Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn cze 01, 2026 12:43 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: N kwi 01, 2012 11:16 am 

Witam was wszystkich.
Sezon już sie zaczyna więc zaczęłem myśleć nad kupnem podwozia z elektroniką pod klasę elektrycznych ósemek off.
Obydwa dla mnie mikrusowca to bydlaki więc pytam o bagusy i tragusy. Przede wszystkim chciałbym się was zapytać:
-jakimi modelami się najczęściej jeździ
- jakie modele to czołgi, które wiele wybaczają
-jakie mają rozsądne ceny częsci
- bardzo bym prosił o kilka słów odnośnie opon ( jakie, ile kompletów na zawody trzeba zabrać, żywotność opon)
- ogólnie rozumiana elektronika ( jakie combo i pakiety)
- eksploatacja modelu podczas sezonu (jakie koszty podczas sezonu muszę doliczyć na np. zużywające się półosie, itp.)
- jakie części można kupić używane a jakie koniecznie nowe (oprócz lipo bo to oczywiste)
Bardzo mnie kusi ta klasa ale jak mam w nią wejść no to na porządnym zestawie. Jestem świadom że za "rtr" będę musiał wyłożyć kilka tyś.
PS. tym modelem chcę współzawodniczyć a nie uczyć się jeździc :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N kwi 01, 2012 11:52 am 

Osobiście polecam Mugena MBX6 ECO. Mam takiego w nitro i po całym sezonie mogę powiedzieć, że jest pancerny. Przez cały sezon nic nie połamałem i nic nie urwałem. Tak samo jeżeli rozchodzi sie o części to w przeliczeniu na klasę modelu są naprawdę za grosze. W PL ceny powyżej 2tyś zł ale na zachodnich aukcjach można znaleźć nawet za 1700zł na gotowo z wysyłką. Godnym polecaenia jest również HB Ve8. Ostatnio zakupiłem takiego jest już poskładany i po pierwszym teście. Owszem na początek trzeba doinwestować w skidy alu i parę rzeczy na zmniejszenie wagi ale wydaje mi się, że jest wart swojej ceny. Jedyny minus model niedostępny w PL, jedyną sztukę udało mi się znaleźć w Czechach i to naprawdę w dobrej kasie bo za 1100zł za całkowicie nowy model.
Co do combo to polecam to co większość zawodników ma, czyli regiel Xerun 150A oraz tej samej marki silnik w granicach 1900 do 2100 kV. Owszem znajdą się mędrcy, dla których istnieje tylko Mamba ale proste pytanie po co? Xerun te same parametry bądz wydaje mi się, że lepsze, a cenowo bije Mambe na głowę. U Chinoli zestaw nowej wersji regiel+silnik+ karta na gotowo z wysyłką w przedziale 580 do 650zł. Owszem jak masz na tyle grosza to polecam zestaw Tekina (najlepszy w swojej klasie ale cena niestety kosmos).
Jedyne co mogę odradzić to nie bierz modeli dystrybutora z Opola czyli pseudo amerykańskiego stylu (bo wszystko produkowane na Tajwanie, a nie w Stanach) bo jestem pewny, że bez adaptacji części z Mugena zawodów nie ukończysz.
Zresztą jak będziesz Michal miał jakieś pytania to zadzwoń, numer do mnie masz.

Pozdrawiam

PostNapisane: N kwi 01, 2012 12:21 pm 

Na zawodach w klasie ET8 królują niepodzielnie bagusy, jest to klasa otwarta, nieprecyzująca rodzaju podwozia, ale w rzeczywistości 99% startujących regularnie podwozi to buggy.
Na MP i PP masz już tylko klasę ograniczona do elektrycznych buggy.
O konkurencji startującej tragusami możesz zapomnieć, w zeszłym roku jeździłem właściwie sam, z samymi buggy. W tym roku wiem, że w łodzi ma się pojawić jeden tragus. Ja zdecydowałbym się na starty tragusem, tylko jeśli będzie utworzona osobna klasa ze startującymi regularnie 5, 6 zawodnikami.
Jeśli chodzi o modele, „czołgi” to kiedyś były nimi Hypery. Teraz w czasach kiedy priorytetem jest waga, oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej dla modeli PRO wytrzymałości, wytrzymałość Hyperów jest już podobna do reszty konkurencji. Aczkolwiek dalej ich konstrukcje są bardzo mocne, a wahacze nadal bardzo elastyczne.
Wybór podwozia w eklektycznych buggy jest aktualnie ogromny:
Mugen, Xray, Losi, Hyper Star E i 9E, Kyosho MP9e, Agama A8, HB VE8, Team Asso, Caster Racing, Serpent, jeszcze pare innych modeli.
Warto się także rozejrzeć za podwoziem zbudowanym na konwersji Tekno, podwozia te są przeważnie lepiej wyważone od gotowych, fabrycznych konwersji na płycie nitro.
Jeśli chodzi o ceny części to myślę, że HB jest dość atrakcyjną marką i na pewno HoBao. Mugen i Xray już trochę mniej, a Kyosho po prostu zabija kosztami zakupu i serwisem.
Modele z zawieszeniem typu pivotball, są bardziej chwalone na nierównych nawierzchniach.
C- hub jest jednak bardziej chwalony za wytrzymałość.
Jeśli chodzi o opony, to w zasadzie musimy wiedzieć jaka jest nawierzchnia na danym torze i najlepiej rozejrzeć się na czym jeździ konkurencja.
Ja jednodniowych zawodach raczej opon nie zedrzesz do zera, ale dwa komplety się przydają. Choćby dlatego, że może oponę rozerwać lub felga może ci popękać.
Combo. Zasilanie 4S, 5S, silniki od 1700kv do 2650kv. Połączenia 4S i 2650kv daje już prędkości, których najczęściej się nie wykorzystuje.
CC, Tekin, Orion, Losi, Xerun, Robitronic. Do wyboru, do koloru
Pojemności pakietów to najlepiej tyle, żeby starczyło na 8-10 minut. W ciągu 8 minut schodzi z pakietu ok 3000/3300mah. Większe pakiety oczywiście przydają się na treningach, ale na zawodach jest to niepotrzebny balast. Turnigy 4S hardcase 4500mah to taki ideał. Dość wytrzymałe, tanie i lekkie. Zdarzają się padnięte cele, ale cena jest i tak bardzo atrakcyjna. Oczywiście nie mówię o PL.
Ja w zaszłym sezonie wystartowałem w 6ciu, albo 7 eliminacjach. Mój tragus poza wymianą skrzydła nie wymagał po sezonie wymiany nawet jednej części. Oczywista sprawą jest wymiana łożysk w modelu, tu już dużo zależy od czystości np. toru, albo od tego, czy nie ciekną nam np. dyfry.
Wypada też mieć zapas łożysk do silnika, regularnie tam zaglądać i wymieniać choćby profilaktycznie.
Używane można kupić np. combo, opłaca się szukać napędu w stanach.
Można tez sobie zgromadzić serwis w postaci używanego podwozia.

PostNapisane: N kwi 01, 2012 2:33 pm 

Dziękuję za wskazówki. Za radą Tomka będę szukał mugena i xeruna. Trzeba korzystać z tego co dzięki dobrym ludziom dzieje się w Opolskim :)
Bardzo proszę jeszcze info odnośnie serwa... wiem że jest dosyć indywidualna sprawa. Osobiście zawsze wolałem szybsze-słabsze serwo (apkę mam m11 więc cyfra serwo tylko wchodzi w grę)
Nie wiem w jakich parametrach muszę się odnaleźć.

PostNapisane: N kwi 01, 2012 2:47 pm 

Michaellus napisał(a):
Bardzo proszę jeszcze info odnośnie serwa...

np Savox SC-1258TG

PostNapisane: N kwi 01, 2012 2:50 pm 

jeśli zaś chodzi o serwis, to warto sie rozglądać za takimi okazjami
http://www.ebay.com/itm/Mugen-MBX6R-FRO ... 5648cfcfb6
http://www.ebay.com/itm/Mugen-MBX-6-ECO ... 4ab4bb68b8

Ostatnio edytowano N kwi 01, 2012 2:53 pm przez Marek Kiełbusiewicz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N kwi 01, 2012 2:50 pm 

To zależy czy do bagusa czy do tragusa. Do baggy coś z momentem ok 10kg i prędkość poniżej 0.1, np. 0.08. Do tragusa proponuję coś pow. 15kg, najlepiej 20 :) i prędkość ok 0.15 wystarczy. Ten savox co ma Marek jest bdb i można go wyrwać za ok 70-80$.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N kwi 01, 2012 3:36 pm 

Polecam Savox SC-1258TG. Mam takiego w traggusie wiec w buggy na 100% da rade, jestem z niego bardzo zadowolony. Warto do niego dać alu orczyk(kiedyś myślałem że to bez większego znaczenia) ostatnio założyłem u siebie i skręt jest o wiele sztywniejszy.

GG: 10157876

PostNapisane: N kwi 01, 2012 4:31 pm 

Czyli zestaw napisaliście.
Mam rozumieć że na dwoje zawodów dwa komplety schodzą i to jest minimum, tak? Bardzo proszę o podanie typów. wyczytałem że na ogół sciągacie z zagranicy sprzęt bo jest taniej i ja będę także szukał za granicą.

PostNapisane: N kwi 01, 2012 4:54 pm 

Michaellus napisał(a):
Mam rozumieć że na dwoje zawodów dwa komplety schodzą i to jest minimum, tak?

Zalezy od nawierzchni i bieżnika.
Standardowo na zawodach jezdzisz 5 x 8 min. Dwie eliminacje i 3 finały. Na dośc twardym torze, jak ModelCars z lekkim syfem sprawdzało sie parę bieżników. Parę osób jeżdziło na bieżnikach typu GRP JOLLY, sprawdzały sie tam bardzo dobrze, a żywotnośc maja sporą i na pewno dwa komplety wystarczą na o wiele dłużej niż dwie eleiminacje (weekendy)
Wiadomo, że czym drobniejszy bieznik, tym szybciej schodzi. Wszystko zalezy od funduszy. Możesz mięć większą przyczepnośc i wydawać na komplet co jeden/dwa weekendy, albo jeżdzić na troche bardziej uniweresalnym biezniku i przejeżdzic połowe sezonu :)

PostNapisane: N kwi 01, 2012 5:01 pm 

Ja mam pro line hole shot i po 15 min na brudnym betonie bardzo niewiele bieżnika ubyło...

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N kwi 01, 2012 5:23 pm 

Tak probuje teraz sobie przypomniec, jak u mnie schodzily super mięķķie grp cubic, czyli drobny pin. Wychodzi na to, ze trzy weekendy spokojnie by przejezdzily, max cztery. Trzeba jeszcze pamietac, ze są tory takie, jak czestochowa gdzie koła bardziej sie niszczą niź zuźywają :)

PostNapisane: N kwi 01, 2012 5:35 pm 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
przejeżdzic połowe sezonu :)

w to mi graj :)

Czyli na początek zawodów mini pin a później jak się nawierzchnia nagumuje to większa kostka, tak?

PostNapisane: N kwi 01, 2012 6:26 pm 

Wiesz co, nigdy nie zwracałem uwagi na nagumowanie toru, a to dlatego, że na jednodniowych zawodach raczej chyba ciężko o solidne nagumowanie toru, tym bardziej przy nie za dużej frekwencji.
Poza tym, żeby nawierzchnia się nagumowała, to też musi być odpowiednio twarda i czysta.
Podobno na torze ModelCars na eliminacji MP nawierzchnia była w stanie się nagumować i było to zauważalne. A był to jeden z nielicznych gliniastych, w miarę czystych torów. Nie miałem okazji niestety zawitać na tor „wróblika” i o nawierzchni jaka tam jest nic nie powiem.
Nie wiem też, jak sprawa wygląda na reszcie eliminacji MP, bo nie jeżdżę na nie z braku czasu.
Może porusz temat wypróbowanych bieżników w dziale dotyczących zawodów?
P.S.
Jeśli chodzi o koła GRP do buggy, to ich wadą jest to, że są dosyć ciężkie
W tym roku wprowadzili nowe felgi, więc możliwe, że uległo to zmianie.

PostNapisane: N kwi 01, 2012 6:29 pm 

http://www.rcworld.pl/product-pol-82294 ... hite-.html
Te przy ostrożnej jeździe starczają na cały 8 minutowy bieg :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona