Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 11:31 pm

Autor
PostNapisane: Wt lut 14, 2012 3:13 pm 

cześć chciałbym sie was tak spytac... otóż przechodzę własnie na spaliowke. o dotarciu wiem itp. ale jak obchodzic sie z taką spalina. Chciałbym wiedziec m.in co jaki czas cos wymieniac i co wymieniac.jakiego paliwa lac najlepiej, no i przedewszystkim jakimi prędkosciami jezdzic na poczatku i przez ile tak jezdzic? no chyba ze po dotarciu nie trzeba.

Pozdrawiam, Tomek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lut 14, 2012 5:04 pm 

Witam

Użytkując model spalinowy trzeba pamiętać o utrzymywaniu odpowiedniej temperatury silnika ok. 120-130 stopni w zależności od zaleceń producenta.
Jak wiesz jak dotrzeć to ok. Są różne sposoby i nie będę już tego poruszał ;) A po docierce śmigasz jak Ci się podoba, z uwzględnieniem powyższej informacji.
Powiem Ci, że ja jeszcze nigdy nic nie wymieniałem w silniku, nie było takiej potrzeby, ale ludzie po jakiś np. 5, 10l wymieniają łożyska i korby w silniku. Zapobiega to szybkiemu zużyciu silnika i zmniejsza prawdopodobieństwo awarii. Wiadomo, stare łożysko może się posypać i zniszczyć wnętrze silnika.
Co do paliwa ja polecam Merlin (procentowość w zależności od zaleceń producenta). Nie wypowiem się na temat tańszych paliw np. Big Bang, bo nigdy go nie używałem, ale opinią jakoś też specjalnie nie powala (trudniejsza regulacja, temperatura, szybsza eksploatacja silnika).

Myślę, że to wszystko jak na razie.

P.S
Nie docieraj silnika w aktualnie panujących temperaturach ;)

Pozdrawiam Kuba!

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: Wt lut 14, 2012 7:26 pm 

Nie ma też co tak bardzo trzymać się tych 120* - jeśli silnik chodzi dobrze przy niższej temperaturze (np. 95*) to nie trzeba go na siłę grzać.
Co do jazdy po dotarciu to też zależy jaką metodą docierasz. Jeśli krótszą (ok. 5 baków) to warto jeszcze dać silnikowi czas na całkowite ułożenie (ok. 1,5-2L spokojniejszej jazdy na niższej temperaturze). Jeśli długo (ok. 10-12 baków) to możesz już sobie jeździć jak chcesz.

Co jeszcze z ważniejszych spraw - szczególnie jak silnik jest nowy - po zgaszeniu sprowadzaj tłok w dolną pozycję (koło zamachowe będzie luźno się kręcić). Bardzo ważne filtry - szczególnie ten powietrza (najlepiej wymieniać/myć go co jazdę i nasączać dobrym olejem, nie czymś w stylu rycyna czy inne wynalazki), paliwa też możesz założyć.

Po odpaleniu daj silnikowi czas, żeby mógł się nagrzać. Najlepiej dodawać stopniowo gazu na podwyższeniu, a nie od razu po odpaleniu jeździć.
Jeśli zdarzy Ci się tak, że silnik się zagotuje, nie gaś go, tylko odkręć trochę paliwa i daj chwilę czasu na ostygnięcie (jak sam zgaśnie to już trudno).

Co jakiś czas sprawdzaj stan korbowodu - jak zaczyna być duży luz to go wymień. Jak z silnika zaczną dochodzić szumy to sprawdź luz na tylnym łożysku.

Co do ARO - jak wolisz - możesz po każdej jeździe, albo wtedy, jak model ma stać dłużej niż tydzień.

Paliwo - też polecam Merlina - wersja Expert to teraz chyba jedno z lepiej dostępnych paliw ze średniej półki.

Pozdrawiam :)