Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt maja 01, 2026 9:03 pm

Autor
PostNapisane: Wt kwi 10, 2012 9:56 am 

Witam

Mam taką zagwozdkę, mam futabę 3pks i odbiornik pracujący zarówno w ppm i hrs. Do tej pory jeżdżąc spaliną używałem ppm bo hrs gryzł mi się z którymś serwem (z analogiem jak dobrze pamiętam). Teraz mam elektryka, a w nim serwo cyfrowe oraz wiadomo, regiel.
Ktoś jest w stanie wytłumaczyć mi jak to z tym hrs'em jest ? W manualu od regla nic niestety nie wspominają o hrs, ppm, pcm.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N maja 13, 2012 4:57 pm 

Serwomechanizm jest połączeniem elektroniki i mechaniki. Nie jest łatwo powiązać te dwie dziedziny w jedną idealną całość spełniającą wszystkie wymagania systemów HRS ( czyt. szybkiej transmisji jakkolwiek nazywają to producenci). Z pewnością serwo cyfrowe będzie pracować z KAŻDYM obecnie stosowanym systemem za wyjątkiem modulacji AM. Regulator obrotów jest urządzeniem tylko elektronicznym i z pewnością będzie pracował z Twoim systemem HRS. W najnowszych systemach Sanwy ( SSR ) czasami są problemy z kompatybilnością regulatorów, więcej informacji znajdziesz na stronie LRP ale Futaby w tym zakresie to nie dotyczy.

PostNapisane: Pn maja 14, 2012 11:13 am 
Administrator forum

No analog nie wyrobi tak częstego odświeżania, ja sprawdzałem na oscyloskopie obie modulacje, to wyszło tak:
PPM:
http://dl.dropbox.com/u/71011166/Michal/23042012140.jpg
HRS:
http://dl.dropbox.com/u/71011166/23042012142.jpg

To powyżej jest tak obrazowo z tą samą podstawą czasu, by zobaczyć o ile szybciej HRS odświeża sygnał dla serwa. Testowałem też apkę Hobbykinga 310 (2,4GHz).

Tu jak widać szerokość jednego okresu wynosi ok 4ms (futaba HRS 27MHz)
http://dl.dropbox.com/u/71011166/Michal/23042012144.jpg

Tu jest hobbyking- 16ms:
http://dl.dropbox.com/u/71011166/23042012145.jpg

Możemy zatem sobie policzyś standardową częstotliwość dla serw analogowych na którą większość tanich apek jest ustawionych. Jest to ok 60Hz.
Natomiast HRS to jakieś 250Hz. To już czuć.

Jakby co to te szumy wynikają z tego, że apka stała blisko oscyloskopu, jak ją ustawiłem w odległości bliżej niż 1m to obraz wyglądał tak:
http://dl.dropbox.com/u/71011166/Michal/23042012135.jpg :P

Ostatnio edytowano Pn maja 14, 2012 11:44 pm przez Maciej Nowak, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn maja 14, 2012 8:32 pm 

Maciek jakbyś mógł ściągnąć loga przy testowaniu apki chinola gt3b. Wielu ją ma a też mnie ciekawi jak u niej z czasem reakcji.

PostNapisane: Pn maja 14, 2012 11:43 pm 
Administrator forum

Jak będę miał dostępne (znajdą się chętni na użyczenie) to jak najbardziej, choć sądzę, ze będzie to samo co HK310, by analogi działały ok. Myślę, ze jak dobrze pójdzie to niedługo będę miał Sanwę M11 z modułem Spektrum Pro do testów i 4PK. Zastanawia mnie jednak fakt jak bardzo można podnieść częstotliwość tego odświeżania i czy w 2,4GHz prędkość transmisji nie jest podnoszona już tylko poprzez nadawanie na wielu pasmach jednocześnie. Ciekawe jest też to, że w zwykłej FM-ce w HRS kanały 1 i 2 są nadawane jednocześnie (nachodzą na siebie na oscylogramie, co nie może być w mojej opinii wywołane opóźnieniem wyświetlania bo za bardzo nachodzą*), a nie na przemian jak ma to miejsce np w modulacji PPM i innych prostych apkach bo mamy tylko jeden kanał transmisji, który nadaje raz to raz tamto (gaz/skręt). Nie wiem jakim cudem upakowali 2 na raz. Chyba różnicy między prędkością rozchodzenia samej fali 27mHz a 2.4GHz nie ma, jedynie nośność danych w czymś o większej częstotliwości jest dużo wyższa, co być może przekłada się na dalsze podnoszenie częstotliwości odświeżania? Nie wiem, muszę sprawdzić, bo jakoś nie mam pomysłu w jaki inny sposób przyśpieszone są te PRO apki 2,4GHz, nie wierzę, że aż tyle (co piszą typu 2x 3x szybciej niż HRS) da się ugrać samą prędkością przetwarzania sygnału przez apke i dekodowania przez odbiornik.

* bardziej dociekliwi zauważą, ze ten dolny kanał jest coś nie teges- mają rację, bo jest odwrócony, po prostu oscyloskop jaki mi udostępnili był o tyle lipny, że posiadał na stałe ustawione odwracanie kanału 2- przycisk się uszkodził :).

PostNapisane: Wt maja 15, 2012 2:26 pm 

Ta gt3b ma niby jakis lepszy system nadawania dlatego tak zapytałem. W poznaniu są takie apki. Będę wdzięczny jakby ktoś Ci udostępnił :)