Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 05, 2026 2:34 am

Autor
PostNapisane: Pt gru 02, 2011 2:58 am 

Witam.
Nabyłem ostatnio KYOSHO Inferno 7.5 bez silnika spalinowego w celu konwersji go na naped elektryczny oi poszukuję mocowania silnika - a raczej jego dokładnych wymiarów aby wykonać go zamodzielnie - bo gotowe zestawy kosztują po 200zl a to moim zdaniem lekka przesada za kawałek stali...

Czy ktoś może dysponuje takim mocowanie i mógłby je dokładnie sfotografowa i zmierzyć?

Ewentualnie co sądzicie, czy w ogóle wykonanie tego to dobry pomysł?

Dodam, że mam dostęp do stali i narzędzi i precyzyjne cięcie w kilku-milimetrowej grubości blasze nie jest problemem.

Pozdrawiam i z góry dzieki za odp.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt gru 02, 2011 6:23 pm 

Mocowania do konwersji zazwyczaj robię z kątownika alu o grubości 3mm o ściance 40mm (ostatnio do bagusa Caster ZX1.5 również).
Co do pomiarów to najlepiej zrobić je samemu... w buggy masz 4 możliwości mocowania silnika (lewa lub prawa strona, silnik z przodu lub z tyłu), wybierz najwygodniejsze dla Ciebie, no i możesz sobie dobrać taki silnik jak chcesz.

PostNapisane: Wt gru 06, 2011 12:44 am 

MasterB napisał(a):
Mocowania do konwersji zazwyczaj robię z kątownika alu o grubości 3mm o ściance 40mm (ostatnio do bagusa Caster ZX1.5 również).
Co do pomiarów to najlepiej zrobić je samemu... w buggy masz 4 możliwości mocowania silnika (lewa lub prawa strona, silnik z przodu lub z tyłu), wybierz najwygodniejsze dla Ciebie, no i możesz sobie dobrać taki silnik jak chcesz.

Dzieki za rade, w sumie rozwiązanie banalne i wydaje się być bardzo sensowne :)
a nie miałeś nigdy problemów z wytrzymałością takieho mocowania lub może miałeś okazję porównać je z oryginalnymi mocowaniami?

PostNapisane: Wt gru 06, 2011 7:24 am 

Nigdy takiego mocowania nie uszkodziłem. Używam go w savage na którym regularnie się wyżywam (tzn szukam najwyższej hopki a potem patrzę jak leci z wysokości 6-7 metrów... nie zawsze na koła).
Nie wiem jaki to stop aluminium którego ja używam, ale jest dostępny w Leroy w dziale wykończeniowym, sprzedają je na kawałki metrowej długości.

PostNapisane: Wt gru 06, 2011 11:18 am 

MasterB napisał(a):
Nigdy takiego mocowania nie uszkodziłem. Używam go w savage na którym regularnie się wyżywam (tzn szukam najwyższej hopki a potem patrzę jak leci z wysokości 6-7 metrów... nie zawsze na koła).
Nie wiem jaki to stop aluminium którego ja używam, ale jest dostępny w Leroy w dziale wykończeniowym, sprzedają je na kawałki metrowej długości.

Bardzo bardzo dziekuje :)

Porady bezcenne, na pewno kupie i potestuję!!

Jeszcze jedno pytanie, gdzie można kupić zembatki na silnik, takie żeby pasowały do konwersji na elektryka (bo te tryby jakies takie "grube") i jaki to ewentualnie koszt?

PostNapisane: Wt gru 06, 2011 11:20 am 

Zębatki możesz kupić np. na stronce HPI. Szukaj zębatek z modułem 1.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt gru 06, 2011 12:10 pm 

http://www.ebay.de/itm/ANSMANN-BRUSHLES ... 5d2fb571ca
tu masz konwersje do Inferno 7.5, kosztuje troche mniej niż w PL. MOże masz kkogoś w DE kto mógłby Ci to tanio wysłać do PL
W zestawie masz juz zębatke, wiec jesteś jakieś 20-30zl do przodu.

PostNapisane: Wt gru 13, 2011 3:28 am 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
http://www.ebay.de/itm/ANSMANN-BRUSHLESS-UMBAU-FUR-VERBRENNER-KYOSHO-INFERNO-/400232378826?pt=RC_Modellbau&hash=item5d2fb571ca
tu masz konwersje do Inferno 7.5, kosztuje troche mniej niż w PL. MOże masz kkogoś w DE kto mógłby Ci to tanio wysłać do PL
W zestawie masz juz zębatke, wiec jesteś jakieś 20-30zl do przodu.

Jednak zrobie sobie z tego katownika mocowanie bo nie mam nikogo w niemczech a z chin wychodzi za 52 dolary.. .troche duzo to jednak dla mnie...

A ile zębów najlepiej bo najpopularniejsza jest ta zebatka w wersji 14 zebowej.
mój silnik bedzie miał (czekam na przesylke) 2050kv i zamierzam zalozyc do tego pakiet 4s czy to przelorzenie z ta bebatka bedzie ok?

W ogóle to mam nadzieje ze silnik da rade bo kupiłem 3665kv2050, ale za to mocny (ok 70 - 80A) i regiel 120A a chwilowego 760A...

Czy może od razu szukać mocniejszego silnika i wiekszego (srednica...)? - mile widziane porady odnosnie tego co byloby dobre przy zachowaniu zakupionego przeze mnie regulatora...

zebatka - http://www.karambol.pl/zebatka-stalowa- ... rx-1e.html

Pozdrawiam i z gory dzieki za odp

PostNapisane: Wt gru 13, 2011 9:23 am 

Tylko pamietaj, że mocowanie musi być na tyle solidne, żeby nie uginało sie po cięzarem silnika np przy skokach.
2050 kv to prawie ideał do buggy przy 4S, 80A też w zupełności wystarczy.
Co do zębatki, to mysle, że mógłbyś wystartować od 15T-16T. Wszystko później zależy od jakości samego silnika i czy ma tendencje do łapania temperatury, jeśli tak, to będziesz wtedy wrzucał mniejszy atak.

PostNapisane: Wt gru 13, 2011 1:03 pm 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
Tylko pamietaj, że mocowanie musi być na tyle solidne, żeby nie uginało sie po cięzarem silnika np przy skokach.
2050 kv to prawie ideał do buggy przy 4S, 80A też w zupełności wystarczy.
Co do zębatki, to mysle, że mógłbyś wystartować od 15T-16T. Wszystko później zależy od jakości samego silnika i czy ma tendencje do łapania temperatury, jeśli tak, to będziesz wtedy wrzucał mniejszy atak.

Dzieki za rady:)
Jeśli uda mi się znaleźć taką zębatke 15-16T to kupię jeśli nie to pozostane przy tej którą znalazłem 14T. (ewentualnie propozycje miejsc gdzie można takie dostać - bo na allegro nie ma w ogole z modułem 1 :( )
Co do mocowania to rzeczywiście nie pomyślałem o skokach a rzeczywiście ma to spore znaczenie, bo przecież ten silnik trochę już waży więc postaram się to zrobić możliwie bardzo solidne - widziałem że w tych fabrycznych mocowaniach w niektórych autach jest jeszcze podpora w koncowej części silnika, postaram się może coś takiego wykonać tylko muszę znaleźć kogoś kto wytnie mi dziurę 36mm w takim kątowniku, bo to chyba byłoby najlepsze rozwiązanie.
jak tu:
http://www.karambol.pl/truggy-vrx-1-ska ... kowy.html#

Co do grzania się to od razu z silnikiem kupiłem profilaktycznie radiator z wiatrakiem całkiem spory więc mam nadzieje ze nie będzie problemów z tym :)

PostNapisane: Wt gru 13, 2011 3:14 pm 

http://www.ebay.com/itm/Hobao-Hyper-9e- ... 4aa7c00989
http://www.ebay.com/itm/Hobao-Hyper-9e- ... 4aa8caa157
9$ z przesyłką do PL

Jakiej firmy to silnik?

PostNapisane: Wt gru 13, 2011 4:35 pm 

dokłądnie ten:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... unner.html

o jednak ma 2150 kv

jak Pan sądzi? będzie coś z tego ?:)

AA i dizkeuje bardzo za linki do trybów.

PostNapisane: Wt gru 13, 2011 6:31 pm 

Te silniki Turnigy podobno łapią troche wysokie temperatury, przynajmniej uyztkownicy tych silników tak twierdzą. Dlatego może jednak lepiej zacząc od ataku typu 13-14T. Jak będzie potrzeba, to są jeszcze 12-11-10-9 :D
Obniżenie timingu na reglu też troche daje jesli chodzi o obniżenie temperatury.
kv jest nadal OK.

PostNapisane: Wt gru 13, 2011 7:21 pm 

jak rzeczywiście będzie łapał temp to najwyżej kupię inny, bo później znalazlem jeszcze na tej stronce inne ktore nie są drogie a mają dobre opinie... Nie będę ukrywa, że kierowałem się w dużym stopniu jego ceną...
cóż niech to przyjdzie już i będę testował :)