Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 31, 2026 4:40 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So kwi 14, 2012 11:19 pm 

Wiem że było już kilkanaście podobnych tematów ale nie mogłem znależć porównania modeli które mnie interesują. Nie będzie to mój pierwszy model więc nie musi być jakiś super prosty w obsłudze ale zbyt skomplikowany też lepiej nie. Kwota jaką mam zamiar przeznaczyc na niego to max 1500zł juz ze wszystkim czyli ewentualnymi startboxami grzalką do świec pakietem do elektroniki w modelu, pakietem li po w bl-ach itd. Interesuje mnie również dostępność części zamiennych jak i tuningowych w Polsce.
Zainteresowały mnie 4 modele:

1. http://modele.germanrc.pl/pl/p/Ansmann- ... zotka/2141

2. http://modele.germanrc.pl/pl/p/Ansmann- ... -18-RC/618

3. http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... nder-tiger

4. http://www.rc-team.pl/caster-racing-bez ... 19853.html

W sumie 1. i 2. nie różnią się niczym poza rodzajem napędu ale podałem bo nie wiem którego wybrać. W przypadku modeli które nie mają innego startera niż szarpanka w zestawie mam zamiar dokupić rotostart i tu też jest pytanie czy zmieszcze się w kwocie 1500zł. Z akcesoriów które posiadam do nitro mam: Butelke do tankowania , klucz do świec i tyle grzałkę sprzedałem. Z elektroniki mam aparatury 2 2.4 ghz wiec będzie od razu zmieniona 2 serva. Proszę o radę nie będzie to jakiś bardzo szybki zakup ale pytam wcześniej gdyż różnie bywa czasem jest ruch w temacie a czasem go brak. Z góry dzięki za pomoc. :wink: Jeśli macie propozycje jakichś innych modeli to jestem na nie otwarty. Co do elektryka czy nitro to oba rodzaje napędu mi odpowiadają. Będę używał modelu do jazdy po torze ale i przed domem po kostce i żwirze lekkim piachu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N kwi 15, 2012 8:26 am 

witam
z żadnym z podanych modeli nie zmieścisz się w 1500zł jedynie z tym nitro bo dojdzie tylko koszt paliwa :)
a do tych elektryków musisz doliczyć po dwa pakiety czyli dochodzi minimum 220-250zł i ładowarka 150-200zł :)

a jaka klasa w ogóle Cię interesuje ?

PostNapisane: N kwi 15, 2012 9:30 am 

Do nitro też są potrzebne akcesoria ,grzałka, ładowarkę też będzie potrzebował, paliwo, pakiet do odbiornika itd wiec nie wiem czy nie to samo wyjdzie co elektryk.

Też niedawno wybierałem model i wybrałem Castera, jak jestem zadowolony, ale mam go tylko tydzień więc nic więcej nie powiem na jego temat.

Bullet ST, Sidewinder Sv2 + Neu-Castle 4600kv Motor

PostNapisane: N kwi 15, 2012 10:38 am 

Na początek mam jakieś pakiety Li po i ładowarkę mam bo jak pisałem nie będzie to mój pierwszy model. Kolejne Li po będę zamawiał ze znajomymi z hk więc przesyłkę rozłożymy na kilka osób a będzie taniej niż w Polsce. Nie planuję startu w zawodach bo do tego trzeba mieć po pierwsze ekipę po drugie transport po trzecie model ogarnięty pod względem jazdy jak i obsługi technicznej. Będę jeździł tylko rekreacyjnie ewentualnie ścigał się ze znajomymi. Klasy modeli jakie mnie interesują to truggy i monster truck ewentualnie jeszcze stadium truck. Buggy raczej nie chcę bo nasz to po zimie robi się dość nierówny więc bagus może nie dać rady (podskakiwać na prostej) mimo że będzie "zapierdzielał" jak zły bo widziałem co potrafią. A jeśli chodzi o klasę zawodniczą to nie wiem bo się tym nie interesowałem i nie brałem pod uwagę ale kto wie co będzie w przyszłości. To może ewentualnie jeszcze który z tych modeli będzie się nadawał do zawodów(nie będę brał tego jakoś bardzo pod uwagę ale jakiś mały + bedzie)

PostNapisane: N kwi 15, 2012 8:55 pm 

Nikt nie miał kontaktu z żadnym z tych modeli i nie może nic o nich powiedzieć jak jest z dostępnością części jak z awaryjnością itp.

