Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So maja 02, 2026 8:49 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor
PostNapisane: So kwi 07, 2012 10:40 pm 

tomasz_rd napisał(a):
Dziękuję Wiktor za twoją wypowiedź,bo tylko na to czekałem,bo temat brzmiał inaczej niż rady dotyczące sposobu jazdy i wiedzy o modelach itp.

Rozumiem że w ten sposób chciałeś podziękować za rady i udział w tej dyskusji innym forumowiczom ? Miłe z twojej strony.
Nadzieją jest że inni młodzi ludzie wyniosą coś z tej dyskusji.

Cytuj:
Pytasz,czy zamierzam jeździć modelem torowo czy koło domu-tylko torowo,inaczej nie wsadzałbym podan 4 koła w model,kupiłbym motocrossa,z którego zrezygnowałem z powodu ceny paliw.

Od kiedy to litr paliwa nitro jest tańszy od litra zwykłej benzyny ? A może coś przeoczyłem ?
Po drugie Wiktor nie miał zapewne na myśli toru w Czerwionce no chyba że będą tam organizowane jakieś zawody modelarskie.

Cytuj:
zawsze zwalniam jakbym miał w coś uderzyć

To że trzeba zwolnić by nie zrobić kolizji wie nawet 4 letnia Martynka, która dostaje w łapki całkiem żwawe buggy Losi 8ight-e 2.0 i jak dotąd go nie uszkodziła a wywraca się całkiem często.

Proszę cię nie kompromituj się do reszty takimi wypowiedziami.

Wiktor no i nakręciłeś chłopaka. Jak za pół roku napisze że Mugen to kartofel będziesz się tłumaczył.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N kwi 08, 2012 12:34 am 

Przyznam, że nie bardzo widzę jakikolwiek powód aby Wiktor lub ktokolwiek inny sensownie argumentujący swoje wypowiedzi w tym temacie miał się tłumaczyć z opinii innego modelarza... Jeśli faktycznie stanie się tak jak przewidujesz Marek, to nic na to nie poradzimy. Każdy czytelnik będzie musiał ocenić samodzielnie wartość merytoryczną wypowiedzi: "Mugen to kartofel". ;)

Nie powinniśmy odbierać innym prawa do samodzielnego wyboru, a osobiście uważam, że akurat post Wiktora jest w tym temacie bezsprzecznie najbardziej wartościowy. Ponadto, trudno mi sobie wyobrazić bardziej obiektywne ujęcie problemu. Wiktor jeździł i jednym i drugim modelem oraz serwisował oba. Przy tym, jak widać z opisu, jeździ z-car'em. Wydaje mi się, że niewiele osób ma jeszcze coś do powiedzenia w tym temacie, bo po prostu nie ma zbyt wielu modelarzy, którzy mieli styczność z tymi modelami.

Jeśli chodzi o silnik, to miałem na myśli ten, do którego podałeś link. Piszę z telefonu i dość niewygodnie jest mi go teraz przywołać ale chodzi o ten o pojemności 4.6cm. Żeby nie zaśmiecać tego wątku napiszę tylko, że kupując silnik o takiej pojemności znacząco zmniejszysz konkurencyjność swojego sprzętu, z bardzo prostego powodu - tankowanie co 6min. Do takiego podwozia potrzebujesz silnik .21 (3.5cm). W tej cenie (700zł) można kupić coś solidnego. Może nie będzie to tą półka co podwozie ale nadal będzie to zestaw, którym można zdobyć mistrza polski. :)

PostNapisane: N kwi 08, 2012 7:32 am 

Niestety też piszę z tel ale coś spróbuje wysupłać. Zgrywasz takiego trochę kozaka, że niby będziesz jeździł 'torowo' a zadajesz pytanie ile waży mugen i serpent a do tego mowisz ze chciałbyś model który wyciąga 60-70. W ogóle co to za pytanie? Wagi podane na stronach producentów są podane jako przykład, wszystko zależy od reszty czyli serw, silnika, rury, kół, pakietu, a jak się uwziesz to nawet lotki czy ilości warstw farby na budzie. I to nie jest żart. Serpent może ważyć te 3600 ale sie może okazać ze jak zlozysz komplet to wyjdzie 3800 a może mniej niż te 3600. Tak samo wygląda sprawa z mugenem.

Co do tej twojej prędkości to tak samo zależy od silnika, wagi modelu, odpowiedniej regulacji(!), venturi no i oczywiście przełożeń.

Co do przełożeń serpenta to są ono typowo amerykańskie (tak jak w przypadku asso) zaś mugen ma już europejski standard.

Silnik weź jakiś tani na początek żebyś nauczył się dobrze regulować silnik, dużo czytaj na ten temat i oglądaj filmy na yt. Polecam gdzieś w/w rctech.

Donat, nie zapominajmy, że brzoza cisnal na dobrze wykręconym sh :D

PostNapisane: N kwi 08, 2012 8:13 am 

Sh na poczatek jest bdb, trzeba tylko lekko przepustnice papierem ściernym przejechać, zeby lepiej spasowalo.
Mugenemami sam jezdzilem i są to naprawde fajne sprzęty, o kobrze nic nie powiem, nie miałem styczności.
Jak chcesz to mogę sprzedać moje mugeny truggy. I tak już nie będę jeździł, więc jeśli jesteś zainteresowany, to możemy się dogadać. Rozmawiać będę mógł jak wrócę z zawodów.

Pozdrawiam

setup na sand http://imageshack.us/photo/my-images/641/img0026wx.jpg/

PostNapisane: N kwi 08, 2012 11:39 am 

Mariusz Grubizna napisał(a):
tomasz_rd napisał(a):
Dziękuję Wiktor za twoją wypowiedź,bo tylko na to czekałem,bo temat brzmiał inaczej niż rady dotyczące sposobu jazdy i wiedzy o modelach itp.

Rozumiem że w ten sposób chciałeś podziękować za rady i udział w tej dyskusji innym forumowiczom ? Miłe z twojej strony.
Nadzieją jest że inni młodzi ludzie wyniosą coś z tej dyskusji.

Cytuj:
Pytasz,czy zamierzam jeździć modelem torowo czy koło domu-tylko torowo,inaczej nie wsadzałbym podan 4 koła w model,kupiłbym motocrossa,z którego zrezygnowałem z powodu ceny paliw.

Od kiedy to litr paliwa nitro jest tańszy od litra zwykłej benzyny ? A może coś przeoczyłem ?
Po drugie Wiktor nie miał zapewne na myśli toru w Czerwionce no chyba że będą tam organizowane jakieś zawody modelarskie.

Cytuj:
zawsze zwalniam jakbym miał w coś uderzyć

To że trzeba zwolnić by nie zrobić kolizji wie nawet 4 letnia Martynka, która dostaje w łapki całkiem żwawe buggy Losi 8ight-e 2.0 i jak dotąd go nie uszkodziła a wywraca się całkiem często.

Proszę cię nie kompromituj się do reszty takimi wypowiedziami.

Wiktor no i nakręciłeś chłopaka. Jak za pół roku napisze że Mugen to kartofel będziesz się tłumaczył.

Twoje rady i innych są bardzo pomocne,na pewno nauka nie pójdzie w las,tylko,że chciałem,abyście mi doradzili jeden z modeli wymienionych w temacie.
Mój wybór raczej padnie na mugena,ale jeszcze mam trochę czasu do namysłu.

PostNapisane: N kwi 08, 2012 11:48 am 

Mariusz Grubizna napisał(a):

Wiesz ile pali wyczynowa seta??Ok.10-12L na 100 i do tego wymiana tłoka co 40MTh korbowód co drugi tłok czyli ok.80MTh Nicasiln na cylindrze i inne *****,które trzeba wymieniać CO SEZON,więc co jest tańsze-modelarstwo czy motocross??Z resztą ile mniej więcej paliwa modelarskiego sie przejeździ w sezonie??20-25L??A motocyklem przejeździsz więcej w ciągu tygodnia,mnożysz razy 6zł i ci wychodzi kosmos.

PostNapisane: N kwi 08, 2012 1:21 pm 

Niestety, za to, że dyskusja tutaj w dużym procencie była skierowana bardziej na „prostowanie” Twojej osoby jest zasługą tylko i wyłącznie Twoją, a raczej tego co tu i w innych wątkach pisałeś.
BTW, przeczytałeś regulamin działu giełda, czy po raz kolejny admin ma usunąć Twoje ogłoszenie?

Zastanów się nad propozycją Maćka.
Jeśli podstawowe podwozie jest w b.dobrym stanie, to w przypadku kiedy planujesz zostać dłużej przy jednej marce zakup dwóch podwozi jest bardzo sensowny i korzystny jeśli chodzi o koszty serwisu. Masz wtedy pewność, że w skrzynce masz nawet najmniejszą *****, którą gromadząc serwis ze sklepu możesz przeoczyć.

Wesołych Świąt Panowie, dla Maćka dodatkowo gratulacje za FT :wink:

PostNapisane: N kwi 08, 2012 2:09 pm 

Jak Pan Maciej ma te podwozie w dobrym stanie to biore.

PostNapisane: N kwi 08, 2012 2:57 pm 

Dorian Karczmarzyk napisał(a):
Donat, nie zapominajmy, że brzoza cisnal na dobrze wykręconym sh :D

Miałem na myśli ten silnik: http://allegro.pl/silnik-force-28r-cnc- ... 13237.html

PostNapisane: N kwi 08, 2012 3:01 pm 

Ja mam SH PT2009XB i powiem,że za tą cenę oczekiwałem lepszego silnika.

PostNapisane: N kwi 08, 2012 4:09 pm 

Bardzo dobre silniki robi "podobno" Werks. Dlaczego w cudzysłowie? Dlatego, że ja osobiście nie miałem szczęścia bo mój B5 umarł po 7 litrach ale odnoszę wrażenie, że źle go dotarłem. Przypuszczam, że chciałem za dobrze i zamordowałem go zbyt bogatą mieszanką. W zasadzie nie spotkałem się z negatywną opinią na temat silników tej firmy. Ja z mojego również byłem bardzo zadowolony. W połączeniu z rurą 2013 palił śmiesznie mało i miał świetne osiągi w truggy o jakieś 300g cięższym od Twojego przyszłego modelu. Mimo tego co się stało z moim egzemplarzem wydaje mi się, że jest to godny polecenia sprzęt. Do tego kosztuje 200 baksów... Wcześniej miałem JPX'a .21 i byłem z niego bardzo zadowolony. Moc więcej niż zadowalająca (choć Werks chyba ciut mocniejszy), natomiast spalanie nie powalało. Tankowanie co ~8minut co przy moim stylu jazdy nie jest wyczynem. Po 14L wsadziłem do niego ceramiczne łożyska i to na prawdę spowodowało odczuwalną różnicę w osiągach. Niestety jedna kulka pękła po 2L i zamordowała cały silnik.

W cenie do $250 można kupić na prawdę przyzwoity sprzęt, choć aktualnie, jeśli zostałbym przy spalinach dozbierałbym na high endowy motor. Najprawdopodobniej kupiłbym Novę Bonito.

PostNapisane: N kwi 08, 2012 4:35 pm 

A co powiesz na temat RB WS7 III?Podobno jedne w najlepszych silników do truggy.

PostNapisane: N kwi 08, 2012 4:39 pm 

Nie wiem wiele o RB ale wiem jedno - prawie nie widuje się tych silników na zawodach, zarówno w Polsce jak i w USA. Nie spotkałem na zawodach ani jednej osoby która by miała ten silnik poza Szymonem, który przez jakiś czas miał RB ale nie wiem jaka jest jego opinia na jego temat.

PostNapisane: N kwi 08, 2012 4:45 pm 

To jaki silnik polecasz w granicy do 1000zł

PostNapisane: N kwi 08, 2012 5:40 pm 

Tak, wiem Donat. Chodziło mi o to że na nie koniecznie pro silniku można coś ugrać.

Werksy są trudne w regulacji, lepiej wziąć coś innego.

Wejdz na amainhobbies.com , wybierz sobie coś i wklej na forum.

Ws7 III są to stare silniki, ale jeśli masz możliwość kupna nowego w dobrej cenie to bralbym bez wahania.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona