Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 31, 2026 6:36 am

Autor
PostNapisane: N maja 06, 2012 8:13 pm 

Witam,
Jestem tu początkujący wiec wybaczcie nieprofesjonalne niedociągnięcia :)
Mam problem z tytułowym autem - po właczeniu odbiornika (samochodu) rozlega się krótki chyba dwutonowy dźwięk (rozumiem, ze to normalne) i miga czerwona dioda w jednym z podzespołów (do niego chyba jest podłączony silnik). Po właczeniu nadajnika dioda nadal mruga lecz pojawia się przerywany sygnał dźwiękowy z modułu z diodą. Auto reaguje na nadajnik jeżeli chodzi o sterowanie kołami skrętnmi a nie reaguje na polecenia jazdy przód - tył. Możecie mi pomóc zlokalizować usterkę?

Dodam jeszcze, ze kiedyś kupiłem baerdziej "pojemną" wydajną baterię i nie wiem czy po jej naładowaniu polecaną przez sklep ładowarką 8V (bateria ma 7,2V) nie pojawiły się te problemy... Autko kiedyś przejechało przez mokrą nawierzchnię - namiastkę małej kałuży), ale zostało od razu wyłączone i nie używane przez kilka dni, po czym wszystko było ok.

Prosze o pomoc

ffooxx

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn maja 07, 2012 9:17 am 

Spróbuj zgrać apkę z odbiornikiem. Procedurę masz w instrukcji obsługi. Chodzi o regulator, musisz mu podać skrajne położenia i punkt neutralny przepustnicy.
Jeśli to aparatura 2.4GHz powinna być zbindowana (nadajnik i odbiornik się synchronizuje) to też masz w instrukcji, a jeśli nie to przy włączonej aparaturze wciśnij przycisk bind najpierw na nadajniku, później na odbiorniku aż dioda przestanie migać.
Co do ładowania to nie powinno być problemem te 8V.

PostNapisane: Pn maja 07, 2012 1:02 pm 

Dzięki za odpis, co prawda nie mam instrukcji przy sobie, ale mam w bagażniku to autko :) Spróbuję zrobić to co mówisz - ale musze widzieć sprzęt bo nie za bardzo wiem o czym mówisz :) - musze dowiedzieć się co się kryje pod nazwa "przycisk bind"...

PostNapisane: Wt lis 27, 2012 1:49 pm 

ja mam podobny problem.
tylko ze u mnie model nie reaguje na skręcanie
A mianowicie: Najpierw włączam aparaturę a potem model
Wtedy model wydaje jeden dłuższy dźwięk ale nie działa Dioda na regulatorze miga ale autko ani nie jedzie ani nie skręca
Potem jak odłączę serwo od odbiornika regulator piknie 3 razy i model prawidłowo jeździ przód tył (serwo odłączone) Po ponownym podłączeniu serwa Przestaje działać wszystko
Myślałem ze to wina serwa i kopiłem nowe ale na nowym to samo
Miał ktoś taki problem co jest uszkodzone i czy da się to jakoś naprawić??
Czy da się jakoś sprawdzić serwo czy jest ok Zakładam ze nowe jest sprawne ale czy jest jakiś sposób na sprawdzenie tego??

PostNapisane: Wt lis 27, 2012 4:42 pm 

Stawiam na odbiornik. Coś może zwierać na pierwszym kanale albo nie stykać i albo się wyłącza albo po prostu nie dostaje napięcia gdzieś.

PostNapisane: Wt lis 27, 2012 6:29 pm 

regulator miga i nic się nie dzieje bez względu na to czy pod niego podłączymy wszystko (odbiornik z serwem) czy wszystko odłączymy
zachowuje się tak samo,ale jak odłączymy serwo to model naturalnie nie skręca (bo nie ma serwa) ale jedzie
Czyli nie regulator nie kwarce a odbiornik walnięty??