Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 17, 2026 3:41 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: So lut 18, 2012 9:35 pm 

Za namową Bartka pozwoliłem sobie założyć nowy temat w którym chciałbym zapytać was, tych którzy bawią się modelem Baja dłużej niż ja o silnik po modyfikacjach, który mógłbym założyć zamiast ori 26cm3 do mojej baji ss. Kupiłem Baję w październiku zeszłego roku i po złożeniu zacząłem dość mocno eksploatować. Pomimo że jest to mój pierwszy model opanowałem go dość szybko i na dzień dzisiejszy bardzo interesują mnie modyfikowane silniki. Bardzo długo przeglądałem forum za czym zdecydowałem się napisać mojego pierwszego posta i wiele tematów przeczytałem. Nie ma jednak za dużo informacji na temat silników typu potrol. Wiem już że dość duży przyrost mocy daje tłumik ( o ile w ogóle można nazwać go tłumikiem ) Dominator V2. Jednak w połączeniu z silnikiem 26cm3 obawiam się że nie zaskoczy mnie jakoś specjalnie. Jaki silnik polecilibyście mi wiedząc że na ten cel mam przeznaczone około 500$ ? No chyba że ktoś ma na oku coś na prawdę super gdzie cena byłaby wyższa to też rozważę. Zamówiłem już exhaust system DDM V2 i czekam na dostawę, więc fajnie byłoby gdybym ten wydech mógł również zastosować w nowym silniku. W niedługim czasie chciałbym spróbować startów w zawodach. Od Bartka już wiem że do zawodów są dopuszczane modele z nie wielkimi przeróbkami, więc po zakupie mocniejszego silnika ten który mam teraz dostosuję zgodnie z przepisami i to on właśnie będzie służył jako silnik na zawody. Mocniejszy silnik chciałbym do treningów i zabawy. Mieszkam w Norwegii i mam fajne miejsca gdzie można bez przeszkód pośmigać nie denerwując nikogo hałasem. Ostatnio wziąłem moją baję na spacer przed samochodem gdzie ja sterowałem modelem a mój kolega prowadził samochód. Stwierdziłem że silnik 26cm3 jest troszkę za słaby i model jest za wolny. Myślałem początkowo o skrzyni 2 speed ale ponoć są troszkę problematyczne. Pomyślałem że może warto byłoby założyć mocniejszy silnik i spur gear zapewniający większą prędkość maksymalną. Proszę o porady jaki silnik polecilibyście. Chciałbym zakupić coś kompletnego ... z gaźnikiem, filtrem i sprzęgłem. Chciałbym żeby owy silnik był możliwie jak najmniej awaryjny i najmocniejszy. Za pewne któryś z silników Zenoah, ale który ? W jednym z tematów znalazłem polecaną przez Bartka stronę ... http://www.davesmotors.com/s.nl/c.88503 ... y.27867/.f ... i tam mnóstwo fajnych zabawek :twisted: Niestety nie wiem którą z nich wybrać abym był zadowolony. Zapraszam do dyskusji. linki, parametry, i własne doświadczenia mile widziane :wink:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So lut 18, 2012 10:30 pm 

Nie wiem jak bardzo chcesz szaleć swoją bają :wink: ale ja polecam (od najsłabszego w góre)
1. Fabryczny Zenoah G290
2. Zenoah zmodyfikowany przez ESP
3."Wyżyłowany" Zenoah od OBR
4 i 5 sporo przekraczają budżet ale baja odlatuje...
4.8.2hp od OBR
5.I oczywiście nie mogło zabraknąć BZM

Musisz wziąć pod uwagę że z kupnem silnika wiążą się też inne wydatki, ale o tym kiedy indziej 8)

Ostatnio edytowano So lut 18, 2012 11:53 pm przez Bartuś, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So lut 18, 2012 11:40 pm 

Numer jeden odpada. Po prostu za słaby. Numer dwa jest dość ciekawą opcją, jednak jak patrzę na numer 3 to poprzednik wygląda dość kiepsko. 4 i 5 oczywiście odpadają ze względu na budżet. Numer 3 jest moim pretendentem do osadzenia w baji :mrgreen:
Bartku a powiedz mi jak z wytrzymałością numeru 3 ? Wszyscy wiedzą że silnik bardziej wyżyłowany ma krótszy czas eksploatacji. Jak sądzisz ? 7,5 Hp robi wrażenie. Nie powiem .. i realy like it :twisted:

PostNapisane: So lut 18, 2012 11:51 pm 

Firma OBR* jest liderem wśród firm tuningujących silniki i jakość wykonywanych przez nich przeróbek jest naprawdę świetna. Co do żywotności, nie odbiega ona od fabrycznego silnika.

PostNapisane: N lut 19, 2012 12:41 am 

No to powiem Ci że mnie to przekonuje. Czyli już wiem co :D A co do podzespołów które muszą zostać wymienione równolegle ... co musiałoby zostać wymienione aby się coś nie urwało, ukręciło lub nie odpadło ? Domyślam się że półośki by się szybko ukręciły bo te od HPI nie są jakoś specjalnie mocne. Za pewne Dark soul. Ale co jeszcze ? Na dodatkowy osprzęt na pewno budżet zorganizuję.

PostNapisane: N lut 19, 2012 10:43 am 

Tak, masz racje półośki to podstawa. Ja mam PhatDad i śmiało je polecam :wink:
Poza tym na twoim miejscu zainwestował bym w dobre sprzęgło + osłonę. I tu zaczyna się kwestia budżetu :? Opcji jest wiele i nie będę nic sugerował nie znając możliwości :wink:

Pozdro

PostNapisane: N lut 19, 2012 1:36 pm 

Bartek wal śmiało. Widziałem różne sprzęgła więc domyślam się że tanio nie będzie. A tak bay the way ... ten silnik który poleciłeś ... wczoraj zagłębiłem się mocniej w ich stronkę i wyczytałem że to nie jest moc znamionowa tych silników, tylko maksymalna przy wykorzystaniu tłumika Victory pro. W przypadku DDM V2 jest maksymalnie 5,5 Hp. Wychodzi na to że w tym przypadku DDM V2 wypada najsłabiej :evil: A tu link z wykresem z hamowni http://www.oneillbrothers.com/blog/272cclongrodtesting/
Jednak patrząc na ich układy wydechowe to dochodzę do wniosku że victory pro to paskud którego bym nie chciał założyć do swojej baji :lol: Nie podobają mi się wydechy które wychodzą po za linę nadwozia i to jeszcze z boku. Także chyba zostanę przy DDm V2 ze względów estetycznych. Bartku a powiedz mi czy wiesz może ile Hp ma ori silnik od baji ss ? wraz z tym tłumkiem tuningowym który dodają do zestawu ?

PostNapisane: N lut 19, 2012 2:38 pm 

Ja bym na Twoim miejscu poczekał z wymianą silnika aż zmienisz wydech. Bo różnica jest naprawdę kolosalna i zapewniam Cię że odczujesz że jest szybszy. Jak chcesz już inwestować w silnik to przygotuj się na duże wydatki. Wiele trzeba pozmieniać żeby po pierwszej jeździe się to wszystko nie rozleciało. Ale Twoja kasa i Twój wybór.

Pozdr

PostNapisane: N lut 19, 2012 2:53 pm 

Nie no na pewno nie zakupię nowego silnika puki nie założę V dwójki.Może być tak że w przypadku fueliie 26cc i DDm V2 w komplecie silnik będzie dysponował mocą porównywalną do takiego zestawu o którym mowa wyżej z tłumikem DDm V2. W przypadku obliczania wydechu trzeba wziąć pod uwagę możliwości silnika i tak na przykład silnik po modyfikacjach ( bez specjalnego wydechu )może wcale nie wypluć więcej na hamowni niż silnik bez większych modów ale za to z dobrze dobranym wydechem. Takie same zasady panują w przypadku silników samochodowych. Dobry układ wydechowy potrafi dodać dużo mocy. Zobaczymy jak wyjdzie. no ale panowie powiedzcie coś jeszcze na temat przeróbek całej reszty podzespołów. Wiem już o sprzęgle i półosiach. Co jeszcze ?

PostNapisane: So lut 25, 2012 6:18 pm 

www.davesmotor.com

Proponuje kupowac tam. Sam kiedys ze wzgledu na ograniczony budzet wzialem CY GP290 V2, bylem bardzo zadowolony. Juz w bajach nie siedze, ale z tego co pamietam, to rok temu na hpibajaforum.com polecali Zena 4bolt 24cc czy 27cc (czyli na czterech srubach w glowicy), ktory sie w 500$ miescil.

Jesli cie stac, to omijaj CY i bierz Zenoah. Nie idz powyzej 29cc. 23cc tez raczej nie maja sensu, ani zadne wykrecane na 4hp+.

PostNapisane: Cz kwi 12, 2012 1:17 pm 

Jeżeli dalej szukasz silnika to zobacz sobie nowy silnik od rcmk do baji :) bardzo fajne osiągi za super cene , i w wykonaniu wychodzi lepiej niż cy lub zenoah :) http://www.gizmomotors.com/index.php?pa ... &Itemid=56 a gdybyś znał jakiegoś profesjonalistę który modyfikuje takie silniczki to myślę że ten silnik z dobrym wydechem wyciągnął by z jakieś 7.8 bhp lub nawet 8 ;) wszystko jest możliwe :D

PostNapisane: Cz kwi 12, 2012 4:15 pm 

Hej.
A co myślicie o przerabianiu Fuelie?
Chcę rozwiercić głowicę w specjalistycznym warsztacie i dokupić większy tłok np.
Jak uważacie, czy lepiej wydać kupę kasy na nowy silnik, z powodu słabej jakości materiałów (nie uważam, że tak jest, ale przypuszczam :wink: ).
Pozdrawiam!

PostNapisane: Pt kwi 13, 2012 1:18 pm 

Zależy w jakim stanie jest twój cy i po ilu litrach , mój 23 cy został gruntownie remontowany po jakiś 12 bakach z bardzo dobrymi łożyskami itd itp i na końcu ze wszystkimi nowymi gratami wyszło mnie ok. 50 funtów , ale silnik miałem zmodyfikowany za darmo bo wygrałem taki mały konkurs na bfuk , różnica jest całkiem spora , tym bardziej jak wiesz jak twój model śmiga z wydechem który masz , teraz mój cy ma już trochę spalone i ma już dwa lata ale pod górki na standardowych zębatach potrafi stawać dęba , a kamienie wyrzuca spod kół na dobre 10 metrów... wiem bo mój tata oberwał kamieniem w łeb :lol: :lol: :lol: jak masz możliwość zrobienia tego za małe pieniądze to warto ;)

PostNapisane: Pt kwi 13, 2012 6:31 pm 

No ładnie tak ojca atakować :P

Silnik był po gruntownym remoncie we wróbliku, z resztą to od nich właśnie kupiłem bajke.
W takim razie biorę się za szukanie jakiegoś serwisu tuningowego w wawie ;)

Pozdrawiam!

PostNapisane: Pn kwi 16, 2012 10:10 pm 

Interesowałem się tym od dawna i z jakieś 3 tygodnie temu postanowiłem że kupie sprzęt i będę się uczyć takie coś robić , najlepiej jest zacząć od starych , zajechanych , zniszczonych CY i Zenkach , tylko szkoda że sprzęt taki drogi :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona