Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 10:02 pm

Autor
PostNapisane: Śr paź 03, 2012 11:07 pm 

Witam.
Mam taki nietypowy problem....
Po wczorajszych problemach z odpaleniem silnika dziś ustawiłem go na oryginalne ustawienia i udało mi się w końcu go uruchomić.
Dotarłem 3 zbiorniki na biegu jałowym. Później 3 zbiorniki powoli zwiększając obroty.
Przy docieraniu na biegu jałowym temperatura ok 80 stopni. Podczas docierania podczas jazdy ok 100 stopni.

Problem polega na tym, że model nie chce odpalać dopóki nie dodam mu gazu na manetce.
Jeśli model stoi na stojaku to odpalam go dodaję trochę gazu i odpala. Koła się kręcą. Jak przekręcę ISN w lewą by zmniejszyć szczelinę to koła zaczynają się mniej kręcić lub w ogóle ale silnik zaraz gaśnie(z metalicznym dźwiękiem). Jeśli ISN jest przekręcona w prawo tak, że koła się kręcą mocno to silnik nie gaśnie i mogę nim jeździć ale i tak są problemy z odpaleniem...

Jeśli chodzi o ustawienia to są oryginalne. Podkręciłem trochę HSN(spory błękitny dym i dosyć szybko śmiga) LSN nie ruszałem(Model pluł olejem teraz pluje dużo mniej ale zauważyłem że wydobywa się mało dymu przy wolnych obrotach) ISN niestety musi być sporo wkręcone by była większa przerwa....
Silnik na biegu jałowym wydaje także metaliczny dźwięk...

W skrócie:
1. Co zrobić żeby auto odpalało bez dodawania gazu? (przykręcić ISN - wiem ale wtedy koła szaleją na biegu jałowym)
2. Co zrobić żeby koła się nie kręciły gdy model jest w powietrzu (Odkręcić ISN - wiem ale wtedy model gaśnie i nie mogę go odpalić)

Czy w tym przypadku powinienem regulować coś za pomocą LSN I HSN?

Edit:

Właśnie facet ze sklepu mi odpisał, że trudno cokolwiek powiedzieć bez oglądania modelu... Tylko, że do Wrocławia mam kawał drogi i nie widzi mi się tam jechać.

Edit:

Przypomniało mi się jeszcze, że w przewodzie paliwowym są malutkie pęcherzyki powietrza. Jak przewód idzie do góry i później skręca do gaźnika to na samej górze jest kilka pęcherzyków. Z tego co widziałem nie poruszają się gdy silnik pracuje.

http://www.youtube.com/Dantekasumi

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt paź 05, 2012 1:22 am 

Dla użytkownika który miałby taki sam problem. Doszedłem do tego sam bo niestety na forum nikt nie zna odpowiedzi....

ISN należy ustawić tak by model nie jechał po postawieniu na koła. W zupełności nie przeszkadza to, że koła kręcą się gdy model jest w powietrzu (Co np. na DVD HPI jest uznane za niepoprawne).

Jeśli chodzi o to że nie powinno się odpalać modelu z wyłączoną aparaturą (jak któryś z kolegów pisał na forum) to także brednie. Aparatura nie musi być włączona ale warunkiem jest także wyłączony odbiornik.
Aparaturę i skok serwa możemy spokojnie ustawić w domu. A jeśli chodzi o moją sytuację gdy model nie chciał odpalać bez gazu to po prostu wyłączamy całą elektronikę ustawiamy przepustnicę gaźnika na 10% i odpalamy i po chwili przesuwamy przepustnicę gaźnika do stanu Zerowego (pamiętając o 1mm szczelinie).

1. Jeśli samochód nie chce odpalać wam podczas docierania proponuję po prostu uzbroić się w cierpliwość. Zanim wszystko się ułoży i zgra minie troszkę czasu.
Dziś udało mi się uruchomić model bez gazu dzięki zwiększeniu szczeliny w gaźniku ISN w prawo więcej powietrza na biegu jałowym.

Powodem przez który model może także nie zapalać może być zbyt wiele oleju w filtrze paliwa.
Dziś gdy czyściłem filtr zauważyłem, że olej stracił swoją konsystencję i stał się gęstszy. Może po prostu było go za dużo i gaźnik nie dostawał tyle powietrza ile potrzebował, jeśli chodzi o tą sprawę to upewnię się następnym razem gdy zaleję filtr dużo mniej.

2. Je koła się kręcą w powietrzu to powodem może być także twardość sprężyn sprzęgła. Więc jeśli macie nowy model i jesteście początkujący to olejcie te kręcące się koła. Ważne by nie kręciły się mocno i by model stał spokojnie gdy go położycie. Pamiętajcie także regulacji ISN i ilości oleju na filtrze.

PostNapisane: Pt paź 05, 2012 11:01 am 

danteforum napisał(a):
Dla użytkownika który miałby taki sam problem. Doszedłem do tego sam bo niestety na forum nikt nie zna odpowiedzi....

ISN należy ustawić tak by model nie jechał po postawieniu na koła. W zupełności nie przeszkadza to, że koła kręcą się gdy model jest w powietrzu (Co np. na DVD HPI jest uznane za niepoprawne).

Jeśli chodzi o to że nie powinno się odpalać modelu z wyłączoną aparaturą (jak któryś z kolegów pisał na forum) to także brednie. Aparatura nie musi być włączona ale warunkiem jest także wyłączony odbiornik.

Odpowiedzi na te pytania udzielił Tobie Marek, a że nie zrozumiałeś to nie jego wina.
Co do aparatury to oczywiście "któryś kolega" miał rację, bo oczywiste jest, że chodziło o włączoną elektronikę, bo jakże inaczej ? Jeśli masz apkę AM i stracisz zasięg to będziesz wiedział dlaczego.
Sądzę, że po takich komentarzach nikt nie będzie starał się tobie pomóc w przyszłości.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt paź 05, 2012 11:37 am 

Masz rację kolego nie zrozumiałem :)
Ty jak byś przyszedł do mnie i spytał o LD lub OBEE także mógłbyś nie zrozumieć pewnych rzeczy za pierwszym czy za dziesiątym razem.
Chociaż ja mógłbym Ci to tłumaczyć w najprostszy sposób to i tak miałbyś milion pytań. To jest logiczne. Przynajmniej dla mnie....

Jeśli mam auto postawione na podstawce koła w powietrzu to mogę sobie nawet baterie wyciągnąć z odbiornika i w niczym to mi nie przeszkodzi.
Nadajnik i odbiornik należy włączyć przy konfiguracji serwa i gdy koła dotykają ziemi. W innych przypadkach można nawet wyrzucić elektronikę.

Logicznym jest to że nie postawię odpalonego modelu na asfalcie z włączonym odbiornikiem i wyłączonym nadajnikiem.... A piszecie mi o tym jak bym był aż tak głupi :)

Głupi nie jestem ale posiadam Niewiedzę na temat silników nitro. A to jest różnica.

Po jakich komentarzach? Nikogo nie obrażam piszę tylko o własnych odczuciach i przemyśleniach i dla mnie wcale nie trzeba od razu włączyć nadajnika i odbiornika. Robię tak już dwa dni i wiem ze niczym to nie grozi. Trudno się trzyma model w ręce, aparaturę w drugiej, szarpie za szarpankę i jeszcze dodaje gazu. Lepiej wyłączyć całą elektronikę, ustawić manetkę gaźnika na 10% odpalić model poczekać chwilę i włączyć nadajnik i odbiornik. Jak ma się wszystko zgrane wcześniej to serwo wróci do swojej wcześniej ustalonej pozycji i będzie idealnie.

PostNapisane: Pt paź 05, 2012 4:21 pm 

danteforum napisał(a):
Trudno się trzyma model w ręce, aparaturę w drugiej, szarpie za szarpankę i jeszcze dodaje gazu.

Od dodawania gazu jest trymer, żeby przestawić przepustnicę przy odpaleniu.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt paź 05, 2012 4:54 pm 

Masz rację zapomniałem o tym:)
Ale zrozum, że mi model od razu gasł gdy przepustnica wróciła na swoje miejsce 0.
Więc w moim przypadku logiczniejszym było nie włączać elektroniki bo tylko się rozładowywała.
I tak musiałem poczekać aż model się rozgrzeje.

Ja piszę o swoim przypadku i piszę o tym jak sobie z tym radziłem.
Sam musiałem do tego dojść z czego bardzo się cieszę :)

Dziś model odpoczywa i jest czyszczony o odświeżany. Jutro znów zacznie śmigać i mam nadzieję, że odpali już bez dodawania gazu...

Niektórzy na forum powinni zrozumieć też mnie a nie tylko pisać teksty w stylu " Poczytaj, poszukaj, weź to zostaw bo zniszczysz "
Ciężko pracowałem by móc sobie kupić ten model i marzyłem o czymś takim wiele lat. Chciałem zrobić wszystko jak należy. A jeśli ktoś jest ciekawy i chce coś zrobić dobrze to zadaje pytania i zadaje ich wiele.

Ludzie potrafią tylko oceniać a nie raz wypadałaby poświęcić chwilę na refleksje i wejść w czyjąś skórę....