Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 10:23 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz sie 09, 2012 6:49 pm 

Witam.
Chciałbym nabyć swój pierwszy model (posiadam jedynie słaby model Bycmo z prenumeraty).
Jedyne co wiem to to, że chce by był to model RTR, Nitro, do 2tyś zł(wiadomo Savage trochę droższe) :)

Po głowie chodzi mi wiele modeli ale głównie patrzę na te od HPI. Dlaczego a dlatego, że jak już wyczytałem na forum jest wiele części zamiennych do modeli tej firmy więc będę mógł poprawiać, ulepszać i ogólnie tuningować.

Ważne jest do czego będę używał swój model, a po głowie chodzi mi skatepark i skoki, zrobienie jakiejś fajnej trasy na działce i ogólnie wypady do lasu.
Czy myślę o jakiś zawodach na przyszłość. Hm... Na przyszłość może tak, ale wiadomo najpierw muszę poznać się na tym wszystkim bo jestem zielony a do tego w moim mieście nie ma żadnego klubu ani organizowanych zawodów (może uda mi się to jakoś kiedyś zorganizować).

Po głowie chodzą mi takie modele jak Savage, TROPHY Buggy 3,5, TROPHY Buggy 4,6, Pulse 4.6 Buggy, BULLET ST 3.0, FIRESTORM 10T, Kyosho Inferno NEO.
No i tu jest problem bo nie wiem co wybrać. Czytałem trochę tematów na forum i wielu z was pisze, że lepiej zainwestować w coś lepszego typu Losi czy Mugen. Racja ale na to przyjdzie czas... Jeśli zrozumiem, że jestem w tym dobry i że chcę się tym zajmować to pieniądze na pewno się znajdą na dobry model do zawodów.

Teraz chcę coś do zabawy i do poznawania. Savage są fajnymi modelami ale są chyba mniej stabilne niż Trophy chociaż mogą wjechać w gorszy teren. Jest wiele za i przeciw...
Może Wy podpowiecie mi który Savage waszym zdaniem jest Najlepszy i który Buggy jest Najlepszy?!

Jak już pisałem chciałbym mieć dużą możliwość wymieniania części, Podłogi, amortyzatorów, wahaczy na mocniejsze na lepsze i tu także moje pytanie który z tych modeli posiada najwięcej części, nie chodzi mi o części takie same jak w modelu które będę mógł kupić lecz o takie lepsze mocniejsze z lepszego tworzywa.

Mam nadzieję, że rozumiecie coś z tego co napisałem:P
Z góry bardzo dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam Wszystkich!

http://www.youtube.com/Dantekasumi

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sie 09, 2012 9:53 pm 

według mnie niema co kupować wachaczy podłogi i innych części tuningowych tylko kupić lepsze serwa śilnik dyfry apke pakiet do odbiornika ładowarkę szybką koła tyle tego jest że wachacze podłogę zostaw na koniec tylko patrz czy masz łatwy dostęp do części orginalnych które też są wytrzymałei nie trzeba kupować innych

jako model polecam http://www.sundragosa.pl/product_info.p ... cts_id=935 jest mega wytrzymały wytrzymuje wysokie skoki i backflip tylko trzeba wymienic odrazu serwa bo są do dupy apka na pocczątek ogarnięta i części zamienne zawsze dostępne
pozdrawiam mateusz.12.

PostNapisane: Pt sie 10, 2012 9:57 am 

Dzięki za info:) Na pewno wezmę pod uwagę model który mi przedstawiłeś! Dzięki:)
I czekam na kolejne wypowiedzi:)

PostNapisane: So sie 11, 2012 8:48 pm 

jak chcesz coś więcej wiedzieć co do tego modelu albo tej firmy pisz na gg 41203896

PostNapisane: So sie 11, 2012 9:23 pm 

jak chcesz coś więcej wiedzieć co do tego modelu albo tej firmy pisz na gg 41203896

PostNapisane: So sie 11, 2012 10:17 pm 

Ok Dzięki raz jeszcze:) Jak coś to będę pisał!:)

PostNapisane: So sie 11, 2012 10:47 pm 

Witam

Sperecyzuj trochę bardziej preferencje, a mianowicie, czy interesują Cię też używki? Do 2ooozł możesz już kupić naprawdę fajne podwozie, Ansmanna, czy HPI... Pyza tym moim zdaniem do twojego stylu jazdy wybierałbym nie pomiędzy mt i buggy, ale pomiędzy mt i truggy. I tu proponowałbym modele, których ty niewiedzieć czemu nie chcesz ;)
Jeśli natomiast chcesz monstera( patrz savage, lst) to ok, ale radziłbym Ci porozglądać się trochę za takimi podwoziami jak mugen, 8ight, jammin, hyper.

