Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 03, 2026 12:07 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn maja 21, 2012 6:43 pm 

Witam
Mam problem z HPI mt2 silnik g3.0.
Jakiś czas temu model w trakcje jazdy po prostu zgasł, okazało się że spaliła się świeca. Wkręciłem nową, niecałe pół baku i też się spaliła. Rozebrałem silnik przedmuchałem powietrzem był wyczyszczony nie było w środku żadnych paprochów ani nic innego. Przy okazji wymieniłem uszczelkę pod głowicą i pod kolankiem wydechu, oraz filtr powietrza (wszystkie części oryginalne z hpi). Potem silnik zalałem aro i czekałem na nową świecę. Dzisiaj przysłali mi je (hpi R5). Na początku dłuższą chwilę nie chciał odpalić dopiero po dodaniu gazu odpalił, ale jak puściłem to silnik gasł. Próbowałem regulować gaźnik (pojęcie co prawda mocno podstawowe, ale zawsze jakieś tam jest) nic to nie dało. W końcu ustawiłem obie śruby na ustawienia fabryczne efekt był taki że silnik pracował na jałowych obrotach nawet całkiem równo ale po odpięciu grzałki natychmiast gasł, aż w końcu kolejna świeca padła.
Świeca dokręcona dobrze, silnik raczej też dobrze, kompresja była, ale bez grzałki ni cholery nie chciał działać. Nie mam zbyt dużego doświadczenia więc moje pomysły już się skończyły.

EDIT
Prosiłbym moderatora o przeniesienie tematu do działu problemy z modelami spalinowymi, przez pomyłkę założyłem go tutaj.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn maja 21, 2012 9:02 pm 

w mojej karierze swieca padła mi raz z tego co ja rozumuje palenie sie (szybkie) spowodowane jest zła mieszanką za ubogą i sie przepala jeżdzisz z termometrem czy bez ?
nie ma tu uszkodzen mechanicznych tylko wina regulacji ( w mojej ocenie )
a mam ten sam silnik
na czesci

HPI FIRESTORM 10T SPALINKA 1:10

PostNapisane: Pn maja 21, 2012 9:11 pm 

Pewnie masz rację co do kwestii regulacji, ale dziwne że pali świece nawet na fabrycznych ustawieniach gaźnika. Termometru do tej pory nie miałem, ale już jest w drodze (bo i ten model mam od niedawna). Jak już mi się uda jakoś ogarnąć odpalenie go to przyjdzie czas na regulację. Mam jeszcze jedną sprawną świecę, spróbuje w tym tygodniu jeszcze raz.

PostNapisane: Wt maja 22, 2012 6:06 am 

A jak jest ciepłota świecy oryginalnie? Zobacz w instrukcji. Może to jest za zimna świeca?

PostNapisane: Wt maja 22, 2012 2:12 pm 

No R5 właśnie jest według instrukcji.

PostNapisane: Wt maja 22, 2012 8:16 pm 

To trochę dziwne bo ja w swoim HPI F4.6 też mam R5 a twój silnik jest mniejszy.
Ja w instrukcji to twojego silnika (jeśli to jest G3.0) wyczytałem, że "normalną" ( pośrednią czyli na około 20 stopni) jest świeca R4
http://www.hpieurope.com/piw.php?lang=pl&partNo=15105
Po prawej masz instrukcję do pobrania i tam jest napisane jakie świece do jakich temperatur.
Świeca R5 jest na upały (ok 30 stopni) R4 to na około 20 stopni R3 na zimę (tak w skrócie, trzeba wypróbować jak silnik lubi i czy się rozgrzewa do swojej temperatury lub czy się nie przegrzewa.)

A jak próbowałeś to ile było stopni na dworze?

PostNapisane: Śr maja 23, 2012 5:24 pm 

w moim przypadku R5 z hpi jest swieca optymalna silnik bardzo dobrze zACHOWUJE sie przy temp 30 jak i 10 nie czuje rożnicy kolega moze ma przedmuch silnik sie nadmiernie grzeje i pali swiece

PostNapisane: Śr maja 23, 2012 5:48 pm 

Na stronie hpi racing napisali że świeca R5.
Dzisiaj znowu próbowałem odpalić. Efekt taki że za pierwszym razem odpalił, pochodził z 20s i zgasł, później była powtórka z historii odpalał i po odpięciu żarnika gasł. Ustawienia fabryczne, ani żadne próby regulacji nie pomagają. Nie wiem już co mam z tym fantem robić.

PostNapisane: Śr maja 23, 2012 8:26 pm 

Może dostaje "fałszywe powietrze" lub "lewe powietrze" (jak kto woli) tzn. powietrze wlatuje przez nieszczelny układ paliwowy (wężyki, okolice gaźnika, uszczelka łącząca wydech z silnikiem.....) a to wszystko prowadzi do zbyt ubogiej mieszanki i może palić świecę bo za mało paliwa i silnik jak dostaje "lewe powietrze" nie reaguje na regulację.

PostNapisane: Cz maja 24, 2012 3:39 pm 

igigod napisał(a):
Może dostaje "fałszywe powietrze" lub "lewe powietrze" (jak kto woli) tzn. powietrze wlatuje przez nieszczelny układ paliwowy (wężyki, okolice gaźnika, uszczelka łącząca wydech z silnikiem.....) a to wszystko prowadzi do zbyt ubogiej mieszanki i może palić świecę bo za mało paliwa i silnik jak dostaje "lewe powietrze" nie reaguje na regulację.

o lewym powietrzy piszę 2 posty w góre

PostNapisane: Cz maja 24, 2012 5:23 pm 

nokias napisał(a):

Piszesz w taki sposób że Cię trudno zrozumieć, pewnie z telefonu ale ...
Spróbuj tego:
http://prorevo.pl/lpowietrze.html

PostNapisane: Cz maja 24, 2012 8:22 pm 

nokias napisał(a):
igigod napisał(a):

No to ładnie wytłumaczyłeś co to jest ten przedmuch. Kolega jest początkujący i trzeba wszystko wyjaśnić, a nie napisać przedmuch i myślisz, że wszyscy wiedzą o co chodzi. PAMIĘTAJ TY TEŻ SIĘ UCZYŁEŚ MODELARSTWA. Daj szansę na zdobycie pełnej wiedzy innym...

PostNapisane: Pt maja 25, 2012 4:21 am 

Feniks napisał(a):
Dzisiaj znowu próbowałem odpalić. Efekt taki że za pierwszym razem odpalił, pochodził z 20s i zgasł, później była powtórka z historii odpalał i po odpięciu żarnika gasł. Ustawienia fabryczne, ani żadne próby regulacji nie pomagają. Nie wiem już co mam z tym fantem robić.

Polecam taką kolejność działań:
1. Sprawdź czy silnik ma kompresję. (Wyczuwalny opór w czasie uruchamiania ).
2. Zastosuj paliwo JETS lub HPI 16-20% (z tego roku - stare paliwo może być zwietrzałe)
3. Powrót z regulacją silnika do ustawień fabrycznych (zgodnie z instrukcją).
4. Upewnij się że paliwo dochodzi do silnika:
- a. wykręć świecę,
- b. wykonaj kilka ruchów szarpanką lub roto aż zobaczysz, że rozpylone paliwo wydostaje się z otworu świecy.
- c. odwróć model do góry nogami i wylej nadmiar paliwa z komory spalania.
- d. Zakręć świecę.
5. Naładuj dobrze grzałkę.
6. Zastosuj nową świecę. (czasami świeca żarzy się, ale nie trzyma parametrów)
7. Jeśli powyższe etapy nie pomogą dopiero szukaj „lewego powietrza” lub innych uszkodzeń.

Jeśli nie dasz rady a jesteś z miejscowości Piątek w okolicach Łodzi wpadnij do naszego serwisu w Konstantynowie.
Pan Bogdan rozwiąże twój problem przy tobie i przeszkoli Cię w zakresie obsługi i regulacji modeli Nitro. Umów się telefonicznie.
Warto poświęcić na to chwilę, bo inaczej zniechęcisz się do tematu a powód twoich problemów jest pewnie banalny. :wink:

PostNapisane: Pt maja 25, 2012 6:45 am 

Jeśli silnik gaśnie po zdjęciu grzałki, to masz za bogato ustawioną LSN.

PostNapisane: Pt maja 25, 2012 3:25 pm 

HPI Polska napisał(a):
Feniks napisał(a):

Polecam taką kolejność działań:
1. Sprawdź czy silnik ma kompresję. (Wyczuwalny opór w czasie uruchamiania ).
2. Zastosuj paliwo JETS lub HPI 16-20% (z tego roku - stare paliwo może być zwietrzałe)
3. Powrót z regulacją silnika do ustawień fabrycznych (zgodnie z instrukcją).
4. Upewnij się że paliwo dochodzi do silnika:
- a. wykręć świecę,
- b. wykonaj kilka ruchów szarpanką lub roto aż zobaczysz, że rozpylone paliwo wydostaje się z otworu świecy.
- c. odwróć model do góry nogami i wylej nadmiar paliwa z komory spalania.
- d. Zakręć świecę.
5. Naładuj dobrze grzałkę.
6. Zastosuj nową świecę. (czasami świeca żarzy się, ale nie trzyma parametrów)
7. Jeśli powyższe etapy nie pomogą dopiero szukaj „lewego powietrza” lub innych uszkodzeń.

Jeśli nie dasz rady a jesteś z miejscowości Piątek w okolicach Łodzi wpadnij do naszego serwisu w Konstantynowie.
Pan Bogdan rozwiąże twój problem przy tobie i przeszkoli Cię w zakresie obsługi i regulacji modeli Nitro. Umów się telefonicznie.
Warto poświęcić na to chwilę, bo inaczej zniechęcisz się do tematu a powód twoich problemów jest pewnie banalny. :wink:

1. Kompresja sprawdzona jest.
2. Paliwo jest dopiero co kupione i już na nim jeździłem, a więc w tym wypadku też ok.
3. Ustawienia fabryczne przywrócone zgodnie z instrukcją
4. Zrobiłem tak jak opisałeś, wydaje mi się że jest wszystko ok
5. Grzałka naładowana, ale tu pojawiła mi się pewna wątpliwość. Grzałka nie jest nowa i bardzo krótko trzyma bateria
6. Próbowałem odpalać na 3 takich samych świecach (R5) narazie świece mi się skończyły

Najlepszym rozwiązaniem będzie właśnie podjechanie do waszego serwisu żeby ktoś kto się na tym dobrze zna obejrzał model i ocenił co z nim nie tak. Ja próbowałem różnych sposobów, ale może coś robię nie tak, więc warto byłoby się też czegoś nauczyć.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona