Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N sie 02, 2026 10:11 pm

Autor
PostNapisane: So gru 11, 2004 9:08 pm 

Mam minis problemos. Myślałem że będe sprytny i nie wydam kasy. Ale sie chyba przeliczyłem. Wygrzebałem takie cuś (transformatorek) który ma regulacje prądu od 2 coś włąśnie do 12v. Podaje tekst z jego obudowy:

International AC/DC Adaptor Universal
Model: HW201
Input: 220v AC
Power: 5w
Output: 3-4.5-6-7.5-9-12v
Current: DC 300 mA (<--podejżewam że w tym problem bo natężenie max ładowarki jest 8A)

i Wymyśliłem że go podłącze pod gniazdo zapalniczki samochodowej i będe mógł se normalnie tak jak z samochodu ładować a nie będe wydawał na zasdilacz komputerowy itp. Ale wziąłem podłączyłęm spróbowałem z zapalniczką. Czekam, czekam... wreszcie mówie że coś za długo no to wyjąłem, dotknąłem tą zapalniczkę, a ona cipła tak, jak woda najcieplejsza leci z kranu :( Mówie no nic, ale prąd przepływa i coś się dzieje to dobrze. Wziąłem ładowarke włożyłem (Turbomat 5) I w niej się zapala dioda, jak ma zasilanie. A żadna dioda nawet nie mrugnęła. Poprostu nic się nie stało :(
powiedzcie czy z tym sie coś da zrobić czy po prostu musze przeszukać allegro i kupić za 50zł zasilacz od kompa przystosowany przez kogoś do ładowania... W takim będź razie to bym się sam postarał to zrobić... ale szkoda kasy :( Nom... to pliss pomóżcie :(

Ostatnio edytowano So gru 11, 2004 10:11 pm przez nero93, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So gru 11, 2004 9:37 pm 

A jak z tym by sie nie dało nic zrobić to to
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36932167
lub
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36512904
można byłoby wykorzystać??? A jak nie to to może cuś podobnego wyszukacie co by sie nadało???To pierwsze troche jakoś, nawet bardzoo tanio (6.90) ale tam wszystkie takie są a tego sprzedaje koleś.... no zresztą wejdziecie to sami zobaczycie... Ale za to to drugie byłoby ok nie, daje na 12v 6A to by chyba styknęło. Z resztą nie wiem... zdaje się na Was... Ludzie pomóżcie oszołomiony jestem ja poprostu teraz nic nie wiem... Pirszy raz mi sie zdaża żwbym kompletnie nic nie wiedział :?

Tytuł:
PostNapisane: N gru 12, 2004 9:28 am 

Transformatorki/zasilacze do uzadzen domowych sie nie nadaja jako zrodlo pradowe.
To co uzyles, samo by ladowalo pakiet caly dzien, wiec jak moze sluzyc za zrodlo, pradowe, najmocniejsze tego typu zasilacze maja chyba 2,5 A, wiec to i tak zamalo, pozatym stabilizowane 2,5A kosztuje chyba kolo 50zl.

Najlepiej przerobic zasilacz, ale stara wersje AT, a nie atx, albo jak masz kase to kup zasilacz stabilizowany laboratoryjny, ostatnio na allegro byly chyba po 120zl 20A, czy jakos tak, dobrym punktem zaczepienia sa tez sklepy dla krotkofalowcow.

Tytuł:
PostNapisane: N gru 12, 2004 9:51 am 

Lokalizacja: Warszawa praga Auto: Academy SP3 1/12, Tunder Tiger TIGER4WDS Associated TC3 Team Kit HPI E10 Drift
Ja moge zrobić zasilacz do ładowarki ;) jak coś to gg ;)

Tytuł:
PostNapisane: N gru 12, 2004 10:11 am 

Sequ znowu wcinasz sie w temat!!!
Ogloszenia dawaj na piriv, albo w sprzedam.
Pozatym z polowa osob na tym forum jest w stanie zrobic zasilacz

Tytuł:
PostNapisane: N gru 12, 2004 10:51 am 

Lokalizacja: Warszawa praga Auto: Academy SP3 1/12, Tunder Tiger TIGER4WDS Associated TC3 Team Kit HPI E10 Drift
Kolega napisał że chce kupić to ja mam propozucje :| ni9e rozumiem cie :?

Tytuł:
PostNapisane: N gru 12, 2004 11:13 am 

słuchaj jak chcesz kupić zasilacz do kąpa przystosowany do ładowarek to niemusisz płacić 50zł na allegro. Kupujesz poprostu zwykły zasilacz do kompa niezależnie czy ATX czy AT (niesłuchaj moich przedmówców :) że musi być AT ja mam ATX i działa super) i sam go przerabiasz na zasilacz do ładowarki. W przypadku AT cała przeróbka sprowadza się do tego że musisz znaleźć które kable (kolory) to 12V. W przypadku ATX to trzeba otworzyć obudowe, znaleźć kabel zielony (sterowanie) i czarny (masa), a następnie zewrzeć je. I zasilacz masz gotowy. A 12V w ATX (niewiem jak jest w AT) to kable żółty (+) i czarny (-). Ja mam taki zasilacz już od roku i chodzi bardzo dobrze. A koszt urzywanego zasilacza ATX to ok. 10zł + 50gr. końcówki do podłączenia ładowarki, anie tak jak pisałeś 50zł na allegro.

Tytuł:
PostNapisane: N gru 12, 2004 2:11 pm 

Jak czytam niektóe z was posty to płakać mi sie chce, zasilacz ATX z kompa bez obciążenia stałego przynajmniej 30W na 5V nie da ci nigdy 12V tylko góra 10,5V na 12V. Zasilacz z kompa to nie zwykły zasilacz pod kórym masz napięcia takie jak piszą na jego obudowie. Więcej ni pisze bo zresztą temat zasilacza był już poruszany na forum.........

Tytuł:
PostNapisane: N gru 12, 2004 6:26 pm 

Jasiulek napisał(a):
Jak czytam niektóe z was posty to płakać mi sie chce, zasilacz ATX z kompa bez obciążenia stałego przynajmniej 30W na 5V nie da ci nigdy 12V tylko góra 10,5V na 12V. Zasilacz z kompa to nie zwykły zasilacz pod kórym masz napięcia takie jak piszą na jego obudowie. Więcej ni pisze bo zresztą temat zasilacza był już poruszany na forum.........

Eeeee sorry ja z tego co napisałeś to nic nie kapuje także tak deko jaśniej... Narazie nie jestem skłonny do żadnej z metod ponieważ wszyscy sie nagle mądż zrobili i jeden przez drugiegi mówi że jest źle... więc skąd mam wiedzieć kto mówi prawdę?? :)

BTW. Seq za ile?? Bo jeśli tak dalej pójdzie to ja sie poddaje i sie zdam na kogoś :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 13, 2004 10:04 am 

koło 60zl + przesyłka. Szczeguły na gadu-gadu