 2012 6:55 pm 

W takim razie przechylam się w stronę Savage XS.

Jednak nadal czekam na jakieś opinie.

PostNapisane: Pt lis 02, 2012 7:20 pm 

Na to pytanie nie da się odpowiedzieć. Każdy lubi co innego, jeden zakocha się w tylnym napędzie i nie będzie chciał niczego innego widzieć poza 2wd a inny "rzuci go w kąt" i nie będzie chciał nim jeździć. Najlepiej gdybyś miał możliwość przejechania się jednym i drugim, wtedy sam byś wiedział co się Tobie podoba :wink: . Model 4wd jest łatwy w prowadzeniu, przwidywalny ale za to jego konstrukcja jest bardziej skomplikowana natomiast 2wd to prostota konstrukcji i ciągła walka z przyczepnością.
Pozdrawiam :wink:

SKM "FELGA" Nowy Sącz

PostNapisane: So lis 03, 2012 8:17 am 

ziolkowski88 napisał(a):
W takim razie przechylam się w stronę Savage XS.
Jednak nadal czekam na jakieś opinie.
W sieci możesz znaleźć dużo opinii na temat Firestorma, bo jest to konstrukcja dostępna jest na rynku od kilku lat.
Savage Flux XS to nowość z przełomu roku, więc siłą rzeczy nie ma tak wielu użytkowników jak w przypadku Firestorma.
Pisząc wcześniej o większej ilości opcji, jakie oferuje Savage XS pamiętaj ze z każdego modelu 4 WD możesz bez problemu wypiąć przedni napęd i zrobić 2WD.
Odwrotnie się nie da. Z 2WD nie zrobisz 4WD :wink:

PostNapisane: So lis 03, 2012 1:33 pm 

na początek odradzam pakiet 3s, mam savage xs + 2s i mocy nie brakuje a na luźnym piasku nie do opanowania ;) ogólnie jestem pod wrażeniem tego modelu gdyż z wszystkich jakich miałem jest najmniej wywrotny co by się wydawało że jest odwrotnie gdyż model nie jest za duży. Model bardzo wytrzymały i konstrukcja solidnie wykonana, nie wiem jak trzeba jeździć żeby coś urwać/ułamać

model jest po jakiś 20pakietach i jakie minusy zauważyłem to:
- podwójne sprzęgło się praktycznie zjechało (wynika to pewnie ze złego zastosowania sprężynki i nakrętki dociskającej sprężynkę, ale mojej winy w tym też jest gdyż mogłem docisnąć sprzęgło i nakrętkę dać na klej, bo potrafi się sama odkręcić.)
- drugi minus to szybko zużywające się kubki środkowe te które przekazują moc ze skrzyni na przedni i tylny dyferencjał można powiedzieć że są w połowie zużyte, te na kołach można powiedzieć że brak zużyć, na te środkowe byłoby najlepiej założyć kubki hd, przy pakiecie 3s pewnie by już ich nie było :D
- trzeci taki mały minus to trudny dostęp żeby co kol-wiek odkręcić/wymienić ale za to mamy wytrzymałą konstrukcję np. żeby wyjąć silnik to musisz odkręcić 10 śróbek regulator i pojemnik z odbiornikiem hehe :D

Ogólnie z modelu jestem bardzo zadowolony :)

PostNapisane: So lis 03, 2012 2:16 pm 

jeśli chodzi o wytrzymałość to wiadomo, nie ma modelu niezniszczalnego, wszystko zależy w co i z jaką prędkością przywalimy :mrgreen:

SKM "FELGA" Nowy Sącz

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 7:13 am 

Myślę, że w poniedziałek będę chciał coś zamówić. Odczekuję lekko bo nie jestem w 100% pewien ;)

Chcę tylko dorzucić jeszcze jeden model do porównania. Mianowicie Bullet MT Flux.
http://hpi.pl/modele-rc/samochody-rc/te ... et-mt-flux

Na HPI nie piszą nic o tym jakiej prędkości można się po nim spodziewać.
Wydaje mi się, że nie jest tak zwariowany jak Savage XS i lepiej sobie poradzi w warunkach w których chcę jeździć niż E-Firestorm.

No i zastanawia mnie jedno. Zębatki (atak odbiór) bez osłon. Jak użytkowanie tego wygląda w praktyce? Zawsze wydawało mi się, że przy piaszczystym terenie na momencie nawgryza się tam piasek lub coś podobnego..

Ostatnio edytowano Pt lis 09, 2012 7:32 am przez ziolkowski88, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz lis 08, 2012 11:12 pm 

Witaj, jeździłem modelem Bullet rok, jeżeli chodzi o jego wytrzymałość to jest dobrze, wiadomo to nie ósemka, że jest niezniszczalne, ale w porównaniu do savage'a lub firestorma to jest wytrzymalszy, zębatki atak odbiór są w nim nie do zajechania, wystarczy tylko dobrze ustawić luz i przykręcić silnik na kleju do gwintów. W bullecie masz bardzo łatwy dostęp danej części, podobnie jak w firku, savage jest zabudowany przez co będzie problem z rozkręcaniem. Osobiście wybrałbym Bulleta, ponieważ łatwo jest go tak ustawić żeby pojechać na zawody, w przypadku firestorma jest podobnie, a savage'a nie da się tak ustawić by przy braniu zakrętu się nie wywrócił, jest to poprostu monster. Co do bulleta to co wchodzi w skład zestawu to należy wymienić silnik, panowie z hpi chyba się pomylili przy wkładaniu silnika do takiego modelu. Silnik wielkości 380 w obudowie 540, to zupełna porażka jak dla mnie, wystarczy zamontować bezsensorowy 8.5t, np. Hobbywing ezrun. Do wymiany także jest serwo, ale dopiero braki w jego mocy odczujesz na torze przystosowanym do modeli, przy jeździe koło domu skrętu wystarcza. Do żadnego z tych modeli nie polecam pakietu 3s, poprostu układ napędowy nie będzie wyrabiał takiej mocy.

Spektrum DX4S

Team: RC-Bazarka

PostNapisane: Wt lis 20, 2012 12:23 am 

Ostatecznie padło na E-Firestorma Flux.
Dzisiaj do mnie dotarł po czym odbyłem krótką jazdę.
Po pierwszej jeździe jestem zadowolony z zakupu. W weekend liczę na poważniejsze jazdy i myślę, że jeszcze bardziej mi się spodoba ;)

Dzięki dla osób, które wypowiadały się w tym temacie.