Pozdrawiam

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: So sie 11, 2012 11:13 pm 

A więc tak:) Używane modele nie wchodzą w grę:) Na początek chcę mieć coś nowego:)
Co do jazdy danym modelem. Mam takie plany by dogadać się w moim mieście z prezydentem i koło Dirt i skateparku zrobić tor do RC off-road.
Mamy tam bardzo dużo miejsca a gdybym znalazł ludzi którzy byliby chętni do korzystania to z pewnością dogadałbym się z prezydentem co do terenu i dofinansowania czyli jakiś piach, podest, ławki itp.
Nie do końca chodzi o to, że chcę tylko skakać moim modelem. Chciałbym w to wejść powoli i może za kilka lat wziąć udział w jakiś zawodach itd.
Samo skakanie na skateparku czy gdziekolwiek mnie nie interesuje bo jest to nudne. Jeżdżenie po torze off-road jak najbardziej.
I to chyba najbardziej mnie interesuje dlatego moim kandydatem do zakupu jest Trophy Buggy 3.5 RTR nowy model 1400zł. Czytałem, że pada w nim serwo skrętu przy skakaniu dlatego też zainwestowałbym w jakieś dobre serwo:) No i z czasem zbierałbym na jeszcze lepszy model:)
Chcę się przekonać, że to jest to co mnie kręci:)
A jaka jest różnica między Trophy 3.5 a 4.6?:) Jeden to Buggy a drugi Truggy? Jeśli tak to znów jaka jest różnica między nimi?

Piszesz o lepszych modelach. Wiem, ze te co wymieniasz są dobre ale czy na początek warto kupować model Zawodowy?

Edit: Co do Savage to nie pociekam tak jak Buggy czy Truggy bo są bardziej wywrotne... Moim zdaniem Savage jest chyba tylko do skakania czy może się mylę? Choć zawsze interesował mnie taki duży model... Sam nie wiem.

Znalazłem jeszcze na aukcji Pulse 4.6 Buggy RTR 2.4GHz. To jest to samo co Trophy 3.5 tylko z mocniejszym silnikiem? Chociaż wygląda jakby był wytrzymalszy od 3.5...
Jakie są różnic między nimi?

PostNapisane: So sie 11, 2012 11:29 pm 

Oglądam właśnie RTR SAVAGE X 4.6 no i sam nie wiem... Jest do niego wiele części zamiennych tuningowych więc można by było łatwo go wzmocnić ale czy nie jest to taka bardziej zabawka? Trophy wygląda bardziej zawodowo...
Jak ocenić który do czego służy... Bo mam chyba problem z tym.
Z góry dzięki:)

PostNapisane: So sie 11, 2012 11:59 pm 

witam!tak jak już się zorientowałeś nie ma modeli do wszystkiego...

w najpopularniejszej skali 1:8 modeli spalinowych masz do wyboru:

modele typowo zabawowe to MONSTER TRUCK,fajnie się nimi jeździ dobrze skaczą,są w miarę mocne i tyle.owszem na torze też dają sobie radę ale to nie to.

modele TRUGGY to już klasa zawodnicza,więc taki model spisuje się bardzo dobrze na torze a z racji dosyć dużego prześwitu świetnie nadaje się do jazdy w terenie i skakania.

modele BUGGY to też klasa zawodnicza i one najlepiej czują się na torze.ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby wyskoczyć takim bagusem w teren lub poskakać.

na twoim miejscu kolego danteforum wybrałbym model truggy,jest w sumie najbardziej uniwersalny i wiele wybacza podczas nauki jazdy takim modelem.kiedy opanujesz model i będziesz czuł się na siłach możesz nim śmiało wystartować w zawodach.

TROPHY TRUGGY 4,6 HPI to dobry model na początek przygody z napędem nitro.podwozie jest całkiem wytrzymałe jak na RTR,jest też dosyć ciężkawe ale ty itak tego na obecnym poziomie nie odczujesz.
jedyną rzeczą którą trzeba zmienić po zakupie nowego modelu to serwa od skrętu i gaz-hamulec oraz radio.
elektronika z zestawu to nic specjalnego.
silnik i reszta jest na przyzwoitym poziomie,poza tym dostęp do części zamiennych jak i tuningowych jest naprawdę bardzo dobry.

pozdrawiam!!!

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

PostNapisane: N sie 12, 2012 10:03 am 

andro34
Dziękuję Ci za Wszystkie Informacje:)
Coraz bardziej spoglądam na Truggy 4.6 choć ogólnie z wyglądu bardziej podoba mi się Buggy...

A jakie są różnice między Truggy i Buggy? Z tego co sam zauważyłem to w Truggy chyba prześwit jest większy, posiada on większe koła i krótsze schowane amortyzatory przednie. A jakie są jeszcze miedzy nimi różnice? Jeśli chodzi np. o sterowność? Truggy bardziej nadaje się do terenu niż Buggy?
Bo nie do końca jeszcze kapuję czym one się różnią:)

No i czy Pluse 4.6 to to samo co Buggy 3.5 tylko z silnikiem 4.6?

hehe no to trudny wybór przede mną:PP

Savage X 4.6
SAVAGE XL 5.9
Trophy Buggy 3.5
Pluse 4.6
Trophy Truggy 4.6

Żeby to kosztowało 500zł to wybór byłby łatwiejszy:P

PostNapisane: N sie 12, 2012 4:16 pm 

Witam

Truggy jest jak najbardziej na teren, ma większy prześwit, lepiej tłumi nierówności, jest kompromisem monstera i buggy. Jeśli zamierzasz śmigać off-road, tak jak napisałeś, to na buggy ja bym nawet nie patrzał. Nie czarujmy się , ale buggy mimo tego, że jest to klasa przystosowana w teren, najlepiej on się spisuje na torze ;)
danteforum napisał(a):
i krótsze schowane amortyzatory przednie.

Niewiem skąd to wziąłeś, truggy ma po prostu schowane je pod karoserią.
Jeśli chodzi o sterowność, to buggy jest teoretycznie najlepszy pod tym względem, ale bez przesady.

Pozdrawiam

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: N sie 12, 2012 5:12 pm 

kolego danteforum poszukaj sobie w necie zdjęć modeli buggy i truggy,porównując je a od razu zauważysz różnice.

generalnie truggy jest trochę dłuższy od bagusa,ma szerszy rozstaw kół co owocuje tym że trudniej go wywrócić na plecy.modele truggy są też łatwiejsze i bardziej przewidywalne w prowadzeniu niż bagusy.

tak się składa że mam buggy i truggy jednej firmy i jak dla mnie tragusem lepiej mi się jeździ.

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

PostNapisane: N sie 12, 2012 9:40 pm 

Ja mogę polecić HPI Trophy Truggy 4.6 sam posiadam ten model i uważam, że to świetny model dla początkujących (ja od niego zaczynałem i teraz startuję nim w zawodach). Silnik ma sporo mocy zwłaszcza na 25% nitro i przy dobrej regulacji jest piekielnie szybki. Serwa..... na sam początek dadzą radę, ale jakieś nieudane skoki i uderzenia mogą zniszczyć plastikowe zębatki. Następnie powinieneś zainwestować w utwardzone zębatki do dyferencjałów (opcjonalna część moim zdaniem niedozajechania). Amortyzatory radzą sobie, ale przy wysokich skokach i kiepskich lądowaniach mogą pęknąć trzpienie (polecam amorki big bore opcjonalne). Aparatura jest 2.4 Ghz spokojnie wystarczy na początek, nie zmieniał bym tego tak szybko. Reszta modelu jest stosunkowo wytrzymała. Jak zauważyłeś jest bardzo dużo części tuningowych, które wzmacniają model. Polecam zakup "piramidki" (pakiet do zasilania odbiornika 6v) wtedy serwa działają dużo lepiej. Ten model to świetny wybór dla początkujących osób, które w późniejszym czasie wybierają się na zawody. Polecam zawody HPI tam jeździ dużo tragusów takich jak ten. Ja na zawody pojechałem pierwszy raz po miesiącu używania modelu cały na standardowych częściach i praktycznie bez umiejętności, więc jak najszybciej wpadaj na zawody :)

Cieszę się, że zdecydowałeś się na nitro, a nie na elektryka, ponieważ samochód musi dymić, śmierdzieć i hałasować :)
(nie chcę nikogo obrażać, takie jest moje zdanie) :)

PostNapisane: N sie 12, 2012 9:56 pm 

czyli kolega igigod proponuje syf z hpi, i od razu szykuj kasę na: padające dyfry, na padające serwa, na piramidkę, na amortyzatory itd bo akurat ten model do wytrzymałych ni jak nie należy :) popatrz na allegro coś pokroju mugena, losi, kyosho wydasz tyle samo za używany model po zawodniku w idealnym stanie co za ten "worek złomu ze sklepu" a będziesz 100 razy bardziej zadowolony i będzie Ci model jechał a nie toczył się.

Siedze w tym dobre pare lat, nie zacząłem wczoraj. Zaufaj lepiej dobrej półki a używane, po prostu poproś kogoś zeby przed kupnem pomógł Ci ta używkę obejrzeć. Z tego co kojarze Bartek z Łazisk (skyline z forum) ma jakiegoś tragusa na sprzedaż w fajnej opcji. Popatrz ogloszenia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona