Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 10:02 am

Autor
PostNapisane: So sie 11, 2012 9:06 pm 

Witam.
Chciałbym nabyć swój pierwszy model (posiadam jedynie słaby model Bycmo z prenumeraty).
Jedyne co wiem to to, że chce by był to model RTR, Nitro, do 2tyś zł(wiadomo Savage trochę droższe)

Po głowie chodzi mi wiele modeli ale głównie patrzę na te od HPI. Dlaczego a dlatego, że jak już wyczytałem na forum jest wiele części zamiennych do modeli tej firmy więc będę mógł poprawiać, ulepszać i ogólnie tuningować.

Ważne jest do czego będę używał swój model, a po głowie chodzi mi skatepark i skoki, zrobienie jakiejś fajnej trasy na działce i ogólnie wypady do lasu.
Czy myślę o jakiś zawodach na przyszłość. Hm... Na przyszłość może tak, ale wiadomo najpierw muszę poznać się na tym wszystkim bo jestem zielony a do tego w moim mieście nie ma żadnego klubu ani organizowanych zawodów (może uda mi się to jakoś kiedyś zorganizować).

Po głowie chodzą mi takie modele jak Savage, TROPHY Buggy 3,5, TROPHY Buggy 4,6, Pulse 4.6 Buggy, BULLET ST 3.0, FIRESTORM 10T, Kyosho Inferno NEO.
No i tu jest problem bo nie wiem co wybrać. Czytałem trochę tematów na forum i wielu z was pisze, że lepiej zainwestować w coś lepszego typu Losi czy Mugen. Racja ale na to przyjdzie czas... Jeśli zrozumiem, że jestem w tym dobry i że chcę się tym zajmować to pieniądze na pewno się znajdą na dobry model do zawodów.

Teraz chcę coś do zabawy i do poznawania. Savage są fajnymi modelami ale są chyba mniej stabilne niż Trophy chociaż mogą wjechać w gorszy teren. Jest wiele za i przeciw...
Może Wy podpowiecie mi który Savage waszym zdaniem jest Najlepszy i który Buggy jest Najlepszy?!

Jak już pisałem chciałbym mieć dużą możliwość wymieniania części, Podłogi, amortyzatorów, wahaczy na mocniejsze na lepsze i tu także moje pytanie który z tych modeli posiada najwięcej części, nie chodzi mi o części takie same jak w modelu które będę mógł kupić lecz o takie lepsze mocniejsze z lepszego tworzywa.

Mam nadzieję, że rozumiecie coś z tego co napisałem:P
Z góry bardzo dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam Wszystkich!

http://www.youtube.com/Dantekasumi

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So sie 11, 2012 10:21 pm 

Za około 450 USD masz savaga na amainhobbies.com. Stare savy się psuły, teraz jest nieco lepiej. Możesz poprawić sterowność sava montując stabilizatory lub poprostu montując lżejsze koła. Obecnie najlepszy sav nitro to X 4.6. (oprócz edycji limitowanej)

Najlepszy nitro buggy od HPI to D8S czyli wersja RTR HB D8 czyli zawodniczego podwozia.

Losi ma LST2 ale nie znam tego modelu.

Z tego co piszesz raczej bierz MT bo buggy są przystosowane na tor.

Czekamy na jakies opony...

PostNapisane: N sie 12, 2012 12:06 pm 

Savage X 4.6
SAVAGE XL 5.9
Trophy Buggy 3.5
Pluse 4.6
Trophy Truggy 4.6

To są modele które mnie interesują...

RTR HB D8 to także świetny wybór no ale od 100zł do 100zł i może się uzbierać 5tyś na Baję:P

Savage jest typowo do skakania ale ja także chciałbym pośmigać po szutrze, w lesie, po torze no i poskakać troszkę. Nie chodzi mi tu o gigantyczne skoki ale o coś takiego http://www.youtube.com/watch?v=CqC1wmLJyP4 :) Poskakać troszkę na Ditrparku:) Zrobić jakiś tor z hopkami:)

Dlatego myślę bardziej o Buggy i Truggy:) Savage na płaskim jest bardzo niestabilny...

Może ktoś z was wie czy w Truggy da się ustawić wysokość zawieszenia? Jest coś takie możliwe?

http://www.youtube.com/watch?v=mf-_KnQO ... re=related

Zobaczcie na tym filmie jak facet go podnosi to koła bardzo opadają... A gdy go położy to jest bardzo nisko. Można go wyżej ustawić? Auto jest ustawione na 3/4 skoku amortyzatorów a nie powinien być bardziej na 2/4:P

PostNapisane: N sie 12, 2012 1:26 pm 

Zawieszenie to zawieszenie... wszystko możesz wyregulować stosując różne oleje, tłoczki, sprężyny, podkładki (chyba że są gwintowane amortyzatory) czy punkty mocowania tychże.
Nie ma jednego ustawienia ani jednego modelu który by był najlepszy w każdych warunkach. Tragusa można podwyższyć żeby radził sobie w terenie a Sava można obniżyć i usztywnić żeby się dobrze prowadził na płaskim.
Bierz więc to co bardziej się Tobie podoba - ostatecznie jeżdżenie ma sprawiać przede wszystkim frajdę.
Jedna uwaga - jeżdżenie w skateparku wymaga sporo umiejętności, bo beton i asfalt nie wybaczają błędów...

PostNapisane: N sie 12, 2012 1:32 pm 

danteforum napisał(a):
Savage X 4.6
SAVAGE XL 5.9
Trophy Buggy 3.5
Pluse 4.6
Trophy Truggy 4.6

To są modele które mnie interesują...

RTR HB D8 to także świetny wybór no ale od 100zł do 100zł i może się uzbierać 5tyś na Baję:P

Savage jest typowo do skakania ale ja także chciałbym pośmigać po szutrze, w lesie, po torze no i poskakać troszkę. Nie chodzi mi tu o gigantyczne skoki ale o coś takiego http://www.youtube.com/watch?v=CqC1wmLJyP4 :) Poskakać troszkę na Ditrparku:) Zrobić jakiś tor z hopkami:)

Dlatego myślę bardziej o Buggy i Truggy:) Savage na płaskim jest bardzo niestabilny...

Może ktoś z was wie czy w Truggy da się ustawić wysokość zawieszenia? Jest coś takie możliwe?

http://www.youtube.com/watch?v=mf-_KnQO ... re=related

Zobaczcie na tym filmie jak facet go podnosi to koła bardzo opadają... A gdy go położy to jest bardzo nisko. Można go wyżej ustawić? Auto jest ustawione na 3/4 skoku amortyzatorów a nie powinien być bardziej na 2/4:P

to trudno wbić jakiś model w Twoje oczekiwania. Najlepiej to kup Monstera, truggy i buggy :D

Mówisz Savage tylko do skakania? a po szutrze, lesie i torze to twierdzisz że się nim nie da jechać ? co prawda będzie bardziej wywrotny.

Najbardziej uniwersalny na ten teren co napisałeś to raczej będzie trophy truggy

A co do amortyzatorów za zależy jak sobie ustawisz a kto powiedział że powinny być na 2/4? :)

PostNapisane: N sie 12, 2012 2:42 pm 

seba840

Dobrze to ująłeś powinienem posiadać 3modele:D:P

Co do Savage:) Nie powiedziałem, że na tor się nie nadaje tylko, że jego głównym przeznaczeniem nie jest tor. O to mi chodziło:)
Savage już raczej nie pośmigam po płaskiej nawierzchni bo jest bardzo wywrotny z tego co wiem i na dużej prędkości nie skręcę:)

Choć kto nie chciałby sobie polatać takim Savage w tym rzecz:P

Ja też tak myślę że Truggy będzie najlepszym wyjściem chyba choć bardziej do gustu podchodzi mi Buggy (jeśli chodzi o wygląd)...

Nie że powinno być 2/4 tylko mi tak się wydaje, że powinno:P Ja wiedzy o RC za dużej nie mam:P Ale patrząc na inne modele to podnosząc je koła opadają tyle samo ile się chowają podczas położenia go na nawierzchni:) Przez co sam Truggy siedzi bardzo nisko i tak się zastanawiam dlaczego zastosowano te 3/4 skoku które są zauważalne gdy model leci w powietrzu jak przy lądowaniu model twardo bije podwoziem w nawierzchnię...
Sam nie wiem:P

PostNapisane: N sie 12, 2012 5:26 pm 

w modelach truggy dlatego jest taki duży skok zawieszenia żeby lepiej był tłumiony moment lądowania po skoku.poza tym model jeździ na dużych kołach i dzięki temu że skok zawieszenia jest tak duży to lepiej wybiera nierówności.

proponuję ci kolego udać się do większego sklepu modelarskiego który specjalizuje się w samochodach RC i tam dowiesz się namacalnie wszystkiego co cię interesuje.gwarantuję ci że po takiej wizycie bardzo się zmieni twoje dotychczasowe myślenie na ten temat, bo czytanie opinii innych ludzi to nie to samo co bezpośredni kontakt z samochodem RC.

P.S. a tak na marginesie to nie jest zbyt dobrym pomysłem zakładanie takich samych wątków w różnych działach forum.

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

PostNapisane: N sie 12, 2012 9:52 pm 

W poprzednim temacie napisałem o Truggy. Takie przypomnienie :wink:

PostNapisane: N sie 12, 2012 10:55 pm 

andro34

Najbliższy sklep modelarski jest 2h drogi ode mnie a wiadomo, że sprzedawca zielonemu będzie chciał wcisnąć wszystko co się da i co ma na zbyciu:)
Osobiście wolę internet bo tu ludzie są bardziej neutralni:) Są szczerzy:) Może nie Wszyscy:PP

Dziękuję Ci za podpowiedzi:)

A co do tematu myślę, że to bardzo dobry pomysł wystawianie w dwóch różnych działach, ponieważ różni ludzie wchodzą na różne działy:)
A chyba nie zaśmiecam forum bo nie widzę by był tu większy tłok:) Jeśli administrator uzna, że to zła opcja to zamknie któryś z nich:)

Jeśli ludzie już się wypowiedzieli to nie chciałem sam zamykać tematu bo te informacje może przydadzą się komuś z podobnymi pytaniami jak moje:))

igigod

Dzięki:)

PostNapisane: Pn sie 13, 2012 8:01 am 

Sprawdź jeszcze RB ONE. Ciut dokładasz ale masz model z półki wyżej niż te, które napisałeś ;)