Sorki że post pod postem ale zależy mi na info a jakbym edytował poprzedni to nie przeskoczylby temat jako nieprzeczytany do gory (chyba)

PostNapisane: N kwi 15, 2012 9:38 pm 

Żadnym z wymienionych przez ciebie modeli na zawodach raczej furory nie zrobisz.
Model elektryczny truggy w naszym kraju traktowany jest raczej jako egzotyka i jako tako oddzielna klasa na zawodach nie występuję.
Czasami organizatorzy łączą tą klasę z innymi ale tylko na zawodach typu ModelCars czy HPI.
Modele typu stadium czy MT spotkasz tylko na zawodach z cyklu HPI challange. Czasami ale to już coraz rzadziej klasę MT jako promocyjną można zobaczyć na EMP.
Dlatego jeśli chcesz brać też pod uwagę ew. przyszłość i swój udział w zawodach na chwilę obecną najpopularniejszymi klasami w skali 1/8 są nitro buggy i truggy oraz coraz bardziej powszechna klasa elektrycznych buggy te niestety sam skreśliłeś.
Niewiele mogę napisać ci też na temat modeli które wymieniłeś no możne poza Casterem z tym że nie były by to pochlebne opinie dlatego raczej odpuszczę komentowanie go.
Mogę natomiast zaproponować ci model nitro RTR ale niestety w wyższej cenie ale za to jedna z najlepszych konstrukcji na rynku.
O tym modelu pisałem w tym wątku http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=60401&p=391344#p391344
Pozdrawiam.

PostNapisane: N kwi 15, 2012 10:54 pm 

Dzięki za odpowiedź. Myślałem na 8ight-em ale niestety przedział cenowy nie dla mnie a używki nie kupię bo już się złapałem na używanym nitro. Zawody nie są dla mnie czymś ważnym więc jeśli model się nie będzie nadawał to po prostu nie będę startował. Najważniejsza dla mnie jest wytrzymałość i dostęp do ewentualnych części zamiennych i tuningowych. Myślę że zrezygnuję jednak z nitro i pozostanę przy bezszczotkach. Myślę że zrezygnuję również z tego teriera bo nigdzie nie mogę znaleźć jakiejś recenzji opisu ani nic w ten deseń. Wiec pozostał mi caster. Może dołożycie jeszcze jakieś modele bezszczotkowe które polecacie (mogą być we wszystkich klasach off road warunek skala 1:8, cena max 1500zł(rozważę wszystko od buggy po mt))Czasu na rozważania jeszcze trochę mam więc można proponować.

A tak by the way: sprzedam model FG baja silnik fuelie 23ccm cena 1200zł info: gg 7213104 email piterb1996@wp.pl

Ostatnio edytowano N lip 22, 2012 1:01 pm przez Piotr Banaś, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn kwi 16, 2012 8:34 am 

Mariusz Grubizna napisał(a):
Niewiele mogę napisać ci też na temat modeli które wymieniłeś no możne poza Casterem z tym że nie były by to pochlebne opinie dlatego raczej odpuszczę komentowanie go.

A ja jednak bardzo proszę o Twoją opinie o Caster F8T.(nie jest to złośliwe chociaż może tak brzmieć)
Zakupiłem ostatnio ten model, uprzednio czytając
RCTECH , Musk RC monster I jeszcze kilka innych ,oraz to forum. Znalazłem prawie same dobre opinie na temat tego modelu , kilka neutralnych i dwie lub trzy negatywne z tego jedną na tym forum.
Pytałem o model ludzi którzy go posiadają dłuższy czas i złego słowa na niego nie powiedzieli, nie był to jeden użytkownik a kilku i nie tylko z polski.
To między innymi spowodowało że wybrałem ten model, oraz to że mogłem go mieć za 1500 w wersji RTR a w przyszłości powoli mogę z niego zrobić pro.
Zdziwiła mnie także wypowiedz innego forumowicza

Tomasz Kilian napisał(a):
qugar_ napisał(a):
Tomasz Kilian napisał(a):
kup sobie catera srastera i dopiero zobaczysz.

Takie pytanko po za konkursem, Czy caster F8T jest zły? Bo właśnie się nad nim zastanawiam ?

Serwisowałem kilka i nie będę się wypowiadał. Może na początek jako pierwszy model jak ktoś sie nie zna. Ale dowodem jakie są to modele przytoczę słowa głównego dystrybutora na Polskę jak dostał pierwszą dostawę modeli tej marki: "o k... myślałem że są lepsze. Na zdjęciach wyglądały lepiej" :lol:

Dlaczego nikt się nie chce wypowiadać na tym forum na temat castera?
Czy to jest zabronione na tym forum ?
Grozi jakimiś sankcjami ?
Myślałem że forum jest do wyrażania własnych opinii, zwłaszcza jeżeli mogą zaważyć na tak ważnym momencie życia modelarza jak wybór jego nowego modelu który mało nie kosztuje, niejednokrotnie człowiek który go chce kupić wydaje ciężko ciułane długimi miesiącami pieniążki :wink:
Co do samego Castera F8T to model się różni od tego z 2010 roku
ma inne zębatki w dyfrach (te skośne) co za tym idzie atak już nie jest 62 T tylko 46T ma inaczej umiejscowione serwo skrętu inny silnik (wydaje mi się że ten XERUN-4168SL) z tego co udało mi się wyczytać na forach plastik tez zmienił się na lepszy.
Ja mam model ponad tydzień wyjeździłem nim około 10 pakietów , jestem początkujący nie jeździłem modelem po torze, ale mam miejsce przypominające tor, skakałem modelem z 4m wału przeciw powodowego i model lądował w rożnych pozycjach i nic nie udało mi się połamać czy pogiąć.
Po tak krótkim okresie użytkowania jestem zadowolony, ale moja opinia jest otyle mało istotna że model posiadam za krótko i jestem za mało doświadczony w modelarstwie kołowym aby była brana pod uwagę.

Ps. Przepraszam za tak długi post :)

PostNapisane: Pn kwi 16, 2012 10:52 am 

Ja tam do Castera nic nie mam, myślę, że jeśli chodzi o cenę nowych modeli, to jest swojej ceny wart.
Jedyny problem jaki dał się zauważyć mocno w RTR-owych Casterach to bardzo szybko padające kielichy napędowe, właściwie targają się jak papier. Może to też uległo zmianie w nowszych wersjach.
Trochę zdziwiły mnie też dość spore luzy w układzie kierowniczym w modelach PRO, mówię tu o nowych egzemplarzach. Na zawodach widziałem też parę razy powyrywane shafty amortyzatorów z dolnych plastików.
Jeśli chodzi o samo podwozie, to w stanach jest bardzo chwalone za to, jak się prowadzi (buggy).
Tak, jak już pisałem kilkakrotnie tutaj, wygrywać tymi podwoziami tez można, co nie raz udowodnili w kraju Grzesiu Kopertowski i Tomek Gadnicki. Chociaż pamiętam, że nie dało się nie zauważyć zachwytu Tomka, gdy pojechał na jednej eliminacji elektrycznym Łosiem :)
Grzesiek za to mocno starał się zbić wagę w swoim podwoziu i jak kiedyś powiedział, nigdy nie przegrał (odpadł) przez podwozie.
RTRy elektryczne maja bardzo dobrej jakości regiel, bo to 80A Xerun, do buggy na zawody powinien wystarczyć, w tragusie może mu trochę brakować mocy, chociaż da się to może bardziej zauważyć w bashu.
Problem był za to z silnikami, padały jak muchy, a raczej gotowały. Chyba dopiero przy trzeciej zmianie silniki zaczęły dobrze chodzić, ale na pewno nie były to Xerun’y

PostNapisane: Pn kwi 16, 2012 12:58 pm 

Czyli ogólnie jest to dobry model. Przynajmniej to wywnioskowałem z waszych opinii. Jakoś przeżyję te rozwalające się kielichy napędowe bo nie będą one padały bardzo często, tak? luzy nie są jakimś problemem bo na torze i tak mamy tylko jedna prostą i dodatkowo na środku jest duża hopa więc jakoś dam radę.

PostNapisane: Pn kwi 16, 2012 1:36 pm 

Jednym słowem caster jest po prostu wart swojej ceny. Za granicą jest chwalony, w PL opinie ogólnie też ma pozytywne ale trafiło się kilka negatywnych. Caster jest w dużej części podobny do mugena. W pierwszej wersji silniki były kapryśne, ale podobno wersje z czarnym leopardem już były o niebo lepsze. Kielichy w wersji pro są podobno twardsze i się już tak nie sypią, wiec jeśli pójdą Ci oryginalne możesz kupić pro które są troszkę droższe.

Jeśli zdecydował byś się na używany sprzęt można by złożyć coś ciekawego. Jako przykład pozwolę sobie dać swój przypadek. Kupiłem rc8b w bdb pieniądzach, co później się okazało że model ma ze sobą 10-15 jazd, model jest praktycznie nowy, tylko kilka rysek na płycie. Model pójdzie na konwersje i będzie mi służył. :) Ale niestety na takie rozwiązanie potrzeba czasu.
Pozdrawiam Maciej.

GG: 10157876

PostNapisane: Pn kwi 16, 2012 3:57 pm 

qugar_ napisał(a):
A ja jednak bardzo proszę o Twoją opinie o Caster F8T.(nie jest to złośliwe chociaż może tak brzmieć)

Sorki ale nie dam się sprowokować denną dyskusją to raz a dwa objeździsz jeden pełny sezon, pojeździsz kilka razy na wymagającym torze offroadowym a nie pod blokiem i później zdasz relacje w oparciu o własne doświadczenia a nie doświadczenia wyczytane z rożnych for. I jeśli okaże się że nie mam racji bo F8T zdecydowanie poprawił swoją jakość w porównaniu do roku 2011 jestem gotów z klatki piersiowej zdepilować włosy ze skruchy. Co do modeli buggy firmy Caster kompletnie nie będę zabierał zdania bo raz w życiu miałem wersję nitro RTR w ręku i może akurat jego nabywca był pechowcem trafiając na wadliwy egzemplarz a może sprzedawca nie umiał przygotować modelu zielonemu nabywcy w pełni ufając temu co znajduje siew pudełku.

PostNapisane: Pn kwi 16, 2012 5:35 pm 

Dzieki za odpowiedzi jestem juz na 90% zdecydowany na castera i mysle ze tej decyzji nie zmienie. Co do konwersji to juz raz sie w cos takiego bawilem . Wylicytowalem hpi firestorma poniewaz nie dalo sie wyregulowac silnika (zniszczony) przerobilem go na bezszczotke. Niestety w podobnym stanie do silnika byly lozyska w dyferencjale i sam dyferencjal i 1 dyfer wysypal mi sie po ok 6-8 li po 2200mah a 2 przez lozyska ktore rozsypaly sie w czasie jazdy po nastepnych 5. Konwersja nie jest wcale zlym pomyslel ale po co cos kombinowac jak wiadomo ze to co zaprojektowal producent bedzie bezpieczniejsze(nie zawsze lepsze). Teraz tylko wystawie baje na sprzedaz i bede czekal na nabywce i jak tylko baja pojdzie to kupuje castera.

I jeszcze takie pytanko gdzie są części do castera w Polsce dostępne bo model jest w kilku sklepach a części jakoś mi się w oczy nie rzuciło za dużo

PostNapisane: Pn kwi 16, 2012 11:03 pm 

sorki ze post pod postem ale jakbym zrobil edit to nie wyswietliloby nieprzeczytanej

Co sądzicie o tym modelu http://www.auta-rc.pl/racing-szarpanka-p-211.html czy warto bo na forum znalazłem startbox za 180zł więc zmieściłbym sie a nie liczę w tych 1500 paliwa więc byłoby ok. Jeśli byłby ten model ok to będę miał dylemat co do wyboru i nie będzie wiadomo myślę do ostatniej chwili

PostNapisane: Wt kwi 17, 2012 6:39 am 

Części do Castera są w tych sklepach:
Caster Racing.pl
RC-Team
Nitrocity
Oprócz tego Ebay i Allegro

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona