Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 31, 2026 6:09 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz mar 29, 2012 6:27 am 

Witajcie,
na początku chciałbym się przywitać, bo na forum jestem nowy. Modelami RC interesuję się od dawna, przerabiałem już wiele modeli helikopterów Symy (S107, S032, S006, S012), samochody (Flying Fish, Brontosaurus PRO) aż w końcu przyszedł czas na długo oczekiwane REVO.

Mały potwór zagościł już w mym garażu, ale w związku z tym, że chciałoby się nim jeździć cały czas, mam do Was pytanie odnośnie pakietów. Mianowicie z uwagi na to, że pakiet z zestawu starcza na 10min zabawy to dokupiłem 2 pakiety Turnigy LiPo 2200mAh 2S (http://allegro.pl/show_item.php?item=2219377679) wraz ze złączkami: szeregową i równoległą.

I teraz jest problem, bo o ile połączenie równoległe jest podobno dla modelu bezpieczne i bez problemu mogę podpiąć oba pakiety w ten sposób, co wydłuży mi czas jazdy, tak w instrukcji napisane jest, że szeregowo można podpiąć tylko pakiety Nimh. Szeregowe połączenie ma znacznie zwiększyć prędkość po zmianie zębatki (która jest w zestawie), ale czy mogę podpiąć te pakiety w ten sposób? Instrukcja mówi tylko o pakietach Nimh, a o LiPo nie ma nic. Czytam na forach i wiem, że ludzie tak podpinają i osiągają ciekawe prędkości, ale czy to jest dla modelu bezpieczne? Będę wdzięczny za pomoc.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz mar 29, 2012 11:56 am 

Na lipo 2s już trzeba zmienić zębatkę atakująca lipo niemożna na tym reglu łączyć szeregowo tylko rownolegle jeśli chcesz poszaleć to kup 3s.

Galeria:
https://picasaweb.google.com/1102876462 ... Revo116Vxl

PostNapisane: Cz mar 29, 2012 8:46 pm 

Czyli mimo wszystko nawet przy równoległym połączeniu, które wydłuży czas jazdy muszę zmieniać zębatkę, tak?
Czy połączenie równoległe obu tych pakietów da również zwiększenie mocy? Skąd wobec tego biorą się akcje z podnoszeniem przodu na filmikach na YT? Z pakietów 3s?

PostNapisane: Cz mar 29, 2012 9:06 pm 

Jeśli się połączy rownolegle to tylko wtedy wydłużamy czas jazdy. Na lipo 2s trzeba zmienić zębatkę.W e-revo 1/16 na 2s też się podnosi przód dlatego warto zainwestować w wheelie bar.

Galeria:

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 1:47 pm 

Przy podłączenie jednej sztuki lipo 2s też powinienem zmieniać zębatkę czy tylko przy równoległym i 2 pakietach?

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 2:14 pm 

Przy jednym 2s tez musi.

Galeria:

PostNapisane: Pt mar 30, 2012 7:15 pm 

Zębatka wymieniona i faktycznie jest ogień. To teraz, żeby nie zakładać innego wątku mam jeszcze pytanie odnośnie ładowania pakietów.
Mam ładowarkę REDOXa i nie do końca wiem jak ją ustawić. W instrukcji piszą, że powinno się ładować prądem o wartości 1/10 pojemności pakietu, czyli dla wspominianych wyżej Turnigy 2200mAh powinienem ustawić prąd 0,2A, tak? Takie ładowanie potrwa pewnie parę godzin. W instrukcji ładowarki piszą także, że można naładować większym prądem, ale wówczas odbija się to na żywotności pakietów. Ciekawą opcją jest, że tryb auto ustawia właśnie prąd ładowania na 2,2A. Co w przypadku ładowania seryjnego pakietu pojemności 1,2A? Powinienem ustawić prąd na 0,1 lub 0,2A? Jaki ustawić voltarz (po podłączeniu lipo ustawia się z automatu na 7,2V)?

PostNapisane: So mar 31, 2012 9:46 am 

witam!!!
mam też małe revo i również jeżdżę na pakietach 2S 2200mAh X 2 łączone równolegle.starczają na ok godziny jazdy.
szeregowo podłączać pakietów nawet nie próbuj bo regulator pójdzie od razu z dymem!!!
jeśli chodzi o ładowanie...
kolego mic.waw czy twoja ładowarka REDOX ma program doładowania lipoli?
prąd ładowania i ilość cel ustawia się ręcznie.lipole można ładować tylko ładowarką która ma do tego odpowiedni program.
pytam bo nie znam tego sprzętu.
ja swoje pakiety ładuję prądem ok 0,8C czyli 1,6-1,8A ładowanie pakietu trwa wtedy ok półtorej godziny.

było: KYOSHO INFERNO 7,5 MP + HK GT2 i HYPER ST PRO+HK GT3B

PostNapisane: So mar 31, 2012 10:36 am 

Oczywiście, ładowarka ma taki tryb i nawet sama wykrywa podpiętą baterię (widzi, że to 2S. Wczoraj jeździłem na jednym pakiecie lipo i wystarczył spokojnie na 40min.

PostNapisane: So mar 31, 2012 11:09 am 

Cytuj:
szeregowo podłączać pakietów nawet nie próbuj bo regulator pójdzie od razu z dymem!!!

Wczoraj spróbowałem i nic z dymem nie poszło.
Silnik wytrzymuje 4s, a regulator ma odcięcie przy temp 90st, Ale wiekszego sensu to nie ma bo juz przy 3s kreci backflipy z miejsca.

PostNapisane: N kwi 01, 2012 1:13 pm 

PrYmEk napisał(a):

Wczoraj spróbowałem i nic z dymem nie poszło.
Silnik wytrzymuje 4s, a regulator ma odcięcie przy temp 90st, Ale wiekszego sensu to nie ma bo juz przy 3s kreci backflipy z miejsca.

miej na uwadze że jeżdżąc na 3S masz większe szanse na zajechanie dyfrów...
przy tak dużych przeciążeniach pękają też obudowy dyferencjałów...

PostNapisane: N kwi 01, 2012 4:29 pm 

Jeździłem na węglówce i złamałem wahacz, jeździłem na 2s i ukręciłem półośkę... każda jazda możne skończyć się jakimiś uszkodzeniami, ale czy to znaczy ze model ma leżeć na półce i ładnie wyglądać?

PostNapisane: N kwi 01, 2012 6:09 pm 

PrYmEk napisał(a):
Jeździłem na węglówce i złamałem wahacz, jeździłem na 2s i ukręciłem półośkę... każda jazda możne skończyć się jakimiś uszkodzeniami, ale czy to znaczy ze model ma leżeć na półce i ładnie wyglądać?

nie miałem tego na myśli.
wiadomo że wiele jest czynników niezależnych od nas.dzisiaj jeździłem revo kilka minut bo tak niefortunnie wylądował z małej chopki że pękł tylny drążek poprzeczny.
w innym modelu urwałem spojler bo wylądował na tyłku.
tylko ten nic nie psuje co nic nie robi... :)

PostNapisane: N kwi 01, 2012 7:51 pm 

W odpowiednim momencie powiedziane - "tylko ten nie psuje co nic nie robi":)

No i stało się tylko, że wg mnie nic złego nie zrobiłem, aby coś zepsuć, ale do rzeczy. Tak jak pisał kolega wyżej zamieniłem zębatkę i jeżdżę na lipo. Dzisiaj po 2 minutach jazdy revo nagle stanął. Dioda na odbiorniku czerwona i ani w jedną, ani w drugą. Próbuję wyłączyć - nie da się, więc odłączyłem pakiet.
Dałem mu chwilę ochłonąć (a tak naprawdę nie było po czym), ale nie pomogło. Podpiąłem inne pakiety i też nic.
Objawy są takie, że gdy włączam model dioda świeci na czerwono (właściwie to mruga, ale tak bardzo szybko) i potem nie daje się już nawet wyłączyć w sposób inny jak odpięcie pakietu. Jeżeli postoi chwilę to zaświeci się na zielono, ale wystarczy, że dotknę czegokolwiek (manetki gazu lub skręcę) i od razu "wisi".
Zamieszczam link do filmu, który wrzuciłem na YT - http://www.youtube.com/watch?v=80xB4k2DXLs
Po powrocie do domu pogrzebałem trochę w necie i odpiąłem serwo od odbiornika i silnik rusza. Czy to jest właśnie winowajca? Obstawiam, że tak i właśnie dlatego odbiornik wykrywając uszkodzenie serwa nie pozwala na jazdę...
Dlaczego tylko serwo uszkodziło się na trzeciej jeździe będąc praktycznie nowym? Czy to podlega gwarancji (wydaje mi się, że tak)? Czy są jakieś zamienniki czy raczej nie ma sensu i lepiej brać oryginalne Traxxasa?

PostNapisane: N kwi 01, 2012 9:26 pm 

Te serwa tak mają. Riku gwarancje uznaje, ale niestety obecnie jest problem z dostępnością tych serw.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona