Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 10:14 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 1:54 pm 

Ja *****, ten osobnik jest największym, dowodem że administracja na tym forum NIC nie robi.

GG: 10157876

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 2:16 pm 

tomasz_rd napisał(a):
Nie potrzebujemy tu reklamy!!! qexo2108 - jak kupisz HPI to będziesz tego żałował.

Zupełnie nie interesuje mnie twoja opinia ale jej nie krytykuje bo uważam że forum dyskusyjne jest miejscem wymiany poglądów. Każdy może mieć inne zdanie i z pewnością każdy ma inne doświadczenia.
Ty najwyraźniej uważasz że wiesz wszystko lepiej od innych. :lol:
Pytający sam zdecyduje co go przekonuje.

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 2:50 pm 

tomasz_rd napisał(a):
jak kupisz HPI to będziesz tego żałował.

O, nasz forumowy ekspert znowu wie najlepiej :)

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 3:22 pm 

Mariusz Grubizna napisał(a):

Właśnie w 90% silników które fabrycznie wyposażono w szarpankę da się zainstalować roto, natomiast w 99% silników które są dedykowane pod starter box roto czy szarparki założyć już nie da. Jest tak za sprawą różnicy w konstrukcji wału korbowego.
Jeśli masz silnik z szarparką poszukaj w necie czy jest dostępny w sprzedaży do niego back plate pod roto.
Przeróbka natomiast silnika z roto czy szarparki pod starter box jest w zasadzie procesem nieodwracalnym gdyż wiąże się ze szlifowaniem wału korbowego no i zakupu odpowiedniego back plate. Ale nie jest to regułą gdyż zdarzają się silniki których producent oferuje odpowiedni backplate gdzie przeróbka nie jest wymagana. Przykładem jest tu np silnik Losi 3.4 (wyprodukowany przez SH)

Co do odpalania silników pod roto czy pod szarparkę za pomocą starter boxa wszystko zależy od tego jakie koło zamachowe jest założone na silniku, i czy mocowanie silnika nie podnosi samego silnika zbyt wysoko gdyż wówczas koło starter boxa najzwyczajniej może nie dosięgnąć koła zamachowego silnika.
Generalnie nie powinno być z tym problemu.

http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=60980 tu mi kolega napisał coś innego :?

Ostatnio edytowano Wt kwi 10, 2012 3:37 pm przez MATEUSZ.12., łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 3:33 pm 

tmielcarz napisał(a):
tomasz_rd napisał(a):

Spotkałem się z opiniami moich znajomych modelarzy,którzy mi tego odradzali.

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 4:16 pm 

tomasz_rd napisał(a):
tmielcarz napisał(a):
tomasz_rd napisał(a):

Spotkałem się z opiniami moich znajomych modelarzy,którzy mi tego odradzali.

Autor tematu zupełnie nie zna się na modelach, więc raczej nie szuka zawodniczego podwozia. Możesz wyjaśnić z jakiego powodu będzie żałował zakupu HPI ? Pomijając nachalną reklamę HPI w co drugim wątku to akurat wg mnie HPI ma sporo zalet dla początkującego (cena i dostępność części oraz tłum użytkowników tych modeli, którzy mogą doradzić w razie problemów). Ty na razie dałeś się poznać jako pseudo-ekspert, który co najwyżej powtarza opinie innych tylko nie bierze pod uwagę kontekstu. Zwolnij trochę człowieku, zdobądź trochę wiedzy i dopiero doradzaj.

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 5:56 pm 

Tego sobie sam nie wymyśliłem.Ostatnio widziałem na torze hpi firestorm i cały czas coś sie psuło,a właściciel zajmował się spalinami 8 lat,więc nie był to początkujący.Koledzy,którzy siedzą w modelarstwie także mi odradzali hpi.Z resztą nawet jak hpi jest "dobre",to moim zdaniem zbyt drogie w stosunku cena/jakość i cena/wyposażenie.Ja nie mówie,żeby od razu kupować xraya czy mugena,po prostu pisze co myśle,może i moja wiedza nie jest duża,ale troche wiem,choćby z tego forum.
Pozdrawiam i prosze,nie wyskakujcie tak na mnie bo dopiero zaczynam,a moje odpowiedzi wynikają z mojej wiedzy,którą nabyłem w internecie na forach i z niewielkiego,ale zawsze doświadczenia.Prosze o wyrozumiałość.Jeśli ktoś uważa inaczej,ma takie prawo,ale nie musi od razu mówić,że sie nie znam itp.

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 6:12 pm 

Rozumiem że miałeś choć jeden produkt HPI i możesz coś o nim powiedzieć. A wiec jaki to był model?
Te "błyskotliwe" myśli zostaw dla siebie, po raz kolejny widzisz że nie pomagasz nimi nikomu, a wręcz na odwrót. Skoro Twoja wiedza jest niewielka to w jakim celu się udzielasz? Żeby wkur... forumowiczów czy początkującym przekazać swoje dziwne "doświadczenie"? Dla obydwu opcji sobie daruj, bo pojawi się kolejny forumowy "eskpert" jak Ty.

GG: 10157876

PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 8:39 pm 

MATEUSZ.12. napisał(a):
http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=60980 tu mi kolega napisał coś innego :?

Mateusz przeczytaj raz jeszcze oba posty, Marek nie napisał ci nic innego.
Napisał ci tylko że jeśli chcesz odpalać silnik który ma szarparkę za pomocą starter boxa to nie musisz niczego przerabiać.
A pozostała część dotycząca starter boxa w zasadzie się pokrywa z tym co ja napisałem (te bzdety o tym że koło może nie dosięgnąć itd).
I właśnie tu mogą zacząć się schody gdyż mocowanie silnika pod roto czy szarparkę ze względów technologicznych zazwyczaj bywa nieco wyższe.
Dołożone są z reguły podkładki między łoże silnika a silnik o grubości ok 1,5-2 mm. Silnik jest podnoszony do góry po to by obudowa roto czy szarparki się zmieściła przy płycie podwozia.
Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
Musisz jedynie sprawdzić, czy koło zamachowe nie jest za bardzo schowane. Jesli będzie za wysoko, to koło rozruchowe ze startera może mieć problem, zeby dosięgnąc koła zamachowego

Jeśli okaże się że koło starter boxa nie sięga koła zamachowego silnika to wtedy będziesz musiał albo:
- wyrzucić szarparkę i obniżyć położenie silnika (czyli założyć backplate silnika pod starter box),
- lub piłować płytę podwozia tak by koło starter boxa dosięgło koło zamachowe silnika.

Pierwsza opcja wydaje mi się rozsądniejsza :)

tomasz_rd napisał(a):
Tego sobie sam nie wymyśliłem.Ostatnio widziałem na torze hpi firestorm i cały czas coś sie psuło,a właściciel zajmował się spalinami 8 lat,więc nie był to początkujący.Koledzy,którzy siedzą w modelarstwie także mi odradzali hpi.Z resztą nawet jak hpi jest "dobre",to moim zdaniem zbyt drogie w stosunku cena/jakość i cena/wyposażenie.Ja nie mówie,żeby od razu kupować xraya czy mugena,po prostu pisze co myśle,może i moja wiedza nie jest duża,ale troche wiem,choćby z tego forum.
Pozdrawiam i prosze,nie wyskakujcie tak na mnie bo dopiero zaczynam,a moje odpowiedzi wynikają z mojej wiedzy,którą nabyłem w internecie na forach i z niewielkiego,ale zawsze doświadczenia.Prosze o wyrozumiałość.Jeśli ktoś uważa inaczej,ma takie prawo,ale nie musi od razu mówić,że sie nie znam itp.

Synku nawet jeśli coś w jakiejś firmie ci się nie podoba to ma prawo, masz też prawo do publicznego wyrażania opinii na różne tematy ale mniej litość sam dla siebie i innych młodych niedoświadczonych ludzi którzy takie bzdety będą po tobie czytać bo ani nie masz doświadczenia co kilku krotnie zostało ci udowodnione na tym forum ani też jak sam twierdzisz się nie oczytałeś w internecie bo gdybyś to zrobił też byś bzdetów nie pisał.
Mniej też litość dla sprzedawców HPI, którzy pomimo swojego natręctwa dużo dobrego wnieśli do modelarstwa w naszym kraju (tego masz prawo nie wiedzieć), i choćby tylko dlatego okaż tym ludziom trochę szacunku i nie wyrażaj swoich niczym nie popartych opinii na temat produktów HPI. Argumenty typu "bo kolega powiedział" zatrzymaj dla siebie bo przynosisz tylko wstyd modelarzom z Górnego Śląska.

PostNapisane: Śr kwi 11, 2012 2:34 pm 

Mam jedną wielką proźbe: Weźcie się nie kłóćcie bo to nikomu nie służy.
Skoro padła propozycja hpi to jak się ma kyosho inferno neo do hpi trophy buggy 3.5( http://www.hpi.pl/sklep/product_info.ph ... s_id/38232 )? Rozumiem ze jest to odpowiedni przedstawiciel hpi w tej cenie i klasie?
I z tego wszystkiego nie widze tu zadnych sugestii najlepszych akcesoriow ktore podałem :-( Mógłby się ktoś tym zająć? Byłbym bardzo wdzięczny :-)

PostNapisane: Śr kwi 11, 2012 3:08 pm 

qexo2108 napisał(a):
Mam jeszcze kilka pytań:
Chciałbym w miarę możliwości kupić wszystko w jak najmniejszej ilosci sklepow, a chcialbym kupic oczywiscie model, ladowarke, jakies fajne felgi z plaskimi oponami (na asfalt), paliwo , olej do filtra i chyba olej po używaniu. Czy opłaca sie w ogole kupowac cos takiego? Jak czesto stosowac? Jakie produkty z powyższych kategorii polecacie?(przypominam: z jak najmniejszej ilosci sklepow). Chodzi mi o konfiguracje tych produktow.
Kolejna sprawa dotyczy odpalania: Czy wszystkie modele da sie odpalic za pomocą wszystkich trzech metod, czy np. jak jest szarpanka to sie nie da odpalic za pomocą np. roto?
Chyba jednak bede kupowal kyosho inferno neo.
Pozdrawiam

o te akcesoria ci chodzi :wink:

PostNapisane: Śr kwi 11, 2012 8:55 pm 

Oczywiscie :) Myślałem że się domyślicie :)
Poza tym nie najeżdżajcie aż tak na użytkownika tomasz_rd bo to on pierwszy mi odpowiedział i ożywił wątek a inaczej mogłoby się nikomu nie chcieć w ogóle ruszyć sprawy :-)

PostNapisane: Śr kwi 11, 2012 9:39 pm 

dzięki,że chociaż ty mnie rozumiesz.Jeśli chodzi o model to bierz te kyosho i spokój.

PostNapisane: Śr kwi 11, 2012 9:46 pm 

No z modelem to też jestem przekonany, chyba że cos się zmieni ale raczej jednak kyosho, a cały czas pisze o tym, że szukam dobrych akcesoriow (z dobrych firm) w stylu paliwo, olej do filtra i after-run oraz jakies fajne (wygladowo) felgi.

PostNapisane: Cz kwi 12, 2012 1:51 pm 

olej do filtra http://www.rcwroblik.pl/olej+do+filtra+ ... 01,i2.html
olej do silnika http://www.rcwroblik.pl/olej+do+silnika ... 01,i2.html

te oleje sam kupuje

a jak ci zależy na wyglądzie to kupuj te które ładne tylko nie kupuj kół za 50zł (nowe)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona