Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 31, 2026 6:31 am

Autor
 Tytuł: Opinia o modelu
PostNapisane: Pt gru 02, 2011 11:44 am 

Witam! Jako że jestem zielony w sprawach rc, chciałem się zapytać o ten model http://allegro.pl/samochod-high-speed-4x4-1-10-i1970390005.html#tabsAnchor co o nim sądzicie?? opłaca się go licytować? Koleś chce za niego 200+przesyłka.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So gru 03, 2011 4:20 pm 

Ja bym sobie darował. Sklecanie antenki kończy się zazwyczaj tym, że autko ma 10m zasięgu... w takim wypadku musisz wywalić ten reglo-odbiornik co Cię zakosztuje w dobrym wypadku tyle co byś dopłacił do http://allegro.pl/model-subaru-tl-01-wa ... 11813.html i miał porządny model. Ten co podałem link, to nie mój model, więc to nie autoreklama ;) ale jest to model oryginalny Tamiya i z niezłym osprzętem, na pewno lepszym niż ten który Ty podałeś.

PostNapisane: Pn gru 05, 2011 3:12 pm 

Tyle że tam jest kabel od anteny, on jest jakieś kilka cm urwany. właściciel mówi że model działa i jest wszystko oki z modelem.

PostNapisane: Pn gru 05, 2011 4:25 pm 

Chcesz opini doświadczonej osoby, a potem ją negujesz :shock: to po co zakładsz w ogóle temat z prośbą o pomoc :?:
boski1990 napisał(a):
właściciel mówi że model działa i jest wszystko oki z modelem.

to kupuj i ciesz się zakupem przez pierwszy tydzień, po którym się okaże, że musisz kupic aparaturę z odbiornikiem, no i regulator

PostNapisane: Pn gru 05, 2011 9:27 pm 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
Chcesz opini doświadczonej osoby, a potem ją negujesz :shock: to po co zakładsz w ogóle temat z prośbą o pomoc :?:
boski1990 napisał(a):
właściciel mówi że model działa i jest wszystko oki z modelem.

to kupuj i ciesz się zakupem przez pierwszy tydzień, po którym się okaże, że musisz kupic aparaturę z odbiornikiem, no i regulator

Nie neguję tylko mówię co właściciel modelu mi napisał...

PostNapisane: Pn gru 05, 2011 9:42 pm 

też kiedyś kupiłem model z przetartą jedynie osłonką od anteny. Efekt był taki, że łapał zakłócenia już 10 m ode mnie. Na nic zdała się taśma izolacyjna itp. Próbowałem wszystkiego i nic. A tutaj mowa o BRAKU kawałka anteny - gwarantuję Ci, że to nie działa ok ;) to bardzo delikatna kwestia, mimo że to TYLKO kabelek ;) Decyzja należy do Ciebie, a w handlu ograniczone zaufanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło, zaś ignorantom nadmierna ufność nieraz odbiła się srogą czkawką.

PostNapisane: Wt gru 06, 2011 7:02 am 

Wojtek Sadowski napisał(a):
też kiedyś kupiłem model z przetartą jedynie osłonką od anteny. Efekt był taki, że łapał zakłócenia już 10 m ode mnie. Na nic zdała się taśma izolacyjna itp. Próbowałem wszystkiego i nic. A tutaj mowa o BRAKU kawałka anteny - gwarantuję Ci, że to nie działa ok ;) to bardzo delikatna kwestia, mimo że to TYLKO kabelek ;) Decyzja należy do Ciebie, a w handlu ograniczone zaufanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło, zaś ignorantom nadmierna ufność nieraz odbiła się srogą czkawką.

No dokładnie masz rację. Przemyślałem i nie będę go brał jednak. Może ktoś z forum będzie coś do sprzedania

EDIT:

http://allegro.pl/tamiya-tt-01-i1969315958.html a o tym modelu co myślicie? Karoseria dojechana ale podwozie jest ok chyba nie??

PostNapisane: Wt gru 06, 2011 9:25 am 

Ten model jest ok, bez szaleństw ale jest jak najbardziej poprawny i nie mam do niego zastrzeżeń. TT-01 to jednak nowocześniejsza konstrukcja niż TL-01 w każdym razie jednak z mojego puntu widzenia, upierałbym się przy tym linku który podesłałem Ci na początku, bo tamto autko ma już pewne modyfikacje i na pewno będzie lepiej śmigało niż TT-01 które podesłaleś. Poza tym wykorzystałbym fakt, że nie udalo się go sprzedawcy sprzedać i ponegocjowałbym cenę ;) W tym linku który podesłaleś autko jest jak najbardziej ok, ale jest w 100% standardowe i rakietą nie będzie ;)

PostNapisane: Wt gru 06, 2011 9:40 am 

Wiesz, to ma być model do nauki, dopiero zaczynam przygodę i chciałem coś prostego ;). O co chodzi z tym regulatorem programowalnym??

PostNapisane: Wt gru 06, 2011 10:15 am 

TL-01 to model prosty do granic możliwości, TT-01 z resztą także - ogólnie na początek świetne modele. Regulator programowalny to regulator w któym możesz ustawić na ile % wciśniętego "gazu" masz maxymalną moc, ustawiasz czy ma działać wsteczny czy tylko hamulec itd. To już zależy jakie opcje dany regulator posiada. Przydaje się w tym wypadku instrukcja do regla.

EDIT: http://www2.produktinfo.conrad.com/date ... peed15.pdf - jakby co instrukcja wygląda tak, możesz się przyjrzeć jak mniej więcej taki "set-up" regulatora wygląda.

PostNapisane: Wt gru 06, 2011 10:24 am 

Spoko, dzięki za pomoc w wyborze. Wezmę tą tt-01 jednak bo jednak lepszy wybór z tego co widzę ;)

Jeszcze raz dziękuję :)

PostNapisane: Wt gru 06, 2011 3:18 pm 

Zamówiłem tą tt-01:) mam nadzieję że to dobry wybór będzie. Jeszcze żeby nowego tematu nie zakładać spytam tutaj: Jak pomalować budę z lexanu? tzn używaną czy jakoś da się pomalować? i ogólną instrukcję obsługi jak ktoś mógłby podrzucić, link jakiś czy coś to będę wdzięczny.

PostNapisane: Wt gru 06, 2011 9:01 pm 

Trochę o tym było na forum, przeszukaj, znajdziesz sporo informacji. Ja osobiście z tego co widać na zdjęciach to wziąłbym rozpuszczalnik nitro w łapę, zmył tą czarną paskudną farbę (najlepiej w przewiewnym miejscu to robić, bo jak robiłem w piwnicy to później różne smerfy mi latały wokół głowy od oparów tego rozpuszczalnika :P) I jak już zedrzesz farbę to kupujesz w modelarskim farbę do leksanu (one są dość elastyczne i nie odpryskują tak łatwo przy stłuczkach). Robisz maskownice na szyby żeby ich nie zamalować (np. z taśmy). I malujesz, jakieś 3 cienkie warstwy nakładasz odczekując z 30 minut po każdej (nie maluj od razu grubymi warstwami, bo porobisz zacieki). I to chyba tyle ;)

EDIT: Pamiętaj, że rozpuszczalnik nitro matuje powierzchnię, a karoserie modelarskie są malowane od wewnątrz ;)

PostNapisane: Śr gru 07, 2011 8:49 am 

No właśnie o ten ohydny czarny mi chodził żeby go przemalować:) a jakaś instrukcja obsługi modelu?? i co możecie powiedzieć o silniku saturn 27t?? i jaki inny możecie polecić?
A co do malowania, jak mi się uda to i mi mój talent pozwoli to chciałbym budę pomalować tak jak na obrazkuhttp://1.bp.blogspot.com/-zdKZ-HvVYg4/TZkZTe8lpKI/AAAAAAAAAWA/bsHPAGT9MuM/s1600/large.jpg :) ale to od mojego talentu zależy:) Neonki na pewno się się znajdą w modelu:)

EDIT:

[quote="Wojtek Sadowski"] Ja osobiście z tego co widać na zdjęciach to wziąłbym rozpuszczalnik nitro w łapę, zmył tą czarną paskudną farbę (najlepiej w przewiewnym miejscu to robić, bo jak robiłem w piwnicy to później różne smerfy mi latały wokół głowy od oparów tego rozpuszczalnika :P)

Jakbym był gimnazjalistą to bym się skusił ;)

PostNapisane: Pt gru 09, 2011 1:24 pm 

Witam znowu:) Właśnie otrzymałem model. Pierwsze wrażenie, wygląda lepiej niż na foto zamieszczonych na aukcji (tzn buda wygląda lepiej). W zestawie dostałem poza modelem aparaturą i zawieszeniem komplet opon( każda na inne feldze i innym bieżnikiem :E ) jakieś części zamienne które nawet nie wiem z czego są. Wieczorkiem wrzucę foto i może mi ktoś wytłumaczy co i jak. W podwoziu nie przymocowany był regulator i odbiornik. Ale z tym już sobie poradziłem. Jak pisałem opony na różnych felgach, 2 typu slick z wbitymi w nie kawałkami drutu( na zimę może??) jedna rally a druga szosowa. Model w stanie ogólnym bdb. Jak by mógł ktoś się wypowiedzieć z obeznanych użytkowników tt'ki co i jak się w niej robi i jak się ją konserwuję będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam Łukasz!!