Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 03, 2026 1:43 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn kwi 02, 2012 3:52 pm 

Może i jest troche takich tematow ale nie dokonca mnie zaspokojają.
Kiedys byłem na zawodach off-roadowych w ktorych braly udzial wlasnie modele spalinowe i stad przyszedl pomysl na zakup czegos takiego. Na poczatku chcialem kupic jakiegos on-roada ale uznalem ze taki w skali 1:10 np. taki: http://www.nitrotek.pl/modele/samochody ... o-bmw.html bedzie zbyt delikatny i zbyt nisko zawieszony zeby jezdzic po krzywym troche kostkowanym chodniku, i dlatego pomyslalem o buggy. Pozniej wyczytalem ze mogel http://www.nitrotek.pl/modele/samochody ... vrx-2.html jest bardzo szybki, i wydaje mi się że szybszy od tego on-roada. Wie ktoś czy tak jest naprawdę? Uważacie że opłaca się kupić coś takiego jak vrx2 czy macie lepsze propozycje w tej cenie?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 3:01 pm 

Z nitroteka??Ani tak nie żartuj.Powracając do tematu-możesz obniżyć zawias w buggy utwardzić dać zębaty na vmax gładziutkie koła z defena.pl i możesz jechać.Co do firmy to proponuje na początek i dalej hypera 8 lub 8,5.Podaj kwotę,którą chcesz przeznaczyć na model,to poradze ci dokładniej,ale celuj raczej w OFNĘ.Oczywiście chyba nie musze wspominać o starterboxie lub roto (chyba że chcesz tym jeździć koło domu to szarpanka wystarczy),do tego ładowarka najlepiej turnigy accuccel 6-ja mam taką-do tego oczywiście paliwo i zestaw startowy(żaden zestaw tylko najzwyczajniejsza w świecie grzałka).Napisz też czy chcesz zestaw kit (samo podwozie bez serw silnika itp.)czy wersję gotoą do jazdy (RTR).Na początek proponuje coś złożonego ale używke,nie jakiś chińczyk,do którego cześci ma tylko nitrotek.Poza tym musisz wiedzieć,że wbrew pozorom modele kołowe to nie zabawki i nie jest tak że wydasz kase na model i paliwo i spokój.Koszty eksploatacyjne są duże,w przypadku jazdy wyczynowej-bardzo duże.Wiem coś o tym bo jeźdze torowo i na zawodach.Nie mówie tu o jakiś kosmicznych kwotach,ale pewną sumę musisz na to przeznaczać co jakiś czas.

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 3:33 pm 

Podałem linki z nitroteka bo jak zacząłem szukać po necie to na tej stronie wszystko bylo dobrze opisane, ale skoro uważasz że nie jest to dobry sklep, to jaki polecasz? Nie chciałbym trafić znowu na jakiś dziwny. Jeżeli chodzi o odpalanie to wydaje mi się że wystarczy mi na razie szarpanka, bo na zawody póki co nie zamierzam się wybierać, chyba że odpalanie szarpanką jest aż tak uciążliwe (mógłbyś opisać te różnice to się zastanowię). Myślałem o kwocie ok 1tys. ale to nie są granice nie do pokonania. Chciałem tym jeżdzić troche po asfalcie i troche po trawie. Mam jeszcze pytanie na temat paliwa, bo nie wiem co dobre a co nie i jaki %. Zdecydowanie przydałby się RTR, bo to w końcu będzie mój pierwszy model. Koszty eksploatacyjne chyba zniosę, a poza tym będę na niego uważał. Zastanawiałem się jeszcze nad jedną rzeczą której nigdzie na necie nie moge znaleźć: jak jest z biegami? Czy w ogóle są? Jak tak to ile i czy w każdym? I jeszcze jedno: Czy między 8 a 8,5 jest duża różnica?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź :-)

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 5:47 pm 

Polecam sklep rcracing i rcword.Na rc world masz hypera 8.5 w wersji kit,albo jammina x1 cr w wersji RTR,za 1300zł z przeceny-warto! http://www.rcworld.pl/product-pol-82336 ... azdy-.html Jest tam chyba albo starterbox albo roto.Różnica pomiędzy szarpanką jest duża-przede wszystkim chodzi o wagę modelu.W tej kwesti najlepszy starterbox,ale myślę,że na jazde koło domu wystarczy roto.Roto to taka wiertarka z drążniek,który wsadzasz z tyłu silnika,naciskasz spust i bach-model odpalony,a szarpanką jednak trochę sie trzeba namachać.A co do paliwa,to do modeli 1/8 teorytycznie zalecają 20%,ale w praktyce im więcej % nitra,tym większego kopa ma silnik,ale za to sie szybko zużywa.Np.można do silnika klasy .21(3.5cm)lać 25%,ale po co.Można nawet 30%.Najleiej lej do .21 20%paliwo a do silnika .28(4.6cm)lej 25%,ale na 20% dużo słabszy nie bedzie.Poza tym pamiętaj o dobrej firmie paliwa,najlepszy w kwesti jakość/cena jest tornado.Jest to naprawdę bardzo dobre paliwo a i niedrogie.A co do biegów-cóż...Są,ale ja sie jeszcze z więcej niż z 2 biegami nie spotkałem.Są to dwie zębatki na dyfrze głównym-jedna większa,a druga mniejsza.I nie wiem jakim cudem te biegi sie zmieniają.Poznać to po zmianie obrotów.Jak jedziesz dłużej na najwyższych obrotach,to ten drugi bieg wskakuje.Mam tak w moim chińskim bagusie 1/10,ale w modelach 1/8 chyba tego nie stosują,bo i po co.Jeden bieg ci wystarczy,żeby sie rozpędzić do 80km/h.Wszystko zależy od setupu,zębatek w szczególności.A różnica w hyperze 8 i 8.5 -w sumie to dużej różnicy poza ceną nie ma.Różnią sie tylko karbonowymi dodatkami i niższą masą z tego co sie orientuje.Niedawno miałem hypera 8 i powiem ci że warto.Kupiłem używke za 700zł.

Pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 6:47 pm 

Małe sprostowanie.
NITROTEK to dobry sklep z fachową obsługą :!:
Modele, które sprzedają nie są najwyższych lotów, ale ich oferta jest skierowana do konkretnej grupy klientów.
Nie każdy poczatkujący musi kupować Serpenta za 2,5 tyś.
10/10 za obsługę klienta.

O Hyperze z rcworld zapomnij, nie ma go już prawie od roku.
W zasadzie ciężko go gdziekolwiek na świecie kupić nowego w dobrej cenie.
8 od 8.5 różniła o ile się nie mylę płyta. W 8.5 była dłuższą o pare milimetrów, co wpływało na charakterystykę prowadzenia.

Jeśli chodzi o koszta, to są wtedy, jak ktoś Ci np. wskoczy z podestu tragusem prosto w Twój model i Ci go połamie. Ot taki wyczynowy, torowy styl jazdy

a tu masz solidny sklep i solidny model RTR na początek, polecam
http://allegro.pl/kyosho-inferno-neo-mo ... 73733.html

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 7:41 pm 

Nitrotek może i jest fachową firmą,ale modele mają bardzo średnie-o to mi tylko chodziło.A co do kosztów to wszystko sie zużywa jeśl;i mam troche wymienić to:zwrotnice,wahacze,drążki,koła,c-huby,półosie-tworzą sie różne luzy pomiędzy częściami i trzeba wymieniać.Nie są to kosmiczne kwoty,ale trzeba to kupić i wymienić.A co do kyosho to średni pomysł-nie mówie,że jest zły,ale są w nim niektóre złe rozwiązania techniczne,które negatywnie wpływają na charakterystykę jezdną modelu,jego wyważenia i zachowania na torze.A moge spytać,dlaczego nie truggy,tylko koniecznie buggy?

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 8:05 pm 

A możesz podać jakie to rozwiązanie techniczne? NEO jest zbudowane na platformie MP777 i 7,5, a to raczej nie były kiepskie podwozia.
Druga sprawa, to nawet jeśli by tak było, to uważasz, że będzie to przeszkadzać osobie, która kupuje pierwszy model, czy zawodnikowi z kilkusezonowym stażem?
Na to drugie pytanie, proszę nie odpowiadaj.

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 8:47 pm 

Szczerze mówiąc to na stronie nitroteka (jak na początku patrzyłem) to żaden truggy mi sie nie podobal ale nie wiem jaka jest roznica w praktyce miedzy buggy a truggy, ale chętnie bym się dowiedział. Wcale nie zakładam że tylko buggy, jak znajdziecie fajną propozycje z truggy to chętnie. Miło by było również jakbyście porównali tego jammina i koysho i ewentualnie hypera.

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 9:01 pm 

Truggy jest cięższy, większy. Ma większe koła, przez co więcej zniosą. Ma większy prześwit, przez co poradzi sobie w trudniejszym terenie.
Hypera 8.5 PRO nie ma co porównywać do rtr-owego inferno. Poza tym, tak jak pisałem, nowy jest własciwie nie do kupienia. Uzywany pewnie sie gdzieś znajdzie.
Ten Inferno NEO, to typowy RTR, ale dobrej jakosci i w miarę dobrej cenie, jak na Kyosho.

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 9:46 pm 

Skoro hypera nie da sie kupic nowki to na razie go zostawmy. Chyba jednak zostane przy buggy bo nie potrzebuje az tak terenowego i duzego modelu a bardziej predkosci. A jak wyglada jammin w porownaniu z koysho? Zastanawiam sie czy sie oplaca sie kupic tego jammina poki jest w przecenie?

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 10:23 pm 

Zadzwoń sobie jutro do sklepu i zapytaj o niego, bo wydaje mi się, że w rcworld wszystkie modele w fajnych cenach sie rozeszły ju zdawno temu.
X1 to bardzo stara konstrukcja. W wersjach RTR bardzo często pękają zwrotnice i tu najczęsciej kończy się na wymianie na CNC, które troche kosztują.
W inferno rtr-owe zwrotnice są dużo lepszej jakości.
Problem może byc z dostepnościa części do Jammina. rcworld powoli umiera i nie wiem, czy jest jakis drugi dystrybutor Ofny w PL. Pozostaje ebay i sklepy w stanach.
Oba podwozia są w wielu miejscach mają uzyte e-clipy. Nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie, ale taki urok RTR-ów.

PostNapisane: Wt kwi 03, 2012 10:31 pm 

Inferno też najmłodszą konstrukcją nie jest, ale cały czas przechodzi jakiś drobny lifting (buda, amortyzatory, kolorystyka, koła). Dużą przewagą jest to, że masz w zestawie aparaturę 2,4 Ghz

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 2:56 pm 

Co do truggy to sprzedaje jammina x1 crt w całym osprzętem,gotowy do jazdy,na satertbox.Dobry silnik SH PT2009XB(jeden z najlepszych silników SH),apka 2,4 ghz chińska ale moim zdaniem w zupełności starcza.Do tego dorzucam wszystkie części,dzięki którym ma jakieś 2 sezony bez kupywania części.Jedyne to koła musiałbyś kupić bo moje są popękane,a powiem ci że na głądkich nieźle idzie na torze asfaltowym.Dodatkowo model ma amorki BIG BORE 16mm,stare 13mm dorzucam za dopłatą.Więcej masz w dziale sprzedam.Napisałem tam że za wszystko 1600 dla ciebie 1500 z moją wysyłką.Przemyśl to.

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 2:57 pm 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
A możesz podać jakie to rozwiązanie techniczne? NEO jest zbudowane na platformie MP777 i 7,5, a to raczej nie były kiepskie podwozia.
Druga sprawa, to nawet jeśli by tak było, to uważasz, że będzie to przeszkadzać osobie, która kupuje pierwszy model, czy zawodnikowi z kilkusezonowym stażem?

Dobra ale jak już kupuje to niech kupi co.ś porządnego.Wiadomo,że i tak na początku całego podwozia nie wykorzysta,ale zawsze sie lepiej bedzie jeździć lepszym modelem :) Moja propozycja buggy to hyper 8 lub 8,5

PostNapisane: Śr kwi 04, 2012 4:18 pm 

tomasz_rd napisał(a):
Marek Kiełbusiewicz napisał(a):

Dobra ale jak już kupuje to niech kupi co.ś porządnego.Wiadomo,że i tak na początku całego podwozia nie wykorzysta,ale zawsze sie lepiej bedzie jeździć lepszym modelem :) Moja propozycja buggy to hyper 8 lub 8,5

ale synku lejesz wode... widać, że za bardzo nie wiesz co piszesz

8.5 PRO nie jest już dawno produkowany, a tym bardziej nigdzie go nie kupisz

tomasz_rd napisał(a):
Wiadomo,że i tak na początku całego podwozia nie wykorzysta

no przecież wiadomo, że przez pierwszy rok wykorzystuje się lewą strone płyty i prawe tylne koło :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona