HPI Polska napisał(a):
Feniks napisał(a):
Na stronie hpi racing napisali że świeca R5.
Dzisiaj znowu próbowałem odpalić. Efekt taki że za pierwszym razem odpalił, pochodził z 20s i zgasł, później była powtórka z historii odpalał i po odpięciu żarnika gasł. Ustawienia fabryczne, ani żadne próby regulacji nie pomagają. Nie wiem już co mam z tym fantem robić.
Polecam taką kolejność działań:
1. Sprawdź czy silnik ma kompresję. (Wyczuwalny opór w czasie uruchamiania ).
2. Zastosuj paliwo JETS lub HPI 16-20% (z tego roku - stare paliwo może być zwietrzałe)
3. Powrót z regulacją silnika do ustawień fabrycznych (zgodnie z instrukcją).
4. Upewnij się że paliwo dochodzi do silnika:
- a. wykręć świecę,
- b. wykonaj kilka ruchów szarpanką lub roto aż zobaczysz, że rozpylone paliwo wydostaje się z otworu świecy.
- c. odwróć model do góry nogami i wylej nadmiar paliwa z komory spalania.
- d. Zakręć świecę.
5. Naładuj dobrze grzałkę.
6. Zastosuj nową świecę. (czasami świeca żarzy się, ale nie trzyma parametrów)
7. Jeśli powyższe etapy nie pomogą dopiero szukaj „lewego powietrza” lub innych uszkodzeń.
Jeśli nie dasz rady a jesteś z miejscowości Piątek w okolicach Łodzi wpadnij do naszego serwisu w Konstantynowie.
Pan Bogdan rozwiąże twój problem przy tobie i przeszkoli Cię w zakresie obsługi i regulacji modeli Nitro. Umów się telefonicznie.
Warto poświęcić na to chwilę, bo inaczej zniechęcisz się do tematu a powód twoich problemów jest pewnie banalny.

1. Kompresja sprawdzona jest.
2. Paliwo jest dopiero co kupione i już na nim jeździłem, a więc w tym wypadku też ok.
3. Ustawienia fabryczne przywrócone zgodnie z instrukcją
4. Zrobiłem tak jak opisałeś, wydaje mi się że jest wszystko ok
5. Grzałka naładowana, ale tu pojawiła mi się pewna wątpliwość. Grzałka nie jest nowa i bardzo krótko trzyma bateria
6. Próbowałem odpalać na 3 takich samych świecach (R5) narazie świece mi się skończyły
Najlepszym rozwiązaniem będzie właśnie podjechanie do waszego serwisu żeby ktoś kto się na tym dobrze zna obejrzał model i ocenił co z nim nie tak. Ja próbowałem różnych sposobów, ale może coś robię nie tak, więc warto byłoby się też czegoś nauczyć.